Witam, mam internet radiowy. Antenę mam połączoną z kartą w kompie kablem koncentrycznym. To czego bym chciał to sieć wifi przez którą mógłbym się łączyć z internetem z laptopa, z kompa i telefonu. Żadne urządzenie nie może pełnić roli serwera. Co powinienem kupić? Jakiego sprzętu powinienem szukać?
EDIT:
Proszę o przeniesienie tematu do Hardware-Sieć. Pomyliłem działy.
Internet radiowy - sieć bezprzewodowa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Odp: Internet radiowy - sieć bezprzewodowa
Póki co nikt nie przeniósł, więc odpowiem tutaj. Powinieneś kupić access point, który będzie odbierał sygnał radiowy i przekazywał go przez kabel Ethernet. Ten kabel podłączysz zaś do routera, który będzie przekazywał sygnał w swojej sieci. Najtańsze access pointy są w cenie 70-80 zł, a routery nawet od 50 zł, polecam tutaj produkty TP-Link - tanie i solidne sprzęty. Pamiętaj - w poszukiwaniu routera dodawaj hasła "UPC" czy "Aster" - tamtejszy internet jest również podawany po kablu ethernet, przez co te nazwy są podkreślane przy aukcjach routerów.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Internet radiowy - sieć bezprzewodowa
hmm... a opłaca się brać sprzęt typu access point + ruter w jednym? Czy każdy access point ma wejście na kabel koncentryczny czy muszę szukać takich z konkretnym wejściem?
EDIT:
Nie mogę znaleźć ac+ruter z wejściem na kabel koncentryczny. Czy mógłby ktoś podać przykładowy model.
EDIT:
Nie mogę znaleźć ac+ruter z wejściem na kabel koncentryczny. Czy mógłby ktoś podać przykładowy model.