net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

########################### 2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs ###########################

Zbudowałem nowy kernel 2.6.33.1 ... w tym przypadku poczyniłem jeszcze pewne zmiany w konfiguracji oraz ... nie zastosowałem patch`y Cona Kolivasa. Powiem tak, w przypadku wersji 2.6.33.1 widać, jakie postępy poczyniono w planiście CFS ... w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Po prostu, ten kernel jest wydajniejszy, niż w przypadku zastosowania planisty BFS (Con`a - stąd dodawany przeze mnie człon nazwy kernela ck-bfs). Przykładowo, na Asusie 1201n, ten build kernela - 2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs, zapewni płynną grę w Doom 3, Quake 4, Prey przy ustawieniu wszystkich ! elementów na maksimum, co na chwile obecną przy wersji patcha bfs 315, nie było możliwe. Dodatkowo - choć nie jest to w 100 % wiarygodne, wynik w glxgears skoczył z ok 8000 do 8500 ramek, przy włączonym compizie, oraz screenletach i gkrellm. Natomiast do 13000 ramek przy wyłączeniu w/w.

Powinienem udostępnić ten build dziś lub jutro, będziecie Panie i Panowie mieli okazje porównać, który kernel -> ck-bfs, czy cfs - lepiej się sprawuje na Waszych maszynach.

Pozdrawiam

EDIT:
Nota bene, miałem problemy małe z kompilacją sterowników STA dla Brodacoma ... aby było możliwe skompilowanie pod kernel 2.6.33.1 musiałem zmodyfikować źródła sterownika ... mam nadzieje, że nie naruszyłem licencji ;)
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: mati75 »

e X t 7 3 jak stoi obsługa mobilnego niskonapięciowego celerona przez Twój kernel?
Debian Developer
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Powinno działać bez problemów, optymalizację są co prawda atom + reszta, ale nie powinno to skutkować w żaden sposób negatywnie na wydajność, a wręcz przeciwnie. Zresztą niedługo zbuduje też kernel K8 - ten będzie "dla wszystkich" prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem. Choć dla atomów, szczególnie dwu rdzeniowych polecam optymalizacje - atom.

EDIT:
Jednak muszę wstrzymać się z publikacją w/w kernela. O ile w przypadku Asusa 1201n (ION) sprawuje się wręcz idealnie ("wydajność powala" - słowa zapalonego użytkownika win 7 ;)), o tyle w przypadku architektury czysto "intelowskiej" (GMA950 i pochodne) pojawiły się pewne problemy. Mam nadzieje, że je szybko rozwiąże. W tym dotyczy to sterowników dla Broadcoma STA (wifi) i o ile po wprowadzeniu zmian w źródłach sterownika, udało mi się zbudować działający moduł wl (wifi), o tyle mam problem ze zbudowanie paczki .deb, która będzie działać prawidłowo w każdym środowisku. Sądzę, że najdalej za kilka dni uda mi się wszystkie napotkane problemy rozwiązać.

Pozdrawiam

EDIT:
##################### Ostatnia aktualizacja #####################

W przypadku używania mojego buildu libdrm, oststnia aktualizacja wymaga wykonania poniższego skryptu. Wystarczy kliknąć na niego, wybrać wykonanie w konsoli, podać hasło ... "on" już załatwi resztę za Was. Oczywiście zakładam, że umieszczać go w katalogu, w który znajduje się także moja paczka libdrm.

reinstalacja_libdrm_26.03.10

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Pavel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Pavel »

Prześledziłem część wątku (przyznaje że nie cały) i mam taką wskazówkę odnośnie sprawdzania i pomiaru wydajności kolejnych optymalizacji:
http://www.phoronix-test-suite.com/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

tak znam to ... Phoronix śledzę od dobrych kilku lat i wielokrotnie korespondowałem z "chiefem" Michael`em Larabel`em ;) ... a teraz ad rem i concreto udało mi się pokonać wszelkie trudności z działaniem kernela 2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs. Prawdopodobnie jutro udostępnię.

