Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: makson »

A i jeszcze mam takie pytanie. Czy klikanie w któryś baner na twojej stronie daje ci kasę, czy umieszczasz je tam charytatywnie? Warto pomyśleć o ewentualnej kasie za reklamy (np. właśnie przez nienarzucający się baner).
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

makson pisze: P.S. Jest napisane, że gra jest na PC i MAC. Trochę to wkurza, że PC jest utożsamiane z Windowsem.
Microsoft powoli to zmienia promując oznaczenie Games for Windows. MacOS jest dużo mniej popularny od Linuksa w polsce, a mimo to gry są na niego wydawane.
Wygląda na to, że moja rola polegać ma głównie na dostarczaniu wersji na Linuksa dla gier które celowo zostały pozbawione takiej wersji(przez polskiego dystrybutora). Szkoda, że samym użytkownika Linuksa na tym nie zależy.
makson pisze: Jeżeli chodzi o ogólne uwagi co do twojego sklepu. Może przy przeszukiwaniu gier warto wyraźniej (np. w różnych kolumnach) rozdzielić gry na MAC, Linux i Windows. Obecna sytuacja trochę utrudnia przeszukiwanie gier na swoją platformę.
Proponuje kozystać z tagów. Każda sprzedana gra LGP i RuneSoft wpływa na pojawienie się kolejnych ulepszeń.
makson pisze: płytę Wupra Demo jednak ktoś kupuje).
Dodałem płytę z demami ponieważ podobna płyta dobrze się sprzedaje w tuxgames. Nie ukrywam, miałem pewne obawy czy ktoś będzie nią zainteresowany.
makson pisze: I oczywiście każ sobie płacić za Linuksowy Ice Land - nie jesteś instytucją charytatywną, żeby umieszczać u siebie gry za darmo.
To nie jest takie proste, trzeba wykupić licencję, dodatkowo ta gra nie posiada już wsparcia technicznego. Ogólnie nie jest to opłacalne. Zawsze można zakupić wersję dla Windows jeśli ktoś chce ;)
makson pisze: P.S. Takimi grami darmowymi do sprzedaży może być między innymi pełny Warzone 2100 - mało kto chce pobierać 545 MB filmików do gry wysokiej jakości, a znacznie umilają one grę, i gdyby można było kupić grę na płytce z tymi filmikami, to pewnie wiele osób dla wygody by to kupiło (a Ciebie to nic nie kosztuje).
Obawiam się, że sprzedaż płyty z grą warzone 2100 z filmikami wiąże się z koniecznością wykupienia licencji (opłacalne przy sprzedaży 300-500 sztuk)
makson pisze: P.S.2 I najważniejsze pisz o swoim sklepie wszędzie w necie, a głównie na różnych forach Linuksowych. Niska sprzedaż jest ciągle wynikiem tego, że tylko niewielki procent Linuksiarzy wie o istnieniu twego sklepu.
Jestem tego w pełni świadomy. Nie jestem w stanie znaleźć każde forum (jest ich bardzo dużo) na którym się wspomina o Linuksie. Dodatkowo poziom merytoryczny na różnych forach dyskusyjnych jest bardzo niski np. http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=184299#184299

EDIT:
makson pisze:A i jeszcze mam takie pytanie. Czy klikanie w któryś baner na twojej stronie daje ci kasę, czy umieszczasz je tam charytatywnie? Warto pomyśleć o ewentualnej kasie za reklamy (np. właśnie przez nienarzucający się baner).
Bezpośrednie korzyści finansowe generują bannery na dole strony. Pozostałe przekładają się na korzyści niebezpośrednie. Nie mam zamiaru zrobić ze sklepu bożonarodzeniowej choinki przepełnionej reklamami.

