tak ale najpewniej do przyszłego poniedziałku ... nie obiecuje, że zdążę do jutra choć to nie jest niemożliwe
Powtarzam:
####################### Ubuntu 9.10 oraz 10.04 #######################
############################## Kernel 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs ##############################
Zatem przedstawiam kernel oparty o architekturę 2.6.33.3. Poniżej zawarłem zarówno paczki kernela, jak i sterowników WiFi Broadcoma oraz Realteka (8192se), a także paczkę z ALSĄ 1.0.23 i ndiswrapperem. Ponadto załączam paczkę .tar.bz2, zawierająca skrypt instalacyjny oraz zmodyfikowany plik konfiguracyjny GRUB`a. Ten pakiet przeznaczony jest, przede wszystkim dla netbooków z rodziny eeepc. Jednak, jeśli brakuje Wam Panie i Panowie obsługi ACPI (sterownie podświetlanie ekranu, klawisze funkcyjne, etc.) zalecam jego instalacje. Jednak nie na każdym sprzęcie (wszystko) zadziała, np. na Lenovo s10 nie pomaga w kwestii związanej ze sterowaniem podświetlaniem matrycy.
Na chwilę obecną jeszcze nie przetestowałem skryptu "włączającego ładny splash" dla Ubuntu 10.04, w przypadku pracy na sterownikach własnościowych Nvidii i Ati. Ale prawdopodobnie jutro już to udostępnię.
Jeszcze jedna kwestia. Właśnie przeczytałem na
http://www.phoronix.com o tym, że Ubuntu 10.04 bardzo słabo zarządza energia - prawie 2 x słabiej od win 7 ! Cóż, może jest to prawda, ale ... dla systemu nie zmodyfikowanego

. Po moich WSTĘPNYCH jeszcze modyfikacjach system deklaruje 4.2 h pracy ! Jak znam życie pod 10.04 dla Asusa 1201n uda się osiągnąć prawie 5 godzin !
Asus 1201n na baterii
Skrypty instalacyjne:
instalator-linux-imege-headres-alsa-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła
instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-sta-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła
instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła
instalator-linux-imege-headres-alsa-ndiswrapper-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła
Pakiety:
linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23
broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_5.60.48.36
rtl8192se-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_0015
ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
GRUB - wymuszanie ACPI:
grub-acpi - Poprawiony
Powyższy skrypt zamienia waszą konfiguracje gruba na moją (nie ma obaw o wpisy cfg;)). Wasz plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał.
Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth
Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych). Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów.
Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.
Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem
przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.
splash-nvidia-ati - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - update dla wszystkich kerneli
splash-nvidia-ati-bez-acpi - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - update dla wszystkich kerneli
Deinstalator apparmor - Dodane - 7 maja 2010
Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:
apparmor-remove