[SOLVED] RTL8191SE na amd64 -- nie widzi karty wireless

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
Heksita
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED] RTL8191SE na amd64 -- nie widzi karty wireless

Post autor: Heksita »

Zmieniłam laptopa (Toshiba A500), zainstalowałam Ubuntu 64-bit. Wszystko śmiga aż miło, poza kartą bezprzewodową.

Przeszukałam angielskie forum Ubuntu i znalazłam tam wątek dotyczący modelu mojej karty sieciowej, ale przerobiłam wszystkie podane rozwiązania i nadal nie działa. Zakładam więc wątek tutaj -- może ktoś ma podobny model i zmusił go do działania?

lspci:

Kod: Zaznacz cały

07:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB Wireless LAN Controller (rev 10)
ifconfig pokazuje jedynie lo oraz eth0.

Kompilowałam linuksowe sterowniki dostępne na stronie Realteka -- po restarcie nadal nie wykrywa eth1.
Ściągnęłam windowsowe sterowniki (dla w2k, bo ponoć tylko te pod linuksem działają) i zainstalowałam przez ndsiwrapper -- w zależności od wersji sterownika albo wypluwało komunikat, że nie potrafi stwierdzić, czy karta jest obecna albo nie wypluwało niczego. W obu opcjach po restarcie nadal nie było eth1.
W żadnym wypadku w System>Administration>Hardware drivers nie pojawiały się sterowniki do karty sieciowej.

EDIT
Hah, zaintrygowało mnie to, że

lspci -k | egrep -i 'network|ethernet|wireles' -A2
przy eth0 pokazało dostępny moduł kernela oraz moduł w użyciu, a przy wifi tylko dostępny moduł...

sudo modprobe r8192se_pci
i jest wifi :P.

Wątek zostawię dla potomności może, niech nie walczą godzinami jak głupki (jak ja :D).
Earth is full. Go home.

LU #368375
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”