PlayOnLinux nowy sposób uruchamiania gier ;)
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: PlayOnLinux nowy sposób uruchamiania gier ;)
Chyba nie. PlayOnLinux jest jak Cedega - nakierowana na instalowane rzeczy z jego skryptów. Wątpię, by ktoś przewidział możliwość, że ktoś chce instalować patchowane Wine itd. Można rzucić autorom pomysł instalowania Wine z paczek. Ogólnie w POL jeszcze jest parę braków - choćby włączanie do POL rzeczy instalowanych zwykłym Wine, lepsze zarządzanie odpluskwiaczem, który przestał się uruchamiać u mnie itd. Mnie POL przydaje się ostatnio tylko do magazynowania różnych rzeczy i przypisywaniu im odpowiednich wersji. Instalowanie rzeczy poprzez jego skrypty - odpada, swoje boje nt. jednej gry opisałem w tym temacie, ale tak kończy się z każdą. Aplikacja fajna, ale nie wróżę jej sukcesów. Ot - kolejna aplikacja, której ktoś tam używa.
-
- Sędziwy Jeż
DeusEx, Half-Life
przypomnę tylko że podczas instalacji nie powinienieś zmieniać ścieżki instalacji
Rally Championship 2000
spróbuj teraz zainstalować
gra może i nie potrzebuje nieoryginalnego pliku exe aczkolwiek jest zabezpieczona SecuRomem
Prince of Persia: Sands of Time
skrypt miał nieaktualne link (tak jak PoP WW) ale ktoś go poprawił. Tak wogóle to czy polska wersja gry instaluje się do "UBISOFT/Prince of Persia Piaski Czasu/"
czy do "UBISOFT/Prince of Persia Sands of Time/"
Ogólnie wystarczy trochę poszukać, trochę popytać, trochę podłubać i prawie każdą sprawe można rozwiązać.
przypomnę tylko że podczas instalacji nie powinienieś zmieniać ścieżki instalacji
Rally Championship 2000
spróbuj teraz zainstalować
gra może i nie potrzebuje nieoryginalnego pliku exe aczkolwiek jest zabezpieczona SecuRomem
Prince of Persia: Sands of Time
skrypt miał nieaktualne link (tak jak PoP WW) ale ktoś go poprawił. Tak wogóle to czy polska wersja gry instaluje się do "UBISOFT/Prince of Persia Piaski Czasu/"
czy do "UBISOFT/Prince of Persia Sands of Time/"
możesz nim być nawet tyJusko pisze:obarczam winą twórców skryptów
A może masz Radeona. Uaktualnij sterowniki karty graficznej. Uaktualnij samo Wine i ustaw NFS: MW tak żeby ruszało na aktualnym wine.Jusko pisze:zamiast wyścigu widzę czarny ekran ?
na forum angielskojęzycznym lub francuskojęzycznymvaxtor pisze:Gdzie można znaleść te nieoficialne wtyczki ?
Nie ma i nie wtyczka a skryptvaxtor pisze:czy ejst wtyczka dla medal of honor airborne ?
Raczej nie.fatino pisze:Need for Speed Most Wanted [...]CD protection (czy cośtam) działa nie trzeba gry crackować ani nic.
Niezupełnie. Nie masz dźwięku silnika tylko.fatino pisze:bez dźwięku ale śmiga.
na forum anglojęzycznym jest nieoficjalny plugin POL Helper, można kompilować aktualny git albo dwutygodniowe wersje, z dokładaniem patchy i modyfikacją konfiguracjiNimrot pisze:czy i jak można instalować na nim spatchowane Wine'y?
polecam to co wyżejJusko pisze:choćby włączanie do POL rzeczy instalowanych zwykłym Wine
brakuje ci paczki xtermJusko pisze:lepsze zarządzanie odpluskwiaczem, który przestał się uruchamiać u mnie
Ogólnie wystarczy trochę poszukać, trochę popytać, trochę podłubać i prawie każdą sprawe można rozwiązać.
Ostatni news mówi, że PlayOnLinux jest w repozytorium universe Karmic KoalaJusko pisze:Aplikacja fajna, ale nie wróżę jej sukcesów.
