net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Krawcowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: Krawcowy »

Witam

Mam pytanie odnośnie aktualizacji systremu do nowszej wersji. Otóż, gdy aktualizowałem z 9.04 do 9.10, i miałem zainstalowane Twoje jądro (k8 ) po updatcie komputer działał strasznie wolno(przed updatem - strzała). Myślałem, że się skasowało jądro, ale info wskazywało, że jądro jest nadal to samo. I właśnie nie wiem czy mogę teraz spokojnie dokonać updateu z 9.10 do 10.04 i spodziewać się poprawnego działania, czy może mam ściągnąć wersje iso i postawić system od nowa?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Jeśli używałeś jądra skompilowanego pod 9.04, to ono będzie działało wolno pod 9.10 ... inna konfiguracja - m.in. nie stosuje pod 9.10 grupowania procesów dla scheduler`a, jak pod 9.04 stosowałem. Pozostawienie tego w 9.10 powodowało znaczne spowolnienie. Dlatego zainstaluj ostatnią wersję 5.5 dla 9.10. W przypadku nowej wersji lepiej, zainstalować ją na "świeżo".

Pozdrawiam

EDIT:
Właśnie przebudowuje Kernel w wersji 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs. Staram się, aby kernel ten działał prawidłowo zarówno pod Ubuntu 9.10, jak i 10.04. Już teraz praktycznie tak jest ... pojawił się jednak problem z montowaniem devtmpfs, pod 10.04 ... ale chyba znalazłem rozwiązanie.

Powyższy kernel ma najlepszy stosunek wydajność-responsywność. Tak naprawdę między wersją testową 5.6, a 5.8 zbudowałem ok 30 !!! wersji kernela. Szukałem kolejnych optymalizacji. To co dostaniecie będzie do 10 % szybsze od wersji 5.5. W zasadzie w tym kernelu (najprawdopodobniej) doszedłem do granicy - tu już chyba osiągnąłem złoty środek (responsywność-wydajność). Oczywiście mogę zbudować kernel, który będzie wydajniejszy - nawet o 10/15 % w stosunku do w/w. Jednak, jego responsywność będzie wtedy nie do zaakceptowania (przynajmniej dla mnie) ;).

Zatem zakończę testy i prawdopodobnie w najbliższych dniach (może nawet dziś lub jutro), jeśli nie ujawnią się - do tej chwili nie odkryte problemy, udostępnię kernel. Będzie miał zatem charakter uniwersalny - zarówno dla 9.10, jak i 10.04.

Pozdrawiam

EDIT:
Testy pod Ubuntu 10.04, jak i pod 9.10 przeprowadzone - na chwilę obecną wszystko działa idealnie ! ;). Kernel ma wyłączony moduł sterownika Nouveau (otwarty sterownik dla układów Nvidii). Jego pozostawienie w Ubuntu 9.10 rodzi sporo problemów. Uważam, że jeśli naszym celem jest zbudowanie systemu wydajnego i oszczędnego (energia, pamięć) zastosowanie tego sterownika przynosi na chwile obecną jedynie straty (małą wydajność i olbrzymie straty energii).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam jutro rano udostępnię ... buduje jeszcze skrypty m.in. instalujące zmieniony konfig gruba (zmiany acpi) oraz skrypt zapewniający ładnego splasha dla układów nvidii oraz ati (dla sterowników własnościowych). Jak wiemy plymouth (nowy splash w Ubuntu 10.04), w przypadku układów własnościowych wygląda okropnie. Ktoś już wymyślił rozwiązanie. Ja postaram się tylko zautomatyzować cały proces ;)

btw. co do testów, powiem tak ... 10.04 zaskoczył mnie "niezłą" wydajnością. Przykładowo Nexuiz w identycznych ustawieniach oraz pod tymi samymi sterownikami i kernelem - w/w wersja 5.8, działa do 16 % szybciej - w stosunku do 9.10 ;)

EDIT:
Zatem zaliczam małą "obsuwę".

Pozdrawiam

EDIT:
####################### Ubuntu 9.10 oraz 10.04 #######################

############################## Kernel 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs ##############################
Zatem przedstawiam kernel oparty o architekturę 2.6.33.3. Poniżej zawarłem zarówno paczki kernela, jak i sterowników WiFi Broadcoma oraz Realteka (8192se), a także paczkę z ALSĄ 1.0.23 i ndiswrapperem. Ponadto załączam paczkę .tar.bz2, zawierająca skrypt instalacyjny oraz zmodyfikowany plik konfiguracyjny GRUB`a. Ten pakiet przeznaczony jest, przede wszystkim dla netbooków z rodziny eeepc. Jednak, jeśli brakuje Wam Panie i Panowie obsługi ACPI (sterownie podświetlanie ekranu, klawisze funkcyjne, etc.) zalecam jego instalacje. Jednak nie na każdym sprzęcie (wszystko) zadziała, np. na Lenovo s10 nie pomaga w kwestii związanej ze sterowaniem podświetlaniem matrycy.