Pozdrawiam

EDIT:
btw. Kolego Pavel ... będziesz mógł się przekonać co potrafi 1201n w połączenie z w/w kernelem - BARDZO MOCNO zalecam sterowniki nvidii 195.36.08. Jeśli ich nie znajdziesz (wycofane - moim zdaniem bezcelowo !) daj znać udostępnię zarówno je, jak i testowe obsługujące OpenGL 3.3 - 195.36.07.03.

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

########################### 2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs ###########################
instalator-linux-imege-headres-broadcom-sta-v.5.3

instalator-linux-imege-headres-realtek-8192se-v.5.3

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.5.3

linux-source-ext73-5.3

linux-headers-2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs

linux-image-2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs

ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs

broadcom-sta-wifi-2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs_5.60.48.36

rtl8192se-linux-2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs_0015

Oczywiście nie muszę przypominać o konieczności całkowitej de instalacji nvidia-common - przed ! instalacją w/w paczek. W przypadku, gdy skrypty wykonywalne nie dają wyboru - uruchom w terminalu oraz wyświetl, klikamy na dany skrypt prawym klawiszem myszy i nadajamy mu/im prawa "wykonywalny".

Jeszcze dziś postaram się zbudować paczki pod architekturę K8 - będziecie Państwo mieli okazję wypróbować, która atom, czy K8 lepiej się sprawuje na waszej maszynie. Ponadto wersja K8 z powodzeniem może być stosowna praktycznie na każdym sprzęcie na którym da się uruchomić Ubuntu, a który działa w oparciu o architektura x86.

Pozdrawiam

bartmarian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: bartmarian »

Witam,

mam problem z TSatellite a konkretnie z RTL8187SE, przy próbie ładowania jest kernel panic, ale do rzeczy, czy jajka ext73 można zdobyć w wersji 64bit ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

nie na razie nie buduje wersji dla 64 bit ... prawdopodobnie zacznę od Ubuntu 10.04.

Pozdrawiam

ps. a ten kernel panic to przy mojej wersji kernela ... oczywiście dla 32 bit ?

bartmarian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

nie na Twoim, mam go na jajku z 10.04 64bit, przy próbie załadowania rtl8187se,
chciałem po prostu wypróbować, czy na Twoim będzie to samo, bo widzę paczka do wifi jest,
nic to, muszę poczekać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ale Ją kompiluje wersję 8192se, 8187se ma już moduł w kernelu 2.6.33.x

tordekpl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: tordekpl »

Przepraszam że wam przerywam, chciałbym zadać tylko dwa szybkie pytania :)

1. Czy wątek o lenovo s10 o którym mowa na początku gdzieś jeszcze istnieje ? (w sensie takim żeby można było przeczytać)
2. Niestety jeszcze nie przeczytałem całości tego tekstu, jeszcze nie wprowadziłem żadnych z wyżej wymienionych zmian, ale gdzieś mi śmigneło że pisany jest tutorial który by to wszystko w jedną całość zbierał ? powstał już ?

pozdrawiam
Tordek
rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: rOx123 »

tordekpl pisze:Przepraszam że wam przerywam, chciałbym zadać tylko dwa szybkie pytania :)

1. Czy wątek o lenovo s10 o którym mowa na początku gdzieś jeszcze istnieje ? (w sensie takim żeby można było przeczytać)
2. Niestety jeszcze nie przeczytałem całości tego tekstu, jeszcze nie wprowadziłem żadnych z wyżej wymienionych zmian, ale gdzieś mi śmigneło że pisany jest tutorial który by to wszystko w jedną całość zbierał ? powstał już ?

pozdrawiam
Tordek
1. viewtopic.php?t=117177
2. Jeszcze nie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do tutoriala, piszę ale ciągły brak czasu skutkuje tym, że jeszcze go nie skończyłem. Najprawdopodobniej zrealizuje to do połowy kwietnia (najprawdopodobniej jednak po 20 ... non stop "coś" mi przeszkadza)

