ostatni upgrade kernela i conky nie wyswietla
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
ostatni upgrade kernela i conky nie wyswietla
witam ostatnio mialem dwa razy upgrade tego samego jajka 2.6.32.22 i conky chodzil bezproblemowo az do ostatniego upgrade'u teraz zamiast pokazania sie conky znika na doslownie sekunde tlo zmieniac kolor na brazowy i ponownie pojawia sie tlo z tapeta ale dzialania conky tyle zenic nie widac a ps aux pokazuje ze conky dziala.
zas cos mieszaja zabardzo w kernelu.
chyba przejde na inny system bo ostatnio cos ubuntu za bardzo miesza w kernelu. Po pierwszym upgrade obnizylo mi predkosc wlan do 1MB pomimo ze lap stal tuz nad skrzynka, teraz po drugim mam 54MB ale conky sie nie wyswietla.
zas cos mieszaja zabardzo w kernelu.
chyba przejde na inny system bo ostatnio cos ubuntu za bardzo miesza w kernelu. Po pierwszym upgrade obnizylo mi predkosc wlan do 1MB pomimo ze lap stal tuz nad skrzynka, teraz po drugim mam 54MB ale conky sie nie wyswietla.
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: ostatni upgrade kernela i conky nie wyswietla
Uruchamiasz Conky razem ze startem systemu, czy z jakimś opóźnieniem?
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
-
- Piegowaty Guziec
tak z systemem opóźnienie ustawione jak zawsze było, zresztą pisałem ze działało przed ostatnim upgrade'm wiec co to ma do rzeczy, nawet jak zabije proces, i wznowie ręcznie tez nie widać nic. Chyba ze uruchomię conkiego z jego standardowym konfigiem to widać. Nie wiem gdzie to zgłosić bo już mnie dobija brak informacji o systemie a ciągle coś zmieniają w kernelu jak by nie mieli co innego robić. nie znam innej dystrybucji w której tak często zmieniają kernel do tego naszpikowany latami, patchami, i dodatkami nie wiadomo czy nie trojanami tez bo jak mam włączonego ubuntu to co jakiś czas włącza mi się na googlach o podanie hasła ponieważ możliwe ze mój komputer wysyła zbyt dużo zapytań kiedy wyłączę ubuntu to nawet na Windowsie nic nie piszczy by podać hasło bo za dużo pytań pada na google
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
@ up
... nie odpowiadają Ci patche dodawane do kernela przez developerów Canonical - kompiluj jądro z "czystych" źródeł z kernel.org. Odnośnie trojanów w kernelu - po prostu ręce opadają... Najkrócej rzecz ujmując - obejrzyj źródła udostępniane przez twórców Ubuntu... jeśli coś tam znajdziesz i podzielisz się ze światem swoją wiedzą, z całą pewnością staniesz się sławny
Jeżeli tak bardzo dokucza Ci filozofia twórców Ubuntu, może pora poszukać innego sytemu operacyjnego?
A skoro wszystko zaczęło się od niedziałającego conky'ego - proszę, uruchom go w terminalu i popatrz, czy nie zgłosi jakichś błędów... Może po prostu w Twoim pliku konfiguracyjnym są odwołania do jakichś funkcji, których nie obsługuje najnowszy kernel?
... i jeszcze jedno - popraw proszę ortografię ostatniego wpisu... byków jest tam zdecydowanie za dużo.
... nie odpowiadają Ci patche dodawane do kernela przez developerów Canonical - kompiluj jądro z "czystych" źródeł z kernel.org. Odnośnie trojanów w kernelu - po prostu ręce opadają... Najkrócej rzecz ujmując - obejrzyj źródła udostępniane przez twórców Ubuntu... jeśli coś tam znajdziesz i podzielisz się ze światem swoją wiedzą, z całą pewnością staniesz się sławny

Jeżeli tak bardzo dokucza Ci filozofia twórców Ubuntu, może pora poszukać innego sytemu operacyjnego?
