Import kontaktów z Gadu - Gadu w Empathy - Da się?
- gtriderxc
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Import kontaktów z Gadu - Gadu w Empathy - Da się?
Dzinsus Krajst ale PO CO!! Toz wlasnie po to zawracalem kilka linijek wyzej glowe i potwierdzilem ze dziala. Wystarcza trzy krotkie, proste kroczki:
sudo add-apt-repository ppa:kkszysiu/telepathy
sudo aptitude update
sudo aptitude install telepathy-sunshine
I WSZYSTKO! Poczytaj mojego posta powyzej!
sudo add-apt-repository ppa:kkszysiu/telepathy
sudo aptitude update
sudo aptitude install telepathy-sunshine
I WSZYSTKO! Poczytaj mojego posta powyzej!
www.gtriderxc.tk inspired by http://ubuntusatanic.org/
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
Witam.
gtriderxc gdzie jest opcja by ściągnąć numery gg z serwera gg? Bo nie wiedzę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- gtriderxc
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
WIEDZIAŁEM!!!marcin111 pisze:Witam.
Pozdrawiam.
Nie ma!:)
W swoim poście kilka linijek wyżej napisałem, że lista kontaktów pojawia się dopiero po wejściu w tryb offline i ponownym udostępnieniu<<metoda najszybsza. Wyłącz i włącz Empathy<<metoda najprostsza lub Zrestartuj po prostu komputer<<metoda dla leniwych:):)
U mnie przynajmniej to zadziałało. Gdyby jednak Nadal Empa stawiała rezystancję, spróbuj dodać do niej jeszcze raz swój profil. Ale ja bynajmniej nie musiałem jak pamiętam, a od wczoraj to chyba się sklerozy nie nabawiłem:)
8!:)
www.gtriderxc.tk inspired by http://ubuntusatanic.org/
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Nom, przy pierwszym uruchomieniu powinien Ci pobrać kontakty a jeśli się tak nie stało to jak pisał gtriderxc lub usuń katalog z Twoim numerem GG z ~/.telepathy-sunshine.marcin111 pisze:Witam.
Pozdrawiam.
http://grom.jabbim.pl/portfolio/support.html support me!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Dodałem sobie ppa, pobrałem telepathy-sunshine, usunąłem i na nowo dodałem konto gg i voila - kontakty zostały automatycznie pobrane.
Natomiast mam problem z szyfrowaniem - jak się to obsługuje? W kadu miałem opcję wysłania komuś mojego klucza, mogłem też od kogoś otrzymać jego klucz, a tutaj nic z tego. Klucza wysłać nie mogę, a gdy ktoś mnie przyśle swój to widzę tylko zaszyfrowaną wiadomość. Na wersji z gita jest tak samo.
pzdr
Natomiast mam problem z szyfrowaniem - jak się to obsługuje? W kadu miałem opcję wysłania komuś mojego klucza, mogłem też od kogoś otrzymać jego klucz, a tutaj nic z tego. Klucza wysłać nie mogę, a gdy ktoś mnie przyśle swój to widzę tylko zaszyfrowaną wiadomość. Na wersji z gita jest tak samo.
pzdr
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ale po co? Nie musicie używać OTR. Połączenie w telepathy-sunshine jest szyfrowane. W opcjach zaawansowanych GG w oknie Konta po prostu zaznacz Use SSL "i voila" 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 20.10
kkrzysiu widziałem na twojej stronie, że pisałeś też wtyczkę do tlena jeśli to funkcjonuje chętnie bym dodał do swojego empathy, ale wytłumacz jak lamerowi jak to dodać.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
Z tego co wiem teraz Tlena możesz dodać jako XMPP, mogą być problemy potem ze statusami i widocznością, ale chyba rozmowy działają (osobiście nie sprawdzałem na empathy lecz na iChat pod MacOS i na Pidginie)kofa pisze:kkrzysiu widziałem na twojej stronie, że pisałeś też wtyczkę do tlena jeśli to funkcjonuje chętnie bym dodał do swojego empathy, ale wytłumacz jak lamerowi jak to dodać.
