Konfiguracja komputera do streamowania video
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Konfiguracja komputera do streamowania video
Nie znalazłem lepszego działu, więc piszę tutaj, bo problem porusza kilka kategorii. Chcę w sieci domowej stworzyć server oparty na ubuntu 9.10, który by streamował różne materiały audio/video do innych komputerów w sieci. Materiały video ze pewnych względów przechowywane są na zaszyfrowanym (za pomocą TrueCrypta) dysku z partycją NTFS.
1. Instalacja LAMP (zrobione)
2. Instalacja TrueCrypt (zrobione)
3. Zamontowanie dysku TrueCryptem (w trakcie)
4. Instalacja programów do streamowania (art.: http://www.linuxjournal.com/article/6720, żainstalowalem ffserver, teraz testowanie)
5. Utworzenie skryptu w php i mysql, który gromadziłby informację o materiałach video i wyświetał je w ładnej formie poprzez www.
6. ...
Jak widzicie jestem w trakcie zmuszenia TrueCrypta do zamontowania partycji. O ile w windowsie montowanie idze bez problemu o tyle w linuxie nie udało mi się poprawnie przeprowadzić operacji montowania. (ntfs-3g mam najnowszy z repozytorium) W linuxie system zwraca mi komunikat, że nie rozpoznał systemu plików. Jest na to jakaś rada ?
EDIT:
pod linuxem coś gui nie działa zbyt dobrze, bo jak wywołałem to z linii poleceń to nie było problemu i podmontowało dysk bez problemu.
PS. jak skonfiguruję już ten serwer to może utworze jakiś tutorial żeby innym było łatwiej. Bo wg mnie pomysł jest całkiem niezły.
1. Instalacja LAMP (zrobione)
2. Instalacja TrueCrypt (zrobione)
3. Zamontowanie dysku TrueCryptem (w trakcie)
4. Instalacja programów do streamowania (art.: http://www.linuxjournal.com/article/6720, żainstalowalem ffserver, teraz testowanie)
5. Utworzenie skryptu w php i mysql, który gromadziłby informację o materiałach video i wyświetał je w ładnej formie poprzez www.
6. ...
Jak widzicie jestem w trakcie zmuszenia TrueCrypta do zamontowania partycji. O ile w windowsie montowanie idze bez problemu o tyle w linuxie nie udało mi się poprawnie przeprowadzić operacji montowania. (ntfs-3g mam najnowszy z repozytorium) W linuxie system zwraca mi komunikat, że nie rozpoznał systemu plików. Jest na to jakaś rada ?
EDIT:
pod linuxem coś gui nie działa zbyt dobrze, bo jak wywołałem to z linii poleceń to nie było problemu i podmontowało dysk bez problemu.
PS. jak skonfiguruję już ten serwer to może utworze jakiś tutorial żeby innym było łatwiej. Bo wg mnie pomysł jest całkiem niezły.
- offel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Konfiguracja komputera do streamowania video
a po co ci gui na serwerze jak ci z lini poleceń działa ?
Ps. Szkoda zasobów systemowych na zbędne pierdoły.
Pozdrowienia.
"..w prostocie jest piękno .."
Pozdrowienia.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
co do tego masz racje, lepiej bez gui, ale na poczatku chcialem przetestowac przez gui i dopiero pozniej przejsc na wiersz polecen. Taka konfiguracje robie pierwszy raz. Ale zainstalowlem juz serwer ssh, i teraz lacze sie przez ssh i wykonuje wszystkie operacje.offel pisze:a po co ci gui na serwerze jak ci z lini poleceń działa ?
Pozdrowienia.
- offel
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
mi tam prościej by było bez gui : ) bo łatwiej mi się znajduje błędy.
Też mnie twój temat zaciekawił bo chciałem coś spróbować takiego zrobić ale bez szyfrowania partycji i ntfs, 500GB w ext3
PS. A jak to video rozwiązałeś i resztę ?
Też mnie twój temat zaciekawił bo chciałem coś spróbować takiego zrobić ale bez szyfrowania partycji i ntfs, 500GB w ext3
PS. A jak to video rozwiązałeś i resztę ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
właśnie nad video teraz siedzę i testuje.
Partycja ntfs jest dlatego, że na dysku są pliki ponad 4 GB a wcześniej dysk był wykorzystywany pod windowsem.
Partycja ntfs jest dlatego, że na dysku są pliki ponad 4 GB a wcześniej dysk był wykorzystywany pod windowsem.