EDIT:
Dodałem do oferty grę Machinarium bez wersji na Linuksa. Uzyskanie pozwolenia na dostarczenie wersji na Linuksa trochę potrwa.
Wszystko wskazuje na to, że jest szansa ;)
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

hmm..na google w zapytaniu gry linux lub gry linuks wupra.com nie mie w pierwszej dziesiątce. czyli nie ma w ogóle.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

warzone 2100 jest na GPLu, więc po co specjalna licencja?
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

pendejo pisze:warzone 2100 jest na GPLu, więc po co specjalna licencja?
Masz rację z samą grą nie ma problemu, tylko jak sprawa wygląda z filmiki z gry.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

wupra pisze:To nie jest takie proste, trzeba wykupić licencję, dodatkowo ta gra nie posiada już wsparcia technicznego. Ogólnie nie jest to opłacalne. Zawsze można zakupić wersję dla Windows jeśli ktoś chce ;)
Jesteś pewien? Chyba nie potrzebujesz wykupować licencji, żeby kupować gry z hurtowni i sprzedawać dalej drożej. To samo powinno się tyczyć gier freeware.
wupra pisze: Bezpośrednie korzyści finansowe generują bannery na dole strony. Pozostałe przekładają się na korzyści niebezpośrednie.
A ma sens, żebym cały dzień klikał w ten baner ;D, czy masz ograniczenie kasa za 1 kliknięcie z 1 IP dziennie (mam niestety stałe IP)?
wupra pisze: Nie mam zamiaru zrobić ze sklepu bożonarodzeniowej choinki przepełnionej reklamami.
I bardzo dobrze.
wupra pisze: Dodałem do oferty grę Machinarium bez wersji na Linuksa. Uzyskanie pozwolenia na dostarczenie wersji na Linuksa trochę potrwa.
Wszystko wskazuje na to, że jest szansa ;)
No jak będzie za tę cenę wersja na Linuksa to kupię, ale myślę, że jest to raczej niszowy typ gry i może się nie cieszyć specjalną popularnością.

P.S. A jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z Penumbra?
bogaczew pisze:hmm..na google w zapytaniu gry linux lub gry linuks wupra.com nie mie w pierwszej dziesiątce. czyli nie ma w ogóle.
Sprawdzałem i słabo to wygląda. Jednak jeżeli ktoś wpisze: 'sklep gry linux', to już Wupra jest na samym początku.
wupra pisze:Masz rację z samą grą nie ma problemu, tylko jak sprawa wygląda z filmiki z gry.
Z tego co mi się wydaje, to Pumpkin Studios oddało całą grę na GPL. Rozłączenie filmików od reszty gry nastąpiło później, zostało dokonane przez społeczność i było uwarunkowane tym, że nie każdy mógł sobie pozwolić na pobranie takiej kobyły z neta. W każdym razie filmiki można za darmo pobrać z oficjalnej strony projektu, więc problemu chyba nie ma.

Warzone 2100 to był tylko jeden z przykładów. Można zaciekawić się też innymi popularnymi grami na GPL. Jeżeli płytę z grą nagrasz dopiero po przelewie pieniędzy, to dodając takie gry do oferty nic nie tracisz, a urozmaicasz asortyment sklepu i zwiększasz szansę na potencjalny zysk.
www.zwodnik.pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: www.zwodnik.pl »

Warzone 2100 to był tylko jeden z przykładów. Można zaciekawić się też innymi popularnymi grami na GPL. Jeżeli płytę z grą nagrasz dopiero po przelewie pieniędzy, to dodając takie gry do oferty nic nie tracisz, a urozmaicasz asortyment sklepu i zwiększasz szansę na potencjalny zysk.
niegłupie, ale chyba lepiej oferować jakieś składanki kilku gier na DVD, jest trochę poważnych GPLów więc można coś złożyć.

Co do do pozycjonowania w google to faktycznie leży, a frazy są naprawdę proste do wypozycjonowania bo konkurencji brak:-)
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: tydell »

Co do do pozycjonowania w google to faktycznie leży, a frazy są naprawdę proste do wypozycjonowania bo konkurencji brak
Spokojnie jeszcze chwilkę poczekać i będzie na pierwszym miejscu w google. Konkurencji nie ma więc wypozycjonuje się samo po pewnym czasie, a i teraz nie jest źle.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

makson pisze:Jesteś pewien? Chyba nie potrzebujesz wykupować licencji, żeby kupować gry z hurtowni i sprzedawać dalej drożej. To samo powinno się tyczyć gier freeware.
ICE Land nie posiada oficjalnego wsparcia technicznego i jej uruchomienie może stwarzać problemy techniczne, więc nie wiem czy dobrym pomysłem jest sprzedaż czegoś co może faktycznie nie działać.

