UBUNTU 9.10 - Zamontowanie polozenia nie jest mozliwe
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
UBUNTU 9.10 - Zamontowanie polozenia nie jest mozliwe
Witam!!! Mam problem s zamontowaniem dysku z komputera z Windowsem w sieci domowej.
Do wczoraj uzywalem Ubuntu 9.04 i bylo wszystko OK po wejsciu Miejsca>Siec i wibrania komputera z sieci normalnie montowal sie zdalny dysk. Po aktualizacji do 9.10 - odnajduje komputer,wyswietla okno logowania, ale po zalogowaniu sie dostaje monit "Zamontowanie polozenia nie jest mozliwe. Uzyskanie listy udzialow nie powiodlo sie". Z innym komputerem z Ubuntu 9.04 laczy sie bez problem. Co ciekawe - mialem zainstalowany XBMC i on laczyl sie z komputerem z windowsem bez problem w tym czasie kiedy nie moglem zalogowac sie do niego z Miejsca>Siec. Wiec pomyslalem ze to z winy aktualizacji i zainstalowalem system od nowa - ten sam blad. Bardzo prosze o pomoc! Uzywam Ubuntu ot 2 miesiecy i prosze o lopatologiczna wykladnie co jak i gdzie mam skonfigurowac. Z gory wielkie TNX!!!
Do wczoraj uzywalem Ubuntu 9.04 i bylo wszystko OK po wejsciu Miejsca>Siec i wibrania komputera z sieci normalnie montowal sie zdalny dysk. Po aktualizacji do 9.10 - odnajduje komputer,wyswietla okno logowania, ale po zalogowaniu sie dostaje monit "Zamontowanie polozenia nie jest mozliwe. Uzyskanie listy udzialow nie powiodlo sie". Z innym komputerem z Ubuntu 9.04 laczy sie bez problem. Co ciekawe - mialem zainstalowany XBMC i on laczyl sie z komputerem z windowsem bez problem w tym czasie kiedy nie moglem zalogowac sie do niego z Miejsca>Siec. Wiec pomyslalem ze to z winy aktualizacji i zainstalowalem system od nowa - ten sam blad. Bardzo prosze o pomoc! Uzywam Ubuntu ot 2 miesiecy i prosze o lopatologiczna wykladnie co jak i gdzie mam skonfigurowac. Z gory wielkie TNX!!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Odp: UBUNTU 9.10 - Zamontowanie polozenia nie jest mozliwe
Pozwalam sobie podłączyć się pod zagadnienie gdyż mam ten sam problem z Ubuntu 9.10 i brakiem dostępu do zasobów sieci Windows. Mam dwa kompy stacjonarne (192.168.1.2) oraz (192.168.1.3) połączone przez router (192.168.1.1) na każdym jest winXP i Linux ale na jednym jest Ubuntu 9.04 a na drugim 9.10 i teraz mam takie objawy:
Windwosy widzą wzajemnie swoje zasoby bez najmniejszego problemu, Ubuntu 9.04 z powodzeniem udostępnia swoje zasoby i widzi Windowsa na drugim kompie w sieci. Nie mogę jednak dać sobie rady z Karmelkowym Koliberkiem 9.10. Nie wiem jak udostępnić w nim pliki i jak zobaczyć zasoby drugiego kompa (chociaż któregokolwiek Ubuntu 9.04 albo WindowsXP).
Każda próba uruchomienia Miejsca ->> Sieć ->> Sieć Windows kończy się podobnie jak u kolegi kostika następującym komunikatem błędu:
dodam jeszcze. że komp, którego nie widzę odpowiada na ping poprawnie:
Windwosy widzą wzajemnie swoje zasoby bez najmniejszego problemu, Ubuntu 9.04 z powodzeniem udostępnia swoje zasoby i widzi Windowsa na drugim kompie w sieci. Nie mogę jednak dać sobie rady z Karmelkowym Koliberkiem 9.10. Nie wiem jak udostępnić w nim pliki i jak zobaczyć zasoby drugiego kompa (chociaż któregokolwiek Ubuntu 9.04 albo WindowsXP).
Każda próba uruchomienia Miejsca ->> Sieć ->> Sieć Windows kończy się podobnie jak u kolegi kostika następującym komunikatem błędu:
P.S.Zamontowanie położenia nie jest możliwe. Uzyskanie listy plików z serwera nie powiodło się
dodam jeszcze. że komp, którego nie widzę odpowiada na ping poprawnie:
PING 192.168.1.3 (192.168.1.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=1 ttl=128 time=48.4 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=2 ttl=128 time=2.98 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=3 ttl=128 time=1.07 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=4 ttl=128 time=1.08 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=5 ttl=128 time=1.07 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=6 ttl=128 time=2.77 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=7 ttl=128 time=0.800 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=8 ttl=128 time=1.44 ms
64 bytes from 192.168.1.3: icmp_seq=9 ttl=128 time=1.15 ms
-
- Piegowaty Guziec
Witam!!!
U mnie problem sie rozwiazal sam ale po czasie. Na poczatek musialem wrocic na ver. 9.04,ale po miesiacu postanowilem zaktualizowac do ver. 9.10 i problemu juz nie bylo. Wtedy sciagnelem na nowo obraz 9.10 KK PL i zainstalowalem na drugim kompie i tez problem juz nie wystepowal. Widocznie byl jakis blad kernela. Zasoby z Ubu. udostepniam przez Samba. Mam 9.10 na 2ch kompach 32 i 64 bit i problemu juz niema.
Pozdrawiam!!!
U mnie problem sie rozwiazal sam ale po czasie. Na poczatek musialem wrocic na ver. 9.04,ale po miesiacu postanowilem zaktualizowac do ver. 9.10 i problemu juz nie bylo. Wtedy sciagnelem na nowo obraz 9.10 KK PL i zainstalowalem na drugim kompie i tez problem juz nie wystepowal. Widocznie byl jakis blad kernela. Zasoby z Ubu. udostepniam przez Samba. Mam 9.10 na 2ch kompach 32 i 64 bit i problemu juz niema.
Pozdrawiam!!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Kontakt:
No niestety, u mnie problem nie chce się sam rozwiązać
. Nadal systemy na drugim kompie nie widzą zasobów 9.10 ani 9.10 nie widzi zasobów drugiego kompa. Z wersją 9.04 i poprzednimi nie miałem i nadal nie mam większych problemów, czyżby coś było skopane w 9.10? Najciekawsze jest to, że pingi spokojnie śmigają we wszystkich kierunkach. A może sambę w 9.10 się zupełnie inaczej konfiguruje? Coś mi to pachnie powrotem do wersji 9.04 
//edit
Po dogłębnym przeanalizowaniu plików konfiguracyjnych i logów wreszcie uruchomiłem udostępnianie plików przez sambę w moim Karmelkowym Koliberku(może się komuś przyda w podobnym przypadku): ręcznie zmieniłem nazwę grupy roboczej w pliku
Zasoby drugiego komputera widzę poprzez Miejsca -> Połącz z serwerem i tutaj zaznaczam "Udział Windows" a w miejscu Serwer wpisuję IP drugiego komputera, który chcę przeglądać. Trochę jakoś to dziwnie - ale ważne że działa. W wersji 9.04 na drugim kompie jest o wiele prościej i szybciej.
//edit 2
A jednak Karmelkowy ma jakąś tendencję do autonapraw
. Dzisiaj po odpaleniu Ubu9.10 klikam zakładkę "Sieć" a tam... oczom nie wierzę - obok ikonki "Sieć Windows", która samotnie tkwiła tam do tej pory pojawiły się dwie ikonki z komputerami z mojej grupy roboczej. Nic nie zmieniałem w konfiguracji, same się pojawiły. Teraz jest wszystko OK.