- Nimrot
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Witam ponownie. Ostatnio przez przypadek rozwiązałem mój problem odniośnie instalacji spatchowanych wersji Wine'a na Play on linux. Otóż sprawa jest banalnie prosta. Po kompilacji Wine musimy zamiast jego instalacji przeprowadzić tworzenie paczki .deb. Następnie rozpakowywujemy z niej pliki, które są kopiowane do systemu podczas instalacji. Wchodzimy do folderu /home/nazwa_użytkownika/.PlayOnLinux/WineVersions tworzymy tam folder o dowolnej nazwie i do niego wrzucamy wszystkie wcześniej rozpakowane pliki Wine'a. Od tej pory przy wyborze wersji Wine'a dla programów pojawi się nasza spatchowana wersja pod nazwą folderu, który tam stworzyliśmy. Sposób w miarę prosty, a skuteczny. Dodam, że wypróbowałem to instalując spatchowane Wine dla gry Swat4 i działa bez przeszkód (no, może tylko przydługo się włącza
).

ANARCHIA!
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
DeusEx oraz Half-Life nie testowałem pod POL jeszcze, ale wszystko z czasem. Podobnie Prince of Persia (instaluje się jako Piaski Czasu, ponieważ jest PL). Rally Championship teraz działa (tj. instaluje się), jednak jeszcze jest to slide-show. W Need for Speed widziałem czarny ekran (tak - karta ATi - 1250Xpress). Teraz wyścig się uruchamia i niby wszystko ok (pod 1.1.24), lecz po 2-3 sekundach gra się zawiesza i widzę tabelkę z błędem od twórców Wine. Mam jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że w PlayOnLinux mam zainstalowane 2 wersje Wine - dajmy na to 1.0.1 oraz 1.1.20 (najnowszy 1.1.24 w systemie). Chcę teraz uruchomić program Xyz z użyciem parametru WINEDEBUG=-all i Wine 1.1.20 - jak wykonać taki trik w POL (odpluskwiacz, ale jak zmusić go do tego skorzystał z 1.1.20 a nie 1.1.24. Kiedy wpiszę parametr program użyje systemowego Wine) ? Chodzi mi też po głowie inna kwestia. PlayOnLinux ma za zadanie zainstalować grę i skrypt skonfiguruje ją tak, że wystarczy tylko grać, czy tylko ją instaluje ? Jeśli instaluje i konfiguruje, to dlaczego niektóre gry nadal nie działają (o tym za chwilę) ? Jeśli tylko instaluje, to co mi po POL, gdy to samo mogę zrobić zwykłym Wine ? Prince of Persia, DeusEX, Half-Life, Need for Speed... działanie zależy tu od Wine z którego POL korzysta, a skoro zainstalować mogę bez skryptów pod czystym Wine, a działanie aplikacji zależy i tak od niego, to na co POL ? Tu dochodzimy do sedna - niby parę skryptów ma (od gier), ale nie zauważyłem, by gry konfigurował. Skoro tylko instaluje, a działanie i tak jest uzależnione od kaprysów Wine, to na co tak naprawdę PlayOnLinux ? Na co tych szumnych parę skryptów, które nic nie robią prócz instalacji (która działa pod czystym Wine i bez skryptów POL), skoro i tak zadziałają wszystkie aplikacje działające pod daną wersją Wine. Nie tyczy się to aplikacji, ponieważ skrypty od programów działają (a i dociągną same czasem to czego trzeba do instalacji). Ale jest pewien plus - przydaje się mieć taką aplikację, by magazynować i dynamicznie przydzielać daną wersję Wine'a
Zawsze myślałem, że skrypt od danej gry nie tylko grę zainstaluje poprawnie, ale dociągnie np. brakujące dll, które wymagane są do uruchomienia, ściągnie i użyje wersję Wine, pod którą wg. AppDb gra działała perfekcyjnie itd. Nic tylko zainstalować ze skryptu i grać. Niestety ja się przejechałem, ponieważ rzeczywistość okazała się inna. W moim odczuciu skrypty od gier to jedna wielka lipa, ponieważ gra zadziała od kaprysu Wine - skrypt mi tylko grę zainstaluje, a do tego wcale POL nie trzeba.