A skoro wszystko zaczęło się od niedziałającego conky'ego - proszę, uruchom go w terminalu i popatrz, czy nie zgłosi jakichś błędów... Może po prostu w Twoim pliku konfiguracyjnym są odwołania do jakichś funkcji, których nie obsługuje najnowszy kernel?
... i jeszcze jedno - popraw proszę ortografię ostatniego wpisu... byków jest tam zdecydowanie za dużo.
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
@k2cl po pierwsze nie ma az tyle bo naliczylem 5 bledow a ze nie podoba ci sie pisownia bez polskich znakow to ciekawe ile twoich znajomych pisze do ciebie bez tez bez polskich znakow i ciekawe czy tez im wypominasz. Co do zagladania w kernela to jak bym mial to robic to bym sam sobie zrobil wlasnego linuxa.
Slawny nie chce byc bo slawa szybko wykancza czlowieka, co do zmiany to bym ja juz dawno zrobil bym gdyby nie to ze od dawna uzywam ubuntu i nie bylo tak czesto upgrade'tow samego kernela. i chyba zaczne szukac innej alternatywy choc ciezko bedzie bo juz probowalem i nie kazdy dziala z kopyta na moim lapie bez wylaczania czegokolwiek i spora iloscia paczek.
Slawny nie chce byc bo slawa szybko wykancza czlowieka, co do zmiany to bym ja juz dawno zrobil bym gdyby nie to ze od dawna uzywam ubuntu i nie bylo tak czesto upgrade'tow samego kernela. i chyba zaczne szukac innej alternatywy choc ciezko bedzie bo juz probowalem i nie kazdy dziala z kopyta na moim lapie bez wylaczania czegokolwiek i spora iloscia paczek.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Wybacz, ale to co napisałeś powyżej nie jest odpowiedzią na moje propozycje.
Skompilować własny kernel - to niewielkie wyzwanie, zwłaszcza że w internecie są dziesiątki poradników na ten temat.
Sprawdzanie źródeł udostępnianych przez Canonical to już więcej roboty... chcę Ci jednak uzmysłowić, że skoro są one jawne, umieszczanie tam przez deweloperów trojanów byłoby samobójstwem dla firmy.
Kolejna sprawa - kto każe Ci pobierać każdą aktualizację kernela, która się pojawi? Może warto trzymać się mądrej zasady "jeśli działa - nie zmieniać"?
Odnośnie conky'ego - ani śladu konkretów z Twojej strony. Wybacz, ale przy takim formułowaniu wątków niewielkie masz szanse, by doczekać się na pomoc.
A co do błędów ortograficznych - nie, nie miałem na myśli braku polskich znaków. Za poprawienie byków bardzo dziękuję... a co do ilości błędów "akceptowalnych" w tak krótkim poście - najwyraźniej mamy nieco odmienne normy
Skompilować własny kernel - to niewielkie wyzwanie, zwłaszcza że w internecie są dziesiątki poradników na ten temat.
Sprawdzanie źródeł udostępnianych przez Canonical to już więcej roboty... chcę Ci jednak uzmysłowić, że skoro są one jawne, umieszczanie tam przez deweloperów trojanów byłoby samobójstwem dla firmy.
Kolejna sprawa - kto każe Ci pobierać każdą aktualizację kernela, która się pojawi? Może warto trzymać się mądrej zasady "jeśli działa - nie zmieniać"?
Odnośnie conky'ego - ani śladu konkretów z Twojej strony. Wybacz, ale przy takim formułowaniu wątków niewielkie masz szanse, by doczekać się na pomoc.
A co do błędów ortograficznych - nie, nie miałem na myśli braku polskich znaków. Za poprawienie byków bardzo dziękuję... a co do ilości błędów "akceptowalnych" w tak krótkim poście - najwyraźniej mamy nieco odmienne normy

Work less, climb more