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wtyczka nie jest od jakiegoś czasu rozwijana. Nie mam czasu po prostu. Jak znajdę chwilkę to spróbuję ją napisać od nowa i podam info jak tego używać a aktualnie jesteście zdani na alternatywne rozwiązania niestety.kofa pisze:kkrzysiu widziałem na twojej stronie, że pisałeś też wtyczkę do tlena jeśli to funkcjonuje chętnie bym dodał do swojego empathy, ale wytłumacz jak lamerowi jak to dodać.
-
- Piegowaty Guziec
Wszystko świetnie działa, lista się zaimportowała, avatarki się wyświetlają - ale nie mogę do nikogo napisać! Jak kliknę dwa razy na tego z kim chcę porozmawiać nie dzieje się nic, jak chcę dodać nową rozmowę to konto GG jest nieaktywne. W jabberze wszystko działa, tylko w gg nie mogę z nikim porozmawiać. Wie ktoś co się dzieje?
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Po raz kolejny przypominam - logi!xebyte pisze:Wszystko świetnie działa, lista się zaimportowała, avatarki się wyświetlają - ale nie mogę do nikogo napisać! Jak kliknę dwa razy na tego z kim chcę porozmawiać nie dzieje się nic, jak chcę dodać nową rozmowę to konto GG jest nieaktywne. W jabberze wszystko działa, tylko w gg nie mogę z nikim porozmawiać. Wie ktoś co się dzieje?
Wtedy włączasz Empathy, odtwarzasz po kolei to co robiłeś, czyli próbujesz nawiązać nową rozmowę a następnie przeklejasz mi log na jakiś pastebin i wrzucasz tu linkacd /usr/lib/telepathy
SUNSHINE_DEBUG=all SUNSHINE_PERSIST=1 ./telepathy-sunshine

Podaj mi jeszcze wersję Empathy

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Hm.. jestem nowy w Ubuntu wiec nawet nie pomyslalem o czyms takim jak logi
Empathy juz dziala poprawnie, nie wiem co bylo problemem, ale uruchomilem program z ikonki poczty (tej koperty w prawym gornym rogu), gdy urachamialem program z pulpitowej ikonki to nie dalo sie wlaczyc okna rozmowy z kontaktami GG.

-
- Piegowaty Guziec
Niestety program nie ściąga mi z serwera całej listy kontaktów. Mam je pogrupowane i z każdej grupy ściąga tylko po kilka osób.
- sergo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Panowie i panie. Obecnie używam Ubuntu 10.4 tak jak mój przedmówca. Wielu doceniło użyteczność Kadu, który ma rozwiązane problemy. Ja się do niego nie przekonałem, może dlatego, że jak dla mnie zbyt pachniał Windowsem - nie próbuje nikogo obrażać a tym bardziej osób którym przypadł ten program do gustu. Empathy również spróbowałem ale na obecną chwilę jest - nazwijmy to po imieniu - niedorobiony. Wszystkie moje testy wynikały z tego, że w poprzedniej wersji Ubuntu Pidgin do którego przywykłem nie radził sobie ze wszystkim w przeciwieństwie do Kadu. Obecnie radzi sobie ze wszystkim. Importem kontaktów, emotikonami, długimi opisami, długimi numerami itd. Nie będzie już rozwijany - na pewno wiecie dlaczego więc nie będę powielał. Empathy jest bardzo podobny do Pidgin więc do puki będzie on sobie radził z obecnym protokołem gadu-gadu po co używać Empathy? I na niego przyjdzie kolej. Może w wersji kolejnej, lepszej i dopracowanej?
Piszę to ponieważ całkiem przypadkiem zauważyłem że w nowszej wersji Ubuntu Pidgin działa lepiej.
Pozdrawiam
Piszę to ponieważ całkiem przypadkiem zauważyłem że w nowszej wersji Ubuntu Pidgin działa lepiej.
Pozdrawiam
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dziwne. Pierwszy zgłaszasz taki błąd. W webgadu masz wszystkie kontakty? Może po prostu nie masz zsynchronizowanej listy kontaktów. Spróbuj wyeksportować kontakty na serwer. Pamiętaj też by usunąć katalog ~/.telepathy-sunshine/nr_gg/ po takiej czynności.corradzisz pisze:Niestety program nie ściąga mi z serwera całej listy kontaktów. Mam je pogrupowane i z każdej grupy ściąga tylko po kilka osób.