-
- Sędziwy Jeż
Nie pomyślałeś czasem że to wina sterowników twojej karty?Jusko pisze:Rally Championship teraz działa (tj. instaluje się), jednak jeszcze jest to slide-show. W Need for Speed widziałem czarny ekran (tak - karta ATi - 1250Xpress).
POL automatycznie dodaje tą opcję do każdej uruchamianej gry.Jusko pisze:Chcę teraz uruchomić program Xyz z użyciem parametru WINEDEBUG=-all i Wine 1.1.20 - jak wykonać taki trik w POL
POL nie konfiguruje gry a środowisko pod nie. Aczkolwiek czasami są skrypty konfigurujące także i samą grę, co jest dla mnie bezsensownym działaniem gdyż wymaga zbyt dużo pracy a jest prostszy sposób.Jusko pisze:PlayOnLinux ma za zadanie zainstalować grę i skrypt skonfiguruje ją tak, że wystarczy tylko grać, czy tylko ją instaluje ?
Bo mają zabezpieczenia i nie każdy umie podmienić dobry plik w grze.Jusko pisze:Jeśli instaluje i konfiguruje, to dlaczego niektóre gry nadal nie działają
Spróbuj zainstalować i uruchomić Fallout 3 pod czystym Wine. Jeżeli już ci się to uda to poproszę o jakąś prezentacjęJusko pisze:skoro zainstalować mogę bez skryptów pod czystym Wine, a działanie aplikacji zależy i tak od niego, to na co POL ?
-instalacjaJusko pisze:Skoro tylko instaluje, a działanie i tak jest uzależnione od kaprysów Wine, to na co tak naprawdę PlayOnLinux ?
-ściąganie plików potrzebnych grze/programowi
-przygotowanie prefixa
-konfigurowanie prefixa
-utrzymanie porządku z prefixami
-zarządzanie wersjami wine
Nie widzisz skryptów z drugiej puli gdzie np. AOE3 czy Fallout 3 nie będzie działał poprawnie po zainstalowaniu na czystym wine.Jusko pisze:Na co tych szumnych parę skryptów, które nic nie robią prócz instalacji (która działa pod czystym Wine i bez skryptów POL),
Proponuję spróbować skrypt np. Fallout 3, a po instalacji zdać sobie sprawę ile czasu musiałbyś spędzić aby instalować bez POLJusko pisze:W moim odczuciu skrypty od gier to jedna wielka lipa, ponieważ gra zadziała od kaprysu Wine - skrypt mi tylko grę zainstaluje, a do tego wcale POL nie trzeba.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
NSLW - Cóż - z prefixami (prefiksami ?) się zgodzę. Co do winy sterowników mojej karty... cóż... jest już przeniesiona do Legacy, ale Catalysty 9.3 na których się skończyło wydają się dopracowane. Myślę też, że nie tu problem leży, ponieważ w ciągu jednej wersji Wine obraz się pojawił (lecz są teraz zawiasy). Brak obrazu w Most Wanted i klatkowanie Rally Championship są zgłoszone w Wine AppDb (klatkowanie występuje już od wielu wersji), więc to nie wina karty, ponieważ problem jest globalny. Cóż - taki już urok Wine; Kiedyś stałem za nim rzędem, lecz z czasem zobaczyłem, że dużo nerwów idzie przy nim stracić (przy grach, programy idą mu lepiej). Wielkie szczęście jednak, że ta implementacja istnieje i nadal się rozwija, pomimo częstych regresów i innych komplikacji. Jest jednak napisane na ich stronie, że obecne paczki to bety (dlatego Wine zawsze już taki pozostanie, ponieważ nigdy nie wyjdzie stabilna, końcowa wersja).
