roundcube dovecot, nowy użytkownik nie może wysyłać maili
- blitz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
roundcube dovecot, nowy użytkownik nie może wysyłać maili
Witam
Posiadam serwer VPS wraz z panelem directadmin. Problem polega na tym, że gdy dodam użytkownika za pomocą tego panelu to możne on wysyłać pocztę z roundcuba, natomiast gdy dodam użytkownika z shella za pomocą adduser to przy próbie wysłania maila pojawia się w logach błąd:
w /var/log/exim/rejectlog mam takie coś:
login authenticator failed for localhost (xxx.xxx.xxx.xxx) [127.0.0.1] 535 incorrect authentication data (set_id=proba)
z tym, że do roundcuba zalogować się mogę bez problemu
Posiadam serwer VPS wraz z panelem directadmin. Problem polega na tym, że gdy dodam użytkownika za pomocą tego panelu to możne on wysyłać pocztę z roundcuba, natomiast gdy dodam użytkownika z shella za pomocą adduser to przy próbie wysłania maila pojawia się w logach błąd:
w /var/log/exim/rejectlog mam takie coś:
login authenticator failed for localhost (xxx.xxx.xxx.xxx) [127.0.0.1] 535 incorrect authentication data (set_id=proba)
z tym, że do roundcuba zalogować się mogę bez problemu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Odp: roundcube dovecot, nowy użytkownik nie może wysyłać maili
Zobacz ten wątek z forum PLD. Gość miał, zdaje mi się, podobny problem.
Puki co, specjalizuję się raczej w postfix'ie, a ty działasz na exim'ie. Jednak na pewno nie jest to problem dovecot'a.
Puki co, specjalizuję się raczej w postfix'ie, a ty działasz na exim'ie. Jednak na pewno nie jest to problem dovecot'a.
- blitz
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Zauważyłem jedną zależność mianowicie, gdy tworzę usera za pomocą panela directadmin to w katalogu /home/kowalski istnieje plik .shadow, natomiast gdy tworzę usera za pomoca adduser to takiego pliku już nie ma, dlaczego tak się dzieje?
Dodatkowo dlaczego dla użytkownika kowalski w pliku /etc/shadow jest inny hash niż w pliku .shadow w jego katalogu domowy?
Dodatkowo dlaczego dla użytkownika kowalski w pliku /etc/shadow jest inny hash niż w pliku .shadow w jego katalogu domowy?
-
- Sędziwy Jeż
W pliku \etc\shadow przechowywane są hasła użytkowników. Dodajesz hasła za pomocą passwd? Czy za pomocą flagi -p prze useradd?
Jak sprawdziłem, przy dodawaniu hasła za pomocą flagi -p hasło nie jest szyfrowane. Natomiast jeśli dodasz użytkownika za pomocą useradd, a jego hasło za pomocą passwd, hasło jest automatycznie szyfrowane, co widać od razu w /etc/shadow.
Jak sprawdziłem, przy dodawaniu hasła za pomocą flagi -p hasło nie jest szyfrowane. Natomiast jeśli dodasz użytkownika za pomocą useradd, a jego hasło za pomocą passwd, hasło jest automatycznie szyfrowane, co widać od razu w /etc/shadow.
- blitz
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dodaje w taki sposób: adduser test --shell /bin/false po czym dostaje pytanie o haslo i wtedy je wpisuje.
Tylko dlaczego w jednym przypadku jest tworzony plik .shadow w katalogu domowym a w drugim przypadku nie jest?
Tylko dlaczego w jednym przypadku jest tworzony plik .shadow w katalogu domowym a w drugim przypadku nie jest?
-
- Sędziwy Jeż
Roundcube tworzy plik shadow w katalogu domowym?
Szczerze mówiąc, pierwszy raz się z tym spotykam.
Nie widziałem pliku shadow poza katalogiem /etc.
Skoro nie czyta /etc/shadow a tworzy własne w katalogach userów to nic dziwnego że jest problem. Sprawdź może ustawienia roundcube, powinny chyba w nim gdzieś być zaszyte ustawienia odnośnie przechowywania haseł.
Szczerze mówiąc, pierwszy raz się z tym spotykam.
Nie widziałem pliku shadow poza katalogiem /etc.
Skoro nie czyta /etc/shadow a tworzy własne w katalogach userów to nic dziwnego że jest problem. Sprawdź może ustawienia roundcube, powinny chyba w nim gdzieś być zaszyte ustawienia odnośnie przechowywania haseł.
- blitz
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
hmm to nie roundcube tworzy tylko directadmin na to wygląda bo przecież z poziomu directadmina tworze nowego użytkownika a nie roundcube. Tylko nigdzie nie znalazłem w roundcube opcji która odpowiada za czytanie hasła usera z jego katalogu domowego.
-
- Sędziwy Jeż
Sorry, nie doczytałem...
Najwyraźniej panel VPS-a przechowuje hasła niestandardowo, np w bazie sql, a nie /etc/shadow.
Na demo directadmin-a niczego się nie doszukałem, tak więc nie jestem w stanie chyba więcej ci pomóc.
Spróbuj jeszcze popatrzeć w plikach konfiguracji directadmin-a, o ile masz do nich dostęp
Najwyraźniej panel VPS-a przechowuje hasła niestandardowo, np w bazie sql, a nie /etc/shadow.
Na demo directadmin-a niczego się nie doszukałem, tak więc nie jestem w stanie chyba więcej ci pomóc.

Spróbuj jeszcze popatrzeć w plikach konfiguracji directadmin-a, o ile masz do nich dostęp