Na chwilę obecną jeszcze nie przetestowałem skryptu "włączającego ładny splash" dla Ubuntu 10.04, w przypadku pracy na sterownikach własnościowych Nvidii i Ati. Ale prawdopodobnie jutro już to udostępnię.

Jeszcze jedna kwestia. Właśnie przeczytałem na http://www.phoronix.com o tym, że Ubuntu 10.04 bardzo słabo zarządza energia - prawie 2 x słabiej od win 7 ! Cóż, może jest to prawda, ale ... dla systemu nie zmodyfikowanego ;). Po moich WSTĘPNYCH jeszcze modyfikacjach system deklaruje 4.2 h pracy ! Jak znam życie pod 10.04 dla Asusa 1201n uda się osiągnąć prawie 5 godzin !

Asus 1201n na baterii

Skrypty instalacyjne:

instalator-linux-imege-headres-alsa-v.5.8-atom - Zmodyfikowany

instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-sta-v.5.8-atom - Zmodyfikowany

instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom - Zmodyfikowany

instalator-linux-imege-headres-alsa-ndiswrapper-v.5.8-atom - Zmodyfikowany

Pakiety:

linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23

broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_5.60.48.36

rtl8192se-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_0015

ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi - Poprawiony

Powyższy skrypt zamienia waszą konfiguracje gruba na moją (nie ma obaw o wpisy cfg;)). Wasz plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał.

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: puchaty »

a co z grafiką?

Mozna obecne paczki intela, libdrm i mesa (od ext73) instalowac?

Dzięki za kernela, wreszcie ubuntu 10 chodzi lepiej

Swoja droga fajnie by bylo jak by wszelkie nowosci od ext73 dla ubuntu 10 były by w oddzielnym temacie, warto o tym pomyśleć ;-)

// Znalazlem dośc krytycznego buga:

Msi Wind

Po odlaczeniu laptopa od zasilania (komputer naladowany na poziomie 80-90%)
ubuntu stwierdza, ze "pozostalo mniej niz minuta do rozladowania (80%)" następnie sie hibernuje.

Regulacja podświetlenia nie działa ale to przeboleję ;-)
Ranger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Ranger »

odnośnie instalowania kernela, to pierwsze header a później image?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Kolego Ranger, najlepiej użyć instalatorów, zrobią za Was Panowie całą czarna robotę.

Kolego puchaty, pod 10.04 NIE wolno instalować obecnych paczek dla grafiki Intela ... dopiero "są w budowie" ;) ... używasz cpufreqd. Instalowałeś Pan zmiany do gruba ?
Swoja droga fajnie by bylo jak by wszelkie nowosci od ext73 dla ubuntu 10 były by w oddzielnym temacie, warto o tym pomyśleć
Jestem w trakcie "negocjacji" z Zarządzającymi Ubuntu.pl ... Panowie wykazują dobra wolę ... i jeśli wszystko dobiegnie do szczęśliwego finały, być może niedługo ogłoszę "dobrą nowinę" ;)

puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

oj głupi ja, pewnie ze instalowalem, zaraz przeloguje sie :P

// jeszcze dla pewności proszę poinstruuj mnie jak odinstalować :) bo nie wiem czy robie dobrze
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie stworzyłem profil dla cpufreqd ... zgodnie ze zgłaszanymi uwagami - o których w niniejszym wątku było wyżej, wprowadziłem zmiany, skutkujące tym, że maszyna daje nawet na baterii pełną moc w przypadku uruchomienia większość znanych odtwarzaczy wideo oraz Firefoksa i Chromium. Badam także inne nastawy zarządzania energią ...

Tak czy siak jutro instalator nastawów cpufreqd, odinstalator apparmor, i skrypt modyfikujący start splasha - dla nvidii i ati (sterowniki zamknięte).

Ranger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Kolego Ranger, najlepiej użyć instalatorów, zrobią za Was Panowie całą czarna robotę.
Kolego e X t 7 3, ale jak? :bag: Bardzo prosiłbym o jakąś instrukcję krok po kroku dla niepełnosprytnych...:bag:
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

jeszcze powiedz jak odinstalowac zmiany w grubie bo boje sie ze gdzies ten oryginalny plik podmienie i zepsuje, chce miec pewnosc
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

@puchaty

już pisałem jak wrócić ... a tu zonk !!! jest błąd w skrypcie !

spróbuj pan w konsoli wykonać:

sudo update-grub2

zaraz muszę to poprawić !