Przyznać muszę, że druga pula skryptów jest mi obca. Nie pokażę niestety prezentacji z gry Fallout 3, ponieważ gry nie posiadam (nie kupiłem) a piratów nie uznaję (dodatkowo jako fan 1 i 2 części, trójka nie ma dla mnie racji bytu). Z tego też powodu muszę ograniczyć się do skryptów gier, jakie posiadam. Z Falloutem też jakiś tragedii nie było - sam zamieszczałem na forum spatchowane wersje Wine pod tę grę. Instrukcja nie jest trudna, jest na WikiGames(o tu). Fakt jednak, że trzeba Wine skompilować itd. Jeśli skrypt załatwia wszystko i pozostaje tylko poprzez niego zainstalować i grać - chylę czoła, bo to kawał dobrej roboty.
Jeśli PlayOnLinux postrzegać pod kątem magazynu dla różnych wersji Wine, to jest to świetny program. Jeśli pod kątem skryptów, które mają grę uruchomić (a jak widać tylko zainstalować), to tu jest już bardzo przeciętnie (wiadomo - Wine). Jedyne do czego zaprzęgnąć można jeszcze zwykłe Wine, to sprawdzenie pod terminalem np. dlaczego dana aplikacja nie startuje (sprawdzić np. brak dll).
p.s : Chyba, że twórcy skryptów wyszli z założenia, że pod jakąś wersją Wine dana gra działała w swoim czasie idealnie, więc "trzasnęli" dla niej skrypt. W międzyczasie jednak przyszedł regres (lub i nie) albo pogorszenie się działania aplikacji - to troszkę szarpie przydatność skryptu. Próbuję wytłumaczyć sobie dawanie skryptów średnio działających gier. Jeśli jest z kolei jakiś skrypt, który tylko grę instaluje, to jego istnienie też jest dla mnie nielogiczne, ponieważ ten sam efekt osiągnę bez instalacji poprzez skrypt. Ewentualnie można dopisać przy opisie skryptu danej gry, że ta działała świetnie przy Wine x.x.x (jeśli sam nie zostanie dociągnięty), potrzebne są np. takie i takie .dll etc. Jak wiadomo porada "czy masz ustawione w opcjach, by korzystało z najnowszego Wine", nie zawsze się sprawdza, ponieważ może zdarzyć się regres, więc nadążanie za najnowszymi wersjami nie zawsze jest słuszne oraz nie zawsze prowadzi do uruchomienia aplikacji. Dlatego też taka informacja może być przydatna, ponieważ jeśli skrypt nie dociąga odpowiedniej do gry wersji Wine ( i nie tylko) - mogą być problemy. A jak widać - mam na co narzekać. Może wymagam za dużo - aby skrypt zrobił wszystko za mnie, a ja jak w Windows kliknę tylko przycisk Play i zagram. Skoro tak nie jest, to jaki jest w tym wszystkim sens, a szczególnie nazywaniu PlayOnLinux darmowym odpowiednikiem Cedegi ? Tamta przynajmniej ma swoją listę gier, które na pewno obsługuje, a POL pomimo tego, to loteria.
O to mi chodzi ze skryptami. Tylko tu jest moje pytanie - skoro są jeszcze duże błędy pod Wine w graniu we wspomniane Most Wanted lub Rally Championship, to po co takie skrypty są dawane, w dodatku oficjalnie. Takie oficjalne "halo" po nic - "Masz tu oficjalny skrypt dla danej gry, a że sama gra marnie działa, to co z tego - ważne, że jest skrypt" - tak to niestety widzę. O to właśnie chodzi - na co oficjalne skrypty do gier, które Wine z naprawdę różnym skutkiem obsługuje (np. Need for Speed). Dlatego widzi mi się wizja skryptów takich, jak opisałem wcześniej (które na modłę programu CrossOver same wszystko dociągną, skonfigurują itd.). Po prostu od razu po premierze myślałem, że te skrypty załatwiają wszystko skoro są oficjalne - tylko zainstalować i grać. Stąd wielkie rozczarowanie do tej aplikacji, jakie żywię do dziś.POL nie konfiguruje gry a środowisko pod nie.