Raczej nie ma sensu klikanie przez cały dzień w banner z jednego IP.
makson pisze: No jak będzie za tę cenę wersja na Linuksa to kupię, ale myślę, że jest to raczej niszowy typ gry i może się nie cieszyć specjalną popularnością.

P.S. A jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z Penumbra?
Cena Machinarium będzie na takim samym poziomie co obecna. Pewnie masz rację, że jest to niszowa gra, przynajmniej ma dobre recenzje ;)

Wszystko związane z CDP (kwestia Penumbry i polskiej wersj językowej do gry Robin Hood) obecnie stoi w miejscu przynajmniej z mojej perspektywy.
makson pisze: Warzone 2100 to był tylko jeden z przykładów. Można zaciekawić się też innymi popularnymi grami na GPL. Jeżeli płytę z grą nagrasz dopiero po przelewie pieniędzy, to dodając takie gry do oferty nic nie tracisz, a urozmaicasz asortyment sklepu i zwiększasz szansę na potencjalny zysk.
Kiedyś się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem, że może to wywołać jedynie niepotrzebne oskarżenia o chęć zarobienia na czymś co można mieć za darmo. Trochę czasu minęło i teraz patrzę na tą kwestię zupełnie inaczej. Dużo osób nie ma dostępu do łącz szerokopasmowych więc nie mogą sobie pozwolić na ściąganie gier z internetu. Osoby które mogły by być znesmaczone sprzedażą płyty z darmowymi grami w większości nie są skore do zakupu jakiejkolwiek komercyjnej gry, czyli nie stanowią mojej grupy docelowej.

Pojawia się tutaj inni problem, niektóre gry są często aktualizowane więc dostarczenie aktualizacji może być problematyczne.
www.zwodnik.pl pisze:Co do do pozycjonowania w google to faktycznie leży, a frazy są naprawdę proste do wypozycjonowania bo konkurencji brak:-)
Częściowo masz rację. Tylko pomijasz kilka faktów to jest sklep z grami, a nie strona/portal poświęcony informacją o grach. Generalnie pierwsze wyniki odnoszą się do stron w których często jest poruszane słowa gry i linux.

Dla porównania proponuje wpisać 'gry windows' lub 'gry macos'. Ciekawe ile tam znajdzie się sklepów z grami?
Dlatego najbardziej zależy mi na frazie 'gry linux sklep'.

EDIT:
Wracając do Warzone 2100, pamiętam jak prawie 10 lat temu wysłałem zapytanie do Loki czy mają zamiar portować tą grę.

Mogę spróbować dodać do oferty płytę z darmowymi grami, tylko w przypadku warzone muszę skompilować źródła i zapewnić jako takie wsparcie. Nie kompilowałem jeszcze Warzone więc nie wiem czy nie pojawią się jakieś problemy z uruchomieniem gry.
Na płycie powinny znajdować się gry wyłącznie w wersji na Linuksa czy też na MacOS i Windows?
www.zwodnik.pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: www.zwodnik.pl »

wupra pisze: Częściowo masz rację. Tylko pomijasz kilka faktów to jest sklep z grami, a nie strona/portal poświęcony informacją o grach. Generalnie pierwsze wyniki odnoszą się do stron w których często jest poruszane słowa gry i linux.

