net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Witaj

hmm bardzo dziwne ... spróbuje jeszcze zlinkować nagłówki jako źródła ... zobaczymy:

linux-source-ext73-5.8-atom
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: milansport »

root@ms-laptop:/home/ms/Pulpit/aa# cd /usr/src/
root@ms-laptop:/usr/src# ln -fs linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs/ linux-2.6.33
root@ms-laptop:/home/ms/Pulpit/aa# ./instalator-splash-nvidia-ati-grub
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
v86d jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
FRAMEBUFFER=y
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-22-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-22-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
done
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-22-generic
No i oczywiście spash wciąż ohydny :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

widzę, ze wykonujesz to spod root ... a zrób to spod usera kliknij dwa razy i wykonaj w konsoli ... oczywiście nagłówki zainstalowane ? ;) ... cholera to jest bardzo dziwne ... przecież jest

dobra zmień końcówkę skryptu na:

sudo update-initramfs -u -k all

Ja tym razem nie zadziała to już nie mam koncepcji ;)

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

e X t 7 3 pisze: dobra zmień końcówkę skryptu na:

sudo update-initramfs -u -k all

Ja tym razem nie zadziała to już nie mam koncepcji ;)
Zdecydowanie zadziałało :)
Tym razem update wykonał się dla wszystkich kerneli.
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-22-generic
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
No i mam piękny splash. Dziekuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

oki zmodyfikuje skrypt ;)

Zatem po poprawkach powtarzam jeszcze raz ;)

####################### Ubuntu 9.10 oraz 10.04 #######################

############################## Kernel 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs ##############################
Zatem przedstawiam kernel oparty o architekturę 2.6.33.3. Poniżej zawarłem zarówno paczki kernela, jak i sterowników WiFi Broadcoma oraz Realteka (8192se), a także paczkę z ALSĄ 1.0.23 i ndiswrapperem. Ponadto załączam paczkę .tar.bz2, zawierająca skrypt instalacyjny oraz zmodyfikowany plik konfiguracyjny GRUB`a. Ten pakiet przeznaczony jest, przede wszystkim dla netbooków z rodziny eeepc. Jednak, jeśli brakuje Wam Panie i Panowie obsługi ACPI (sterownie podświetlanie ekranu, klawisze funkcyjne, etc.) zalecam jego instalacje. Jednak nie na każdym sprzęcie (wszystko) zadziała, np. na Lenovo s10 nie pomaga w kwestii związanej ze sterowaniem podświetlaniem matrycy.

Na chwilę obecną jeszcze nie przetestowałem skryptu "włączającego ładny splash" dla Ubuntu 10.04, w przypadku pracy na sterownikach własnościowych Nvidii i Ati. Ale prawdopodobnie jutro już to udostępnię.

Jeszcze jedna kwestia. Właśnie przeczytałem na http://www.phoronix.com o tym, że Ubuntu 10.04 bardzo słabo zarządza energia - prawie 2 x słabiej od win 7 ! Cóż, może jest to prawda, ale ... dla systemu nie zmodyfikowanego ;). Po moich WSTĘPNYCH jeszcze modyfikacjach system deklaruje 4.2 h pracy ! Jak znam życie pod 10.04 dla Asusa 1201n uda się osiągnąć prawie 5 godzin !

Asus 1201n na baterii

Skrypty instalacyjne:

instalator-linux-imege-headres-alsa-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła

instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-sta-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła

instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-8192se-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła

instalator-linux-imege-headres-alsa-ndiswrapper-v.5.8-atom - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - dodałem komendę linkującą źródła

Pakiety:

linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23

broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_5.60.48.36

rtl8192se-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_0015

ndiswrapper-1.56-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi - Poprawiony

Powyższy skrypt zamienia waszą konfiguracje gruba na moją (nie ma obaw o wpisy cfg;)). Wasz plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych). Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - update dla wszystkich kerneli

splash-nvidia-ati-bez-acpi - Zmodyfikowany - 7 maja 2010 - update dla wszystkich kerneli

