Sprawa wygląda tak. Postanowiłem ostatnio wyposażyć swojego Pidgina we wtyczkę Pidgin-LaTeX, która umożliwia zamianę kodu LaTeX na obraz PNG, który następnie zostaje wysłany naszemu rozmówcy. Całość ma miejsce w oknie rozmowy, co bardzo ułatwia posługiwanie się wzorami matematycznymi i nie tylko...
Tak więc, posiłkując się tym, co znalazłem w pliku README, na forach Ubuntu Forums oraz na paru innych stronach szczęśliwie skompilowałem Pidgin-LaTeX, po paru nieudanych próbach. Potrzebowałem to tego między innymi poniższych pakietów:
- texlive
- dvipng
- libpurple-dev
- pidgin-dev
- imagemagick
Ostatecznie, nazwa wspomnianej wtyczki znalazła się na liście dostępnych plugin'ów Pidgina, także mogłem ją bezproblemowo włączyć. Już podczas wysyłania pierwszej wiadomości via Pidgin cały kod LaTeX'a został w moim oknie zamieniony na odpowiadającą mu grafikę. Niestety, odbiorca owej wiadomości ze smutkiem stwierdził, że widzi jedynie "dolary i parę znaczków". Mimo paru prób i testów problem nie został rozwiązany.
Gdy Pidgin-LaTeX wydawał się całkowicie odmawiać współpracy, spróbowałem jeszcze raz z pluginem o podobnej funkcjonalności, o nazwie pidginTeX. Zgodnie z tym, co było zalecone w pliku README dodałem poniższe pakiety:
- mathTeX
- mimeTeX
Tak więc, wszystko wyglądało tak, jakbym żadnych wtyczek nigdy nie instalował, mimo że u mnie na pozór plugin działał bez zarzutów. W oknie debbugera komunikatora Pidgin nie znalazłem nic interesującego na ten temat. Ot, lakoniczna informacja, że wysłano i doręczono grafikę

Długo szukałem, czy aby na pewno nikt nie miał wcześniej problemu podobnego do mojego, jednakże natknąłem się jedynie na ten bug, który jednak niewiele wnosi do potencjalnego rozwiązania:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =520658#12
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie przydatne porady

wersja komunikatora: Pidgin 2.6.2