ubuntu i "Zdalny Pulpit 3D" czy to możliwe?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
ubuntu i "Zdalny Pulpit 3D" czy to możliwe?
Witam. Mam dosyć nietypowy problem. Otóż mam dostęp do dwóch komputerów - 1 stacjonarny i 1 laptop. Nad laptopem czuwa ubuntu x64 w wersji najnowszej, a na stacjonarnym - Windows 7. To by było na tyle we wstępie.
Do czego zmierzam? Pracując na laptopie chciałbym połączyć się (za pośrednictwem sieci domowej 1Gbit) z komputerem stacjonarnym, uruchomić na nim dowolną aplikację 3D, którą mógłbym kontrolować z laptopa. Połączenie przez program VNC działa wyśmienicie, lecz nie oferuje wsprarcia dla trybu 3D. Macie jakieś pomysły?
Dzięki za pomoc!
Do czego zmierzam? Pracując na laptopie chciałbym połączyć się (za pośrednictwem sieci domowej 1Gbit) z komputerem stacjonarnym, uruchomić na nim dowolną aplikację 3D, którą mógłbym kontrolować z laptopa. Połączenie przez program VNC działa wyśmienicie, lecz nie oferuje wsprarcia dla trybu 3D. Macie jakieś pomysły?
Dzięki za pomoc!
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: ubuntu i "Zdalny Pulpit 3D" czy to możliwe?
Myślę, że ciężka sprawa. Takich rzeczy się po prostu nie robi. Nawet łącze 1GB/s jest chyba za wolne, żeby przesyłać zaawansowaną grafikę 3D w wysokiej rozdzielczości.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Też tak myślę, niemniej jednak wydaje mi się, że grafikę można skompresować do rozmiarów wyświetlacza w laptopie. Wtedy łącze 1Gb/s powinno wystarczyć.
- darthsidious
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86
Sprawdź temviewer na linuxa. Na windows bez problemu można pograć w grę na drugiej maszynie po lokalu.
Dothan 1.7GHz / 768MB DDR / 64GB SSD PQI / ATI 9600 - 128MB VRAM
Core2Duo T9300 / 4GB DDR2 / 160GB HDD + TurboMemory 1GB / GF 8600GT - 256 VRAM
Core2Duo T9300 / 4GB DDR2 / 160GB HDD + TurboMemory 1GB / GF 8600GT - 256 VRAM
-
- Piegowaty Guziec
Teamviewer nie pozwala na przesyłanie grafiki 3D. Przy próbie uruchomienia dowolnej aplikacji wykorzystującej tryb 3D (np.: gry) następuje jej minimalizacja do paska zadań.