Deinstalator apparmor:- Dodane - 7 maja 2010

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

marf85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: marf85 »

e X t 7 3 pisze: . Jeśli nie to polecam moim zdaniem lepsze rozwiązanie, a mianowicie samodzielną instalacje nowszych sterowników (nie dość, że nowsze to installer nvidii zoptymalizuje moduł ! - co sumarycznie skutkuje czasem sporo wyższą wydajnością) ... zatem możesz to zrobić w następujący sposób:

Ściągasz sterowniki:

NVIDIA-Linux-x86-195.36.08 - wycofane przez Nvidię. Moim zdaniem najszybsze i stabilne - nie widzę w nich błędu skutkującego przegrzewaniem, ale tak czy siak na własne ryzyko ;)

NVIDIA-Linux-x86-195.36.24 - uważane przez Developerów Nvidii za stabilne, troszkę wolniejsze od w/w w 3D - choć w odtwarzaniu filmów Full HD, chyba są szybsze.

Następnie nadajmy w/w pakietowi prawa wykonalności, włączamy konsole i wykonujemy:

sudo service gdm stop

Powinno nas wywalić z trybu graficznego, następnie logowanie i kolejno - to dla sterownika 195.36.08 :

cd Pobrane/

sudo ./NVIDIA-Linux-x86-195.36.08-pkg1.run --uninstall

Tu wystarczy zacząć pisać sudo ./NV i nacisnąć tab. Jeśli masz jeden sterownik od razu dokończy jego nazwę.

sudo ./NVIDIA-Linux-x86-195.36.08-pkg1.run

Jeśli sterownik zainstaluje się poprawnie, wykonujesz następującą sekwencje:

sudo service gdm start

Polecam także mój xorg.conf dla Nvidii:

xorg.conf-asus-1201n

Pozdrawiam
Zrobiłem tak jak to opisałeś wyżej.
Nowy sterownik został zainstalowany bez przeszkód i działa dużo wydajniej od poprzedniego.
Problem niestety pojawia się gdy zresetuje netbook'a / włączę od nowa.
Mianowicie pojawia się komunikat że nie ma modułu od Nvidii w jądrze i włącza się w małej rozdzielczości.
Za każdym odpaleniem sprzętu muszę od nowa przechodzić w tryb tekstowy i na nowo instalować sterownik;/
Gdy go zainstaluję i włączę ponownie gdm to jest wszystko ok.
Jakieś pomysły??

Udało mi się rozwiązać ten problem:
usunąłem wszystko powiązane z Nvidią i dodałem do blacklist.conf vga16fb oraz nouveau.
Potem na nowo zainstalowałem w/w sterownik i działa:)
kale
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: kale »

Napisał kale
wow dziala super... szczegolnie na 10.4 ale sa pewne dziwnostki...
przy podlaczonym zewnetrznym monitorze zaczelo juz wyswietlac obraz z totema
(ktory nie wiedzac czemu przy mms startuje strasznie dlugo ok.min choc na w/w kernelach i tak szybciej)
ale wykrzacza mi tapete i robi paski widoczne nad aktywnymi oknami???
Witam

Dzieje się tak pod kernelem generic ?
pod generykiem ten sam efekt.... z xorgiem czy bez, z compizem czy bez
niemniej wczesniej bylo inaczey pulpit bym stabilny ale obrazu z totema nie bylo... to znaczy byl tylko wyswietlany na malym fragmencie wbudowanego ekranu po przesunieciu byla ciemnosc... nie wiem czy to nie kwestia jakichs systemowych aktualizacji czy sterownikow...
pzdr
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

marf85 pisze: Udało mi się rozwiązać ten problem:
usunąłem wszystko powiązane z Nvidią i dodałem do blacklist.conf vga16fb oraz nouveau.
Potem na nowo zainstalowałem w/w sterownik i działa:)
Witaj

Cieszę się, że Ci się udało ... w przypadku, gdy korzystasz z mojego kernela nie trzeba dodawać nic do black-listy ... w moim kernelu nie ma modułu nouveau, wywaliłem go ... w przypadku kernela generic, oczywiście taki zabieg jest konieczny ;)

Celem zapewnienia ładnego splasha oraz funkcjonowania klawiszy funkcyjnych pod 1201n zalecam jeszcze stosowanie skryptu do splasha -> splash-nvidia-ati, a celem wydajnej i oszczędnej nvidii mój xorg.conf dla w/w.