Przyznać muszę, że druga pula skryptów jest mi obca. Nie pokażę niestety prezentacji z gry Fallout 3, ponieważ gry nie posiadam (nie kupiłem) a piratów nie uznaję (dodatkowo jako fan 1 i 2 części, trójka nie ma dla mnie racji bytu). Z tego też powodu muszę ograniczyć się do skryptów gier, jakie posiadam. Z Falloutem też jakiś tragedii nie było - sam zamieszczałem na forum spatchowane wersje Wine pod tę grę. Instrukcja nie jest trudna, jest na WikiGames(o tu). Fakt jednak, że trzeba Wine skompilować itd. Jeśli skrypt załatwia wszystko i pozostaje tylko poprzez niego zainstalować i grać - chylę czoła, bo to kawał dobrej roboty.
Jeśli PlayOnLinux postrzegać pod kątem magazynu dla różnych wersji Wine, to jest to świetny program. Jeśli pod kątem skryptów, które mają grę uruchomić (a jak widać tylko zainstalować), to tu jest już bardzo przeciętnie (wiadomo - Wine). Jedyne do czego zaprzęgnąć można jeszcze zwykłe Wine, to sprawdzenie pod terminalem np. dlaczego dana aplikacja nie startuje (sprawdzić np. brak dll).
p.s : Chyba, że twórcy skryptów wyszli z założenia, że pod jakąś wersją Wine dana gra działała w swoim czasie idealnie, więc "trzasnęli" dla niej skrypt. W międzyczasie jednak przyszedł regres (lub i nie) albo pogorszenie się działania aplikacji - to troszkę szarpie przydatność skryptu. Próbuję wytłumaczyć sobie dawanie skryptów średnio działających gier. Jeśli jest z kolei jakiś skrypt, który tylko grę instaluje, to jego istnienie też jest dla mnie nielogiczne, ponieważ ten sam efekt osiągnę bez instalacji poprzez skrypt. Ewentualnie można dopisać przy opisie skryptu danej gry, że ta działała świetnie przy Wine x.x.x (jeśli sam nie zostanie dociągnięty), potrzebne są np. takie i takie .dll etc. Jak wiadomo porada "czy masz ustawione w opcjach, by korzystało z najnowszego Wine", nie zawsze się sprawdza, ponieważ może zdarzyć się regres, więc nadążanie za najnowszymi wersjami nie zawsze jest słuszne oraz nie zawsze prowadzi do uruchomienia aplikacji. Dlatego też taka informacja może być przydatna, ponieważ jeśli skrypt nie dociąga odpowiedniej do gry wersji Wine ( i nie tylko) - mogą być problemy. A jak widać - mam na co narzekać. Może wymagam za dużo - aby skrypt zrobił wszystko za mnie, a ja jak w Windows kliknę tylko przycisk Play i zagram. Skoro tak nie jest, to jaki jest w tym wszystkim sens, a szczególnie nazywaniu PlayOnLinux darmowym odpowiednikiem Cedegi ? Tamta przynajmniej ma swoją listę gier, które na pewno obsługuje, a POL pomimo tego, to loteria.
-
- Sędziwy Jeż
Jeżeli użytkownik zgłasza skrypt to znaczy że zainstalował i jakoś mu to działa, więc nie ma podstaw nie przyjęcia takiego skryptu. Przecież skryptów nie pisze jedna osoba która testuje wszystkie możliwe gry.Jusko pisze:O to mi chodzi ze skryptami. Tylko tu jest moje pytanie - skoro są jeszcze duże błędy pod Wine w graniu we wspomniane Most Wanted lub Rally Championship, to po co takie skrypty są dawane, w dodatku oficjalnie.
No tak i dlatego w wielu skryptach masz podaną wersję Wine na które ten skrypt działał np. dla MW to było 1.1.21. Nie ma sensu przypisywania aplikacji tej wersji Wine bez konkretnej przyczyny.Jusko pisze:p.s : Chyba, że twórcy skryptów wyszli z założenia, że pod jakąś wersją Wine dana gra działała w swoim czasie idealnie, więc "trzasnęli" dla niej skrypt. W międzyczasie jednak przyszedł regres (lub i nie) albo pogorszenie się działania aplikacji - to troszkę szarpie przydatność skryptu.
Jeżeli wiadomo że pewna wersja wine zadziała z programem to POL dociąga tą wersję i ją ustawia, w przeciwnym wypadku nie ma takiej potrzebyJusko pisze: ponieważ jeśli skrypt nie dociąga odpowiedniej do gry wersji Wine ( i nie tylko) - mogą być problemy.
