net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Kolego e X t 7 3 czy mógłbyś napisać zalecaną kolejność instalowania twoich skryptów w połączeniu z sterownikami Nvidia bo którykolwiek kernel bym od Ciebie nie instalował to mam zawsze problem z modułem nvidi. Konkretnie to instalator nvidi nie może znaleźć pliku nagłówkowego kernel.h i się wywala. Teraz np. musiałem się ratować odinstalowaniem wszystkich twoich paczek i instalacja modułu Nvidi za pomocą jokeya. Co ciekawe to nie koniecznie problem związany z twoim skryptami bo próbując instalować moduł Nvidi za pomocą instalatora nvidi pod kernelem generic też miałem ten sam problem dopiero jockey sobie poradził.
- p.sych
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Możliwe jest, aby wszystkie funkcje touchpade w eee pc działały. Mam na myśli np. przewijanie 2 palcami jak to można w windzie ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ok mikrofon działa tylko automatycznie się przycisza ... Można coś z tym zrobić jakiś pomysł ?? Ustawiam tam na 60 a po chwili spada do 20 a potem do 0.milansport pisze: Edit:
Ok, już wiem.
Należy wyciszyć jeden kanał mikrofonu czyli wchodzimy w alsamixer, wybieramy capture, naciskamy Z lub C i wyciszamy jeden z kanałów. Jak coś to kanały pogłaśnia się Q i E.
Ma to wyglądać tak.
Ponadto mam jeszcze jedno dość dziwne pytanie... przeglądałem sobie konsole i możlwie opcje wywołania dla grub-'a i zastanawiam się jak to zrobić by nie pytał się mnie grub za każdym razem, którą chcę wybrać opcję kernela.
-
- Sędziwy Jeż
Sam jestem ciekaw. Bardzo lubię przeiwjać dwoma palcami, a niestety na Ubuntu jestem zmuszony do przewijania krawędzią.p.sych pisze:Możliwe jest, aby wszystkie funkcje touchpade w eee pc działały. Mam na myśli np. przewijanie 2 palcami jak to można w windzie ?
Sprawdzę popołudniu jak to u mnie jest ale nie zauważyłem przyciszania się mikrofonu. Dzieję się tak gdy używasz Skype? Może odznaczenie opcji aby Skype mógł dostosowywać poziomy głośności pomoże?turasznik pisze:Ok mikrofon działa tylko automatycznie się przycisza ... Można coś z tym zrobić jakiś pomysł ?? Ustawiam tam na 60 a po chwili spada do 20 a potem do 0.
Ponadto mam jeszcze jedno dość dziwne pytanie... przeglądałem sobie konsole i możlwie opcje wywołania dla grub-'a i zastanawiam się jak to zrobić by nie pytał się mnie grub za każdym razem, którą chcę wybrać opcję kernela.
Co do gruba to jeśli masz gruba2 wystarczy wyedytować sudo gedit /etc/default/grub
i zmienić GRUB_TIMEOUT=10 na 0
- p.sych
- Piegowaty Guziec
Co do mikrofonu u mnie w 1005PE wystarczyło za pomocą programu GNOME ALSA Mixer wyłączyć wyciszenie mikrofonu.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące długości pracy na baterii. Po zainstalowaniu eee-control (wczoraj ukazała się*wersja na 10.04) czas pracy na baterii przy włączonym wifi, empathy, chromie to ok. 7.30 - 8 h. Czy jest jakiś sposób by wycisnąć więcej z baterii (na windzie trzymała ok 10-11 h) ?
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące długości pracy na baterii. Po zainstalowaniu eee-control (wczoraj ukazała się*wersja na 10.04) czas pracy na baterii przy włączonym wifi, empathy, chromie to ok. 7.30 - 8 h. Czy jest jakiś sposób by wycisnąć więcej z baterii (na windzie trzymała ok 10-11 h) ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Co do zarządzania zasilaniem, proszę przeczytać ostanie kilka stron piszę, co i jak. Jeśli chodził o eee-control, mam w stosunku do niego mieszane uczucia. Na pewno nie zalecam jego instalacji, na maszynach z ION'em, np. Asus 1201n. Na tego rodzaju maszynie + nowy kernel + wymuszenie ACPI (= działają wszystkie klawisze funkcyjne), jego instalacja skutkować może nawet przegrzaniem procesora.
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- gawryl
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@eXt73
dzięki za prace nad paczkami, czekam i zamierzam je wrzucić na nowo właśnie zakupiony 1201n - ale czy mogę prosić o dwa słowa wyjaśnienia terminologii używanej przez Ciebie (np atom-cfs oraz atom-bfs - komu to i po co?) a także słowo wyjaśnienia dla żółtodziobów takich jak ja co robić z bakupami, gdy coś pójdzie nie tak (po prostu zastąpić skopiowane pliki z /var/backup i już? serio pytam, bo się gubię w tym graficznym ubuntu
),
Dodatkowo chciałem zapytać o często poruszane przez Ciebie ,,rezponsywność'' - co masz na myśli?
dzięki za prace nad paczkami, czekam i zamierzam je wrzucić na nowo właśnie zakupiony 1201n - ale czy mogę prosić o dwa słowa wyjaśnienia terminologii używanej przez Ciebie (np atom-cfs oraz atom-bfs - komu to i po co?) a także słowo wyjaśnienia dla żółtodziobów takich jak ja co robić z bakupami, gdy coś pójdzie nie tak (po prostu zastąpić skopiowane pliki z /var/backup i już? serio pytam, bo się gubię w tym graficznym ubuntu

