Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: Shevchenko1987 »

jaksior, były wersję które nawet się uruchomić nie chciały, cofane ze serwerów aktualizacji. ;) Jestem testerem wewnętrznym to wiem. ;) Ciągle dodawane są nowe funkcje, więc wiadomo, że błędy będą, ale szybko są usuwane. Zgłaszałem żeby dodali integrację z indicator-aplet, ale niestety na razie nie mamy co na to liczyć, gdyż są ważniejsze rzeczy do zrobienia, a Linux ma jak wszędzie najniższy priorytet. Może za jakiś czas się doczekamy. ;)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

jaksior pisze:Hmm ja używam tej wersji już chyba z pół roku, i tak naprawdę ani razu mi się nie zwiesił, więc nie rozumiem niektórych, mało tego, co chwilę są jakieś updaty
My w większości używamy Tlena od początku jego istnienia na Linuksie, więc jesteśmy wyczuleni już na pewne niedogodności :-) Updaty to były co chwilę, ale kiedyś, gdy aktualizacje potrafiły ukazywać się codziennie. Mało tego, nawet dwa razy dziennie :-) Faktem jednak, że ostatnie wersje cierpią nadal na pewne niedogodności, jeśli jednak chodzi o stabilność działania to jest lepiej.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Faktem jednak, że ostatnie wersje cierpią nadal na pewne niedogodności, jeśli jednak chodzi o stabilność działania to jest lepiej.
Jakie niedogodności masz na myśli? :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Zablokowane pola edycji kontaktu oraz miejsca na wpisanie serwera XMPP oraz to, że nie miałem Tlenu w autostarcie programu, ani w plikach systemu - mimo to Tlen na chamca wpakował mi się w autostart. Tak samo zminimalizuję aplikację do tray'a i gdy chcę ją przywołać na pulpit, to czasem pojawia się i widzę jak ucieka tak w prawą krawędź ekranu, że znika poza nią (może to jakiś ficzer, nie wiem).

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

widzę jak ucieka tak w prawą krawędź ekranu, że znika poza nią (może to jakiś ficzer, nie wiem)
Może masz w ustawieniach zaznaczone "Przyciągaj okno do krawędzi ekranu". Ja mam odhaczone i czegoś takiego nie mam.
Zablokowane pola edycji kontaktu
U mnie się edytuje. ;) Chyba że miałeś na myśli edycję własnych kont.
nie miałem Tlenu w autostarcie programu, ani w plikach systemu - mimo to Tlen na chamca wpakował mi się w autostart.
U mnie ten problem wystąpił raz na świeżo postawionym Ubuntu. Magicznie sam znikł. W Debianie ani razu mi się to nie zdarzyło.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Z tego co widziałem na forum Tlenu (ok...chyba rzuciło mi się w oczy), to problem z edycją danych istniejącego kontaktu z listy mieli jeszcze inni. Przyciągania do krawędzi nie miałem. Jeśli chodzi o autostart, to generalnie problem pojawił się od tak, po prostu. Wywaliłem Tlen i czekam na następną wersję, w tym czasie używając Pidgina :-)

xc1256

Post autor: xc1256 »

Shevchenko1987 pisze:jaksior, Jestem testerem wewnętrznym to wiem. ;) Ciągle dodawane są nowe funkcje, więc wiadomo, że błędy będą, ale szybko są usuwane.
mnie tylko wkurza w tlenie, że nie można skasować z historii rozmów samych rozmówców ,historia przebiegu samej rozmowy jest usuwana, gorzej już z userem... napisałem o tym w bugi.tlen........., poza tą jedną niedogodnością u mnie działa wszystko należycie :) tj samo się nic nie dzieje:)
bjwrc8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: bjwrc8 »

