Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Ubuntu 8.10. Niestety czasami przy uruchomieniu system się zawiesza tzn. pasek ładowania dochodzi do końca,ekran mignie i tyle czarny screen... pomaga tylko twardy reset i już jest normalnie, pasek się załaduje, ekran mignie i pojawia się myszka. Dlaczego tak się dzieje??? Nie chciałbym by to wpływało jakoś na "zdrowie" zdrowie mojego komputera. Mam laptopa ACER Aspire 5730z, miałem już na nim Windows 7 i wszystko było ok, teraz tak jakoś dziwnie. Proszę o sugestie.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Ubuntu (czasami) wiesza się przy starcie
Czy problem występuje na najnowszej wersji Ubuntu? (10.04)
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Jeszcze nie sprawdzałem najnowszej wersji.
Na Windows 7 , Fedora 12, OpenSUSE 11.1, wszystko jest ok z tym ze ja chce miec własnie Ubuntu.
Sprawdzałem Ubuntu 9.04 i problem z zawieszaniem sie nie pojawiał ale sam system był bardzo wolny (podobno to normalne dla tego wydania i pomaga dopiero ext4, nie wiem ile w tym prawdy)
Instalowałem także Ubuntu 9.10 tu tez problem z zawieszaniem się nie pojawił, system chodził szybko i sprawnie ale pojawial sie dziwny problem tj. po aktualizacji system uruchamiał się tylko w konsoli.
Postanowiłem wiec wrócić do 8.10 z tym ze myslalem ze na te "zawisy" cos mozna poradzic.
Jeżeli myslicie że na 10.04 wszystko bedzie ok to zastanowie sie nad przeinstalowaniem systemu.
Na Windows 7 , Fedora 12, OpenSUSE 11.1, wszystko jest ok z tym ze ja chce miec własnie Ubuntu.
Sprawdzałem Ubuntu 9.04 i problem z zawieszaniem sie nie pojawiał ale sam system był bardzo wolny (podobno to normalne dla tego wydania i pomaga dopiero ext4, nie wiem ile w tym prawdy)
Instalowałem także Ubuntu 9.10 tu tez problem z zawieszaniem się nie pojawił, system chodził szybko i sprawnie ale pojawial sie dziwny problem tj. po aktualizacji system uruchamiał się tylko w konsoli.
Postanowiłem wiec wrócić do 8.10 z tym ze myslalem ze na te "zawisy" cos mozna poradzic.
Jeżeli myslicie że na 10.04 wszystko bedzie ok to zastanowie sie nad przeinstalowaniem systemu.
- komandos
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Przejdź na 10.04 (jak się boisz błędów to zostań przy stabilnej 9.10) i na ext4, miałem podobny problem w Ubuntu 9.04, wystarczało przejść na ext4 i komputer wyraźnie szybciej chodzil.
Windows 7, czyli połączenie wyglądu KDE i funkcjonalności Windowsa XP. Mimo to spróbuje Ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Chciałbym się tutaj podłączyć do tematu. Bo u mnie jest podobna sytuacja. Mianowicie system ładuje się na playmouth kropeczki ładnie sobie migają, nagle przestają i tak pozostaje. Dalej nie chce się załadować. I to tylko czasami (nie widzę reguły). Dodam tylko że mam ubuntu 10.04 32bit i system plików ext4. Jakieś rozwiązanie albo racjonalne wytłumaczenie?