Manipulowanie głośnością nic nie daje. Rozmowy skype-skype śmigają aż miło, rozmowa testowa bez zarzutu - słychać mnie głośno i wyraźnie. Nie działają TYLKO rozmowy na telefony stacjonarne (komórkowe pewnie też, nie sprawdzałem) - dzwoniłem pod 2 numery - z drugiej strony słychać tylko pojedyncze słowa, jakby coś przerywało. Mam lapka z Win7 i na nim z kolei takie rozmowy działają bez zarzutu, wykluczam tym samym problem z przepustowością mojej sieci. W poprzedniej wersji Ubu nie było żadnych problemów. Googlowałem trochę, ale bez skutku. Nie chce mi się wyciągać drugiego kompa do każdej rozmowy, ale jeżeli tak to ma wyglądać, to zrobię małe testy i przerzucę się na Tlenofon. Szczególnie, że minimalne doładowanie skype'a to 20zł... Mam jeszcze trochę środków i gdy je wydzwonię bądź się przeterminują, pomyślę poważnie nad przesiadką.tommy8482 pisze:Ignacy poprzestawiaj ustawienia głośności w systemie i w programie. Miałem podobnie, po przestawieniu micboost zaczęło śmigać ładnie.
Ustawienia zmienisz w alsamixer.
Skype - czy działa wam poprawnie ?
- ignacy
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Skype - czy działa wam poprawnie ?
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86_64
Toshiba Satellite 1805 z video Trident CyberBlade Ai1:system Ubuntu 9.o4 32bit:Skype 2.0.0.72-1 - problem:
Skype poprawnie rozpoznaje kamer(y)-wypróbowałem 3 różne.Ale przy próbie uruchomienia (test) wyskakuje:
Za jakąś szybką radę będę wdzięczny, bo mam czas tylko do soboty 5/05. inaczej powrót do windy.
PS.komendy:
PS1: lsusb
PS2.tak samo jest na Skypie 2.1.0.81-1
Skype poprawnie rozpoznaje kamer(y)-wypróbowałem 3 różne.Ale przy próbie uruchomienia (test) wyskakuje:
Nie wiem co znaczy 'overlay format', czy to może mieć związek ze sterownikiem karty video? Miałem problemy z brakiem wyższych rozdzielczości po instalacji i sam tworzyłem xorg.conf (jakieś dwa dni).Starting the process...
Skype Xv: Xv ports available: 1
Skype XShm: XShm support enabled
Skype Xv: Using Xv port 57
Skype Xv: No suitable overlay format found
Za jakąś szybką radę będę wdzięczny, bo mam czas tylko do soboty 5/05. inaczej powrót do windy.
PS.komendy:
nie uruchamiają kamery-aczkolwiek działają na innym sprzęcieenv LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
PS1: lsusb
tu akurat kamera Creative Web CamVistaBus 001 Device 003: ID 1976:6025 Chipsbrand Microelectronics (HK) Co., Ltd.
Bus 001 Device 002: ID 041e:403b Creative Technology, Ltd
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
PS2.tak samo jest na Skypie 2.1.0.81-1
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
bear7 pisze:Na problemy z używaniem Skype i Cairo-Dock, do aktywatora (skórtu) dodać:Kod: Zaznacz cały
export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1 && skype
W terminalu gdy odpalę Skypa tą właśnie komendą wszystko gra -mało tego jeśli Cairo nie jest odpalane wraz ze startem systemu to wszystko jest ok - podczas uruchamiania systemu występuje właśnie konflikt pomiędzy Cairo a skypem.
Dodam, że i Cairo i Skype jest dodany do programów podczas uruchamiania systemu. Co zrobić by te programy się nie kłóciły?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Witam, posiadam najnowszą wersję Ubuntu (10.04), Skype 2.1.0.81 (beta).
Próbowałem podanych wcześniej sposób i kilkunastu innych z serwisów o Ubuntu, linux i skype. Niestety skype jednym słowem nie robi. W ustawieniach skype mam tylko pulseaudio, opcja z automatyczną głośnością też nic nie daje. Sposób z kmixerem też nic. Komputer nie jest najnowszy (Dell Inspiron4000), ale równolegle na WinXP działa bez zarzutu.
Mic1 - działa w trybie nadawania i odbierania jednocześnie - strasznie przy tym buczy po podgłośnieniu
Mic2 - całkowicie głuchy
Robiłem update alsy, też nie pomogło. W alsamixer (v.1.0.22) - mogę podgłośnić "Capture", ale "Mic" niestety nie, mogę je tylko zaznaczyć (na czerwono).
