Jestem tutaj nowy podobnie jak i nowy jest dla mnie Linux. Witam więc wszystkich forumowiczów. Poszukując "czegoś szybszego" dla netbooka samsung NC10 znlalazłem kilka dystrybucji które ładnie działają na tym komputerku. Ostatnia po jaką sięgnąłem to Jolicloud i muszę powiedzieć że to jest właśnie to czego szukałem. Niestety napotkałem na kilka problemów których nie jestem w stanie rozwiązać. Co mnie dziwi to fakt że ta dystrybucja bazuje na Ubuntu a instalowane poprzednio netbook remix zaskoczyły mnie pozytywnie praktycznym brakiem jakichkolwiek komplikacji, no ale może owe wynikają ze specyfiki samej dystrybucji. Ale do rzeczy:
1. W jaki sposób mogę dodać zródło/a repozytoriów? Znalazłem solucję której kompletnie nie rozumiem /nie jest tu przeszkodą angielski a raczej nieznajomość komend terminala/, otóż solucja mówi tak:
"If you do
sudo gedit /etc/apt/sources.list
You can add the PPA manually to the bottom of the list, and then add the authentication key via the usual command. This is how I used to do it. Works perfectly fine.
However, as an Official Rep, I have to tell you that external software souces cannot be supported and blah blah blah. You know what you're doing, I'd imagine."
O ile w terminalu spokojnie odpalam sobie "sources.list" o tyle dalej kompletnie nie wiem co zrobić - czy mam dodać "ppa:voria/ppa" czy raczej "http://ppa.launchpad.net/voria/ppa/ubuntu" i o co chodzi z tym co pojawia się w tym pliku po adresach http a mianowicie coś takiego "jaunty-updates universe" lub np. "jaunty multiverse"? I co oznacza "and then add the authentication key via the usual command"?
2. Nie działa mi karta WiFi - składam to na barki namieszania w biosie ale jeśli nie to chciałbym doinstalować sterownik/pakiet ale bez możliwości dodania alternatywnych źródeł repozytoriów nie mam szans.
Wiem że pewne sprawy mogą się wydać banalne /nie dla mnie jednak/ ale proszę o wyrozumiałośc i pomoc. Dla mnie linux to kompletna "terra incognita" ale ze wskazówkami dam radę

Pozdrawiam, M.