Problem z internetem

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
laetri
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Problem z internetem

Post autor: laetri »

Witam
Postanowiłem napisać na forum gdyż wszystkie sposoby jakie znam nie działają a ja nie mogę połączyć się z internetem. Moje łącze to łączę ADSL z dialoga 4mb/s. Jest to łącze szeroko pasmowe ppoe. Mój modem to SIEMENS Speedstream 4100. Jest to stary modem. Czym przejawia się mój problem ? Po uruchomieniu systemu próbowałem skonfigurować łącze normalnie bez instalowania jakich kolwiek programów. Sieć próbowała się połączyć jednak po chwili wyskoczył napis że sieć przewodowa jest offline i nici z tego. Postanowiłem więc zainstalować UBUDSL. Wpisuje wszystkie dane w programie,o które proszą jednak gdy przechodzę do następnego etapu wyskakuje napis "PODŁĄCZ MODEM". Próbowałem chwilę poczekać jednak nie przynosiło to żadnych rezultatów mimo że modem był cały czas podłączony. Próbowałem restartować modem ale to także nic nie dało. Bardzo proszę o pomoc
adrikux

Odp: Problem z internetem

Post autor: adrikux »

Do niedawna posiadałem identyczny modem i połączenie bezproblemowo skonfigurowałem narzędziem pppoeconf. To podstawowy sposób konfiguracji tego typu połączeń, z którego nie skorzystałeś.

Kod: Zaznacz cały

sudo pppoeconf
laetri
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: laetri »

rozumiem że mam to wpisać w konsoli ?? I co dalej ?
adrikux

Post autor: adrikux »

Zgadnij. Postępować zgodnie z zaleceniami konfiguratora.
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: ka_o_3991 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”