Wine 6 ekranów Nvidia

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Kriss_Hietala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Wine 6 ekranów Nvidia

Post autor: Kriss_Hietala »

Zacznę może agresywnie, ale bez urazy intencje mam czyste ;P

Proszę o powstrzymanie się od komentarzy w stylu "Szukaj google" "Google nie gryzą"

Posiedziałem trochę na "guglach" i pomeczyłem ludzi na IRCu i jedyne co udało mi się uzyskać to odpowiedz "Instalowałeś linuxa to radz sobie sam albo googluj" Przyznacie sami, że taki olewacki stosunek do newbie usera linuxa może być irytujący :p

Ale do rzeczy ->

Sprzęt:
laptop Lenovo y550
Procesor pentium dual core t4200 @2GHz
Ram 3Gb ddr3 800MHz( natywnie są 1066, ale ze względu na FSB procesora BIOS przestawił na 800 i za cholerę nie mogę zmienic, bo bios zablokowany :P)
Nvidia Geforce Gt130m 512MB (Chipset G96)
Ubuntu 9.10 z aktualizacjami instalowanymi na bieżąco i sterowniki NVidia 185.
Wine v1.1.39

Po odpaleniu gry ekran dzieli sie na 6 synchronicznych ekranów. Problem ten sam miałem po instalacji sabayona i Ubuntu. Pomocny okazal się ten poradnik -> http://www.dreiviertelkunst.de/index.ph ... -my-laptop

Skopiowałem xorg.conf i potem odpalilem nvidia-xconfig i mam wsparcie akceleracji 3d oraz dzialający sterownik Nvidii z normalną rozdziałką.

W wine wyglada jakby on miał własnego xorga do użytku i pewnie stąd te 6 ekranów w trybie fullscreen.
Gry sprawdzone ->
Neverwinter Nights -6 ekranów, lagujacy dzwięk i haczaca animacja reklam początkowych po odpaleniu gry.
Touhou 6-12 w trybie windowed działają przewaznie,ale rozmiar ekranu jest niewygodny do gry i nei da sie go zmienic,rozciagnac/zmaxymalizować. Niektore czesci poszły w trybie fullscreen... O dziwo była to chyba Touhou 9.5 która była wersją .jap przed spatchowaniem na angielski :p
World of Warcraft Gra sie odpala poprawnie, jest menu, interfejs..ale nei ma tekstur :P Znalazłem fixa do tego, przy okazji jak reinstalne sprawdze go.
Wiecej gier póki co nie sprawdzałem, bo nie gram wiele ;P

Próbowałem iTunesa zainstalować, wersja 7.0 chodzi cieżko przez PlayOnLinux a wersja 9.0 przez wine wcale ;P
jaroslawb1

Odp: Problem wine 6 ekranów

Post autor: jaroslawb1 »

Wine to namiastka Windowsa.Trochę rzeczy chodzi na Wine ale jeszcze więcej nie.Kiedyś spotkałem się chyba w Ekspercie z konfiguracją Wine pod gry.Trzeba było wtedy dodać biblioteki i potem zainstalować DirectX9c.Jest na tym forum sporo przeciwników "zanieczyszczania"w ten sposób Wine.Sa jescze inne emulatory jak Cedega(płatana)ale możesz potestować demo,CrossOver i CrossOver Games(obie płatne)Jak lubisz pgrać to : http://gry.ubuntu.pl/index.php?q=wpis/p ... testowaniaWinowsa w Grach sie niestety nie zastapi,przynajmniej narazie.Zamiast iTunes zainstaluj aTunes(też na Linuksa),lub superodtwarzacz na Windowsa i Wine Aimp2.Chdzi piekności :D
Kriss_Hietala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Problem wine 6 ekranów

Sprawdzałem aTunes, Banshee,Rhytmbox,Amaroka.. jak na razie banshee wygrywa.

Siedze ponad 10 lat na macu, Windows okazjonalnie to ciezko sie przestawic ;P

Problem raczej chyba nie siedzi w bibliotekach, bo akceleracja jest i sie odpala, ale jest desynchronizacja obrazu zapewne z pwoodu nietypowej rozdziałki (1366x768@60HZ 16:9)
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: Wine 6 ekranów Nvidia

Post autor: mat »

Kriss_Hietala pisze:Neverwinter Nights -6 ekranów, lagujacy dzwięk i haczaca animacja reklam początkowych po odpaleniu gry.
Ta gra ma natywna wersję dla Linuksa. Dlaczego uruchamiasz ją pod Wine?

http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.p ... ter_Nights
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Kriss_Hietala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Wine 6 ekranów Nvidia

Podbijam..

Wow po podmianie na openGL działa pieknie, natomiast Touhou 6-12 dzielą się na 6 ekranów z niską rozdziałką, nie mam absolutnie pojęcia jak to naprawić. Dotyczy opcji fullscreen. Po aktualizacji sterowników z 185 na 195 to samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”