Ubuntu a Cisco
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ubuntu a Cisco
Witam. Zostałem niejako zmuszony do skorzystania z Waszej pomocy. Jestem relatywnie świeżym użytkownikiem Ubuntu i po traumie spowodowanej korzystaniem z Visty uważałem ten OS za rewelacyjny do czasu kiedy postanowiłem podpiąć router (WRT 120N). Po wprowadzeniu kodów udało mi się na dzień dobry podpiąć do sieci. I na tym właściwie się skończyło korzystanie z routera. Teraz widzi jedynie router, ale nie łączy w nieskończoność prosząc o hasło uwierzytelniania, które od pierwszego łączenia nigdy nie zostało zmienione i jest zapisane w ustawieniach. Odpalony na Viście łączy z routerem bez problemu. Łączę się przy użyciu Network Manager 0.7.996. Czy to wina Ubuntu czy może jestem większym lamerem niż myślałem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
P.S.
Instalacja PLAY online - 0 problemu.
Net z LAN'u - 0 problemu.
P.S.
Instalacja PLAY online - 0 problemu.
Net z LAN'u - 0 problemu.
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Ubuntu a Cisco
Proponuje zainstalować wicd zamiast network managera.
Nie ma problemów z dostępem do bazy kluczy.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install wicd
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
bawienie się w instalację wicd może skuteczne ale osobiście nie lubię instalować kolejnych aplikacji do tego samego.
NM(Network-Menager) przy konfiguracji połączenia pyta o hasło do tego połączenia. po ustawieniu wszystkiego login i hasło do połączenia zapisywane są w bazie kluczy która też zabezpieczona jest hasłem. pewnie po zestawieniu połączenia zapytał cię o hasło bo bazy kluczy a tam wpisałeś jeszcze raz hasło do połączenia albo jakieś inne a teraz wpisujesz nie właściwe hasło do bazy kluczy (samo połączenie jest ustawione prawidłowo ale z bazy nie może zczytać hasła)
proponuję wejść w edycję połączeń, usunąć to które jest utworzone i zestawić od nowa.
kiedy zapyta o to drugie hasło wklep jakiś prosty znak literkę, cyferkę czy jakiśm specjalny. (ja zwykle klepię akapit bo blisko entera;p)
NM(Network-Menager) przy konfiguracji połączenia pyta o hasło do tego połączenia. po ustawieniu wszystkiego login i hasło do połączenia zapisywane są w bazie kluczy która też zabezpieczona jest hasłem. pewnie po zestawieniu połączenia zapytał cię o hasło bo bazy kluczy a tam wpisałeś jeszcze raz hasło do połączenia albo jakieś inne a teraz wpisujesz nie właściwe hasło do bazy kluczy (samo połączenie jest ustawione prawidłowo ale z bazy nie może zczytać hasła)
proponuję wejść w edycję połączeń, usunąć to które jest utworzone i zestawić od nowa.
kiedy zapyta o to drugie hasło wklep jakiś prosty znak literkę, cyferkę czy jakiśm specjalny. (ja zwykle klepię akapit bo blisko entera;p)
- sulti
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Możesz sprawdzić jeszcze w konfiguracji połączenia czy masz ustawione dobre metody uwierzytelniania (WEP/WPA/WPA2) oraz szyfrowanie (AES/TKIP). Jeśli jest inaczej niż na ruterze to możesz podawać hasło w nieskończoność 

You tried, and you failed, so the lesson is, never try.
-
- Piegowaty Guziec
Jest też kwestia obsługi WPA czy WEP przez sterowniki do karty sieciowej.
Ja u siebie przez dość długi czas tak miałem, że domyślnie ładowane sterowniki do karty sieciowej w eeePC 1000H, na którym od samego początku mam ubuntu nie radziły sobie z WPA.
Objaw był identyczny jak u Ciebie, w kółko się próbował logować do sieci i co chwilę pytał o hasło. Nawet do tego stopnia były te sterowniki skopane, że po kilku próbach logowania zawieszały router linksysa.
Zainstalowanie starszej wersji sterów rozwiązało problem.
Ja u siebie przez dość długi czas tak miałem, że domyślnie ładowane sterowniki do karty sieciowej w eeePC 1000H, na którym od samego początku mam ubuntu nie radziły sobie z WPA.
Objaw był identyczny jak u Ciebie, w kółko się próbował logować do sieci i co chwilę pytał o hasło. Nawet do tego stopnia były te sterowniki skopane, że po kilku próbach logowania zawieszały router linksysa.
Zainstalowanie starszej wersji sterów rozwiązało problem.
--
Krzysiek
Krzysiek
-
- Piegowaty Guziec
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Zapomniałem wspomnieć, że Linksys bez problemu łyknął taką N900, która jakby nie było stoi na Debianie (Maemo). Obecnie problem z połączeniem do sieci zszedł jakby na drugi plan, a to z tej naturalnej przyczyny, że jak coś w nocy pomajstrowałem tak się rano już więcej OS nie odpalił. Nie zniechęcam się jednak i ponownie spróbuje swoich sił tym razem z ubuntu 10.4 na pokładzie stosując się do sugerowanych wyżej rozwiązań
. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas!