net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
ok sprawdzę mój pakiet ... widzę, ze bez KMS się nie obędzie ... niedługo poprawiony kernel K8.
Pozdrawiam
EDIT:
Poprawiłem skrypt z Realtekirm dla K8, już z powinno działać ok. Co do kernela ... mam mało czasu, ale postaram się coś na dniach zrobić ... tak czy siak miedzy kolejnym raportem, analizą danych operacyjnych, finansowych, etc. i pozwem, który właśnie pisze ... modyfikuje kernel ... dość znacznie znowu zmodyfikowałem. Testuje, jeśli potwierdzę na innych maszynach wzrost wydajności wdrożę je do obu wersji -> atom i K8. Poza tym zmodyfikowałem sekcje obsługi dysków, video (teraz pełna obsługa v4lv2) oraz sekcję zarządzania częstotliwościami procesora. Pewnie w przyszłym tygodniu ... jeśli się wyrobie (mam bardzo napięte terminy), udostępnię nowe wersje 6.4.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
EDIT:
Poprawiłem skrypt z Realtekirm dla K8, już z powinno działać ok. Co do kernela ... mam mało czasu, ale postaram się coś na dniach zrobić ... tak czy siak miedzy kolejnym raportem, analizą danych operacyjnych, finansowych, etc. i pozwem, który właśnie pisze ... modyfikuje kernel ... dość znacznie znowu zmodyfikowałem. Testuje, jeśli potwierdzę na innych maszynach wzrost wydajności wdrożę je do obu wersji -> atom i K8. Poza tym zmodyfikowałem sekcje obsługi dysków, video (teraz pełna obsługa v4lv2) oraz sekcję zarządzania częstotliwościami procesora. Pewnie w przyszłym tygodniu ... jeśli się wyrobie (mam bardzo napięte terminy), udostępnię nowe wersje 6.4.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- mazdac
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Mam ważną informację dla mających problemy ze skalowaniem częstotliwości procesora w netbookach lenovo s10-2: 11-06-2010 pojawiła się aktualizacja BIOS naprawiająca brak możliwości skalowania do najwyższej częstotliwości bez specjalnych sterowników (czyli dla Windows 7 oraz wszelkiej maści linuksów używających zwykłych ACPI (tzn. bez specjalnych "hacków" pod lenovo)).
Instrukcja aktualizacji bez Windows:
1. Ściągamy plik KIUN0117.exe
2. Formatujemy kartę SD na system pików fat32
3. Montujemy kartę
4. Rozpakowujemy plik KIOUN0117.ROM ze ściągniętego KIUN0117.EXE na kartę pamięci
5. Zmieniamy nazwę z KIOUN0117.ROM na KIUN0IA32.FD
6. Odmontowujemy kartę
7. Wyłączamy system
8. Odłączamy baterię i zasilanie
9. Na wyłączonym komputerze wkładamy kartę
10. Wciskamy jednocześnie FN oraz B
11. Podłączamy baterię i zasilanie, włączamy komputer przyciskiem power (ciągne trzymamy FN+B!)
12. Komputer uruchomi się na pełnych obrotach wentylatora, ekran pozostanie czarny ciągne trzymamy wciśnięte FN+B aż zacznie pikać co kilka sekund (pierwsze piknięcie i przerwa - test POST, kolejne odnaleziono plik, kolejne to flashowanie)
13. Komputer automatycznie uruchomi się ponownie (flashowanie zajmuje około 1 minuty)
Instrukcja aktualizacji bez Windows:
1. Ściągamy plik KIUN0117.exe
2. Formatujemy kartę SD na system pików fat32
Kod: Zaznacz cały
sudo mkfs.vfat /dev/mmcblk0
4. Rozpakowujemy plik KIOUN0117.ROM ze ściągniętego KIUN0117.EXE na kartę pamięci
5. Zmieniamy nazwę z KIOUN0117.ROM na KIUN0IA32.FD
6. Odmontowujemy kartę
7. Wyłączamy system
8. Odłączamy baterię i zasilanie
9. Na wyłączonym komputerze wkładamy kartę
10. Wciskamy jednocześnie FN oraz B
11. Podłączamy baterię i zasilanie, włączamy komputer przyciskiem power (ciągne trzymamy FN+B!)
12. Komputer uruchomi się na pełnych obrotach wentylatora, ekran pozostanie czarny ciągne trzymamy wciśnięte FN+B aż zacznie pikać co kilka sekund (pierwsze piknięcie i przerwa - test POST, kolejne odnaleziono plik, kolejne to flashowanie)
13. Komputer automatycznie uruchomi się ponownie (flashowanie zajmuje około 1 minuty)
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kolego mazdac, dałeś bardzo cenny tutorial ! 
Pozdrawiam
EDIT:
Dość znacznie przebudowałem, zarówno kernel z serii atom, jak i K8. Teraz testuje wersje 6.4 obu w/w. Postaram się udostępnić do soboty lub niedzieli. Jednak problem polega na tym, że nie mam czasu zbudować wszystkich paczek ze sterownikami. Mam nadzieję, że uda mi się to w tym tygodniu. Co do zmian, opisze to w wolnej chwili.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
EDIT:
Dość znacznie przebudowałem, zarówno kernel z serii atom, jak i K8. Teraz testuje wersje 6.4 obu w/w. Postaram się udostępnić do soboty lub niedzieli. Jednak problem polega na tym, że nie mam czasu zbudować wszystkich paczek ze sterownikami. Mam nadzieję, że uda mi się to w tym tygodniu. Co do zmian, opisze to w wolnej chwili.
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
A ktoś rozwiązał już ten problem dotyczący GMA500 i Ubuntu 10.4? Stosowałem rad zawartych w:
[https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo
Jednak Ubuntu się rozkraczył... Przeczytałem większość tematu a tego:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1229345 nie za bardzo rozumiem, gdyż to moja jedna z pierwszych przygód z Linuxem, także prosiłbym o możliwe proste wskazówki krok po kroku co z tym zrobić, mam już serdecznie dość MS więc nawet te problemy ze sterownikami przeboleję:).
[https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo
Jednak Ubuntu się rozkraczył... Przeczytałem większość tematu a tego:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1229345 nie za bardzo rozumiem, gdyż to moja jedna z pierwszych przygód z Linuxem, także prosiłbym o możliwe proste wskazówki krok po kroku co z tym zrobić, mam już serdecznie dość MS więc nawet te problemy ze sterownikami przeboleję:).
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja korzystałem z tego: https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo i działa bezproblemowo, na pewno wydajniej niż na 9.10. Postaw czysty system, zaktualizuj go i wtedy wykonaj krok po kroku instrukcje z tej strony - powinno działać, ja to robiłem trzy razy i za każdym razem działało.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Witam ponownie. Mam taki problem z 1201n a dokładnie to mi się zwiesza z bliżej nie określonej przyczyny ubunciak kiedy korzystam z ethernetu. Korzystam z z kernela w wersji 6.1 ale na innych było to samo chyba (chyba bo rzadko z kabla korzystam i nie jestem w stanie powiedzieć na której kompilacji dokładnie tak było też). Chciałem się spytać czy to odosobniony przypadek czy może też ktoś to zauważył, a może to wina biosu, ma ktoś może windowsa i mógłby powiedzieć czy na windowsie jest w porządku?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Którą wersje biosu posiadasz ?

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
0326 czyli chyba najnowszy.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zainstaluj mój kernel 6.3 i sprawdź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam od niedawna jestem posiadaczem Asusa UL30 mam na nim w tej chwili Ubuntu 10.4 netbook edition. Mam kilka pytań. e X t 7 3 jak się ma twój kernel do nisko napięciowych procesorów Core Duo, bo z tego co czytałem to nacisk był na atomy ale nie znam się na tyle by ocenić czy ten kernel wydłuży czas pracy mojego Asusa. Na ten moment próbuję kalibracji przy użyciu powertop, daje on różne wskazówki ale ich nie zapamiętuje. Czy jedynym wyjściem to umieszczenie ich w skrypcie startowym? Mam problem z kartą wifi bo nie wiem czy pobiera prąd czy nie. Nie mogę zidentyfikować wifi w powertop. Dioda wifi świeci się cały czas. Ifconfig "wyłącza" kartę. Nie wiem jak się ma wyłączenie przez ifconfig do zużycia prądu a przez to nie wiem czy ubu nie radzi sobie z wyłączeniem karty czy z wyłączeniem diody. Kolejna sprawa to chciałbym by przy zasilaniu karta była włączana z systemem natomiast bez zasilania aby karta nie pobierała prądu przy starcie i było konieczne ręczne jej włączenie.
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Miałem na moim eeepc 1001HA Ubuntu 9.10 zainstalowałem sterowniki z tej strony viewtopic.php?p=685696 i internet śmigał(karta Ralink 3090) lecz nie działał mi mikrofon więc postanowiłem zainstalować skrypt (instalator-linux-imege-headres-ralink-3090-v.6.3-atom)+(grub-acpi) i po restarcie mikrofon działa a wifi przestało pokazuje ze jest sterownik ale nie łączy z siecią . Próbowałem tez zainstalować sam skrypt i też nie działa internet a przy instalacji występuje jakiś błąd . Co mam zrobić ? Czy na Ubuntu 10.04 + skrypt będzie chodził internet i wszystko czy nie ?
Miałem na moim eeepc 1001HA Ubuntu 9.10 zainstalowałem sterowniki z tej strony viewtopic.php?p=685696 i internet śmigał(karta Ralink 3090) lecz nie działał mi mikrofon więc postanowiłem zainstalować skrypt (instalator-linux-imege-headres-ralink-3090-v.6.3-atom)+(grub-acpi) i po restarcie mikrofon działa a wifi przestało pokazuje ze jest sterownik ale nie łączy z siecią . Próbowałem tez zainstalować sam skrypt i też nie działa internet a przy instalacji występuje jakiś błąd . Co mam zrobić ? Czy na Ubuntu 10.04 + skrypt będzie chodził internet i wszystko czy nie ?
-
- Piegowaty Guziec
eXt73 - jak zmusić batrię acera d250 do pracy ok 7h tak jak pod winem. Mam 10.04 netbook edition, zauważyłem że bardzo często działa (częściowo bez sensu) wiatraczek, o dziwo bez zasilacza. ..mam grzebać w ustwieniach...? coś doistalować?... a może dobrze poczytac forum;)
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem od nowa Ubuntu 10.04 przeprowadziłem standardową konfiguracje następnie zainstalowałem skrypt + osobno sterownik rt3090 uruchomiłem ponownie i na kernelu eXt73 nie działa wifi i na początku przy włączaniu miga błąd rt2860 jak zmienię kernel na podstawowy to wszystko działa wifi itp. I tu moja prośba jak odinstalować ten sterownik co wywala błąd lub jak ustawić żeby automatycznie uruchamiał się ten 2 kernel
- nithathak
- Wytworny Kaczor
krzysueklolo
Wybrać atomatyczny kernel możesz w programie
Jak go nie masz to
Wybrać atomatyczny kernel możesz w programie
startupmanager
sudo apt-get install startupmanager
-
- Piegowaty Guziec
Witam nadal mam problem z tym ze przy pracy na baterii pokazuje mi ze pracuje na zasilaniu prądowym po restarcie systemu problem znika jak go rozwiązać
-
- Sędziwy Jeż
Witam wszystkich chciałbym prosić o pomoc a mianowicie posiadam od miesiąca nowego asusa
k70l i mam parę problemów z którymi już walczę z 3 tygodnie przeszukałem chyba już całe forum aż w końcu po 3 formacie mam dość
zwracam się z prośbą szczególnie do kolegi e X t 7 3 gdyż widzę że jest rozeznany w tych sprawach
SPRAWA WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO
1 problem to wentylator który wyje non stop na max po pierwszej instalacji systemu było dobrze niestety po ściągnięciu aktualizacji się włączył i tak już zostało.
szla.. mnie trafił i przeinstalowałem system i nic to nie pomogło.