Karta ESS Maestro3 PCI - sterowniki też po updat'cie...
Proszę o pomoc, już trzeci dzień z tym walczę i nic...
Z góry dziękuję za każdą radę i pozdrawiam
Próbowałem podanych wcześniej sposób i kilkunastu innych z serwisów o Ubuntu, linux i skype. Niestety skype jednym słowem nie robi. W ustawieniach skype mam tylko pulseaudio, opcja z automatyczną głośnością też nic nie daje. Sposób z kmixerem też nic. Komputer nie jest najnowszy (Dell Inspiron4000), ale równolegle na WinXP działa bez zarzutu.
Mic1 - działa w trybie nadawania i odbierania jednocześnie - strasznie przy tym buczy po podgłośnieniu
Mic2 - całkowicie głuchy
Robiłem update alsy, też nie pomogło. W alsamixer (v.1.0.22) - mogę podgłośnić "Capture", ale "Mic" niestety nie, mogę je tylko zaznaczyć (na czerwono).
Karta ESS Maestro3 PCI - sterowniki też po updat'cie...
Proszę o pomoc, już trzeci dzień z tym walczę i nic...
Z góry dziękuję za każdą radę i pozdrawiam

- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
Doinstaluj
i pobaw się suwaczkami.
Kod: Zaznacz cały
gnome-alsamixer
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
to zwróciła konsola:
ustawienia alsamixer:
http://img577.imageshack.us/img577/5466 ... kranuu.png
laptop:~$ gnome-alsamixer
** (gnome-alsamixer:5441): WARNING **: gam_toggle_get_state (). No idea what to do for mixer element "Mic Select"!
** (gnome-alsamixer:5441): WARNING **: gam_toggle_get_state (). No idea what to do for mixer element "Mono Output Select"!
bartlomiej@bartlomiej-laptop:~$
http://img577.imageshack.us/img577/5466 ... kranuu.png
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Wejdź w alsamixer konsolowy.
F3 - pokaże ci urządzenia które będą rzucane na głośniki - wyłącz swoje mikrofony.
F4 - pokaże ci urządzenia które nagrywają - włącz i odpowiednio podgłośnij swój mikrofon.
Klawisz "M" włącza i wyłącza urządzenia. Gdy są podpisane "MM" to są wyłączone.
"Front Mic" (podpisany jako "Front Mi") i "Front Mic Boost" (podpisany jako "Front Mi") w gnome-alsamixer to są właśnie urządzenia które wysyłają dźwięk na głośniki - to nie nagrywa tylko puszcza dźwięk z mikrofonu na głośniki i dlatego buczy w głośnikach gdyż wpada w pętlę głośnik-mikrofon. To capture nagrywa. Aby się o tym przekonać wyłącz mikrofony i nagraj swój głos używając włączonych capture np. w skype rozmowa testowa.
F3 - pokaże ci urządzenia które będą rzucane na głośniki - wyłącz swoje mikrofony.
F4 - pokaże ci urządzenia które nagrywają - włącz i odpowiednio podgłośnij swój mikrofon.
Klawisz "M" włącza i wyłącza urządzenia. Gdy są podpisane "MM" to są wyłączone.
"Front Mic" (podpisany jako "Front Mi") i "Front Mic Boost" (podpisany jako "Front Mi") w gnome-alsamixer to są właśnie urządzenia które wysyłają dźwięk na głośniki - to nie nagrywa tylko puszcza dźwięk z mikrofonu na głośniki i dlatego buczy w głośnikach gdyż wpada w pętlę głośnik-mikrofon. To capture nagrywa. Aby się o tym przekonać wyłącz mikrofony i nagraj swój głos używając włączonych capture np. w skype rozmowa testowa.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dzięki wielkie
doszedłem do momentu gdzie działa mic, mogę w zewnętrznym programie nagrywać i odtwarzać, skype odtwarza dzwięki programowe, ale nie słyszę rozmów, ani mnie nie słychać... Czyli wina ewidentnie po stronie skype...
słyszę druga stronę momentami po tym jak am rozłącz rozmowę... mnie natomiast czasami przebija przy rozłączeniu
w alsamixer nie mogę włączyć jednego mic...
doszedłem do momentu gdzie działa mic, mogę w zewnętrznym programie nagrywać i odtwarzać, skype odtwarza dzwięki programowe, ale nie słyszę rozmów, ani mnie nie słychać... Czyli wina ewidentnie po stronie skype...
słyszę druga stronę momentami po tym jak am rozłącz rozmowę... mnie natomiast czasami przebija przy rozłączeniu
w alsamixer nie mogę włączyć jednego mic...