Dla porównania proponuje wpisać 'gry windows' lub 'gry macos'. Ciekawe ile tam znajdzie się sklepów z grami?
Dlatego najbardziej zależy mi na frazie 'gry linux sklep'.
nie do końca
przykład 'gry mac' pierwsze miejsce sklep i to nie specjalnie nastawiony na maca, co do frazy 'gry windows' żaden sklep nie ma szans bo rynek i konkurencja inna. Z wupra to inna sprawa, rynek taki że spokojnie mogłaby być w top 10 na 'gry linux', a dodatkowy ruch raczej by Ci nie zaszkodził:-).
Jak dla mnie jeśli ktoś wpisuje 'gry linux' to liczy się z komercyjnymi produkcjami, inaczej odpytał by google o 'darmowe gry linux'.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

www.zwodnik.pl pisze:Jak dla mnie jeśli ktoś wpisuje 'gry linux' to liczy się z komercyjnymi produkcjami, inaczej odpytał by google o 'darmowe gry linux'.
Zwróć uwagę, że tylko użytkownicy Linuksa stosują wyraźne rozróżnienie na gry komercyjne i niekomercyjne. W związku z tym nie jestem przekonany czy osoby wpisujące 'gry linux' chcą zobaczyć w wynikach komercyjne gry. Raczej jestem skory założyć, że oczykiwania dotyczą darmowych gier lub ogólnej informacji o grach np. gry.ubuntu.pl.

P. S. Co myślicie o grze Mystic Mine, niestety na polskie realia cena jest za wysoka. Może dałoby się coś wynegocjować jeśli byłoby kilka osób zainteresowanych.

P. S. Niedługo przygotuje obraz iso z Warzone 2100, jeśli ktoś jest zainteresowany wzięciem udziału w teście mojej kompilacji proszę o kontakt PM.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

wupra pisze:P. S. Co myślicie o grze Mystic Mine, niestety na polskie realia cena jest za wysoka. Może dałoby się coś wynegocjować jeśli byłoby kilka osób zainteresowanych.
Nie sprzedaż ani jednej sztuki. Tak jak Candy Crancher, Hyperspace Delivery Boy, NingPo MahJong. Szczególnie ten ostatni tytuł - zarówno KDE, jak i GNOME rozwijają własne darmowe Mahjongi.

P.S. Co do gier na GPL, to ich częsta aktualizacja może mieć swoje zalety. Niedługo wyjdzie Battle for Wesnoth 1.8, Warzone 2100 2.3. Użytkownicy nienajnowszych wersji Ubuntu (8.04) nie mają co liczyć na pojawienie się tych wersji w repozytoriach, a sami sobie tego przecież nie skompilują (a warto zaktualizować, bo te wersje wnoszą mnóstwo nowych bajerów).

EDIT:
P.S.2 Dodaj sobie w podpisie linka do sklepu. Na pewno się przyda.

P.S.3 Myślę, że tytułem GPL wartym sprzedaży byłby Spring. Jest to najlepszy RTS na Linuksa zarówno pod względem grafiki, jak i rozgrywki. Jednak instalacja gry wcale nie jest prosta. Nawet jak silnik jest w repozytoriach, to mapy, mody i AI trzeba samemu sobie dociągnąć (wielu początkujących użytkowników, sobie z tym nie poradzi, a nawet zaawansowani jak nie będą wiedzieli skąd pobrać pliki to tego nie zrobią). Poza tym Spring w repozytoriach OpenSUSE nie działa (brakuje ważnych plików).
Gdybyś przygotował Springa z modami Comple Annihilation, Spring: 1944 i np. Cursed wraz z mapami i AI, to by była niezła gratka. Wszystkie mody, mapy itp. można pobrać stąd.
Z najpopularniejszymi modami można zapoznać się tutaj. Filmik z mego ulubionego moda.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

makson pisze:Nie sprzedaż ani jednej sztuki. Tak jak Candy Crancher, Hyperspace Delivery Boy, NingPo MahJong. Szczególnie ten ostatni tytuł - zarówno KDE, jak i GNOME rozwijają własne darmowe Mahjongi.
Nie wiem dlaczego wszyscy czepiają się gry Candy Cruncher, może wygląda prosto ale potrafi zapewnić wspaniałą rozrywkę i bardzo wciąga przy tej grze spędziłem chyba najwięcej czasu. Jenak ktoś zakupił te gry więc się sprzedają, nawet lepiej od obecnie dostępnych w sklepie gier na Windows.

