Zwiecha systemu po raz kolejny (9.10 +)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
[SOLVED] Zwiecha systemu po raz kolejny (9.10 +)
Na wstępie powiem, że przeczytałem setki postów na różnych forach a i Google nie jest mi obce.
Problem dotyczy kompletnego zawieszania się systemu w bliżej nieokreślonych okolicznościach.
Mam wrażenie, że to jakaś aktualizacja wprowadziła ten problem (być może któreś jajo jest niekompatybilne z moim blaszakiem).
Wygląda to tak: instaluję świeży 9.10 -wszystko ok.
W pełni zaktualizowany (stan sprzed kilku miesięcy) zawiesza się czy używany, czy nieużywany.
Informacje jakie znalazłem w sieci doszukiwały się przyczyn w sterownikach kart graficznych, błędach hardware'u, compizie ...
proszę więc o pomoc-instrukcję jak skutecznie wykryć przyczynę.
Pisano o sprawdzaniu logów. tylko czego w nich szukać?
może ktoś spotkał się z podobnym problemem.
Mam 64 bitowy system na AMD, grafika Ati 1650.
Problem dotyczy kompletnego zawieszania się systemu w bliżej nieokreślonych okolicznościach.
Mam wrażenie, że to jakaś aktualizacja wprowadziła ten problem (być może któreś jajo jest niekompatybilne z moim blaszakiem).
Wygląda to tak: instaluję świeży 9.10 -wszystko ok.
W pełni zaktualizowany (stan sprzed kilku miesięcy) zawiesza się czy używany, czy nieużywany.
Informacje jakie znalazłem w sieci doszukiwały się przyczyn w sterownikach kart graficznych, błędach hardware'u, compizie ...
proszę więc o pomoc-instrukcję jak skutecznie wykryć przyczynę.
Pisano o sprawdzaniu logów. tylko czego w nich szukać?
może ktoś spotkał się z podobnym problemem.
Mam 64 bitowy system na AMD, grafika Ati 1650.
- Kiro
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
Odp: Zwiecha systemu po raz kolejny (9.10 +)
Czary mary, hokus pokus. I wszyscy znamy rozwiązanie.
Sprawdź ram(MEMtest), sprawdź dysk(MHDD) choć jeśli na innym nic się nie dzieje to nie powinno to sprawiać problemu.
W logach szukaj błędów w momencie zwiechy systemu.
Sprawdź ram(MEMtest), sprawdź dysk(MHDD) choć jeśli na innym nic się nie dzieje to nie powinno to sprawiać problemu.
W logach szukaj błędów w momencie zwiechy systemu.
-
- Piegowaty Guziec
ok, po zainstalowaniu swiezutkiego Lucida zaliczylem kilka kolejnych zmrozen.
ostatni wpis w logu "messages" to :
ma ktos pomysl z czym to jest zwiazane i jak sie ew pozbyc?
ostatni wpis w logu "messages" to :
Kod: Zaznacz cały
kernel: [ 86.510021] Clocksource tsc unstable (delta = -168208298 ns)
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Podobna sytuacja była opisywana chociażby tutaj, ale nie sądzę, żeby to niestabilność tsc (time stamp counter) powodowała zawieszanie systemu. Komunikat podobny do tego który wkleiłeś, jest zapisywany w /var/log/messages przy starcie systemu na większości współczesnych komputerów - wynika to z faktu skalowania częstotliwości w nowoczesnych cpu.
Czy to co wkleiłeś na pewno jest ostatnią informacją z logów systemowych przed zawieszeniem - i powtarza się za każdym razem, gdy system stanie się niestabilny? Szukałeś błędów w /var/log/Xorg.0.log?
Czy to co wkleiłeś na pewno jest ostatnią informacją z logów systemowych przed zawieszeniem - i powtarza się za każdym razem, gdy system stanie się niestabilny? Szukałeś błędów w /var/log/Xorg.0.log?
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
dzięki za wsparcie 
Dzisiaj rano maszyna zmarła mi kilka razy. Za każdym razem tuz po wskrzeszeniu przeglądałem loga i był to ostatni komunikat przed sekwencją rozruchową.
Komunikat wyjąłem z syslog'a
Przyglądałem się logowi Xorg'a ale szczerze mówiąc z moim doświadczeniem :/ bez znaczników czasowych dużo się nie dowiem. Będę musiał raczej zasięgnąć google-ktury żeby się bliżej zapoznać z tematem.
zastanawia mnie jedno - napisałeś "...współczesne komputery..." i "...nowoczesne cpu..."
pojęcia dość względne - pytanie na jakiej pozycji plasuje się mój procek (AMD Athlon X2 4800+) i płyta - dosyć problematyczna: Asus M2R32-MVP.
poczytam trochę internetu i spróbuję się zorientować.
jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc.
----------------------
Nie jest ważne wiedzieć "jak wszystko zrobić",
ważne jest wiedzieć gdzie znaleźć "jak wszystko zrobić".Ktoś mądry.