EDIT:
Ranger pisze:Kolego e X t 7 3, ale jak? :bag: Bardzo prosiłbym o jakąś instrukcję krok po kroku dla niepełnosprytnych...:bag:
Ściągasz Pan kernel (image), nagłówki (headers) oraz alsę i sterowniki jeśli używasz - odpowiednio broadcoma lub realteka, albo jeśli windowsowych to ndiswrappera. Następnie odpowiadający im skrypt, np. instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom, dla w/w wifi realteka, instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-sta-v.5.8-atom - dla broadcoma, albo instalator-linux-imege-headres-alsa-v.5.8-atom - czysty kernel i alsa.

Następnie klikasz na skrypt (wszystko musi być w jednym katalogu), powinno pojawić się okno wyboru - odczytać, wykonać ... wykonujesz w konsoli, podajesz hasło, a resztę robi już skrypt.

puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

skrypt ladnie mi namieszał. Na kernelu -generic tez jest ten problem, backupa podmienialem, potem update-grub2 i nici :)
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

Ranger pisze:Kolego e X t 7 3, ale jak? :bag: Bardzo prosiłbym o jakąś instrukcję krok po kroku dla niepełnosprytnych...:bag:
Ściągasz instalator który chcesz, oraz paczki deb do niego, wszystko do jednego folderu.
Czyli jeśli załóżmy chcesz zainstalować linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom to ściągasz instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom, linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs, linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs, alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23, rtl8192se-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_0015
W terminalu wpisujesz np.
./instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom
I reszta dzieje się sama :)
puchaty pisze: jeszcze powiedz jak odinstalowac zmiany w grubie bo boje sie ze gdzies ten oryginalny plik podmienie i zepsuje, chce miec pewnosc
Przecież e X t 7 3 napisał:
e X t 7 3 pisze:Powyższy skrypt zamienia waszą konfiguracje gruba na moją (nie ma obaw o wpisy cfg). Wasz plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał.
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

namieszałem coś i mam w backupie plik od ext73 :P No nic, dziś nie odłącze laptopa a jutro zrobi się reinstalacje ;-)

Chyba, ze ktos podrzuci defaultowa konfiguracje :)
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

Faktycznie w skrypcie jest błąd i zamiast robić kopię, w /var/backups/ tworzy się plik stworzony przez e X t 7 3 :/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Daj Pan maila to wyśle ;) ... ale jakim cudem nie masz oryginału w backup ?

RACJA JEST błąd ... zaraz naprawie

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

grub-oryginał

możesz ściągnąć ;) ... błąd w skrypcie już naprawiłem ... aha zmień nazwę na grub off kozz ;)

Ranger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

milansport pisze:Ściągasz instalator który chcesz, oraz paczki deb do niego, wszystko do jednego folderu.
Czyli jeśli załóżmy chcesz zainstalować linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom to ściągasz instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom, linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs, linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs, alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23, rtl8192se-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_0015
W terminalu wpisujesz np.
./instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom
I reszta dzieje się sama :)
No właśnie coś takiego zrobiłem (zamiast kropki wstawiłem adres do katalogu, gdzie znajduje się plik instalacyjny wraz z pakietami i wyskoczyło coś takiego na wszystkie pliki:

Kod: Zaznacz cały

dpkg: błąd przetwarzania *nazwa pliku* (--install):
brak dostępu do archiwum: No such file or directory
Nawet uprawnienia na executing dałem i nic-:x
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

niestety nie działa ;-)

Regulacja podświetlenia wróciła ale problem z 'mniej niż minutą" dalej zostaje.

Po odlaczeniu z prądu dostaje komunikat ze zaraz bedzie hibernacja bo bateria siada, po okolo 2 sekundach jest normalny poziom i "do rozładowania zostało 1godzina itp".

No ale to nic nie daje bo komputer rozpoczął hibernacje wiec po odlaczeniu mam hibernujacy sie komputer :P.
Problem występuje zarówno na kernelu -ext73 jak i -generic

Moze cos namieszałem, jutro przeinstaluję wszystko.

Ide spac bo mnie dwie matury czekaja jutro :P apropo of kozz :P
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

po reinstalacji (czyli przyslowiowy format) problem nadal wystepuje. Instalowalem jedynie kernel, headers, ndis i alsę ;)

Moze cos w kernelu siedzi?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”