######################## Kernel 2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs ########################
Zbudowałem nową wersje kernela, dodatkowo w związku z błędami w modułach alsa zawartych w kernelach z rodziny 2.6.33, a opartych na driverach ALSA 1.0.22.1 postanowiłem zbudować dodatkowe moduły w oparciu o drivery z serii 1.0.22 (już to zrobiłem i przetestowałem). Błędy pojawiają w chipach Realteka, w szczególności dotyczą AZALI, np. nie wyłączanie głośników wewnętrznych w przypadku podpięcia słuchawek, czy monitorów zewnętrznych. Zbudowana przeze mnie paczka zawierać będzie wszystkie sterowniki i aktywowane są wszystkie dodatkowe funkcje sterowników ... dodatkowo zbudowałem je z flagami optymalizacyjnymi i wysripowałem. Działają idealnie ... właśnie słucham Marcusa Schulza ;)

Zatem jeśli Ktoś będzie miał problem ze sterownikami z nowej gałęzi 1.0.22.1 zawartymi już w modułach kernela 2.6.33.x, będzie miał możliwości podmiany ich na wersje 1.0.22, zawartą w dodatkowej paczce. Prawdopodobnie udostępnię w/w kernel dziś lub jutro. Może uda mi się też dodatkowo zbudować do tego czasu wersje K8.

Pozdrawiam

ps. wersja K8 zbudowana ;)

###################################################################################

Poniżej udostępniam kernel, skrypty oraz sterowniki. Tutaj przedstawiam kompilacje dla dwóch architektur Atom oraz K8. Wersja K8 może być z powodzeniem stosowana na praktycznie każdej maszynie działającej w 32-bitowym środowisku x86. Poczynając od netbooków po stacje robocze. Jedynak, na chwilę obecną ograniczenia dotyczą ilości ramu, a także rdzeni procesora. Jeśli będzie zapotrzebowanie na tego rodzaju kernel dla laptopów oraz desktopów, stacji roboczych poszerzę jego możliwości.

Proszę przetestujecie oba poniższe rozwiązania. Każda maszyna może różnie "reagować" na każdy z nich, niezależnie od architektury na której jest zbudowana.

######################## Kernel 2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs ########################
Skrypty instalacyjne i linkujące:

linux-source-ext73-5.5-atom

instalator-linux-imege-headres-broadcom-sta-v.5.5-atom

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.5.5-atom

instalator-linux-imege-headres-realtek-8192se-v.5.5-atom

instalator-linux-imege-headres-v.5.5-atom

Paczki z Kernelem, jego nagłówkami oraz sterownikami WiFi, a także ALSA 1.0.22:

linux-headers-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs

linux-image-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs

broadcom-sta-wifi-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_5.60.48.36

ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_1.56

rtl8192se-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_0015

alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs - wersja usunięta ze względu na stwierdzone błędy.

alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_1.7 - Proszę instalować jedynie w przypadku problemów z oryginalnymi driverami w wersji 1.0.22.1, wbudowanymi w kernel (moduły).

######################## Kernel 2.6.33.2-ext73-f1-5.5-K8-cfs ########################
Skrypty instalacyjne i linkujące:

linux-source-ext73-5.5-k8

instalator-linux-imege-headres-broadcom-sta-v.5.5-K8

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.5.5-K8

instalator-linux-imege-headres-realtek-8192se-v.5.5-K8

instalator-linux-imege-headres-v.5.5-K8

Paczki z Kernelem, jego nagłówkami oraz sterownikami WiFi, a także ALSA 1.0.22:

linux-headers-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs

linux-image-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs

broadcom-sta-wifi-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_5.60.48.36

ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_1.56

rtl8192se-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_0015

alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs - wersja usunięta ze względu na stwierdzone błędy.

alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_1.7 - Proszę instalować jedynie w przypadku problemów z oryginalnymi driverami w wersji 1.0.22.1, wbudowanymi w kernel (moduły).

