Witam
Zamierzam kupić niedrogiego netbooka. Ma ktoś może których z tych netbooków: ASUS EEE PC 1002HA lub MSI WIND U100 i mógłby sie podzielic opinią. A może ktos słyszał coś o nich? Może polecacie cos innego, ale niedrogiego?
ASUS EEE PC 1002HA czy MSI WIND U100
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: ASUS EEE PC 1002HA czy MSI WIND U100
Jeśli chodzi o MSI Wind U100 to jako maszynę wytrzymałą i nadającą się do pracy polecam, ale problemy zaczynają się gdy coś jednak się popsuje gdyż MSI coś kiepsko podchodzi do obsługi klientów w serwisach... Reklamacje też nie są tam mile widziane ;/
Ogólnie jeśli chodzi o samo użytkowanie można się doczepić tylko dość lichych zawiasików, które mogę porównać tylko z zawiasami w asusie EEE 704, bo takiego było mi dane testować
Ogólnie polecam MSI Wind, ale nad zakupem używki warto dłużej się zastanowić, bo może się okazać, że trzeba będzie wymieniać zawiasy ;(
Zakup nowego, albo dokładnie obejrzanego w "realu" jest raczej dobrym pomysłem
Nie należy bać się jednak "telepiącej" się matrycy, bo to przypadłość każdego z nich, z prostego powodu: Nawiasy te są zbyt wątłe nawet do tak malutkiej matrycy niestety. Ale można się pocieszyć tym, że to jedna z niewielu wad konstrukcyjnych 
Jedyne jeszcze o czym warto wspomnieć to kiepskiej jakości głośniczki, kto?e na szczęście można łatwo dość wymienić na własną rękę
Nie najszczęśliwsze też jest ich umiejscowienie, gdyż znajdują się pod spodem obudowy, która jak pewnie już gdzieś przyuważywłeś nie jest prosta tylko ładnie zakończona, tak aby głośniczki nie były dostawione bezpośrednio do biurka, czy podstawki 
Ogólnie sprzęt jak za tą kasę to wśród netbooków wymiata, pod windowsem chodziły wszystkie N4S'y aż do MOST WANTED, Carbona i nowszych już nie testowałem, ale netbook remixów do niego nie polecam, ale zwykłego linucha na gnomie, albo XFCE i bardzo ładnie śmiga
Po wgraniu nowszego biosu, co zrobiłem najszybciej jak się dało z procesora 1,6 wyciska się z tego co pamiętam coś ponad 1,9 GHz, co nie powoduje utraty gwarancji, gdyż jest to bios wydany przez MSI, a mamy do wyboru potem trzy stopnie podkręceniua procesora, co przydaje się bardzo w niektórych grach i bardziej wymagających programach
Jako wadę można wymienić grafikę zintegrowaną, która jest niestety przypadłością większości netbooków
Jednak po zmianie biosu można zamiast startowych 64MB bodajże dostajemy od 128-do 256MB pamięci dla niej w zależności od posiadanej ilości RAM'u.
No to by było na tyle, a jeśli byś chciał zobaczyć mój zrzut ekranu to zapraszam na http://www.chomikuj.pl/burdzyk2 i tam jest zrzucik ekranu z taką kobietą
znajdziesz napewno 
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych "Wiaterkiem"
Ogólnie jeśli chodzi o samo użytkowanie można się doczepić tylko dość lichych zawiasików, które mogę porównać tylko z zawiasami w asusie EEE 704, bo takiego było mi dane testować

Ogólnie polecam MSI Wind, ale nad zakupem używki warto dłużej się zastanowić, bo może się okazać, że trzeba będzie wymieniać zawiasy ;(
Zakup nowego, albo dokładnie obejrzanego w "realu" jest raczej dobrym pomysłem

Jedyne jeszcze o czym warto wspomnieć to kiepskiej jakości głośniczki, kto?e na szczęście można łatwo dość wymienić na własną rękę

Ogólnie sprzęt jak za tą kasę to wśród netbooków wymiata, pod windowsem chodziły wszystkie N4S'y aż do MOST WANTED, Carbona i nowszych już nie testowałem, ale netbook remixów do niego nie polecam, ale zwykłego linucha na gnomie, albo XFCE i bardzo ładnie śmiga

Po wgraniu nowszego biosu, co zrobiłem najszybciej jak się dało z procesora 1,6 wyciska się z tego co pamiętam coś ponad 1,9 GHz, co nie powoduje utraty gwarancji, gdyż jest to bios wydany przez MSI, a mamy do wyboru potem trzy stopnie podkręceniua procesora, co przydaje się bardzo w niektórych grach i bardziej wymagających programach

Jako wadę można wymienić grafikę zintegrowaną, która jest niestety przypadłością większości netbooków

No to by było na tyle, a jeśli byś chciał zobaczyć mój zrzut ekranu to zapraszam na http://www.chomikuj.pl/burdzyk2 i tam jest zrzucik ekranu z taką kobietą

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych "Wiaterkiem"

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
oddawales ty kiedys winda do msi?:)
u mnie serwis nie zalatwial sprawy dluzej niz 2 dni(razem z przesylkami sprzet wyslany w poniedzialek dostawalem w czwartek/piatek)
zawiasy w windzie sa ok tylko trzeba wiedziec, ze nie mozna tego laptopa wyprostowac
2 lata mam swojego prawie i sie trzymaja dalej gdy np fujitsu siemens mojej siostry macha matryca jak by jej nie trzymal ;p
co jak co ale na windzie nie pograsz w nfsy underground 2 muli wiec pewnie most wanted/carbon tymbardziej.
u mnie serwis nie zalatwial sprawy dluzej niz 2 dni(razem z przesylkami sprzet wyslany w poniedzialek dostawalem w czwartek/piatek)
zawiasy w windzie sa ok tylko trzeba wiedziec, ze nie mozna tego laptopa wyprostowac

co jak co ale na windzie nie pograsz w nfsy underground 2 muli wiec pewnie most wanted/carbon tymbardziej.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Właśnie o dziwo MOST WANTED działał płynniej niż N4S:U2
a nigdzie nie wspomniałem że pograsz mając 60 klatek na sekundę, a nawiasem mówiąc to przeszedłem oba NFS'y na wiaterku i przyznam że U2 czasami był ciężki do zniesienia, ale most wanted grało się bardzo przystępnie. Polecam spróbować, ale raczej na "pomarańczowej diodzie", jeśli oczywiście tylko masz bios 1.09....
bo na standardowym przy ograniczeniu pamięci udzielanej grafice to gra się ciężko... Ale mimo wszystko w porównaniu z innymi netbookami z grafiką zintegrowaną całkiem przyzwoicie wypada wiaterek, nie można go porównywać z asusami z dedykowaną grafiką, ale za to w porównaniu ze "starszymi" kolegami radzi sobie całkiem nieźle...
A co do zawiasów to spróbuj grać w autobusie
Nie powiedziałem że się całkiem rozwalają, a chodziło mi bardziej o to że są liche i nie trzymają zbyt mocno matrycy w stabilnej pozycji, a nie że szybko się nadają do wymiany, być może źle się wyraziłem, lub zagalopowałem z wnioskami 

A co do zawiasów to spróbuj grać w autobusie