Pozdrawiam

mlms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: mlms »

Przy instalacji paczek dla atoma w wersji 5.8 na Lenovo S10s z Ubuntu 10.04 przy pomocy skryptu instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-sta-v.5.8-atom miałem następujące komunikaty:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
linux-headers-2.6.32-21 linux-headers-2.6.32-21-generic
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Sugerowane pakiety:
libqt3-mt-psql libqt3-mt-mysql libqt3-mt-odbc
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
libqt3-mt
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 3282kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 8208kB miejsca na dysku.
Pob: 1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/main libqt3-mt 3:3.3.8-b-6ubuntu2 [3282kB]
Pobrano 3282kB w 8s (386kB/s)
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libqt3-mt.
(Odczytywanie bazy danych ... 147451 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie libqt3-mt (z .../libqt3-mt_3%3a3.3.8-b-6ubuntu2_i386.deb) ...
Konfigurowanie libqt3-mt (3:3.3.8-b-6ubuntu2) ...

Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...
ldconfig deferred processing now taking place
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs.
(Odczytywanie bazy danych ... 147484 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (z linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_i386.deb) ...
Konfigurowanie linux-headers-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs-10.00.Custom) ...
dpkg: ostrzeżenie: niewykorzystywana już opcja "--print-installation-architecture", zamiast niej proszę używać "--print-architecture".

Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs.
(Odczytywanie bazy danych ... 157785 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (z linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_i386.deb) ...
Done.
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs.
Rozpakowanie alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (z alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_1.0.23-1.1_i386.deb) ...
dpkg: ostrzeżenie: alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs: plik konfiguracyjny "etc/init.d" nie jest plikiem ani dowiązaniem (= "/etc/init.d")
dpkg: ostrzeżenie: problem zignorowany po użyciu opcji --force:
próba nadpisania "/usr/include/sound/asequencer.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/sfnt_info.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/hdspm.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/emu10k1.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/asound_fm.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/sb16_csp.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/asound.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
próba nadpisania "/usr/include/sound/hdsp.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev 0:2.6.32-22.33
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs.
Rozpakowanie broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (z broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs_5.60.48.36-1.0_i386.deb) ...
Konfigurowanie linux-image-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Finding valid ramdisk creators.
Using mkinitramfs-kpkg to build the ramdisk.
Running postinst hook script update-grub.
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-22-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-22-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-21-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-21-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Microsoft Windows XP Home Edition on /dev/sda1
done
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs /boot/vmlinuz-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs

Konfigurowanie alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (1.0.23-1.1) ...
dpkg: ostrzeżenie: alsa-1.0.23-linux-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs: plik konfiguracyjny "/etc/init.d" nie jest plikiem ani dowiązaniem (= "/etc/init.d")

Konfigurowanie broadcom-sta-wifi-2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs (5.60.48.36-1.0) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla ureadahead...
Z tego co udało mi się sprawdzić, wszystko działa.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Podane komunikaty są ok ... po prostu następuje wymuszanie nadpisywania modułów. Wszystko zainstalowało się prawidłowo.

Wstrzymałem się z wydaniem kernela 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-K8-cfs, ponieważ już testuje wersje 2.6.33.3-ext73-f1-5.9-atom-cfs oraz 2.6.33.3-ext73-f1-5.9-K8-cfs. Powinno być jeszcze szybciej ;). Co prawda skok wydajności nie będzie "zabójczy", ale ponownie "do przodu" ;), ok. 5-7 % - w stosunku do 5.8.

Pozdrawiam

Nowy kernel i kolejne optymalizacje
Testy w zasadzie ukończone ... kernel 5.9 działa prawidłowo ... ale pojawił się patch 2.6.33.4 ;) zatem chyba wstrzymam się znowu z 5.9 i zbuduje 6.0 w oparciu o w/w ... choć powiem szczerze, jestem więcej niż zadowolony z wersji 5.9 - pod Asusem wraz z jeszcze innymi optymalizacjami (które to niedługo udostępnię), wręcz "płynie". Ponadto stwierdziłem, że ustawienia hdparm, a w zasadzie jednej z opcji skutkują znacznie wolniejszym (w zastosowaniach rzeczywistych) działaniem dysku (zbyt małe pakiety danych pobierane z dysku). Oczywiście w testach zastosowane standardowo rozwiązanie wypadnie lepiej !!!! - szczególnie w teście Timing buffered disk reads, ale rzeczywiste użytkowanie to moim zdaniem katorga. Mam już rozwiązanie i udostępnię odpowiedni skrypt - chodzi tu o ustawienia readahead ... jednak mam sporo pracy i chyba do jutra nie zdążę udostępnić tego co zamierzałem. Jednak na pewno zrobie to do poniedziałku.

