Iphone pod Ubuntu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
romano21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Iphone pod Ubuntu

Post autor: romano21 »

Cześć!
Po raz kolejny czeka mnie migracja na Linuxa i po raz kolejny padło na Ubuntu.
Wszystko już miałem przygotowane, że strzelić sobie ten system na komputerze, ale zapomniałem Iphonie, który jest na dzień dzisiejszy największą przeszkodą :/

Nie będę narzekał na telefon, bo nie o to chodzi, ale w związku z jego posiadaniem mam pytanie: Jak się z nim przesiąść na Linuxa?

Jeśli przechodziłbym na innego windowsa to musiałbym go stawiać od zera (telefon), czego chcę uniknąć. Zna ktoś jakieś rozsądne rozwiązania?

Dzięki :)
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Iphone pod Ubuntu

Post autor: ka_o_3991 »

o ile wiem, nie jailbrakowany iPhone wymaga iTunes, którego pod Linuksa jak na razie nie ma. Więc połączenie Ubuntu z iPhonem jest niemożliwe.

natomiast po jailbrake'u masz na iPhonie nawet serwer ssh, więc komunikacja z Linuksami jak najbardziej możliwa :) Z tym że jailbrake wiąże się z tego co pamiętam z utratą gwarancji.
konradmb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: konradmb »

A itunes nie idzie pod wine ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

ka_o_3991 pisze:o ile wiem, nie jailbrakowany iPhone wymaga iTunes, którego pod Linuksa jak na razie nie ma. Więc połączenie Ubuntu z iPhonem jest niemożliwe.

natomiast po jailbrake'u masz na iPhonie nawet serwer ssh, więc komunikacja z Linuksami jak najbardziej możliwa :) Z tym że jailbrake wiąże się z tego co pamiętam z utratą gwarancji.
Trochę w tym prawdy i nie prawdy.
[Nie prawda] Wcale nie musisz jailbreakować. Możesz skorzystać z iFuse. Jak go zainstalować - znajdziesz tutaj.
Za jego pomocą możesz zarządzać plikami i katalogami. Problemem może być synchronizacja muzyki (próbowałem według tego how-to - ale coś mi tam zgrzytało).

[prawda] Po jailbreaku jest trochę łątwiej. Nie musisz używać kabla, wszystko można robić poprzez wifi i ssh. Co i jak - znajdziesz tutaj.

I takie małe co nie co na koniec:
wykorzystywanie iphone'a jako modemu do połączenia z netem --> Iphone tethering

Jak widzisz, można "prawie" wszystko.
A tak na marginesie, to jest tego już sporo na necie.

//ka_o_3991: Mój błąd. na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że w tym temacie szybko zachodzą zmiany i ciężko być na bieżąco.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
romano21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: romano21 »

Dzięki za wskazówki! Podpytałem na forum appla i też mi conieco skrobnęli :) Właśnie migruję na 9.10 i za jakiś czas się okaże co i jak :)
Awatar użytkownika
kangoor123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kangoor123 »

Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: bialyikar »

W Ubuntu 9.10 od domyślnie jest synchronizacja iPhone z systemem. Tylko synchronizacja muzyki i tylko przez Rhythboxa. Co prawda ciężko nazwać to synchronizacją, według mnie jest to czynność wykonywana automatycznie lub na wpół automatycznie i w obie strony. W Ubuntu można przesyłać muzykę z i do iPhone. Niestety zapomnieć można o informacjach takich jak ocena, czy też info na temat odtwarzanych podcastów.
Dodatkowo mamy dostęp do części plików (chyba tylko do odczytu) i zdjęć i filmów z rolki w iPhone.
Obsługa iPhone opisana jest szerzej tutaj.
Awatar użytkownika
marbed31
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: marbed31 »

W 10.04 działa synchronizacja z Iphonem bez JB. Dzisiaj dokładnie potestuje i napisze co i jak. Podejrzewam że nie ma pełnej funkcjonalności jak w iTunes ale i tak to już niebo a ziemia. Jak dla mnie to rewelacja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”