Do niedawnego czasu Tlen Beta był moim liderem wśród komunikatorów na Linuksa. Pidgin to jakieś dziwadło z którego nie potrafiłem korzystać. Wadą Tlenu było to, że po dłuższym czasie lubił się sypać. W końcu zainstalowałem Kadu i jestem zadowolony. Tlen miał jeszcze jedną wadę - nie informował mnie o dostępności kontaktów.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

bjwrc8 pisze:Do niedawnego czasu Tlen Beta był moim liderem wśród komunikatorów na Linuksa. Pidgin to jakieś dziwadło z którego nie potrafiłem korzystać. Wadą Tlenu było to, że po dłuższym czasie lubił się sypać. W końcu zainstalowałem Kadu i jestem zadowolony. Tlen miał jeszcze jedną wadę - nie informował mnie o dostępności kontaktów.
Idzie przecież ustawić dymek i sygnał dźwiękowy, podczas gdy kontakt stawał się on-line i off-line.

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Wadą Tlenu było to, że po dłuższym czasie lubił się sypać.
Nie wiem co masz na myśli? U mnie laptop działa cały dzień, a wraz z komunikator i nic się nie sypie.
piotrx1996
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: piotrx1996 »

Dzieki bardzo bo pomogłeś mi również sciągałem go ze strony O2 ale nie mogłem uruchomic a tu poszło od ręki :)
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Nie wiem co masz na myśli? U mnie laptop działa cały dzień, a wraz z komunikator i nic się nie sypie.
U mnie tak samo, przecież wieszały się jakieś prastare wersje tlena, które faktycznie pochłaniały RAM i trzeba było co jakiś czas restartować. To już nieaktualne.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
piotrx1996
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: piotrx1996 »

Moze mi ktoś wytłumaczy czemu nie działa aktualizacja tlena i nie idzie pobrać ani zainstalowac wersji z koncówka 66 ta sie instaluje http://j.o2.pl/idi/tlenlinux-7.0.1.17.bin bez problemów natomiast tlenlinux-7.01.66.bin nie chce sie instalowac.
xc1256

Post autor: xc1256 »

pobrałem chwilę temu i uruchamia się poprawnie łącznie z instalacją, więc nie rozumiem co nie chce ? :o
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Moze mi ktoś wytłumaczy czemu nie działa aktualizacja tlena i nie idzie pobrać ani zainstalowac wersji z koncówka 66 ta sie instaluje http://j.o2.pl/idi/tlenlinux-7.0.1.17.bin bez problemów natomiast tlenlinux-7.01.66.bin nie chce sie instalowac.
Twój opis w profilu jest aktualny? Serio masz Ubuntu 7.10? Jeśli tak to aktualizuj do najnowszej, gdyż Tlen wymaga Qt w wersji 4.5.3.
Awatar użytkownika
gooru
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gooru »

Tlen na Linuksie to super pomysł. Zainstalowałem sobie wczoraj i jestem całkiem zadowolony. Wreszcie prosty i "konkretny" komunikator. Jak do tej pory miałem tylko jeden problem. Mianowicie zniknął mi z opcji wyboru w zakładce Programy>Internet, ale to właściwie żaden kłopot, bo dodałem sobie od razu skrót do uruchomienia go z polecenia w terminalu i śmiga :D
Ubuntu user #31605
Linux user #512902
suzenon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: suzenon »

Mi ostatnio tlen robi dziwną rzecz, zupełnie losowo czyści do zera aktualne okno rozmowy... upierdliwe. Bo czasami ktoś coś napiszę i zanim zdąrze przeczytać okno puściutkie.

Ktoś wie o co chodzi?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ja mam to samo. Zgłosiłem błąd to TT. Zamknęli zgłoszenie jako duplikat. Też mnie to wkurza. Pod Windowsem jest to samo...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Wiadomo coś na temat wersji stabilnej?

ps: podziwiam tych, którzy męczą się jeszcze z Tlenem. Mnie nie starczyło sił już od wersji x58. W momencie gdy program przestał pobierać mi kontakty Tlenowe, powiedziałem stop.

Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Męczy? Tak jak pisałem kilka postów wyżej, jak zwykle nie wiem skąd się bierze większość problemów. U mnie aktualna wersja Tlena działa bez problemowo.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”