makson pisze: P.S. Co do gier na GPL, to ich częsta aktualizacja może mieć swoje zalety.
Niestety wpływa to na znaczne skrócenie aktualności danej gry na płycie, czyli osoba która zakupi płytę może stwierdzić po pewnym czasie, że jest bezużyteczna. Dlatego trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do tego zagadnienia i przygotować płytę z grą w taki sposób aby można było z niej później korzystać, przynajmniej z niektórych danych np. filmiki.
makson pisze: P.S.3 Myślę, że tytułem GPL wartym sprzedaży byłby Spring. Jest to najlepszy RTS na Linuksa zarówno pod względem grafiki, jak i rozgrywki. Jednak instalacja gry wcale nie jest prosta. Nawet jak silnik jest w repozytoriach, to mapy, mody i AI trzeba samemu sobie dociągnąć (wielu początkujących użytkowników, sobie z tym nie poradzi, a nawet zaawansowani jak nie będą wiedzieli skąd pobrać pliki to tego nie zrobią). Poza tym Spring w repozytoriach OpenSUSE nie działa (brakuje ważnych plików).
Gdybyś przygotował Springa z modami Comple Annihilation, Spring: 1944 i np. Cursed wraz z mapami i AI, to by była niezła gratka. Wszystkie mody, mapy itp. można pobrać stąd.
Z najpopularniejszymi modami można zapoznać się tutaj. Filmik z mego ulubionego moda.
Na początku zajmę się Warzone2100 (2.3 beta) nie wiem czy będzie działała moja kompilacja dla x86_64, na wszelki wypadek dorzucę źródła, wersję na MacOS i Windows oraz filmiki w niemieckiej wersji językowej. Jeśli moja wersja testowa WZ2100 zostanie przyjęta z entuzjazmem to na pewno pojawią się kolejne gry.

Osobiście nie preferuje instalacji większych gier z repozytoriów ani z pakietów rpm/deb. Do gier posiadam osobną partycję 300 GB zamontowaną w /usr/local/games i tam trafia większość gier. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku zmiany dystrybucji/aktualizacji itp. moje gry pozostają nie naruszone ;)
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

makson pisze:Nie sprzedaż ani jednej sztuki. Tak jak Candy Crancher, Hyperspace Delivery Boy, NingPo MahJong. Szczególnie ten ostatni tytuł - zarówno KDE, jak i GNOME rozwijają własne darmowe Mahjongi.
Dobrze po kolei.

Początkowo przeglądając screenshoty Candy Cruncher nie byłem specjalnie zainteresowany tą grą. Pewnego dnia ściągnąłem demo i okazało się że jest to naprawdę bardzo wciągająca gra. Kupiłem pełną wersję i spędziłem nad nią więcej czasu niż nad grami id software.
Ciężko mi to wytłumaczyć ,ale spróbować demo.

Hyperspace Delivery Boy nie można przeoczyć. Jest to gra stworzona przez byłych pracowników oraz założycieli id software: Tom Hall oraz John Romero. Warto nadmienić że nad grą pracowała także Stevie Case. Moim zdaniem gra jest całkiem ciekawa. jednak każdy może mieć inne zdanie na ten temat.

Jeśli chodzi o NingPo MahJong - jest to znacznie lepsza gra niż to co dołączają do Gnome czy KDE.

EDIT:
wupra pisze:Nie wiem dlaczego wszyscy czepiają się gry Candy Cruncher, może wygląda prosto ale potrafi zapewnić wspaniałą rozrywkę i bardzo wciąga przy tej grze spędziłem chyba najwięcej czasu. Jenak ktoś zakupił te gry więc się sprzedają, nawet lepiej od obecnie dostępnych w sklepie gier na Windows.
Wciągająca to troszkę za słabo powiedziane. Czasami grając w Candy Cruncher tracisz całkowicie poczucie czasu.
Jak długo grałeś żeby osiągnąć taki wynik ?

