Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Awatar użytkownika
Mattiah
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie

Post autor: Mattiah »

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Ubuntu 8.10. Niestety czasami przy uruchomieniu system się zawiesza tzn. pasek ładowania dochodzi do końca,ekran mignie i tyle czarny screen... pomaga tylko twardy reset i już jest normalnie, pasek się załaduje, ekran mignie i pojawia się myszka. Dlaczego tak się dzieje??? Nie chciałbym by to wpływało jakoś na "zdrowie" zdrowie mojego komputera. Mam laptopa ACER Aspire 5730z, miałem już na nim Windows 7 i wszystko było ok, teraz tak jakoś dziwnie. Proszę o sugestie.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie

Post autor: Admc »

Czy problem występuje na najnowszej wersji Ubuntu? (10.04)
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Mattiah
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Mattiah »

Jeszcze nie sprawdzałem najnowszej wersji.
Na Windows 7 , Fedora 12, OpenSUSE 11.1, wszystko jest ok z tym ze ja chce miec własnie Ubuntu.
Sprawdzałem Ubuntu 9.04 i problem z zawieszaniem sie nie pojawiał ale sam system był bardzo wolny (podobno to normalne dla tego wydania i pomaga dopiero ext4, nie wiem ile w tym prawdy)
Instalowałem także Ubuntu 9.10 tu tez problem z zawieszaniem się nie pojawił, system chodził szybko i sprawnie ale pojawial sie dziwny problem tj. po aktualizacji system uruchamiał się tylko w konsoli.
Postanowiłem wiec wrócić do 8.10 z tym ze myslalem ze na te "zawisy" cos mozna poradzic.
Jeżeli myslicie że na 10.04 wszystko bedzie ok to zastanowie sie nad przeinstalowaniem systemu.
Awatar użytkownika
komandos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: komandos »

Przejdź na 10.04 (jak się boisz błędów to zostań przy stabilnej 9.10) i na ext4, miałem podobny problem w Ubuntu 9.04, wystarczało przejść na ext4 i komputer wyraźnie szybciej chodzil.
Windows 7, czyli połączenie wyglądu KDE i funkcjonalności Windowsa XP. Mimo to spróbuje Ubuntu.
Mały Wróblek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Mały Wróblek »

Chciałbym się tutaj podłączyć do tematu. Bo u mnie jest podobna sytuacja. Mianowicie system ładuje się na playmouth kropeczki ładnie sobie migają, nagle przestają i tak pozostaje. Dalej nie chce się załadować. I to tylko czasami (nie widzę reguły). Dodam tylko że mam ubuntu 10.04 32bit i system plików ext4. Jakieś rozwiązanie albo racjonalne wytłumaczenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”