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
Może tego spróbuj viewtopic.php?p=731946#p731946
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
OK, dwie ostatnie porady działają, problem jest jeszcze z tym, że słyszę i mnie słychać, ale strasznie przerywa, właściwie zrywa na takim poziomie że nie da się prowadzić rozmowy... Jakiś pomysł co jeszcze może być nie tak?
Z góry serdecznie dziękuje i życzę wesołych świąt

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Możliwe, że to jest główny problem. U mnie (a jak zajrzałem na kilka forów, to okazało się, że nie tylko u mnie) ta wersja skype'a tak bardzo zniekształca głos, że właśnie nie da się prowadzić rozmowy. Wygrzeb skądś starszą wersję, a później wstrzymaj aktualizacje skype'a. Ja sobie zainstalowałem 2.1.0.47 i nie mam z nią kłopotów.LeanderPL pisze:Witam, posiadam najnowszą wersję Ubuntu (10.04), Skype 2.1.0.81 (beta).
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
Akurat taki objaw miałem klilka razy - zawsze po jakiś zmianach w konfiguracji urządzeń dźwiękowych w systemie. Pomogło usunięcie całego katalogu ~/.Skype i skonfigurowanie Skype od nowa. Nie wiem czy to będzie skuteczne u ciebie.LeanderPL pisze:(...) problem jest jeszcze z tym, że słyszę i mnie słychać, ale strasznie przerywa, właściwie zrywa na takim poziomie że nie da się prowadzić rozmowy... Jakiś pomysł co jeszcze może być nie tak?
Też używam bety tylko że pod debianem.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Gdzie to znaleźć w Ubuntu?Rgl pisze:Akurat taki objaw miałem klilka razy - zawsze po jakiś zmianach w konfiguracji urządzeń dźwiękowych w systemie. Pomogło usunięcie całego katalogu ~/.Skype i skonfigurowanie Skype od nowa. Nie wiem czy to będzie skuteczne u ciebie.
Też używam bety tylko że pod debianem.
Niestety nie mogę odpalić nawet wersji wcześniejszej, tak żeby działał...
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
Otwórz przeglądarkę plików, zaznacz 'Wyświetlanie plików ukrytych' w menu 'Widok' i poszukaj katalogu w lokalizacjiLeanderPL pisze:Gdzie to znaleźć w Ubuntu?
/home/TWOJA_NAZWA/.Skype
-
- Zakręcona Traszka
Oto moje spostrzeżenia na temat działania Skype (wer. 2.1.0.81) na Ubuntu 10.10.
Nie powiem, aby nie dało się tej wersji używać, ale trzeba mieć do niej dużą cierpliwość.
Wady:
- po uruchamianiu programu trzeba długo czekać, aż Skype zaloguje się do sieci,
- po zalogowaniu często występują inne niespodzianki - kilkukrotne próby przeprowadzenia rozmowy testowej kończą się niepowodzeniem (naciśnięcie przycisku 'zadzwoń do kontaktu' nie wywołuje sygnału 'dzwonienia' tylko ciszę, a jeżeli już pojawi się sygnał 'dzwonienia' to po chwili czekania wyświetla się komunikat typu 'użytkownik nie został znaleziony'),
- nigdy po nawiązaniu pierwszego połączenia z kontaktem rozmówca nie słyszy mojego głosu - rozwiązaniem tego problemu jest próba kilkukrotnego nawiązywania połączenia (przeważnie za 3 połączeniem już działa poprawnie),
- często po nieudanej próbie połączenia Skype 'zamarza'- rozwiązaniem tego jest ubicie procesu Skype, a następnie jego ponowne uruchomienie, ale to wymaga czasu,
- podczas rozmowy częściej niż w Windows występują zniekształcenia dźwięku.
Zaletą jest to, można tej wersji używać i nie korzystać z Windows.
Nie powiem, aby nie dało się tej wersji używać, ale trzeba mieć do niej dużą cierpliwość.
Wady:
- po uruchamianiu programu trzeba długo czekać, aż Skype zaloguje się do sieci,
- po zalogowaniu często występują inne niespodzianki - kilkukrotne próby przeprowadzenia rozmowy testowej kończą się niepowodzeniem (naciśnięcie przycisku 'zadzwoń do kontaktu' nie wywołuje sygnału 'dzwonienia' tylko ciszę, a jeżeli już pojawi się sygnał 'dzwonienia' to po chwili czekania wyświetla się komunikat typu 'użytkownik nie został znaleziony'),
- nigdy po nawiązaniu pierwszego połączenia z kontaktem rozmówca nie słyszy mojego głosu - rozwiązaniem tego problemu jest próba kilkukrotnego nawiązywania połączenia (przeważnie za 3 połączeniem już działa poprawnie),
- często po nieudanej próbie połączenia Skype 'zamarza'- rozwiązaniem tego jest ubicie procesu Skype, a następnie jego ponowne uruchomienie, ale to wymaga czasu,
- podczas rozmowy częściej niż w Windows występują zniekształcenia dźwięku.