http://www.penguinplay.com/highscores.c ... gameref=20
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:
Jeśli chodzi o NingPo MahJong - jest to znacznie lepsza gra niż to co dołączają do Gnome czy KDE.
Jest to całkiem fajna gra, jednak ciągle brakuje gry MahJong z efektami 3D lepszym udźwiękowieniem i czymś jeszcze.
mat pisze: Wciągająca to troszkę za słabo powiedziane. Czasami grając w Candy Cruncher tracisz całkowicie poczucie czasu.
Jak długo grałeś żeby osiągnąć taki wynik ?

http://www.penguinplay.com/highscores.c ... gameref=20
Trochę to trwało, po bezproblemowym dojściu do 22 poziomu (ma to znaczenie ponieważ nabiera się wprawy), zaczynałem grę od tego poziomu i w ciągu 2-3 tygodni katując gierkę udało mi się dojść do 51 poziomu ;)

Ocenianie gry po zrzutach ekranowych nie jest miarodajne, początkowo nie byłem zainteresowany grą Sacred Gold, ponieważ nie przekonywały mnie zrzuty ekranowe. W praktyce gra okazała się niesamowita, można przy niej zarwać sporo nocek. Chyba niedługo odwiedzę krainę Ancarii i pokaże, że nie warto zadzierać z Mrocznym Elfem ;)

EDIT:
Przeglądając CV Franka Earla można zobaczyć, że powstaje wersja 64 bitowa gry Ballistics.

EDIT:
Być może jedna z gier która jest obecnie rozpowszechniana w Polsce bez wersji na Linuksa, za jakiś czas będzie posiadała tą wersję na płycie z grą. Czyli będzie można np. w empiku zakupić grę na Linuksa, dawno czegoś takiego nie było. Przynajmniej zostanie jakaś pamiątka po mojej działalności ;).
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

W Wupra dostępna jest wersja Machinarium na Linuksa po cenie Windosowej! Zachęcam do zapoznania się z tym tytułem.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Mnie dziś trafiło, jak wielkie są rozbieżności w cenach Windows<-->Linux i różnicach w wersjach. Jestem w Empiku i widzę Sacred Gold PL - cena 29.99 zł...na Linuksa wersja zwykła(?) w dodatku nie PL i 119.99 zł, X2 26,99 zł (czy nie była nawet w PL?) - na Linuksa 89,49zł ... :-( Później wiele fajnych gierek dla Windows - Dreamfall, Syberia... a tu brak wersji natywnych i nigdy nie będzie, a za ten shit Wine to podziękuję - pewnie nawet ich nie ruszy (czekałem 3 lata za pewnymi grami aż Wine je ruszy i nic) :-( W sumie...cenowo i tak wyprzedzamy userów komputerów spod znaku jabłuszka - jakiś plus :-) Niemniej user Linuksa ma pod górkę w ogóle (staram się kupić teraz fajny laptop ale bez Windows...i chyba dostanę co chcę tylko wtedy, kiedy zwrócę się do firmy składającej laptopy, albo wybulę za Windows 200zł w cenie lapka tylko po to, by po 10 minutach w domu go wywalić).

EDIT:
I w Empiku jednak stwierdziłem, że chyba naprawdę najlepszym wyjściem jest wydzielić parę GB z partycji, postawić legalny Windows Server na 240 dni i tam grać. Bo co jak co, ale jest wiele świetnych gier, których nigdy na Linuksie nie będzie, a w które fajnie pograć. Nie mówię, by nie kupować gier natywnych, ale patrząc na tę półkę z grami stwierdziłem, że 99% półki dla mnie nie istnieje, bo używam Linuksa, a ten 1% jakoś tam, choć nie idealnie, Wine odpali (Antologia GTA, Fallout 2 etc). Co ma natywną i w przyzwoitej cenie, to czemu nie, ale dla niektórych gier Windows jest obowiązkowy i Wine odpada w przedbiegach.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko Temat ten był już wielokrotnie omawiany.