Nie wiem gdzie widzisz niedopracowanie Empathy. Nie ma może tylu ficzerów co Pidgin ale przyznam szczerze, że używam Empathy na codzień i naprawdę ciężko by mi było teraz wrócić do Pidgina. Po prostu nie widzę większego sensu. Co do Pidgina, well nie będzie on rozwijany bo jest ociężały i bardzo często się wywala. Niestety nie mam ochoty używać go. Musisz jednak zauważyć, że nie licząc przesyłania plików/obrazków i rozmów wideo protokół GG zaimplementowany w Empathy wspiera wszystkie jego funkcje z najnowszymi włącznie. Do tego masz obsługę listy kontatków w XMLu, powiadomienia o pisaniu i szyfrowanie rozmów. Empathy i framework Telepathy to przyszłość i fakt, nie ma jeszcze tylu funkcji co Pidgin ale pracujemy nad tym dzień w dzień.sergo pisze:Panowie i panie. Obecnie używam Ubuntu 10.4 tak jak mój przedmówca. Wielu doceniło użyteczność Kadu, który ma rozwiązane problemy. Ja się do niego nie przekonałem, może dlatego, że jak dla mnie zbyt pachniał Windowsem - nie próbuje nikogo obrażać a tym bardziej osób którym przypadł ten program do gustu. Empathy również spróbowałem ale na obecną chwilę jest - nazwijmy to po imieniu - niedorobiony. Wszystkie moje testy wynikały z tego, że w poprzedniej wersji Ubuntu Pidgin do którego przywykłem nie radził sobie ze wszystkim w przeciwieństwie do Kadu. Obecnie radzi sobie ze wszystkim. Importem kontaktów, emotikonami, długimi opisami, długimi numerami itd. Nie będzie już rozwijany - na pewno wiecie dlaczego więc nie będę powielał. Empathy jest bardzo podobny do Pidgin więc do puki będzie on sobie radził z obecnym protokołem gadu-gadu po co używać Empathy? I na niego przyjdzie kolej. Może w wersji kolejnej, lepszej i dopracowanej?
Pozdrawiam
Do tego zdradzę wam mały sekret. Rozmawiałem z jednym z pracowników Collabory (ta firma odpowiada głównie za rozwój Telepathy), który kiedyś pracował dla GG i obiecał mi, że w wolnej chwili dopiszę przesyłanie plików do telepathy-sunshine a wtedy będziemy cieszyć się obsługą przesyłania plików również w Empathy i pewnie będzie to dużo ładniej zaimplementowane niż obecnie w libgadu

-
- Piegowaty Guziec
Hmm, niestety ja nie mam folderu z moim gg w telepathy-sunshine
- sergo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Nie lubię zmian. Podejrzewam że jeśli kiedyś przesiądę się na Empaty to też już na nim pozostanę. Ale na obecną chwilę na moim sprzęcie kiepsko działał. Możliwe że jeśli bym zmienił na nowszy sunshine... Nie wykluczam że na obecną chwilę już działa lepiej. Moja pierwsza styczność z Empaty pojawiła się gdy były pierwsze posty tego wątku. Przeczekałem to...
-
- Piegowaty Guziec
Właśnie sprawdziłem listę na webgadu. Są wszystkie kontakty.
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Niestety nie działa. Wysypało mi się dziwnie Kadu i do czasu rozwiązania problemu nie mam GG. Jako, że mam jeszcze w systemie Empathy chciałbym tymczasowo go używać, ale nie ściąga listy kontaktów.gtriderxc pisze:WIEDZIAŁEM!!!
Nie ma!:)
W swoim poście kilka linijek wyżej napisałem, że lista kontaktów pojawia się dopiero po wejściu w tryb offline i ponownym udostępnieniu<<metoda najszybsza. Wyłącz i włącz Empathy<<metoda najprostsza lub Zrestartuj po prostu komputer<<metoda dla leniwych:):)
U mnie przynajmniej to zadziałało. Gdyby jednak Nadal Empa stawiała rezystancję, spróbuj dodać do niej jeszcze raz swój profil. Ale ja bynajmniej nie musiałem jak pamiętam, a od wczoraj to chyba się sklerozy nie nabawiłem:)
8!:)
www.qkiz.pl - 100% geek blog
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
- kkszysiu
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Sprawdź czy aby na pewno używasz sunshine. Spróbuj też usunąć konto GG z Empathy i założyć jeszcze raz.