[9.10] Zapis na pendrivie wymaga uprawnień roota
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
[9.10] Zapis na pendrivie wymaga uprawnień roota
Stanąłem dziś przed cudacznym problemem: otóż ni z tego ni z owego zapis danych na pendrivach, jak również odmontowanie go (montuje się normalnie) zaczęło wymagać uprawnień roota - a do wczoraj zapis z poziomu zwykłego użytkownika działał normalnie. Nie pomaga też dodanie użytkownikowi wszelkich uprawnień, po prostu bez sudo nie idzie i już. Wie ktoś, o co może chodzić? 

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: [9.10] Zapis na pendrivie wymaga uprawnień roota
A próbowałeś?
Kod: Zaznacz cały
sudo chmod 777 /media/nazwa-pendrive
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: [9.10] Zapis na pendrivie wymaga uprawnień roota
Spróbowałem, nic się nie dzieje 
Edit.
Może rozwinę. Problem nie ma natury sprzętowej, dzieje się tak ze wszystkimi urządzeniami wymiennymi, jakie mam: trzema pendrivami, mp3 i aparatem. Wszystkie normalnie się montują, ale w trybie tylko do odczytu. Jeśli otworzyć je z sudo, zapisywać można normalnie. Nie pomaga nawet dodanie zwykłemu użytkownikowi wszystkich dostępnych uprawnień. Wszystko działało dobrze, nie grzebałem w żadnych opcjach, i nagle zrobiło się coś takiego
Jestem klikaczem, wiec sam nic nie wymyśle.

Edit.
Może rozwinę. Problem nie ma natury sprzętowej, dzieje się tak ze wszystkimi urządzeniami wymiennymi, jakie mam: trzema pendrivami, mp3 i aparatem. Wszystkie normalnie się montują, ale w trybie tylko do odczytu. Jeśli otworzyć je z sudo, zapisywać można normalnie. Nie pomaga nawet dodanie zwykłemu użytkownikowi wszystkich dostępnych uprawnień. Wszystko działało dobrze, nie grzebałem w żadnych opcjach, i nagle zrobiło się coś takiego

Jestem klikaczem, wiec sam nic nie wymyśle.