Cedega ma swoich pracowników zatrudnionych na etacie i płacących klientów, więc nie dziwne że mogą tworzyć listę gier które na pewno będą obsługiwane.Jusko pisze: Skoro tak nie jest, to jaki jest w tym wszystkim sens, a szczególnie nazywaniu PlayOnLinux darmowym odpowiednikiem Cedegi ? Tamta przynajmniej ma swoją listę gier, które na pewno obsługuje, a POL pomimo tego, to loteria.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Mam pytanie. Posiadam grę Need for Speed : High Stakes (razem z częścią 3,5 oraz Most Wanted to chyba najlepsze części). Pod Wine trzeba się chwilę napracować, a pomimo tego - jakoś mi to chwilowo nie idzie. W PlayOnLinux jest od tego skrypt, lecz jest z nim mały problem. Po jego wybraniu wyskakuje komunikat, iż skrypt nie jest już dostępny. Na stronie jednak jest. W związku z tym mam pytanie - czy jest możliwość włączyć go jakoś do POL tak, bym mógł poprzez niego grę zainstalować ? W sukces nie wierzę, ale spróbować można.
-
- Sędziwy Jeż
Rzeczywiście tak było ale ktoś to naprawił. Hmm ciekawe jaka była tego przyczyna.Jusko pisze:Po jego wybraniu wyskakuje komunikat, iż skrypt nie jest już dostępny.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Skrypt zadziałał i zainstalował grę. Jedyne co mogę powiedzieć, to że gra działa
Nie wiem tylko, czy to przez Glide Wrapper, czy rzeczywiście grafika poszła tak do przodu i stała się w tej grze mało kolorowa i kanciasta (ostatnim razem grałem w to ok. 2001 roku na Win98). Gra działa na Wine 1.1.18 - warto odnotować w skrypcie; gra nie działa również poprzez Direct3D więc nie wiem, czy rekomendowanie go to dobry pomysł (za to w Glide hula). Nie powiem - bez PlayOnLinux musiałbym ściągnąć, odinstalować i zainstalować parę wersji Wine (zanim odkryłbym, że działa na 1.1.18), zrobiłbym sobie mały bałagan w prefixie (choć nigdy problemu z tym nie miałem) i musiał eksperymentować. Z PlayOnLinux zarządzanie Wine było bajką, choć tak naprawdę jedyne co zrobił instalator, to grę zainstalował, naprowadził na patcha i ustalił tryb obrazu
Gdyby jeszcze z automatu ściągał 1.1.18 i przypisywał go do gry, byłaby już nimal pełna automatyzacja - kliknąć i grać. Fakt - filmy jak intro nie odtwarzają się, ale chyba nie było ich sporo w grze
Powoli rozumiem ideę skryptów - one pomagają grę zainstalować i czasem skonfigurować środowisko (choć nadal można zrobić to bez POL), ale samo działanie zależy od Wine i tu trzeba eksperymentować. Gdyby naprawdę dodać, na jakiej wersji Wine gra działa, byłoby super.
p.s : Z czasem Wine obsłużył jedną grę, na którą długo czekałem. Wprawdzie cierpię na deficyt czasu (a na głowie też mam projekty OpenSource, więc niestety trochę prywatnego życia mi ucieka z tego powodu), ale chciałem spróbować stworzyć skrypt dla tej gry. Czy jest gdzieś naprawdę dobre how-to odnośnie tworzenia skryptów ? Na samej stronie prawdę mówiąc jest mały bałagan w tych informacjach.

p.s : Z czasem Wine obsłużył jedną grę, na którą długo czekałem. Wprawdzie cierpię na deficyt czasu (a na głowie też mam projekty OpenSource, więc niestety trochę prywatnego życia mi ucieka z tego powodu), ale chciałem spróbować stworzyć skrypt dla tej gry. Czy jest gdzieś naprawdę dobre how-to odnośnie tworzenia skryptów ? Na samej stronie prawdę mówiąc jest mały bałagan w tych informacjach.