Dodatkowo chciałem zapytać o często poruszane przez Ciebie ,,rezponsywność'' - co masz na myśli?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witam
Cóż cfs (Completely Fair Scheduler) i bfs (Brain Fuck Scheduler) to tzw. planiści. Decydują o tym co i kiedy ma system wykonywać. Miedzy nimi są różnice, różni twórcy i rożne podejścia do tematu.
Postaram się to opisać w najbliższym czasie szerzej.
Jak by coś poszło nie tak ... piszesz do mnie
Co do responsywności ... Reponsywność, logicznie to obejmując jest określeniem zdolności do otrzymywania odpowiedzi lub reakcji na konkretne działania ... i im szybciej system odpowiada na żądanie użytkownika, procesu, usługi tym większa jego reposywność ... dla mnie to clue ... czytając ten wątek zapewne dowiesz się że szukam złotego środka wydajność <-> responsywności ... wbrew niektórym potocznym opiniom to dwa rożne pojęcia, a znalezienie konfiguracji, która zapewni i jedno i drugie zajęło mi i zajmuje bardzo wiele czasu
Pozdrawiam
Cóż cfs (Completely Fair Scheduler) i bfs (Brain Fuck Scheduler) to tzw. planiści. Decydują o tym co i kiedy ma system wykonywać. Miedzy nimi są różnice, różni twórcy i rożne podejścia do tematu.
Postaram się to opisać w najbliższym czasie szerzej.
Jak by coś poszło nie tak ... piszesz do mnie

Co do responsywności ... Reponsywność, logicznie to obejmując jest określeniem zdolności do otrzymywania odpowiedzi lub reakcji na konkretne działania ... i im szybciej system odpowiada na żądanie użytkownika, procesu, usługi tym większa jego reposywność ... dla mnie to clue ... czytając ten wątek zapewne dowiesz się że szukam złotego środka wydajność <-> responsywności ... wbrew niektórym potocznym opiniom to dwa rożne pojęcia, a znalezienie konfiguracji, która zapewni i jedno i drugie zajęło mi i zajmuje bardzo wiele czasu

Pozdrawiam

- p.sych
- Piegowaty Guziec
Okazało się, że wystarczy poszukaćmilansport pisze:Sam jestem ciekaw. Bardzo lubię przeiwjać dwoma palcami, a niestety na Ubuntu jestem zmuszony do przewijania krawędzią.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj w zasadzie wykonujesz skrypt z kernelem i daną wersją sterownika wifi i to wszystko. Jeśli system nie dał rady zainstalować sterownika (często zbyt stara wersja, aby się skompilowała na najnowszy kernel), najlepiej zainstalować sterownik ręcznie - opisałem już jak. Obecnie polecam betę sterownika NVIDIA-Linux-x86-256.25, lub NVIDIA-Linux-x86_64-256.25. Na chwilę obecną pod mój kernel jedynie ta pierwsza wersja wchodzi w grę.sokarsg-1 pisze:Kolego e X t 7 3 czy mógłbyś napisać zalecaną kolejność instalowania twoich skryptów w połączeniu z sterownikami Nvidia bo którykolwiek kernel bym od Ciebie nie instalował to mam zawsze problem z modułem nvidi. Konkretnie to instalator nvidi nie może znaleźć pliku nagłówkowego kernel.h i się wywala. Teraz np. musiałem się ratować odinstalowaniem wszystkich twoich paczek i instalacja modułu Nvidi za pomocą jokeya. Co ciekawe to nie koniecznie problem związany z twoim skryptami bo próbując instalować moduł Nvidi za pomocą instalatora nvidi pod kernelem generic też miałem ten sam problem dopiero jockey sobie poradził.
Pozdrawiam
############### Kernel 2.6.34-ext73-f1-6.1-atom-cfs - Ubuntu 9.10 oraz 10.04 ###############
Zatem udostępniam kernel w wersji 6.1. Jak już wspomniałem, oprócz w/w udostępnię także wersje bfs - to najprawdopodobniej wieczorem, lub jutro.
W obecnej wersji nie udostępniam Alsy, gdyż nawet już nowsze moduły zostały zaaplikowane w tej wersji kernela.
Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.6.1-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.6.1-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.1-atom
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.6.1-atom - Poprawiony.
Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt2860sta. Prawdopodobnie dla użytkowników Asusa eeepc 1000h.
instalator-linux-imege-headres-ralink-v.6.1-atom
GRUB - wymuszanie ACPI:
grub-acpi
Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc.
Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth
Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych). Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.
Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.
splash-nvidia-ati
splash-nvidia-ati-bez-acpi
Deinstalator apparmor
Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:
apparmor-remove