Pozdrawiam

EDIT:
Wstępne testy kernela 2.6.33.4-ext73-f1-6.0-atom-cfs wykazują kolejny skok wydajności o ok. 5 % w stosunku do 2.6.33.3-ext73-f1-5.9-atom-cfs, co sumarycznie daje już ok. 10 % wzrost w stosunku do udostępnionej wersji 2.6.33.3-ext73-f1-5.8-atom-cfs. Jeśli wszystko będzie działać prawidłowo, zarówno wersje atom, jak i K8 udostępnię do poniedziałku.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Kolego e X t 7 3 pamiętaj też koniecznie o wrzuceniu xorg.cfg z podkręconym ION 'em bo te parę więcej fps bardzo mi by się przydało bo gram właśnie w Splinter cela pierwszego przez wine (co ciekawe wine lepiej obsługuje tę grę w sensie mniej błędów graficznych niż najnowsze sterowniki Nvidi i ATI pod windowsem).
A ogólnie muszę powiedzieć, że wspaniałą robotę wykonujesz, mój 1201n działa dużo lepiej z twoimi modyfikacjami pod linuxem niż pod W7, czas pracy na baterii już dawno przekroczył 4h przy wi-fi + firefox. Jedyne co to trochę wydajność flasha jest dalej bolączką no ale już z tym to nic nie poradzi się dopóki Adobe nie zaimplementuje odtwarzania sprzętowego przez GPU.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cieszę się, że odbiór mojej pracy jest pozytywny ... czasem zastanawiałem się, czy jest sens wykonywania tego rodzaju prac ;) ... co do xorg.conf i innych modyfikacji, tak udostępnię skrypty, które dokonają zmian automatycznie. Zamierzam to wszystko przygotować, jakoś przez weekend. Mam nadzieje, że będę miał czas ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: joe88 »

ja tak z innej beczki trochę... jak sprawdzić czy pm-powersave utility dziala poprawnie? bo u mnie bateria trzyma ledwo 3h... i po instalacji jądra od ext73 nie widzę jakiejś gigantycznej poprAWY
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Masz Pan 1201n ?

Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

pytanie - czy warto?

Post autor: Iwo »

Hej.
Wybaczcie, że nie przeczytałem całego wątku, ale nie mam siły ogarnąć 24stron...
Chciałbym zadać Wam kilka konkretnych pytań,
ponieważ w internecie jest mnóstwo kłócących się informacji,
a sami sprzedawcy netbooków, to często lamy.
Wolałbym kupić sobie jakiś dobry używany stacjonarny, ale zależy mi na mobilnym sprzęcie.
Zastanawiam się nad konfiguracją z Atomem n450 i Intel GMA 3150:
1) sprawa filmów::
miałbym ochotę czasami go podpiąć pod zewnętrzny monitor lub TV fullHD
Czy bez problemów pójdą filmy kolejno rozdzielczości DVD, HDReady i FullD...
Prosiłbym o odpowiedź oddzielnie dla systemów Linux i popularnego w konfiguracjach Windows 7 Starter.
2) Jakie Linuksy w pełni (kamera, wi-fi etc.) współdziałają z netbookami z n450?
Słyszałem o projektach Debiana i Ubuntu, ale nie dokopałem się do rzeczywistych recenzji użyszkowników.
Nie ukrywam, że Debian Testing z LXDE jest bliższy memu sercu i ucieszy mnie wiadomość że współgra super.
3) Proszę o porównanie wydajności do jakiegoś procesora i karty grafiki z PC starych.
Nie wiem, czy porównywać je z P3 1GHz, czy z jakimś AthlonemXP nawet... będę miał punkt odniesienia.
4) Czy ktoś podpinając pod monitor zewnętrzny to maleństwo próbował obrobić kilka RAWów w Gimpie, czy Rawtherapee i dobrze to doświadczenie wspomina?
5) filmiki z Youtube jakości HD na pełnym ekranie... tną się czy nie?
6) Czy/jak dużo zyskam pod względem wydajności w ww. zastosowaniu multimedialnym przechodząc z Win7 na któregoś (którego) Linuksa?
W końcu Win7 ma ograniczenie 1GB, a w tej cenie bez systemu zauważyłem że kupię np. jakiegoś Asusa z 2GB...
Dzięki za pomoc. Iwo
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: joe88 »

