Z testów, jakie przeprowadziłem m.in. na Asusie 1201n wynika, że zapewnia on bardzo dobrą wydajność, przy naprawdę niezłej responsywności. Przykładem niech będą gry Doom 3 i Prey, gdzie przy zastosowaniu sterowników Nvidii 195.x.x (na razie testowe), przy średnich detalach i wyłączeniu cieni (dynamicznych), da się przy natywnej rozdzielczości (1366x768 - rozdzielczość taką udaje się uzyskać przy zastosowaniu odpowiedniej modyfikacji plików .cfg w/w gier) naprawdę płynnie (z reguły ponad 20 FPS) grać. Testowałem też ponownie build (tu była to wersja 4.6) pod core2duo, ale okazała się zbyt mało wydajna i mało responsywna. Dlatego też na chwilę obecną pozostaje przy architekturze atom, która dorównuje lub przewyższa (w szczególności na dwu rdzeniowych atomach) architekturze K8.
Pozdrawiam
EDIT:
################### Kernel 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs ###################
Poniżej kernel w wersji 5.0, a nie jak zapowiadałem 4.8. Tutaj jedynie były drobne poprawki, ale dopiero tę wersje uznałem za stabilną i godną publikacji. Poniżej także sterowniki dla wifi Realteków i Brodacoma, Alsa oraz skryp linkujący nagłówki jako źródła jądra.
Testowałem na Lenovo s10 oraz Asusie 1201n. Na obu pracuje bardzo łądnie, w szczególności na 1201n, gdzie w połączeniu ze sterownikami Nvidii 195.30.x (beta), da się grać jak już wspomniałem w takie gry, jak Doom 3, Prey, Quake 4. W szczególności ten ostatni mnie zaskoczył, w trybie smp (wykorzystanie wszystkich dostępnych rdzeni procesora - tutaj 2 realnych [4 wątki]), da się idealnie płynnie grać w trybie High Detail (jedynie cienie wyłączyłem - zostały efekty na High), w natywnej rozdzielczości (konieczna modyfikacja pliku .cfg - podobnie jak we wspomnianych wyżej doom i pray). Porównując (na moim kernelu oraz sterownikach 195), jakość gry na Asusie, z tym co pokazuje np. stacjonarka z Athlonem X2 @ 3.6 GHz i GF8800 GTS 512, byłem mocno zszokowany ... różnica była, ale nie określiłbym jej jako dużej

Nie budowałem pakietów ze sterownikami Nvidii, wydaje mi się to bezcelowe, ze względu na bardzo prostą instalacje. Po ściągnięciu sterowników Nvidii x.run, nadajemy temu plikowi prawa wykonalności, a następnie wykonujemy w konsoli:
sudo service gdm stop
Wrzuca nas do konsoli, tam się logujemy, przechodzimy do katalogu, gdzie ściągnęliśmy ze strony Nvidii sterowniki x.run (zakładam, że do Pobrane):
cd Pobrane/
a następnie wykonujemy:
sudo ./Nvidia..... .run
Jeśli wcześniej stosowaliśmy sterowniki Nvidii, wykonujemy uprzednio
sudo ./Nvidia... .run --uninstall
a dopiero potem przystępujemy do w/w instalacji. Po instalacji wychodzimy z konsoli, wykonując:
sudo service gdm start
Jeśli jednak macie z tym problemy postaram się zbudować paczki. Pojawiają się tu jednak dodatkowe kwestie prawne (licencja), podobnie zresztą jak przy Brodacomie i zastanawiam się nad kwestia jej akceptacji przez użytkowników.
linux-headers-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs
linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_5.10.91.9.3 - błędnie działający pakiet - usunąłem go.
linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs-sta-wifi-broadcom_5.60.48.36-1.1
alsa-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs
rtl8192se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_0014
rtl8187se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_1030
linux-source-ext73-5.0 - błędne działanie skryptu - poniżej poprawiona wersja.
linux-source-ext73-5.0-atom