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Witajcie, to znowu ja :smile:
Pare stron wczesniej mialem problem z zawieszaniem sie ubuntu podczas startu systemu. Format byl nieunikniony. Po zainstalowani 10.04 beta-1 tylko wyekstaktowalem sterownik b43. Dziala bardzo dobrze (tryb monitora i te sprawy ;-)) z kernelem 2.6.32-16-generic. Postanowilem zainstalowac Twoj kernel powyzej i dalej to samo. Na innym forum poradzono mi zastosowanie patcha opisanego tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://marc.info/?l=linux-wireless&m=126903080017463&w=2
W zwiazku z tym mam pytanie. Jak mam spatchowac kernel jesli na nim aktualnie nie operuje ? Czy jesli zablokuje tymczasowo w GRUB-ie modul ssb i zpatchuje (prosze o instrukcje) to bedzie to dzialac ?
Pozdrawiam
PS Przepraszam za brak polskich znakow, jeszcze nie zainstalowalem jezyka w Ubu...
PS2 System normalnie startuje po zablokowaniu modulu SSB.
PS3 Wersja K8 takze nie dziala...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego rox123, przypomnij mi jaką masz maszynę ?

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

HP Mini 110 z karta broadcoma bcm4312.
bartmarian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Ale Ją kompiluje wersję 8192se, 8187se ma już moduł w kernelu 2.6.33.x
semi-oops, fakt, źle spojrzałem, ale z inną wersją jajka był może po prostu zadziała...
2.6.32 się wykłada przy ładowaniu sterownika, co nie zmienia faktu, iż muszę czekać na ew test bo mam 64bit.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie wstępnie testowałem Ubuntu 10.04 beta2 ... z moim kernelem ... powiem tak, o ile Ubuntu 9.10 krytykowałem za mocne niedopracowanie wielu elementów na starcie ... o tyle Ubuntu 10.04 jest prawdziwą rehabilitacją Canonical ! ... Dżemie w nim niewiarygodny potencjał ... choć tak naprawdę - z tego, co już czytałem - prawdziwy "Power" będę mógł wyciągnąć z 10.10 ... w końcu tam będzie GCC 4.5.0 ... sądzę, że przy jego udziale uda mi się zbudować system, którego wydajność i responsywność będzie nieosiągalna dla windows ;). Już jednak widzę, że na poziomie 10.04 uda się jeszcze podbić i responsywność i wydajność ;)

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: triplex »

Zainstalowałem najnowszego kernela. Chciałem się zapytać czy to normalne ze po instalacji wywala sterowniki nvidii i trzeba na nowo je instalować?

Po instalacji, nadal występuje problem z nie wyłączaniem głośników wewnętrznych, poprawiła się praca na baterii ale nadal ma takie momenty, jakby mu się nie chciało. I o ile trzyma na baterii długo o tyle średni daje to wynik patrząc na czas wykonania akcji, głównie chodzi o zwykłe surfowania po necie, otwieranie kolejnej zakładki, flashe, czy chociaż yt. Czy jest jakaś możliwość polepszenia jakości odtwarzania filmów z youtube? Brak jest płynności, często skokowo co przy asusie 1201n wydaje mi się trochę podejrzane.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Sterowniki oczywiście wywali (dostępne w repozytorium nie działają na kernelu 2.6.33.x). Proponuje zainstalować sterowniki 195.36.08 - link do nich, oraz sposób instalacji zamieściłem w wątku o 1201n. Co do głośników zainstaluj paczkę z alsą. Natomiast bateria - tutaj powinieneś zainstalować cpufreqd i zostawać config dla w/w, jaki umieściłem w tym wątku. Co do filmów ... cóż niestety wynika to z niedopracowania (brak akceleracji sprzętowej) dla wtyczki flashpugin od Adobe ... zdarza się, że często w trybie pełnoekranowym nie będzie działać płynnie ... trzeba czekać do wakacji, wtedy podobno wersja finalna Adobe flash 10.1, wykorzystywać będzie api vdpau albo inne dostępne dla Linuksa.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”