-
- Sędziwy Jeż
Gra działa na wine 1.1.21 i prawdopodobnie na nowszych. Twoje problemy muszą wynikać z karty graficznej, wynika to choćby z tego że nie poszło ci na DirectX gdzie według mnie grafika jest lepsza.Jusko pisze:Gra działa na Wine 1.1.18 - warto odnotować w skrypcie; gra nie działa również poprzez Direct3D więc nie wiem, czy rekomendowanie go to dobry pomysł (za to w Glide hula).
Jak sama nazwa wskazuje instalator instaluje.Jusko pisze:choć tak naprawdę jedyne co zrobił instalator, to grę zainstalował
Gdyby jeszcze ATI miało takie sterowniki jak NVIDIA.Jusko pisze:Gdyby jeszcze z automatu ściągał 1.1.18 i przypisywał go do gry, byłaby już nimal pełna automatyzacja - kliknąć i grać.
Nie wiem o czym mówisz. Filmy odtwarzają się bez problemów, może to przez to że używasz starszej wersji wine.Jusko pisze:Fakt - filmy jak intro nie odtwarzają się, ale chyba nie było ich sporo w grze
Powoli rozumiem ideę skryptów - one pomagają grę zainstalować i czasem skonfigurować środowisko (choć nadal można zrobić to bez POL), ale samo działanie zależy od Wine i tu trzeba eksperymentować.
To jest napisane na początku skryptuJusko pisze: Gdyby naprawdę dodać, na jakiej wersji Wine gra działa, byłoby super.
Jest na stronie angielskiej, będzie na francuskiej i hiszpańskiej, nikt nie przewiduje zrobienia tego na stonie polskiej, tak więc jeżeli nie znasz angielskiego to możesz się wzorować na innych skryptach.Jusko pisze:Czy jest gdzieś naprawdę dobre how-to odnośnie tworzenia skryptów ? Na samej stronie prawdę mówiąc jest mały bałagan w tych informacjach.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Na kartę graficzną nie mam co narzekać. Jak dla mnie x1250 na własnościowych sterownikach Catalyst 9.1-3 jest idealnie. To nie te czasy co kiedyś, gdzie naprawdę używanie ATi było katorgą, gdzie nawet Compiza nie szło uruchomić bez kombinacji. Także ja w swoim przypadku na sterowniki nie mogę narzekać - co innego nowe karty, które mają czasem problemy. Ja nie narzekam - może kiedyś, kiedy przejdę na nowsze distro gdzie czekać będą mnie tylko otwarte sterowniki.
Wszystkie błędy sprawdzałem w internecie - te rzeczy znów są globalne. Na 1.1.18 zachowuje się jeszcze najstabilniej. Testowałem na późniejszych (po 1.1.21 - tylko niebieska tabelka błędu od twórców Wine). Także dlatego gram na 1.1.18. W Opisie skryptu nie ma napisanej wersji Wine - jest przecież tylko:
Choć i pokombinuje na DirectX. Idzie jakoś to przełączyć bez reinstalacji ?
Angielski nie jest dla mnie kompletnie żadną przeszkodą, więc zajrzę w ich dokumentację.
Wszystkie błędy sprawdzałem w internecie - te rzeczy znów są globalne. Na 1.1.18 zachowuje się jeszcze najstabilniej. Testowałem na późniejszych (po 1.1.21 - tylko niebieska tabelka błędu od twórców Wine). Także dlatego gram na 1.1.18. W Opisie skryptu nie ma napisanej wersji Wine - jest przecież tylko:
Chyba, że kierować się tą drugą opcją, gdzie odsyła do AppDb-select all "NFS HS Updates" beside "Vista Tweaks" during patch installation
-in case of problems look here

Z Wine jest przecież różnie. Są przypadki, gdzie jednemu działa coś z marszu od wersji x.x.x, a innemu nie działa do dziś (mam taki przypadek z grą The Suffering, a powinna działać idealnie od 1.1.14). Troszkę to dziwne i bez sensu, ale tak jest. Były też przypadki na forum, gdzie ludzie mieli problemy, ponieważ pod AppDb wszystko działało - a im pomimo wszystkiego - nie. Owszem - można to zrzucić na konfigurację sprzętową, ale pomimo wszystkiego nie jest tak, że na danej wersji wszystko i wszystkim coś musi działać jak np. Tobie. A że ja nie kieruję się grafiką, ponieważ jestem starym typem gracza (Ty pewnie też, skoro pamiętasz o takich tytułach nawet jak Hot Pursuit), to mnie Glide starczaGra działa na wine 1.1.21 i prawdopodobnie na nowszych. Twoje problemy muszą wynikać z karty graficznej, wynika to choćby z tego że nie poszło ci na DirectX gdzie według mnie grafika jest lepsza.