//edit
Po dogłębnym przeanalizowaniu plików konfiguracyjnych i logów wreszcie uruchomiłem udostępnianie plików przez sambę w moim Karmelkowym Koliberku(może się komuś przyda w podobnym przypadku): ręcznie zmieniłem nazwę grupy roboczej w pliku
po czym do pliku /etc/rc.local dodałem linijkę/etc/samba/smb.conf
po czym wyłączyłem firewalla w Ubuntu 9.10 i zrestartowałem maszynę. Po tych zabiegach WinXP i 9.04 zaczęły widzieć Koliberka ale wciąż Koliberek nie chciał zobaczyć WinXP i 9.04. Próba wejścia w Miejsca -> Sieć -> Sieć Windows ukazywała puste okno ale już bez komunikatu błędu./etc/init.d/samba start
Zasoby drugiego komputera widzę poprzez Miejsca -> Połącz z serwerem i tutaj zaznaczam "Udział Windows" a w miejscu Serwer wpisuję IP drugiego komputera, który chcę przeglądać. Trochę jakoś to dziwnie - ale ważne że działa. W wersji 9.04 na drugim kompie jest o wiele prościej i szybciej.
//edit 2
A jednak Karmelkowy ma jakąś tendencję do autonapraw

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
U mnie niestety nadal tkwi problem gdyż nadal nie moge wejsc na siec domowa?Jakies porady jak to rozwiazac?Może jakies pomysly jak to rozwiażac?
-
- Piegowaty Guziec
Sproboj restart rootera. Sam niedawno instalowalem na nowo Ubu i mialem znow ten problem,po restarcie rootera problem sie rozwiazal.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
macius55, a nie masz czasem na Windowsach włączonego jakiegoś firewalla? (powinienieś mieć
)
Zobacz czy spod linuxa pingujesz komputer z Windowsem. Jeśli nie, to sprawdź w logach firewalla, czy czasem nie blokuje połączenia.
U mnie zadziałało dokładnie to co napisał last_mann. Tylko, że tego uroczego interfejsu graficznego Miejsca -> Sieć -> Sieć Windows mam nadal taki komunikat jak w tytule wątku
No nic może u mnie też "samo" się naprawi. W każdym razie routera teraz restartować nie będę

Zobacz czy spod linuxa pingujesz komputer z Windowsem. Jeśli nie, to sprawdź w logach firewalla, czy czasem nie blokuje połączenia.
U mnie zadziałało dokładnie to co napisał last_mann. Tylko, że tego uroczego interfejsu graficznego Miejsca -> Sieć -> Sieć Windows mam nadal taki komunikat jak w tytule wątku

No nic może u mnie też "samo" się naprawi. W każdym razie routera teraz restartować nie będę

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
ja miałem podobny problem bo z laptopa Ubuntu 9.10 nie widziałem komputera z winodwsm xp ale po wpisaniu łączy się bez problemu.
Spróbuj może u Ciebie też zadziała.
Kod: Zaznacz cały
smb://adres_ip_komputera_z_xp/
Spróbuj może u Ciebie też zadziała.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
U mnie było to samo i było to ewidentnie związane z awarią dostępu do internetu -taki problem .
Jak net wrócił, wszystko zaczęło działać. Możliwe, że jak się chce dostać do zasobów przez klikanie to coś tam się odpytuje DNS-a czy cuś i jak nie dostaje czegoś, to się wywala.
Ale też nie wiem o co chodzi.
Pozdro
Jak net wrócił, wszystko zaczęło działać. Możliwe, że jak się chce dostać do zasobów przez klikanie to coś tam się odpytuje DNS-a czy cuś i jak nie dostaje czegoś, to się wywala.
Ale też nie wiem o co chodzi.
Pozdro