Uciekający aplet jasności 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Uciekający aplet jasności 10.04
Witam, już nie wiem co o tym sądzić ale wydaje mi się, że twórcy Ubu narzucili sobie zbyt duże tempo i trochę się w tym wszystkim pogubili. Z wersji na wersję, zamiast doskonalić swój produkt, powtarzają błędy, które występowały w poprzednich dystrybucjach, następnie zostały poprawione i znowu... Tym razem po krótkim przetestowaniu 10.04 oczywiście nie stwierdziłem, że przyciemnianie ekranu działa z poziomu klawisza funkcyjnego (na to nie liczę - pewnie laptopy fujitsu-siemens) nie są przez programistów traktowane poważnie. Ale za to działający aplet rozjaśniania w wersji 9.10 tutaj zaczął zachowywać się niestandardowo. Po najechaniu myszą po prostu ucieka do lewego rogu paska, następnie wraca, ale regulacji nie da się przeprowadzić (...) To tyle w temacie. Stwierdziłem również wiele innych starych błędów, które konsekwentnie powtarzane są z wersji na wersję. Opiszę je w ramach innych postów. Mam wrażenie, że z Ubuntu dzieje się coś niepokojącego, twórcy zaczęli stawiać na wodotryski (przyciski z lewej), szybkość uruchamiania (jakby te 2-3 sekundy miały zaważyć o jakości systemu), a zapomnieli o istotnych elementach ułatwiających pracę z OSem.
- TopSecret
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Odp: Uciekający aplet jasności 10.04
Ja mam Toshibę i u mnie na szczęście regulacja jasności działa na przyciskach funkcyjnych klawiatury bo aplet faktycznie zachowuje się jak kiepski żart. U mnie nie ucieka, tylko znika na chwilę po kliknięciu na nim. Oczywiście regulować jasności się nim nie da.
Jestem TOTALNIE początkującym użyszkodnikiem Ubuntu 

- Lord_Barman
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Ja mam Lenovo G550L i też mam problem z klawiszami od jasności matrycy. Nie działają ani na Ubuntu 10.04, ani na 9.10, a o dziwo działają np. na Ubuntu 8.04 i Fedora 12 Constantine... aplet na panelu u mnie też świruje, jak klikam na suwak to ucieka na lewą stronę ekranu, a później w ogóle nie reaguje. Ale, że cały czas mam do laptopa podpiętą myszkę, to zmieniam jasność najeżdżając na aplet i kręcąc scrollem. chociaż faktycznie najwygodniej byłoby na klawiszach funkcyjnych :/
- sebeq
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
U mnie na Samsungu R510 mam tak samo, ale poradziłem sobie inaczej.
Użyłem narzędzia smartdimmer i ustawiłem sobie skróty za pomocą których mam możliwość zmiany podświetlania matrycy, co oczywiście ma wpływ na długość pracy na bateriach. Smartdimmer pozwala na zmiane podświetlenia matrycy od 15 - 100%.
Wystarczy przypisać do skrótu polecenie:
smartdimmer --set 50
Jasność zostanie ustawiona na 50% i tak dalej.
Oczywiście żeby sprawdzić czy to działa można to polecenie wykonać w konsoli.
Użyłem narzędzia smartdimmer i ustawiłem sobie skróty za pomocą których mam możliwość zmiany podświetlania matrycy, co oczywiście ma wpływ na długość pracy na bateriach. Smartdimmer pozwala na zmiane podświetlenia matrycy od 15 - 100%.
Wystarczy przypisać do skrótu polecenie:
smartdimmer --set 50
Jasność zostanie ustawiona na 50% i tak dalej.
Oczywiście żeby sprawdzić czy to działa można to polecenie wykonać w konsoli.
dante1977.blogspot.com - Dante Home
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
U mnie na hp pavilionie dv6000 też ten gnome`owski suwak nie działa. W poprzednich wersjach działał idealnie. Mogę jednak regulować jasność ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych.
Kupa te nowe ubuntu... Co jakiś czas dochodzi mi jeszcze zamrożenie myszki/klawiatury.
Kupa te nowe ubuntu... Co jakiś czas dochodzi mi jeszcze zamrożenie myszki/klawiatury.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
U mnie też to występowało, ale ten post wszystko uratował viewtopic.php?t=124164
- Kubaan
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja również mam problemy na R510 i obszedłem je podobnie jak sebeq