Następnie zgodnie z radą kolegi e X t 7 3 zainstalowałem fan control sensored i lmsensors i simple-service-manager wentylator się wyciszyl.
Wszystko ładnie pięknie ale po aktualizacji znów się załączył w końcu tak namieszałem różnymi sposobami opisanymi na forum że szla.. teraz trafił system
3 raz postawiłem system i zainstalowałem w/w programy tylko już nie mam siły więcej kombinować chciałbym uciszyć ten cholerny wentylator
oto co pojawia się po service --status-all
[ ? ] acpi-support
[ ? ] acpid
[ ? ] alsa-mixer-save
[ + ] alsasound
[ ? ] anacron
[ - ] apparmor
[ ? ] apport
[ ? ] atd
[ ? ] avahi-daemon
[ ? ] binfmt-support
[ - ] bluetooth
[ - ] bootlogd
[ - ] brltty
[ ? ] console-setup
[ ? ] cron
[ + ] cups
[ ? ] dbus
[ ? ] dmesg
[ ? ] dns-clean
[ ? ] failsafe-x
[ - ] fancontrol
[ ? ] gdm
[ - ] grub-common
[ ? ] hddtemp
[ ? ] hostname
[ ? ] hwclock
[ ? ] hwclock-save
[ ? ] irqbalance
[ - ] kerneloops
[ ? ] killprocs
[ + ] laptop-mode
[ - ] lm-sensors
[ ? ] module-init-tools
[ ? ] network-interface
[ ? ] network-interface-security
[ ? ] network-manager
[ ? ] networking
[ ? ] ondemand
[ ? ] pcmciautils
[ ? ] plymouth
[ ? ] plymouth-log
[ ? ] plymouth-splash
[ ? ] plymouth-stop
[ ? ] pppd-dns
[ ? ] procps
[ + ] pulseaudio
[ ? ] rc.local
[ - ] rsync
[ ? ] rsyslog
[ - ] saned
[ ? ] screen-cleanup
[ ? ] sendsigs
[ + ] sensord
[ ? ] speech-dispatcher
[ ? ] stop-bootlogd
[ ? ] stop-bootlogd-single
[ ? ] udev
[ ? ] udev-finish
[ ? ] udevmonitor
[ ? ] udevtrigger
[ ? ] ufw
[ ? ] umountfs
[ ? ] umountnfs.sh
[ ? ] umountroot
[ ? ] unattended-upgrades
[ - ] urandom
[ ? ] wpa-ifupdown
[ - ] x11-common
wynika z tego że fan control i lmsensors są wyłączone próbowałem już wg opisu kolegi e X t 7 3
je włączyć ale nic z tego
((((((
2 SPRAWA
mam problem także z sterownikami do grafiki nvidia gt320 m a mianowicie próbowałem zainstalować sterowniki za pomocą różnych sposobów ale nic to nie dało nawet korzystając z sterowników własnościowych
gdy tylko je zainstaluje po restarcie ładuje sie w trybie niskiej rozdzielczości
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA UDZIELONĄ POMOC
k70l i mam parę problemów z którymi już walczę z 3 tygodnie przeszukałem chyba już całe forum aż w końcu po 3 formacie mam dość
zwracam się z prośbą szczególnie do kolegi e X t 7 3 gdyż widzę że jest rozeznany w tych sprawach

SPRAWA WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO
1 problem to wentylator który wyje non stop na max po pierwszej instalacji systemu było dobrze niestety po ściągnięciu aktualizacji się włączył i tak już zostało.
szla.. mnie trafił i przeinstalowałem system i nic to nie pomogło.