Dzisiaj rano maszyna zmarła mi kilka razy. Za każdym razem tuz po wskrzeszeniu przeglądałem loga i był to ostatni komunikat przed sekwencją rozruchową.
Komunikat wyjąłem z syslog'a
Przyglądałem się logowi Xorg'a ale szczerze mówiąc z moim doświadczeniem :/ bez znaczników czasowych dużo się nie dowiem. Będę musiał raczej zasięgnąć google-ktury żeby się bliżej zapoznać z tematem.
zastanawia mnie jedno - napisałeś "...współczesne komputery..." i "...nowoczesne cpu..."
pojęcia dość względne - pytanie na jakiej pozycji plasuje się mój procek (AMD Athlon X2 4800+) i płyta - dosyć problematyczna: Asus M2R32-MVP.
poczytam trochę internetu i spróbuję się zorientować.
jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc.
----------------------
Nie jest ważne wiedzieć "jak wszystko zrobić",
ważne jest wiedzieć gdzie znaleźć "jak wszystko zrobić".Ktoś mądry.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Podejrzewam, że Athlon ma skalowanie częstotliwości i nie pracuje przez cały czas na 'maksymalnych obrotach' - a w takiej sytuacji problemy z tsc są czymś dosyć naturalnym...
Odnośnie logów systemowych - spróbuj zajrzeć tez do /var/log/messages. Z kolei w logach Xorga łatwo znaleźć błędy - zazwyczaj są to linie zawierające na początku (od warning) albo (jak error).
Odnośnie logów systemowych - spróbuj zajrzeć tez do /var/log/messages. Z kolei w logach Xorga łatwo znaleźć błędy - zazwyczaj są to linie zawierające na początku
(WW)
(EE)
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
ostatnie wpisy przed zwisem w /var/log/messages to

ps. dzieki za hinta, bo wyglada jakby znalazla sie ta igla w stogu siana
teraz juz dodalem do opcji startowych grubaMay 25 19:49:36 robert-desktop pulseaudio[1583]: ratelimit.c: 4 events suppressed
May 25 19:50:07 robert-desktop kernel: [ 76.260150] __ratelimit: 12 callbacks suppressed
May 25 19:50:07 robert-desktop kernel: [ 76.260154] operapluginwrap[1816]: segfault at 0 ip (null) sp 00007fff1693f4b8 error 14 in operapluginwrapper-native[400000+2e000]
May 25 19:50:08 robert-desktop kernel: [ 76.361563] operapluginwrap[1852]: segfault at 0 ip (null) sp 00007fff7aebd948 error 14 in operapluginwrapper-native[400000+2e000]
May 25 19:50:08 robert-desktop kernel: [ 76.431735] operapluginwrap[1870]: segfault at 0 ip (null) sp 00007fff533ba678 error 14 in operapluginwrapper-native[400000+2e000]
May 25 19:50:09 robert-desktop kernel: [ 77.821550] operapluginwrap[1920]: segfault at 0 ip (null) sp 00007fff34046598 error 14 in operapluginwrapper-native[400000+2e000]
May 25 19:50:13 robert-desktop kernel: [ 82.011293] Clocksource tsc unstable (delta = -174170903 ns)
i mam nadzieje ze kolejnego freeza sie nie doczekamclocksource=acpi_pm hpet=disable

ps. dzieki za hinta, bo wyglada jakby znalazla sie ta igla w stogu siana