- offel
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
działa ci to ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
przeniosłem platforme z ubuntu-desktop na ubuntu-server. Nie miałem zbytnio czasu w praktyce sprawdzić czy działa streamowanie, ale w teorii to wygląda tak:
1. instalacja ffmpeg (najlepiej poprzez sudo apt-get install ffmpeg, bo najszybciej)
2. dla pliku który chcemy streamować trzeba utworzyć specjalny plik konfiguracyjny, przykład: http://ffmpeg.org/sample.html.
3. wywołujemy polecenia:
ffserver -f [plik_konfiguracyjny] &
ffmpeg -i [plik_do_streamowania] http://localhost:8090/feed1.ffm
gdzie feed1.ffm jest określony w pliku konfiguracyjnym
4. po wywolaniu http://<linuxbox>:8090/test.avi wszystko powinno dzialać
Tutaj najlepiej przydałoby się połączenie tego z LAMP, które po wskazaniu materiału video, tworzyłby odpowiedni plik konfiguracyjny i następnie uruchamiał streaming video.
Nie testowałem tego w praktyce więc nie wiem dokładnie jak to działa. Teraz muszę zmusic ssh zeby jak lacze sie przez putty nie wywalałmi krzaków.
1. instalacja ffmpeg (najlepiej poprzez sudo apt-get install ffmpeg, bo najszybciej)
2. dla pliku który chcemy streamować trzeba utworzyć specjalny plik konfiguracyjny, przykład: http://ffmpeg.org/sample.html.
3. wywołujemy polecenia:
ffserver -f [plik_konfiguracyjny] &
ffmpeg -i [plik_do_streamowania] http://localhost:8090/feed1.ffm
gdzie feed1.ffm jest określony w pliku konfiguracyjnym
4. po wywolaniu http://<linuxbox>:8090/test.avi wszystko powinno dzialać
Tutaj najlepiej przydałoby się połączenie tego z LAMP, które po wskazaniu materiału video, tworzyłby odpowiedni plik konfiguracyjny i następnie uruchamiał streaming video.
Nie testowałem tego w praktyce więc nie wiem dokładnie jak to działa. Teraz muszę zmusic ssh zeby jak lacze sie przez putty nie wywalałmi krzaków.
- offel
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zmień w putty kodowanie na UTF-8 .A ssh zostaw w spokoju : )
Pozdrowienia
EDIT:
mi nie chce coś to działać streamowanie .Chyba się poddam : (
Pozdrowienia
EDIT:
mi nie chce coś to działać streamowanie .Chyba się poddam : (
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
jak montuje dysk z użyciem truecrypta i wpisuje polecenie:
to montuje z prawami: r-x------
natomiast jak użyje polecenia :
to montuje mi z prawami: rwx------
i teraz nic dziwnego, że php (czyli użytkownik www-data) nie widzi zawartości pliku, bo nie ma do niego żadnych uprawnień.
Probowałem dodawać użytkownika do grupy tej samej co admin, zmieniać prawa na plik chmodem, i jeszcze pare innych ale nic nie działa, tzn nie zmienia praw dostępu do pliku.
Znalazłem w internecie informację że trzeba użyć --mount-options, ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć poprawnej składni, żeby mój truecrypt nie wyrzucał jakiegoś błędu.
Kod: Zaznacz cały
truecrypt -p moje_haslo /dev/sdb
natomiast jak użyje polecenia :
Kod: Zaznacz cały
truecrypt -p moje_haslo --filesystem ntfs-3g /dev/sdb
i teraz nic dziwnego, że php (czyli użytkownik www-data) nie widzi zawartości pliku, bo nie ma do niego żadnych uprawnień.
Probowałem dodawać użytkownika do grupy tej samej co admin, zmieniać prawa na plik chmodem, i jeszcze pare innych ale nic nie działa, tzn nie zmienia praw dostępu do pliku.
Znalazłem w internecie informację że trzeba użyć --mount-options, ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć poprawnej składni, żeby mój truecrypt nie wyrzucał jakiegoś błędu.
- offel
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Co tak żeś uczepił się tego ntfsu . przekopiuj z poziomu windy na dysk w ext3 a sterowniki znajdziesz w sieci .
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Bo na dysku mogą być pliki ponad 4 GB, a obecnie pracuje on pod Windowsem i musi być pod windowsem łatwo wykrywalny (tak musi pozostać).offel pisze:Co tak żeś uczepił się tego ntfsu .
Żeby móc przekopiować na dysk ext3, to trzeba mieć drugi dysk, a nim obecnie nie dysponuje, i to obecnie raczej nie jest wyjściem z tej sytuacji.offel pisze:przekopiuj z poziomu windy na dysk w ext3 a sterowniki znajdziesz w sieci .