Zaletą jest to, można tej wersji używać i nie korzystać z Windows.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Oprócz ostatnich padów z łączeniem się żadna z w/w sytuacji nie miała u mnie miejsca.Jako wejście masz ustawiony pulseaudio ? Może to on powoduje tego typu błędy.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
- lolq
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
u mnie dziwnie trochę to działa, niby odbierać połączenia mogę, bo ktoś dzwonił i było ok, ale jak ja próbuję zadzwonić/napisać to wyświetla, że nie znalazło użytkownika lub wiadomość jeszcze nie została wysłana (w przypadku czatu) ocb?
PS użytkownicy byli online i próbowałem do kilkunastu nawet z innych krajów...
nic nie grzebałem, świeżo zainstalowany skype ta wersja 2.1 beta
PS użytkownicy byli online i próbowałem do kilkunastu nawet z innych krajów...
nic nie grzebałem, świeżo zainstalowany skype ta wersja 2.1 beta
AMD Athlon II X4 640 | Gigabyte MA770T-UD3 | HD4850 1GB | 2x2GB Geil 1333MHz DDR3 | F3 1TB | bequiet! L7 530W
Acer Aspire One zg5 net: UPC 25 Mbit/s
Acer Aspire One zg5 net: UPC 25 Mbit/s
-
- Zakręcona Traszka
Moje ustawienia dźwięku wyglądają tak:Foka0111 pisze:Oprócz ostatnich padów z łączeniem się żadna z w/w sytuacji nie miała u mnie miejsca.Jako wejście masz ustawiony pulseaudio ? Może to on powoduje tego typu błędy.
Mikrofon – PulseAudio serwer (local)
Głośniki - PulseAudio serwer (local)
Dzwoni - PulseAudio serwer (local)
Innych możliwości w ustawieniach dźwięku poza wyborem PulseAudio serwer (local) nie ma.
Zaznaczona jest również opcja 'Pozwól Skype dostosować poziom głośności'.
Jeżeli chodzi o konfigurację dźwięku, to nic nie zmieniałem po instalacji Ubuntu - wszystko chodzi na czystym systemie.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Wyłącz Skype , zabij pulseaudio i odpal skype ponownie.
W ustawieniach audio powinny pojawić się nowe opcje.
Pulseaudio można z powrotem uruchomić przy działającym już skype
Opisywałem to.
Można to uprościć do jednego kliknięcia mychą na ikonce.
Ważne też jest , aby w ustawieniach systemowych "wybór systemu multimediów" domyślne wejście było ALSA ( u mnie opcja "domyślne")
W ustawieniach audio powinny pojawić się nowe opcje.
Pulseaudio można z powrotem uruchomić przy działającym już skype
Opisywałem to.
Można to uprościć do jednego kliknięcia mychą na ikonce.
Ważne też jest , aby w ustawieniach systemowych "wybór systemu multimediów" domyślne wejście było ALSA ( u mnie opcja "domyślne")
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
-
- Zakręcona Traszka
Sprawdziłem sposób z zabiciem pulseaudio – edytowałem plik '/etc/pulse/client.conf'.
W opcjach Skype pojawiły się inne możliwości ustawienia dźwięku. Po tej zmianie Skype łączy się od razu, ale dźwięk jest bardziej 'kartonowy-płaski' niż na pulseaudio. Dodatkowo nie ma możliwości regulacji ustawień dźwięku głośników ani mikrofonu. Wiem, że taką regulację można przeprowadzać poprzez wpisanie w konsoli polecenia 'alsamixer', ale nie jest to dobre rozwiązanie. Zwłaszcza jeżeli chcemy szybko wyregulować dźwięk bądź mikrofon.
W opcjach Skype pojawiły się inne możliwości ustawienia dźwięku. Po tej zmianie Skype łączy się od razu, ale dźwięk jest bardziej 'kartonowy-płaski' niż na pulseaudio. Dodatkowo nie ma możliwości regulacji ustawień dźwięku głośników ani mikrofonu. Wiem, że taką regulację można przeprowadzać poprzez wpisanie w konsoli polecenia 'alsamixer', ale nie jest to dobre rozwiązanie. Zwłaszcza jeżeli chcemy szybko wyregulować dźwięk bądź mikrofon.