Następnie zgodnie z radą kolegi e X t 7 3 zainstalowałem fan control sensored i lmsensors i simple-service-manager wentylator się wyciszyl.
Wszystko ładnie pięknie ale po aktualizacji znów się załączył w końcu tak namieszałem różnymi sposobami opisanymi na forum że szla.. teraz trafił system
3 raz postawiłem system i zainstalowałem w/w programy tylko już nie mam siły więcej kombinować chciałbym uciszyć ten cholerny wentylator

oto co pojawia się po service --status-all
[ ? ] acpi-support
[ ? ] acpid
[ ? ] alsa-mixer-save
[ + ] alsasound
[ ? ] anacron
[ - ] apparmor
[ ? ] apport
[ ? ] atd
[ ? ] avahi-daemon
[ ? ] binfmt-support
[ - ] bluetooth
[ - ] bootlogd
[ - ] brltty
[ ? ] console-setup
[ ? ] cron
[ + ] cups
[ ? ] dbus
[ ? ] dmesg
[ ? ] dns-clean
[ ? ] failsafe-x
[ - ] fancontrol
[ ? ] gdm
[ - ] grub-common
[ ? ] hddtemp
[ ? ] hostname
[ ? ] hwclock
[ ? ] hwclock-save
[ ? ] irqbalance
[ - ] kerneloops
[ ? ] killprocs
[ + ] laptop-mode
[ - ] lm-sensors
[ ? ] module-init-tools
[ ? ] network-interface
[ ? ] network-interface-security
[ ? ] network-manager
[ ? ] networking
[ ? ] ondemand
[ ? ] pcmciautils
[ ? ] plymouth
[ ? ] plymouth-log
[ ? ] plymouth-splash
[ ? ] plymouth-stop
[ ? ] pppd-dns
[ ? ] procps
[ + ] pulseaudio
[ ? ] rc.local
[ - ] rsync
[ ? ] rsyslog
[ - ] saned
[ ? ] screen-cleanup
[ ? ] sendsigs
[ + ] sensord
[ ? ] speech-dispatcher
[ ? ] stop-bootlogd
[ ? ] stop-bootlogd-single
[ ? ] udev
[ ? ] udev-finish
[ ? ] udevmonitor
[ ? ] udevtrigger
[ ? ] ufw
[ ? ] umountfs
[ ? ] umountnfs.sh
[ ? ] umountroot
[ ? ] unattended-upgrades
[ - ] urandom
[ ? ] wpa-ifupdown
[ - ] x11-common
wynika z tego że fan control i lmsensors są wyłączone próbowałem już wg opisu kolegi e X t 7 3
je włączyć ale nic z tego

2 SPRAWA
mam problem także z sterownikami do grafiki nvidia gt320 m a mianowicie próbowałem zainstalować sterowniki za pomocą różnych sposobów ale nic to nie dało nawet korzystając z sterowników własnościowych
gdy tylko je zainstaluje po restarcie ładuje sie w trybie niskiej rozdzielczości
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA UDZIELONĄ POMOC
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Panowie
Obecnie ma gorący czas ... pracy tyle, ze już praktycznie snu brakuje. Postaram się w najbliższym czasie odpowiedzieć merytorycznie na Wasze pytania i udostępnić nowe wersje kernela.
