[uC AVR] burn o mat + avrdude + programator usbasp

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
r06ert
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[uC AVR] burn o mat + avrdude + programator usbasp

Post autor: r06ert »

Witam! Czy ktoś wie może jak połączyć burn o mat, avrdude i programator USBasp w jedną całość? Udało mi się skonfigurować środowisko kontrollerlab tak aby współpracowało z programatorem Schody zaczynają się wtedy kiedy trzeba pozmieniać fusebit y mikrokontrolera AVR bo w kontrollerlab nie wszystkie bity są opisane. Wówczas trzeba bardzo dokładnie przejrzeć note katalogową lub strzelać. ;)

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Scofield1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Odp: [uC AVR] burn o mat + avrdude + programator usbasp

Post autor: Scofield1 »

Witam,
ja ostatnio właśnie bawiłem się avrdude i AVR8-Burn-O-Mat'em. Na starcie trzeba zainstalować AVRDUDE:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install avrdude
Następnie pobierz paczkę .deb z tej strony i zainstaluj ją. Program Burn-O-Mat powinien pokazać się w menu Programy -> Programowanie. Ale niestety, żeby program wgrał się prawidłowo do procesorka należy tą nakładkę otworzyć za każdym razem na prawach administratora czyli w terminalu musisz wpisać:

sudo avr8-burn-o-mat 
Po otworzeniu programu musisz skonfigurować AVRDUDE. Wejdź w menu Settings -> AVRDUDE, trzeba wskazać ścieżkę programu AVRDUDE i jego plik konfiguracyjny. W tym celu w terminalu wydaj polecenie

whereis avrdude
które wyświetli Ci ścieżkę do programu (w moim przypadku to: /usr/bin/avrdude) -> tą ścieżkę musisz wpisać w polu AVRUDE location, natomiast ścieżkę do pliku konfiguracyjnego (u mnie: /etc/avrdude.conf) wpisz w polu AVRDUDE configuration file.
Z listy Port wybierz usb. Teraz trzeba zapisać ustawienia i zrestartować program, żeby lista Programmer została wczytana. Po ponownym uruchomieniu programu (także za pomocą sudo) z tej listy wybierz opcję usbasp (coś tam). Zapisz ustawienia. W głównym programie ustaw sobie procek. I teraz pozostaje tylko spróbować wgrać program.
Awatar użytkownika
r06ert
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Odp: [uC AVR] burn o mat + avrdude + programator usbasp

Post autor: r06ert »

Dziękuje koledze Scofield1 za pomoc. Mam tutaj mały tutorial jak pokombinować z uprawnieniami aby z programatora mogli korzystać także zwykli użytkownicy:
http://blog.vmario.org/2008/10/22/progr ... -linuksie/

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”