e X t 7 3 pisze:Masz Pan 1201n ?
Mam Toshibe NB100 i z tego co zauwazyłem to po instalacji Twojego jądra nie wiele zmienił się czas pracy na baterii, a u niektórych wzrósł nawet o 30%... może coś źle robie hmmm... ale przy instalacji nie było żadnych błędów... dodam jeszcze że siedzę na 10.04
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Odp: pytanie - czy warto?

Iwo pisze: Zastanawiam się nad konfiguracją z Atomem n450 i Intel GMA 3150:
1) sprawa filmów::
miałbym ochotę czasami go podpiąć pod zewnętrzny monitor lub TV fullHD
Czy bez problemów pójdą filmy kolejno rozdzielczości DVD, HDReady i FullD...
Cóż na Pine Trial, raczej bez problemów nie obejrzysz filmów FullHD, szczególnie zakodowanych H264 (kontenery Matroska i Mov). Natomiast zakodowane do Divix (Avi), jak najbardziej. Jedyną platformą z Atomem na której bez problemów działa nawet film jakości Blue RAY, jest ION. W szczególności, gdy dysponujemy maszyną dwurdzeniową - np. Asus 1201n.
Prosiłbym o odpowiedź oddzielnie dla systemów Linux i popularnego w konfiguracjach Windows 7 Starter.
2) Jakie Linuksy w pełni (kamera, wi-fi etc.) współdziałają z netbookami z n450?
Słyszałem o projektach Debiana i Ubuntu, ale nie dokopałem się do rzeczywistych recenzji użyszkowników.
Przykładem niech będzie Ubuntu 10.04. Jeśli chcesz wyciągnąć z danej maszyny wszystko, polecam moje modyfikacje.
Nie ukrywam, że Debian Testing z LXDE jest bliższy memu sercu i ucieszy mnie wiadomość że współgra super.
Sądzę, że nie byłoby tu problemu.
3) Proszę o porównanie wydajności do jakiegoś procesora i karty grafiki z PC starych.
Nie wiem, czy porównywać je z P3 1GHz, czy z jakimś AthlonemXP nawet... będę miał punkt odniesienia.
No tu raczej bym porównywał do P3, choć nie jest to takie jednoznaczne. W szczególności jeśli dysponujemy procesorem 2 rdzeniowym, mamy wtedy 4 wątku HT. zatem lepiej byłoby porównywać do P4. Atom z serii 5xx, jest już naprawdę wydajny, jeśli korzystamy z wielowątkowości. Przykładem niech będzie Quake 4, który na moim Asusie, pod moim kernelem + inne modyfikacje, np. xorg.conf i .xsession. Potrafi działać nawet do 110 FPS w maksymalnym trybie jakości (chyba się insane nazywa albo, jakoś podobnie). Średnio w grze mam ok 30-60 FPS, rzadko spada poniżej 20.
4) Czy ktoś podpinając pod monitor zewnętrzny to maleństwo próbował obrobić kilka RAWów w Gimpie, czy Rawtherapee i dobrze to doświadczenie wspomina?
Tak ... pod n270 (jeden rdzeń = 2 wątki HT), na Lenovo s10, było średnio. Natomiast Gimp pod n5xx (Asus), sprawuje się już lepiej. Oczywiście nie będzie to na miarę C2D 2 GHz ;)
5) filmiki z Youtube jakości HD na pełnym ekranie... tną się czy nie?
cóż tu jest problem, o ile na n270 - przy założeniu pracy na ekranie 1024x600 jest w miarę oki (w szczególności płynnie w przypadku stosowania moich modyfikacji kernel, sterowniki oraz mesa - te ostatnie jeszcze nie zbudowane pod 10.04, nawet w trybie HD !), o tyle na 1201n - w przypadku pracy na całym ekrnie 1366x768, już tak pięknie nie jest. Wiem że zabrzmi to dziwnie, ale tak lamerskiego oprogramowania, jak flasz od Adobe to już dawno nie widziałem: zero wielowątkowości, zero wsparcia dla VDPAU. Cóż w tym przypadku należy czekać do wakacji, ponoć wtedy będzie pełne wsparcie dla jakiegoś API pod Nvidie i Ati. Wtedy będzie naprawdę pięknie śmigać na platformie ION.
6) Czy/jak dużo zyskam pod względem wydajności w ww. zastosowaniu multimedialnym przechodząc z Win7 na któregoś (którego) Linuksa?
Sądzę, że tak ... analizowałem biorąc pod uwagę moje modyfikacje, wtedy jest zauważalna różnica na korzyść Ubuntu.
W końcu Win7 ma ograniczenie 1GB, a w tej cenie bez systemu zauważyłem że kupię np. jakiegoś Asusa z 2GB...
Dzięki za pomoc. Iwo
Nie ma problemu mój standardowy kernel dla atoma obsługuje do 3 GB ramu, a wersja K8 do 64 GB ;)