Angielski nie jest dla mnie kompletnie żadną przeszkodą, więc zajrzę w ich dokumentację.
-
- Sędziwy Jeż
No nie ma ale za to jest tutaj w nagłówku. Podobno wszystkie nowo tworzone skrypty to mają, więc jak są jakieś problemy to zawsze można zajrzeć na jakim systemie i wine działało.Jusko pisze: W Opisie skryptu nie ma napisanej wersji Wine - jest przecież tylko:
Ja nic nie wspominałem o Hot Pursuit. Myślałem że instalowałeś High StakesJusko pisze: jestem starym typem gracza (Ty pewnie też, skoro pamiętasz o takich tytułach nawet jak Hot Pursuit)
Nikt tego nie przewidziałJusko pisze:Choć i pokombinuje na DirectX. Idzie jakoś to przełączyć bez reinstalacji ?
Polecam także zajrzeć w już istniejące i działające skrypty.Jusko pisze: Angielski nie jest dla mnie kompletnie żadną przeszkodą, więc zajrzę w ich dokumentację.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Tak - instalowałem High Stakes. O Hot Pursuit wspomniałem dlatego, że również jesteś autorem skryptu do Hot Pursuit. Szkoda tylko, że HP zgubiłem parę lat temu (oryginał, a dziś raczej ciężko dostępny)
Nie wpadłem na to, by zobaczyć nagłówek
Z DirectX pokombinuję, choć próbowałem na którymś Wine (chyba 1.1.20 lub 21) i wyrzucało mnie do pulpitu
Pokombinuję gdy będę miał więcej czasu, bo reinstalacja co chwilę trochę zajmie. W dokumentację i skrypty zajrzę. Dzięki za pomoc.

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
mam Cenege ,i Call fo Duty 4 MW wyłacza się po kliknięciu ' Play " xD.....i jheszcze rzowala rozdzielczośc której nie da sie przywrócić ( reset)....
a na samym Wine działa bez zarzutów xD
a dzieki playOnLinux mogę ciupać WRESZCIER w MW2
a dzieki playOnLinux mogę ciupać WRESZCIER w MW2

- Admc
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
No i?Tripix pisze:mam Cenege ,i Call fo Duty 4 MW wyłacza się po kliknięciu ' Play " xD.....i jheszcze rzowala rozdzielczośc której nie da sie przywrócić ( reset)....
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
No i wcześniej Modern Warfare 2 nie działał
, Admc to juz nabijanie postów ;p...
Może jak też do kaz?ego twego posta walić będę " No i " to może naklepie tyle ile ty...

Może jak też do kaz?ego twego posta walić będę " No i " to może naklepie tyle ile ty...
- Admc
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Chciałem subtelnie zwrócić ci uwagę, że napisałeś post, który nie wniósł nic sensownego do tematu. Temat jest o PlayOnLinux, a ty z Cedegą wyjechałeś. Przy okazji złamałeś też wszelkie zasady ortografii i interpunkcji.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
a ty czytać ze zrozumieniem
.......
Wole walić orty niż nie umieć czytać ze zrozumieniem.
na koniec dopisałem o MW2 na POL
.......
na zwykłym Wine szwankuje ,na Cegega sie nie odpala ,a na POL jak ta lala
....
Coś w tym musi być ^^

Wole walić orty niż nie umieć czytać ze zrozumieniem.
na koniec dopisałem o MW2 na POL

na zwykłym Wine szwankuje ,na Cegega sie nie odpala ,a na POL jak ta lala

Coś w tym musi być ^^
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
A ty odkopałeś temat z przed roku