Pozdrawiam
EDIT:
Jeszcze przy okazji modyfikuje kernele ... dość mocno zróżnicowałem kernel z rodziny K8 i atom. Oba są szybsze ... ale ten K8 na stacjonarkach i mocniejszych laptopach, już wyciska ostatnie soki ... jeszcze mam pewien problem z przydziałem zasobów dla PCI w płytach AMD, ale mam nadzieje, ze niedługo go rozwiąże (kernel działa idealnie, ale przy rozruchu zgłasza błąd, to wynika z błędu w chipsetach AMD z serii SB7xx i SB8xx). Przykładowo pod kernelem (testowym) 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.5-k8-bfs, na płycie z chipsetem 790X + Athlon X2 @ 3.3 GHz + GF8800GTS 512 MB + 4 GB ram, Call of Duty: Modern Warfare 2 z ustawieniami Extreme - wygląda genialnie i działa płynnie (wine-1.2-rc5), a CoD4:Modern Warfare działa średnio ok 60-110 FPS, a dochodzi nawet do 250 FPS (wszystkie ustawienia na maksimum - rozdzielczość 1280x1024).
Nota bene ciekawi mnie ostatnio, co mógłbym wycisnąć z 4 rdzeniowego procesora ... - jeśli macie takowe proszę o info - Ja jeśli znajdę czas to kupie Athlona X4 albo Phenoma X4 + Mugen 2 + Coollaboilatory Ultra i @ do 3.8.GHz (obecny A X2 działa na napięciu 1,6 ... działa też na 3.6 GHz na 1.7 V ale już zasilacz mi nie wyrabia (1000 W - ale wszystko jest podkręcone + 6 wentylatorów, 5 HDD, 2 x DVD-RW)
i dziła tak od prawie 2 lat ... = nic mu nie jest. Chłodzenie to Mugen 1 - temp. max do 63 st. C, przy temp. otoczenia 30 st. C.
EDIT:
Pozdrawiam
EDIT:
Pozdrawiam
Obecnie ma gorący czas ... pracy tyle, ze już praktycznie snu brakuje. Postaram się w najbliższym czasie odpowiedzieć merytorycznie na Wasze pytania i udostępnić nowe wersje kernela.
Pozdrawiam
EDIT:
Jeszcze przy okazji modyfikuje kernele ... dość mocno zróżnicowałem kernel z rodziny K8 i atom. Oba są szybsze ... ale ten K8 na stacjonarkach i mocniejszych laptopach, już wyciska ostatnie soki ... jeszcze mam pewien problem z przydziałem zasobów dla PCI w płytach AMD, ale mam nadzieje, ze niedługo go rozwiąże (kernel działa idealnie, ale przy rozruchu zgłasza błąd, to wynika z błędu w chipsetach AMD z serii SB7xx i SB8xx). Przykładowo pod kernelem (testowym) 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.5-k8-bfs, na płycie z chipsetem 790X + Athlon X2 @ 3.3 GHz + GF8800GTS 512 MB + 4 GB ram, Call of Duty: Modern Warfare 2 z ustawieniami Extreme - wygląda genialnie i działa płynnie (wine-1.2-rc5), a CoD4:Modern Warfare działa średnio ok 60-110 FPS, a dochodzi nawet do 250 FPS (wszystkie ustawienia na maksimum - rozdzielczość 1280x1024).
Nota bene ciekawi mnie ostatnio, co mógłbym wycisnąć z 4 rdzeniowego procesora ... - jeśli macie takowe proszę o info - Ja jeśli znajdę czas to kupie Athlona X4 albo Phenoma X4 + Mugen 2 + Coollaboilatory Ultra i @ do 3.8.GHz (obecny A X2 działa na napięciu 1,6 ... działa też na 3.6 GHz na 1.7 V ale już zasilacz mi nie wyrabia (1000 W - ale wszystko jest podkręcone + 6 wentylatorów, 5 HDD, 2 x DVD-RW)

EDIT:
jaki to chipset, procesor ? Nie mogę jakoś tego notebooka namierzyć ?!?damian661 pisze: 1 problem to wentylator który wyje non stop na max po pierwszej instalacji systemu było dobrze niestety po ściągnięciu aktualizacji się włączył i tak już zostało.