Pozdrawiam

EDIT:
joe88 pisze:Mam Toshibe NB100 i z tego co zauwazyłem to po instalacji Twojego jądra nie wiele zmienił się czas pracy na baterii, a u niektórych wzrósł nawet o 30%... może coś źle robie hmmm... ale przy instalacji nie było żadnych błędów... dodam jeszcze że siedzę na 10.04
Czy zainstalowałeś cpufreqd ? Prawdopodobnie jutru udostępnię nowy kernel oraz skrypty, w tym instalujące i konfigurujące cpufreqd.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

############### Kernel 2.6.33.4-ext73-f1-6.0-atom-cfs - Ubuntu 9.10 oraz 10.04 ###############
Zatem udostępniam kernel w wersji 6.0. Jak już wspomniałem, jest wydajniejszy od wersji 5.8 o ok, 10 %. Poniżej załączam skrypty instalacyjne, które po podaniu hasła ściągną wskazane w nich pakiety, a następnie je zainstalują. W tej chwili nie dołączam jeszcze skryptów instalacyjnych xorg.conf dla Nvidii oraz Intela, a także skryptu instalacyjnego oraz konfigurującego cpufreqd. Podobnie, jak jeszcze nie udostępniam Kernela 2.6.33.4-ext73-f1-6.0-k8-cfs, który właśnie testuje. Wskazane pakiety postaram się dołączyć do środy.

Kolejnym etapem, będzie przejście na udostępniony wczoraj kernel z rodziny 2.6.34. To zapewne w przyszłym tygodniu.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel oraz moduły alsa. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-alsa-v.6.0-atom

Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-v.6.0-atom

Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-v.6.0-atom

Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-alsa-ndiswrapper-v.6.0-atom

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych). Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

mlms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: mlms »

Skorzystałem z nowego skryptu instalacyjnego, wersja zalecana dla Lenovo S10. Z tego co udało mi się sprawdzić, wszystko działa. Mam jednak kilka pytań. Nie skopiował się plik initramfs-postrm.d , czy można to zrobić "ręcznie" (/etc/kernel/postrm.d jest pusty)? Czy dobrze widzę, że dla wersji 5.8 alsa jest w wersji 1.0.23-1.1, a dla 6.0 1.0.23-1.0?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

nie skopiował się ? ... hmm a ściągnął go ? Jeśli jest możesz go ręcznie skopiować. Co do alsy, to oznaczenie dla danej wersji kernela. Zatem może być tak, że pakiet 1.0.23 dla np. kernela 5.9 mógł mieć wersje 1.7, ale już dla 6.0, będzie miał 1.0 - o ile działa dobrze. Po prostu każdy pakiet jest zależny od danej wersji kernela, zatem numeracje rozpoczynam od nowa.

Kiedy skrypt ściągnąłeś jakieś 15-20 min. temu ? (wcześniejsza wersja skryptu instalacyjnego nie usuwała skryptów initramfs). Jeśli tak to nie powinno być skryptów initramfs, ani w katalogu postinst.d, ani w postrm.d ... po prostu zrobiły swoje i nie są konieczne na dany moment ;)

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”