MultiKurs/obraz płyty/Wine

Grafika, film, dźwięk.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

MultiKurs/obraz płyty/Wine

Post autor: triplex »

Witam. Mam MultiKurs językowy z gazety. Zrobiłem sobie obrazy płyt mdf, bo nie mam zewnętrznego napędu CD, i chciałem to zainstalować na netbooku. Doczytałem o obrazach, przekonwertowałem na próbę jedną płytę na .iso za pomocą mdf2iso. Zamonotowałem obraz płyty i odpaliłem setup przez Wine Windows Program Loader. Wyskoczyło okienko że instalatorowi brakuje pliku setup-0.bin w katalogu a on tam jest :/. Czy może mi ktoś powiedzieć co robię nie tak, albo ewentualnie nakierować na jakieś rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: MultiKurs/obraz płyty/Wine

Post autor: Heksita »

Hm, może instalator nie widzi Twojego podmontowanego iso?

Wpisz w konsoli winecfg, wejdź w dyski (czy tam drives) i albo wybierz autodetekcję, albo sam pobaw się w ścieżki dostępu. Jeśli autodetekcja nie pomoże, spróbuj pod literę oznaczającą standardowo w Windowsie CD-ROM (nie pamiętam która to, d? e?) podpiąć katalog z zamontowanym iso.

Zawsze niestety istnieje także możliwość, że ten program nie działa pod wine.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

W autodetekcji nie wykrywa tego miejsca z obrazem. Chciałem mu podać ścieżkę, ale nie mogę jej odszukać. Możliwe jest że wygląda ona tak / na cd1.iso ?
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Polecenie mount podaje Ci wszystkie aktualnie podmontowane zasoby. Albo w przeglądarce plików po wejściu do podmontowanego dysku iso sprawdź, jaką masz ścieżkę do bieżącego katalogu. Jeżeli montujesz ten obraz automatycznie, to prawdopodobnie będzie gdzieś w podkatalogu do /media.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki, posunąłem się naprzód. Udało mi się uruchomić autorun. Jednak nadal przy wybraniu opcji "instaluj" pojawia się albo w/w błąd, albo że napotkał błąd i musi być zamknięty, albo przed wyskakuje stream error, po czym klikam ok, uruchamia się autorun i znowu błąd któryś. Trochę mnie zastanawia, że przy kolejnym kliknięciu wyskakuje różny błąd. Mam rozumieć że nie uda mi się uruchomić tego programu?

Edit. Ah, ale ślepy jestem... w katalogu jest plik, który ma nazwę setup_0.bin, a instalator wymaga setup-0.bin. Czy jest jakaś możliwość zmiany nazwy pliku w obrazie??
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

triplex pisze:Edit. Ah, ale ślepy jestem... w katalogu jest plik, który ma nazwę setup_0.bin, a instalator wymaga setup-0.bin. Czy jest jakaś możliwość zmiany nazwy pliku w obrazie??
Stąd:
Of course it's possible to mount an ISO, unpack it into a directory, change the files, and save the new ISO with GnomeBaker (...)
Wychodzi na to, że kopiujesz całą zawartość iso gdzieś do katalogu na dysku (żebyś miał możliwość edycji plików), edytujesz pliki i tworzysz nowe iso, stare odmontowujesz i zapominasz/kasujesz :).

Może ewentualnie jakieś programy do nagrywania obrazów płyt mają możliwość "wejścia" do pliku iso i zmienienia nazw programów.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Przeszedłem przez proces instalacji. No ale oczywiście nie udało mi się uruchomić. Ale wtedy przypomniałem sobie że wymagał nowej wersji flasha, wtedy chyba 9. Więc zainstalowałem w wine flash player 10 dla windows i profilaktycznie IE 8 <który i tak nie bardzo działa>. Program się odpalił, co prawda nie wyświetlił animacji początkowej we flashu, był napis "proszę czekać, ładowanie danych" którego pod windą nie ma. Po naciśnięciu Esc przeszedł do menu, stworzyłem profil, powiesił się, ale ponowne odpalenie, profil był, mogłem wybrać język. Przy ładowaniu plików był błąd 3 razy ładowania pliku ***.xml. Następnie ładował słownik, po jego załadowaniu wystąpił błąd okienka wewnętrznęgo programu w którym było napisane, że nastąpi zamknięcie programu. Potem jeszcze wino-wskie errory z EAccessViolation i błędy w liniach i takie szeregi znaków np. 000063CC. Czy to już koniec? Czy może próbować optymalnych wiekowo flash playerów? Czy może jeszcze jakieś biblioteki dograć?
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Możesz próbować pobawić się z wersjami flasha, aczkolwiek obawiam się, że to już martwy koniec. Niestety, niektóre aplikacje napisane są dość niechlujnie i to, co przechodzi pod windowsem, krzaczy się pod linuksem.

Czy próbowałeś poszukać w google? Może ktoś miał podobne błędy w konsoli w jakieś windowsowej aplikacji i jakoś sobie z tym poradził.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”