Pozdrawiam
EDIT:
A wymusiłeś Pan ACPI w GRUBie, zainstalowałeś Cpufreqd ?molik pisze:eXt73 - jak zmusić batrię acera d250 do pracy ok 7h tak jak pod winem. Mam 10.04 netbook edition, zauważyłem że bardzo często działa (częściowo bez sensu) wiatraczek, o dziwo bez zasilacza. ..mam grzebać w ustwieniach...? coś doistalować?... a może dobrze poczytac forum;)
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Witam
jeżeli chodzi o tego asusa to
Chipset NVIDIA MCP79D
Procesor Intel? Core?2 Duo T6670
a tu dokładniejsze informacje
Cechy Produktu
Procesor Intel Core 2 Duo
Procesor częstotliwość 2,2 GHz
System operacyjny Bez systemu
Przekątna ekranu 17,3 cali
Rodzaj matrycy TN
Matryca rozdzielczość 1600x900 (panoramiczna 16:9)
Pamięć 3 GB
Dysk twardy 320 GB
Napęd optyczny DVD-RW
Karta graficzna NVidia GeForce Gt320m
Kolor Czarny
Waga 3300 g
Podświetlanie LED Tak
Wymiary 279 x 420 x 36,1-45,8 mm
Czytnik kart pamięci SD, MS, MMC
USB 2.0 4
Karta sieciowa bezprzewodowa 802,11b, 802,11g, 802,11n
Karta sieciowa przewodowa 10 / 100 / 1000 Mbps
Karta dźwiękowa Intel High Definition Audio
Głośniki Altec Lansing
Wbudowany mikrofon Tak
Fax modem Tak
Platforma szyfrująca TPM Tak
Kensington Lock Tak
HDMI Tak
VGA Tak
Line-in Tak
Line-out Tak
Mikrofon zewnętrzny Tak
Wbudowana kamera 1,3 Mpx
Urządzenie wskazujące touchpad
jeżeli chodzi o tego asusa to
Chipset NVIDIA MCP79D
Procesor Intel? Core?2 Duo T6670
a tu dokładniejsze informacje
Cechy Produktu
Procesor Intel Core 2 Duo
Procesor częstotliwość 2,2 GHz
System operacyjny Bez systemu
Przekątna ekranu 17,3 cali
Rodzaj matrycy TN
Matryca rozdzielczość 1600x900 (panoramiczna 16:9)
Pamięć 3 GB
Dysk twardy 320 GB
Napęd optyczny DVD-RW
Karta graficzna NVidia GeForce Gt320m
Kolor Czarny
Waga 3300 g
Podświetlanie LED Tak
Wymiary 279 x 420 x 36,1-45,8 mm
Czytnik kart pamięci SD, MS, MMC
USB 2.0 4
Karta sieciowa bezprzewodowa 802,11b, 802,11g, 802,11n
Karta sieciowa przewodowa 10 / 100 / 1000 Mbps
Karta dźwiękowa Intel High Definition Audio
Głośniki Altec Lansing
Wbudowany mikrofon Tak
Fax modem Tak
Platforma szyfrująca TPM Tak
Kensington Lock Tak
HDMI Tak
VGA Tak
Line-in Tak
Line-out Tak
Mikrofon zewnętrzny Tak
Wbudowana kamera 1,3 Mpx
Urządzenie wskazujące touchpad
- MaciejNowak
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Miałem tak w lenovo s10 - dokładnie problem 1.
Musiałem wrzucić windę coby bezpiecznie zaktualizować bios - po aktualizacji jak ręką odjął.... Może u Ciebie pomoże.
Musiałem wrzucić windę coby bezpiecznie zaktualizować bios - po aktualizacji jak ręką odjął.... Może u Ciebie pomoże.
Z zawodu jestem...człowiekiem...
Linux user number: 503443
Linux user number: 503443
-
- Sędziwy Jeż
Witam z grafiką już sobie poradziłem wina leżała po stronie compiza już jest oki:)
ale z tym wentylatorem nadal walczę:pt36:
ale z tym wentylatorem nadal walczę:pt36: