net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Zbudowałem nowy kernel - oparty jeszcze na gałęzi 2.6.32 - 2.6.32.9-eXt73-F1-4.8-atom-ck-bfs, z przeprowadzonych testów wynika, ze jest najbardziej wydajny i responsywny. Zbudowałem też kernel oparty na wszystkich patchach Con`a Kolivasa (2.6.32-ck2-eXt73-F1-4.7-atom-ck-bfs), ale na chwile obecną nie dostępnie go ... wynika to z tego, że przy uwzględnieniu wszystkich patchy CK, należy - aby zapewnić maksymalną wydajność - ściśle ustalić wartość pamięci ram, jaka będzie dostępna w trybie usera. Dlatego po przeprowadzaniu testów prawdopodobnie zbuduje dwie gałęzie dla 1 i 2 GB ramu - ale to już zapewne w drugiej połowie marca i najpewniej już dla kerneli z gałęzi 2.6.33. Wracając do wersji 4.8, jeszcze nie zbudowałem wszystkich sterowników, ale najpewniej do jutra to zorbie i wtedy też udostępnie tę wersje.
Z testów, jakie przeprowadziłem m.in. na Asusie 1201n wynika, że zapewnia on bardzo dobrą wydajność, przy naprawdę niezłej responsywności. Przykładem niech będą gry Doom 3 i Prey, gdzie przy zastosowaniu sterowników Nvidii 195.x.x (na razie testowe), przy średnich detalach i wyłączeniu cieni (dynamicznych), da się przy natywnej rozdzielczości (1366x768 - rozdzielczość taką udaje się uzyskać przy zastosowaniu odpowiedniej modyfikacji plików .cfg w/w gier) naprawdę płynnie (z reguły ponad 20 FPS) grać. Testowałem też ponownie build (tu była to wersja 4.6) pod core2duo, ale okazała się zbyt mało wydajna i mało responsywna. Dlatego też na chwilę obecną pozostaje przy architekturze atom, która dorównuje lub przewyższa (w szczególności na dwu rdzeniowych atomach) architekturze K8.

Pozdrawiam

EDIT:
################### Kernel 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs ###################

Poniżej kernel w wersji 5.0, a nie jak zapowiadałem 4.8. Tutaj jedynie były drobne poprawki, ale dopiero tę wersje uznałem za stabilną i godną publikacji. Poniżej także sterowniki dla wifi Realteków i Brodacoma, Alsa oraz skryp linkujący nagłówki jako źródła jądra.

Testowałem na Lenovo s10 oraz Asusie 1201n. Na obu pracuje bardzo łądnie, w szczególności na 1201n, gdzie w połączeniu ze sterownikami Nvidii 195.30.x (beta), da się grać jak już wspomniałem w takie gry, jak Doom 3, Prey, Quake 4. W szczególności ten ostatni mnie zaskoczył, w trybie smp (wykorzystanie wszystkich dostępnych rdzeni procesora - tutaj 2 realnych [4 wątki]), da się idealnie płynnie grać w trybie High Detail (jedynie cienie wyłączyłem - zostały efekty na High), w natywnej rozdzielczości (konieczna modyfikacja pliku .cfg - podobnie jak we wspomnianych wyżej doom i pray). Porównując (na moim kernelu oraz sterownikach 195), jakość gry na Asusie, z tym co pokazuje np. stacjonarka z Athlonem X2 @ 3.6 GHz i GF8800 GTS 512, byłem mocno zszokowany ... różnica była, ale nie określiłbym jej jako dużej ;), raczej jako spowolnienia na Asusie w "gorących" fragmentach gry.

Nie budowałem pakietów ze sterownikami Nvidii, wydaje mi się to bezcelowe, ze względu na bardzo prostą instalacje. Po ściągnięciu sterowników Nvidii x.run, nadajemy temu plikowi prawa wykonalności, a następnie wykonujemy w konsoli:

sudo service gdm stop

Wrzuca nas do konsoli, tam się logujemy, przechodzimy do katalogu, gdzie ściągnęliśmy ze strony Nvidii sterowniki x.run (zakładam, że do Pobrane):

cd Pobrane/

a następnie wykonujemy:

sudo ./Nvidia..... .run

Jeśli wcześniej stosowaliśmy sterowniki Nvidii, wykonujemy uprzednio

sudo ./Nvidia... .run --uninstall

a dopiero potem przystępujemy do w/w instalacji. Po instalacji wychodzimy z konsoli, wykonując:

sudo service gdm start

Jeśli jednak macie z tym problemy postaram się zbudować paczki. Pojawiają się tu jednak dodatkowe kwestie prawne (licencja), podobnie zresztą jak przy Brodacomie i zastanawiam się nad kwestia jej akceptacji przez użytkowników.

linux-headers-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

broadcom-sta-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_5.10.91.9.3 - błędnie działający pakiet - usunąłem go.

linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs-sta-wifi-broadcom_5.60.48.36-1.1

alsa-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

rtl8192se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_0014

rtl8187se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_1030

linux-source-ext73-5.0 - błędne działanie skryptu - poniżej poprawiona wersja.

linux-source-ext73-5.0-atom
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: luk1don »

Co do modułu NVIDII, polecam moje HOW-TO:
viewtopic.php?t=105493
rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: rOx123 »

Po instalacji nowego kernela, netbook podczas wczytywania systemu zawiesza się. Również w przypadku uruchomienia trybu awaryjnego. Starsze wersje działają poprawnie lecz czasami potrafi złapać freeze'a. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego rOx123, na jakiej maszynie zainstalowałeś, oraz jakich sterowników używasz. W trybie awaryjnym jakie błędy wywala ?

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Kolego rOx123, na jakiej maszynie zainstalowałeś, oraz jakich sterowników używasz. W trybie awaryjnym jakie błędy wywala ?
Hp Mini 110, wgrany jedynie sterownik do karty wifi broadcoma "wl", reszta nie ruszana. Podczas uruchamiania trybu awaryjnego nie wywala zadnych bledow, poprostu system stoi...

Obrazek

Male sprostowanie. Teraz zaden kernel nie chce sie wczytac, nawet oryginalny...

Obrazek
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm dziwne ... jest błąd w sterowniku STA Broadcoma ... nie instalować proszę do czasu, aż naprawie ! ... ale to co pokazałeś w osłupienie wprawia ... spróbuj może uruchomić Ubuntu z usb i usuń stwerownik wl.ko znajsujący się w katalogu /lib/modules/2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs/updates/dkms/wl.ko [jeśli oczywiście tam się znajduje] ... zobaczymy

Właśnie zbudowałem nową paczkę - testuje, to już seria 5.60 - znowu działa poprawnie dioda = sygnalizuje działanie wifi ;). za chwilę udostępnię paczkę.

Powyżej - razem z reszta pakietów - udostępniłem nową paczkę sterowników wiwi Brodacom STA - linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs-sta-wifi-broadcom_5.60.48.36-1.1

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Po usunięciu sterownika z wspomnianego przez Ciebie folderu, problem nadal występuje...
Jakieś wskazówki ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm, a czy nie jest tak, że system sprawdza dysk, tylko tego nie widać ? ... dysk działa ?

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Mi to bardziej wygląda na jakiś problem albo z dkms, albo z montowaniem systemów plików, ale na podstawie screenów tego nie stwierdzę, btw. własnie skończyłem budować w/w konfiguracje ale pod K8 i cóż jednak jest wydajniej ... prawdopodobnie udostępnię jutro, porównacie i przedstawicie swoje odczucia.

EDIT:
rOx123 pisze:Hp Mini 110, wgrany jedynie sterownik do karty wifi broadcoma "wl", reszta nie ruszana. Podczas uruchamiania trybu awaryjnego nie wywala zadnych bledow, poprostu system stoi... Male sprostowanie. Teraz zaden kernel nie chce sie wczytac, nawet oryginalny...
Analizowałem Twój przypadek i konkluzja na chwile obecną jest taka:

1. Instalacja mojego kernela, nagłówków i sterownika broadcom nie może spowodować W ŻADNYM przypadku uszkodzenia systemu - stanowią homogeniczną strukturę w ramach środowiska Ubuntu - integrują się z nim, ale nie wpływają na niego w sposób bezpośredni.

2. Jedynym przypadkiem, w którym instalacja wpływa na pozostałe komponenty systemu bezpośrednio są sterowniki Realteka, tam bowiem instalujemy skrypty w katalogu /etc (dotyczą wszystkich sterowników z danej rodziny rtl). Jednakże tu nawet firmware jest instalowany oddzielnie dla każdego kernela ! Zatem i w tym przypadku ryzyko ewentualnego uszkodzenia systemu mógłbym określić na poziomie 1-3 % zatem daleko mu do zakwalifikowania, jako ryzyko istotne.

3. Objawy, jakie przedstawiłeś wydają się wskazywać na szerszy problem, z dyskiem (jako system plików), albo nawet ze sprzętem - skoro wcześniej miałeś oznaki niestabilności. Tu chyba dobrym rozwiązaniem (aby wyeliminować problemy przede wszystkim z pamięcią), będzie zaproponowane przez Kolegę ups5 rozwiązanie - memtest.

4. Proponowałbym także wykonanie - z systemu odpalonego z USB:

sudo fsck.ext4 /dev/sda1

Oczywiście zakładam, że system plików na tym urządzeniu nie jest podmontowany w chwili jego badania oraz na dysku sda1 masz zainstalowane Ubuntu. Oczywiście, może być to każda inna partycja np. sda2, czy też sdb1 etc.

