LaTeX w komunikatorze Pidgin

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

LaTeX w komunikatorze Pidgin

Post autor: sokol »

Witam.

Sprawa wygląda tak. Postanowiłem ostatnio wyposażyć swojego Pidgina we wtyczkę Pidgin-LaTeX, która umożliwia zamianę kodu LaTeX na obraz PNG, który następnie zostaje wysłany naszemu rozmówcy. Całość ma miejsce w oknie rozmowy, co bardzo ułatwia posługiwanie się wzorami matematycznymi i nie tylko...

Tak więc, posiłkując się tym, co znalazłem w pliku README, na forach Ubuntu Forums oraz na paru innych stronach szczęśliwie skompilowałem Pidgin-LaTeX, po paru nieudanych próbach. Potrzebowałem to tego między innymi poniższych pakietów:
  • texlive
  • dvipng
  • libpurple-dev
  • pidgin-dev
  • imagemagick
Prawdopodobnie nie wszystkie z tych paczek są potrzebne do poprawnego działania wyżej wspomnianej wtyczki, jednak wcześniejsza ich instalacja była zalecana na tych stronach/forach, z których czerpałem informacje na temat Pidgin-LaTeX.

Ostatecznie, nazwa wspomnianej wtyczki znalazła się na liście dostępnych plugin'ów Pidgina, także mogłem ją bezproblemowo włączyć. Już podczas wysyłania pierwszej wiadomości via Pidgin cały kod LaTeX'a został w moim oknie zamieniony na odpowiadającą mu grafikę. Niestety, odbiorca owej wiadomości ze smutkiem stwierdził, że widzi jedynie "dolary i parę znaczków". Mimo paru prób i testów problem nie został rozwiązany.

Gdy Pidgin-LaTeX wydawał się całkowicie odmawiać współpracy, spróbowałem jeszcze raz z pluginem o podobnej funkcjonalności, o nazwie pidginTeX. Zgodnie z tym, co było zalecone w pliku README dodałem poniższe pakiety:
  • mathTeX
  • mimeTeX
W porównaniu do poprzednika udostępnia on "panel" konfiguracyjny wtyczki, także wydaję się być bardziej elastyczny pod względem ustawień. Przed wysłaniem jakiejkolwiek wiadomości raz jeszcze się upewniłem, czy opcja "Send image in IM" jest zaznaczona i kolejno wypróbowałem renderer mathTeX jak i mimeTeX. Sytuacja wyglądała niestety identycznie jak w przypadku wtyczki Pidgin-LaTeX. Obrazy widziałem jedynie ja, podczas gdy rozmówca otrzymywał zwyczajny "niesformatowany" tekst.

Tak więc, wszystko wyglądało tak, jakbym żadnych wtyczek nigdy nie instalował, mimo że u mnie na pozór plugin działał bez zarzutów. W oknie debbugera komunikatora Pidgin nie znalazłem nic interesującego na ten temat. Ot, lakoniczna informacja, że wysłano i doręczono grafikę :-) Dodam tylko, że mój znajomy jak i ja sam korzystamy z protokołu XMPP. Oboje mamy swojego "Jabbera" na http://www.jabster.pl

Długo szukałem, czy aby na pewno nikt nie miał wcześniej problemu podobnego do mojego, jednakże natknąłem się jedynie na ten bug, który jednak niewiele wnosi do potencjalnego rozwiązania:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =520658#12

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie przydatne porady :-)

wersja komunikatora: Pidgin 2.6.2
.O: ubuntu 9.10
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: LaTeX w komunikatorze Pidgin

Post autor: Heksita »

Co prawda pidgina nie używam, ale pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy -- może to jest zależne również od odbiorcy, tzn. on też musi mieć wtyczkę do latex-a?

Spróbujcie w drugą stronę, niech on wyśle Tobie jakąś wiadomość.
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: LaTeX w komunikatorze Pidgin

Post autor: sokol »

Heksita pisze:Co prawda pidgina nie używam, ale pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy -- może to jest zależne również od odbiorcy, tzn. on też musi mieć wtyczkę do latex-a?

Spróbujcie w drugą stronę, niech on wyśle Tobie jakąś wiadomość.
Właśnie o to chodzi, żeby można było posługiwać się LaTeX'em niezależnie od komunikatora, z którego korzysta odbiorca :-) Jak już mówiłem, założenie jest takie, że z wprowadzonego w oknie rozmowy kodu LaTeX generowany jest obrazek, który jest następnie przesyłany naszemu rozmówcy. Gdyby znajomy korzystał z Pidgina i miał zainstalowaną wtyczkę Pidgin-LaTeX na pewno nie było by z tym problemu, ale przecież nie o to chodzi :-) Oczywiście sprawdzę to, choćby z czystej ciekawości...

W każdym razie, przydałoby się jakoś uporać z faktem, że wtyczka de facto nie spisuje się u mnie tak jak powinna. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł w tej kwestii? :| Z góry dzięki!
.O: ubuntu 9.10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”