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
czy ktoś może potwierdzić prawidłowe działanie ndiswrappera?:)
Ja mam fatal: module not found. Probowlaem reinstalowac. Komenda ndiswrapper dziala ale zdaje sie, ze nie ma modułu
.
Ja mam fatal: module not found. Probowlaem reinstalowac. Komenda ndiswrapper dziala ale zdaje sie, ze nie ma modułu

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
oki wiem jest błąd ... moduł jest pewnie w katalogu misc w /lib/modules, a nie w /lib/modules/[kernel]/misc ... skopiuj go do takiego katalogu i wydaj komendę sudo depmod ... zaraz poprawie paczkę 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Paczka i instalator już poprawione 

-
- Piegowaty Guziec
u mnie na s10 po instalacji 6.1, updacie gruba i apparmor-remove przestalo dzialac zarzadzanie jasnoscia monitora...
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
W jakim sensie nie działa Ci zarządzanie jasnością matrycy ? Pod jakim systemem instalowałeś Pan w/w, 9.10 ? Co rozumiesz pod pojęciem `update gruba` ... przez skrypt instalacyjny ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- p.sych
- Piegowaty Guziec
Myślę, że chodzi o to, że matryca jest jakby przyciemniona nawet przy ustawieniu jasności na 100%, bo u mnie to samo.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
a w GRUBie wymuszone ACPI ?

-
- Piegowaty Guziec
w 10.4... nie dzialaja odpowiednie klawisze funkcyjne, w opcjach zasilania tez nie znajduje odpowiedniej opcji... zauwazylem tez ze monitor czestotliwosci proocesora nie reaguje...e X t 7 3 pisze:W jakim sensie nie działa Ci zarządzanie jasnością matrycy ? Pod jakim systemem instalowałeś Pan w/w, 9.10 ? Co rozumiesz pod pojęciem `update gruba` ... przez skrypt instalacyjny ?
Pozdrawiam
a nie przypominam sobie bym zadzialal w systemie wylaczajac ow funkcje
update gruba przez skrypt...
pzdr
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem twierdzisz Pan, że na Lenovo s10 przy standardowym kernelu działa slider regulacji podświetlania matrycy ? Jeśli tak, proszę o dokładną specyfikację danego modelu (seria, bios) oraz zainstalowane paczki xorg i pm. Na dwóch Lenovo s10 na których testuje moje rozwiązania, od Ubuntu 9.04 (potem zmiana xorg i inna wersja ACPI) nie ma szans na uzyskanie zarządzania przez slider.
Co do ustawień ACPI i updatu GRUB`a. Cóż jak już pisałem w zasadzie od wersji kernela 2.6.33, koniecznością staje się wymuszanie włączenia ACPI, według określonej polityki. Zmiany takie w prosty sposób wprowadzamy przez wykorzystanie powołanego już skryptu grub-acpi, który zamieściłem parę stron wcześniej. Po jego wykonaniu, następuje podmiana pliku grub w katalogu /etc/defaults, jak na poniższych screenach:
Poniższe screeny robione na testowej wersji kernela ck1 6.2 bfs. Jednak nie ma to znaczenia w przypadku naszych rozważań.
Katalog
GRUB
Jak widać na poniższych screenach działa zarówno skalowanie procesora, jak i klawisze funkcyjne. Co do automatycznego zarządzania zasilaniem procesora - tu jak widać działa cpufreqd - według moich nastawów (także zamieściłem skrypt):
Zmiana głośności
Skalowanie częstotliwości procesora
Pozdrawiam
Co do ustawień ACPI i updatu GRUB`a. Cóż jak już pisałem w zasadzie od wersji kernela 2.6.33, koniecznością staje się wymuszanie włączenia ACPI, według określonej polityki. Zmiany takie w prosty sposób wprowadzamy przez wykorzystanie powołanego już skryptu grub-acpi, który zamieściłem parę stron wcześniej. Po jego wykonaniu, następuje podmiana pliku grub w katalogu /etc/defaults, jak na poniższych screenach:
Poniższe screeny robione na testowej wersji kernela ck1 6.2 bfs. Jednak nie ma to znaczenia w przypadku naszych rozważań.
Katalog
GRUB
Jak widać na poniższych screenach działa zarówno skalowanie procesora, jak i klawisze funkcyjne. Co do automatycznego zarządzania zasilaniem procesora - tu jak widać działa cpufreqd - według moich nastawów (także zamieściłem skrypt):
Zmiana głośności
Skalowanie częstotliwości procesora
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Witam
Mógłby mi ktoś napisać jak zainstalować na ubuntu 9.10 skalowanie procesora w eeepc 1001HA próbowałem z wine ale nie działa proszę o pomoc
Mógłby mi ktoś napisać jak zainstalować na ubuntu 9.10 skalowanie procesora w eeepc 1001HA próbowałem z wine ale nie działa proszę o pomoc