Czasami również odwiedzam empik i inne sklepy aby zorientować się w cenach. Dlatego założyłem osobny temat z ankietą odnośnie preferencji cenowych. Osobiście uważam, że teoretycznie jest możliwa obniżka cen o ok 30%. Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że obecne ceny nie są adekwatne do polskich płac, relatywnie ta sama gra jest 2 razy droższa dla polaka niż dla osoby mieszkającej w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA itp.

Chciałbym móc oferować gry do 100 zł, z średnią ceną na poziomie 50-80 zł (negocjacje z LGP i RuneSoft), tylko muszę otrzymać wyraźny sygnał, że komuś na tym zależy (realna sprzedaż i jeszcze raz sprzedaż, a nie bezproduktywne gadanie). Nie mogę od tak sobie zażądać niższej ceny, bez przedstawienia konkretnych danych dzięki którym druga strona będzie skłonna do rozmów na temat obniżenia cen dla klientów z polski. Przykładowo uzyskanie niższej ceny dla gry BOH ma już pozytywny rezultat, oczywiście nie jest to jakiś zawrotny wynik. Należy jednak wziąć pod uwagę, że gra BOH jest bardzo specyficzna i skierowana do bardzo wąskiej grupy odbiorców.

Obecnie najbardziej szkodliwe jest wybieranie wersji dla Windows gry jeśli posiada ona wersję natywną. Bądź też fałszywe przekonanie, że gry na Linuksie to tylko gry dla Windows.

Ciekawe czy sytuacja się zmieni z wydaniem Steama na Linuksa które może mieć miejsce w ciągu najbliższego roku.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Jusko pisze:Mnie dziś trafiło, jak wielkie są rozbieżności w cenach Windows<-->Linux i różnicach w wersjach. Jestem w Empiku i widzę Sacred Gold PL - cena 29.99 zł...na Linuksa wersja zwykła(?) w dodatku nie PL i 119.99 zł,

Zwykła? Przecież dla Linuksa dostępna jest wersja Gold z dołączonym dodatkiem Sacred: Underworld.
Jusko pisze:X2 26,99 zł (czy nie była nawet w PL?) - na Linuksa 89,49zł ... :-(
Spójrz na datę wydania wersji dla Linuksa oraz możliwość wypożyczenia gry za parę złotych. Jest bardziej dostępna dla zwykłego użytkownika niż wersja dla Windows. Poza tym cena gry została obniżona o 30% i raczej nie ma co narzekać w tym przypadku.
Jusko pisze:Później wiele fajnych gierek dla Windows - Dreamfall, Syberia... a tu brak wersji natywnych i nigdy nie będzie, a za ten shit Wine to podziękuję - pewnie nawet ich nie ruszy (czekałem 3 lata za pewnymi grami aż Wine je ruszy i nic) :-(
Miałem podobne odczucia gdy posiadałem mała liczbę gier dla Linuksa na półce. W chwili obecnej jakoś się tym nie przejmuję i nawet mam pewne zaległości;). Więcej kupuj, graj i wszelkie twoje wątpliwości znikną.
Jusko pisze:Niemniej user Linuksa ma pod górkę w ogóle (staram się kupić teraz fajny laptop ale bez Windows...i chyba dostanę co chcę tylko wtedy, kiedy zwrócę się do firmy składającej laptopy, albo wybulę za Windows 200zł w cenie lapka tylko po to, by po 10 minutach w domu go wywalić).
Rozumiem ,że nie kupujesz laptopa z kartą ATI?

EDIT:
wupra pisze:Ciekawe czy sytuacja się zmieni z wydaniem Steama na Linuksa które może mieć miejsce w ciągu najbliższego roku.
Wiesz tak bardzo bym na to nie liczył. Plotki na ten temat słyszę już od bardzo dawna.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

W Wupra dostępna jest wersja Machinarium na Linuksa po cenie Windosowej! Zachęcam do zapoznania się z tym tytułem.
"Cena Windowsowa" to dość nieprecyzyjne określenie.Na ceneo średnia cena tej gry to 44 zł ,najniższa 34,90 a najwyższa 60 zł.Rozbieżności są spore;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”