Pozdrawiam

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:hmm, a czy nie jest tak, że system sprawdza dysk, tylko tego nie widać ? ... dysk działa ?
Własnie nie, zupełnie brak reakcji, dochodzi do tego miejsca i stop...
4. Proponowałbym także wykonanie - z systemu odpalonego z USB:

sudo fsck.ext4 /dev/sda1
W moim przypadku /dev/sda3, także nie pomogło...

Aktualnie testuje komputer GoldMemory v6.92 , przeszedł jedno kolko i 0 błędów...
3. Objawy, jakie przedstawiłeś wydają się wskazywać na szerszy problem, z dyskiem (jako system plików), albo nawet ze sprzętem - skoro wcześniej miałeś oznaki niestabilności.
Czy to możliwe aby dysk twardy mógł z godziny na godzinę przestać działać ?
Mi to bardziej wygląda na jakiś problem albo z dkms...
Możesz rozwinąć wątek ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

dkms to inaczej Dynamic Kernel Module Support, to usługa której zadaniem jest budowanie/przebudowanie modułów (tu w domyśle sterowników) jądra - ze źródeł, które (przy standardowej konfiguracji dkms się tam odwołuje) znajdują się w systemie /usr/src/ ... a które standardowo nie występują w kernelu. Ten proces jest realizowany dla każdego nowego kernela. Zatem problem taki może się pojawić, kiedy dkms próbuje coś zbudować/przebudować i po prostu następuje zawieszenie maszyny. Coś takiego zdarza się jednak bardzo rzadko. Proponuje zobaczyć, co znajduje się w katalogu /etc/kernel/postinst.d/ ... czy jest tam tylko dkms, czy coś jeszcze .... można tez na próbę usunąć go stamtąd (zapisać skrypt w bezpiecznym miejsc, celem jego późniejszego przywrócenia). Spróbuj w ten sposób. Jeszcze jedno, jak system przestaje sie ładować, czy kursor mruga - można enterem zejść niżej ?

Pozdrawiam

EDIT:
Jeszcze, co do architektury atom vs K8, na chwilę obecną jednak stwierdzam, że "daje szanse" kompilacji z flagami dla atoma ... w sumie nieźle się sprawdza ... proszę o Wasze opinie.

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

W folderze /etc/kernel/postinst.d/ byl jedynie plik "dkms", przenioslem go na / i dalej nic...
Kursor przy wczytywaniu zawiesza sie, nic nie moge zrobic...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm to wygląda na jakiś problem "sprzętowy", skoro zawiesza maszynę ... spróbuj dodać do gruba opcje noapic (wyłączy ACPI), zobaczymy.

EDIT:
spróbuj także przejrzeć plik syslog znajdujący się /var/log/ (o ile będzie). Prześlij mi go także ... niestety teraz pisze raport i opinie, w związku z tym do soboty praktycznie nie mam czasu aby to przeanalizować ... może Tobie uda się znaleźć problem.

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Na jednym screenie widzę:
Failure:AppArmor profiles failed to load
To może być problem. Poza tym mało informacji. Jak system "staje" to zwykle jest coś z montowaniem. Różnie jest z tymi samodzielnie budowanymi paczkami. To, że dobrze działają u Ciebie nie oznacza, że będą działać w innych konfiguracjach sprzętowych. Kolega może chrootować się na system z Live CD i spróbować naprawić system.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

apparmor ... to nie będzie tu problemem - po prostu pewnie pliki zostały w systemie ... co do paczek, oczywiście jest ogrom zmiennych, które biorę pod uwagę, a i tak może pojawić się coś czego nie przewidziałem ... podobnie, jak i np. Developerzy Ubuntu - vide problemy z uruchamianiem w/w na rożnych konfiguracjach ... zresztą nie tylko Linuksa to dotyczy ... poczytaj co win 7 potrafi wyprawiać ;)

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Opcja "noapic" nie rozwiazuje problemu...
Pliczek zaraz wysle na PW...

Cos sie stalo z pendrive'em...
http://www36.zippyshare.com/v/55718642/file.html
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tylko, że Ja tam widzę, że ostatnie chyba udane ładowanie systemu miało miejsce ok. godziny 17.00 1 marca i wszytskie na kernelu 2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs ;) ... potem już nie podejmowałeś prób ? Albo też system już nawet nie zdążał uruchomić syslog.

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Po każdej propozycji naprawy próbowałem uruchomić system na każdym kernelu...
Jak stał tak stoi.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zatem system leży i kwiczy ... hmm nie mając nawet danych z syslog nie jestem w stanie powiedzieć co się dzieje. Gdy uruchamiasz z usb nie ma żadnych problemów, nigdy się nie zawiesił etc. ?

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:zatem system leży i kwiczy ... hmm nie mając nawet danych z syslog nie jestem w stanie powiedzieć co się dzieje. Gdy uruchamiasz z usb nie ma żadnych problemów, nigdy się nie zawiesił etc. ?
Z USB żadnych problemow, nie wiesza się...
Najwidoczniej mam jakąś wybredną maszynę skoro odstawia takie cyrki...
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”