Wymagania sprzętowe Ubuntu 10.04 LTS względem 9.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[solved] Wymagania sprzętowe Ubuntu 10.04 LTS względem 9.10
Witam.
Moje pytanie dotyczy komputera z 256MB pamięci RAM i procesorem Intela, którego częstotliwość taktowania wynosi 800MHz. Zainstalowany tam "Ubuś" w wersji 9.10 od początku działa trochę ślamazarnie, Tzn. wolno się uruchamiają aplikacje, ale jak już się uruchomią, to można bezproblemowo z nich korzystać (np. przeglądać strony w Firefox'ie). Efekty graficzne zostały tam wyłączone
Nie mam już bezpośredniego dostępu do tego sprzętu (od jakiegoś czasu nie jest mój), ale chciałbym zdalnie zaktualizować (poprzez program TeamViewer) zainstalowany na nim system, aby osoby, które z niego korzystają miały najnowszą wersję Ubuntu.
I teraz pytanie: czy mogę bezpiecznie zaktualizować Ubuntu zainstalowane na tak starym sprzęcie do najnowszej wersji? Czy wymagania nie wzrosły? Czy programy, które się wolno uruchamiają nie będą się sprawowały gorzej?????
Pozdrawiam Forumowiczów i czekam na odpowiedzi...
Moje pytanie dotyczy komputera z 256MB pamięci RAM i procesorem Intela, którego częstotliwość taktowania wynosi 800MHz. Zainstalowany tam "Ubuś" w wersji 9.10 od początku działa trochę ślamazarnie, Tzn. wolno się uruchamiają aplikacje, ale jak już się uruchomią, to można bezproblemowo z nich korzystać (np. przeglądać strony w Firefox'ie). Efekty graficzne zostały tam wyłączone
Nie mam już bezpośredniego dostępu do tego sprzętu (od jakiegoś czasu nie jest mój), ale chciałbym zdalnie zaktualizować (poprzez program TeamViewer) zainstalowany na nim system, aby osoby, które z niego korzystają miały najnowszą wersję Ubuntu.
I teraz pytanie: czy mogę bezpiecznie zaktualizować Ubuntu zainstalowane na tak starym sprzęcie do najnowszej wersji? Czy wymagania nie wzrosły? Czy programy, które się wolno uruchamiają nie będą się sprawowały gorzej?????
Pozdrawiam Forumowiczów i czekam na odpowiedzi...
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Wymagania sprzętowe Ubuntu 10.04 LTS względem 9.10
Wymagania z wersji na wersję się nie zmieniają, instaluj śmiało.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
A CIACH prawda. Miałem na PIII 1GHZ, 256 RAM i GF4200TI Ubuntu 9.04 i chodziło bez problemu. Zainstalowałem 10.04 i nie da się pracować. A co dziwne - w monitorze systemu obie wersję zżerają tyle samo ram. I co o tym myśleć?
W babilonie zdrada, każą nosić jaja... 

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Po prostu 10.04 nie jest jeszcze do końca stabilne, w końcu wyszło dopiero miesiąc temu, sprawdź topem jaki proces ciągnie najwięcej z procesora.
Ewentualnie poczekaj na 10.04.1, będzie w lipcu.
U mnie system zżera tyle samo zasobów co poprzednie wersje: 250 MB ramu i 3-7% procesora.
Ewentualnie poczekaj na 10.04.1, będzie w lipcu.
U mnie system zżera tyle samo zasobów co poprzednie wersje: 250 MB ramu i 3-7% procesora.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Minimum na 386
Wymagania + tips co można zrobić jak nie działa sprawnie, także po polsku.
Minimalne wymagania wcześniejszych wersji, według 'ubuntugeek.com', obrazek.
@Kozi Serek
Zajrzyj tam również.
Wymagania + tips co można zrobić jak nie działa sprawnie, także po polsku.
Minimalne wymagania wcześniejszych wersji, według 'ubuntugeek.com', obrazek.
@Kozi Serek
Zajrzyj tam również.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: [solved] Wymagania sprzętowe Ubuntu 10.04 LTS względem 9.10
No i stało się. Musiałem w końcu zainstalować od zera nowego Ubuntu na tamtym sprzęcie, gdyż w uprzednio zainstalowanym polskim remiksie wersji 9.10 zaczął się psuć system plików (co kilka dni trzeba go było wskrzeszać za pomocą płytki z GParted).
Wynik?
Ubuntu 9.10 działa dokładnie tak samo wydajnie jak 9.04 na sprzęcie z 256 MB RAM i procesorem taktowanym zegarem 800 MHZ. Da się na nim w miarę swobodnie pracować, jednak kiedy wykonuje się więcej niż jedną czynność jednocześnie (np. przegląda Internet podczas gdy w tle trwa instalowanie aktualizacji lub nawet kopiowanie plików) system straszliwie zamula.
Temat uważam za rozwiązany.
Wynik?
Ubuntu 9.10 działa dokładnie tak samo wydajnie jak 9.04 na sprzęcie z 256 MB RAM i procesorem taktowanym zegarem 800 MHZ. Da się na nim w miarę swobodnie pracować, jednak kiedy wykonuje się więcej niż jedną czynność jednocześnie (np. przegląda Internet podczas gdy w tle trwa instalowanie aktualizacji lub nawet kopiowanie plików) system straszliwie zamula.
Temat uważam za rozwiązany.