Ylmf OS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ylmf OS
Azjaci po raz kolejny pokazali Microsoft-owi, że mają go w głębokim poważaniu. Stworzony właśnie przez Rain Forest Wind system operacyjny Yimf OS jest nie tylko lustrzano podobny do Windows XP, ale także bez problemu radzi sobie z aplikacjami na platformę Gates-a.
Zastosowane w Yimf OS ikony pulpitu są wierną kopią ikon z systemu Microsoftu. Na dodatek Yimf OS przychodzi z wbudowanym programem do odpalania aplikacji ze środowiska Windows - Wine. To sprawia, iż system bywa postrzegany jako piracki Windows XP.
Yimf OS jest w rzeczywistości dystybucją opartą o Ubuntu. Nie jest to jednak jedynie wizualna nakładka z doinstalowanym standardowo Wine. W porównaniu z Ubuntu chiński Windows XP system zawiera mnóstwo usprawnień i dodatkowych funkcji.
Pełna lista funkcji Yimf OS:
* skórka jest klonem wyglądu Windows XP
* preinstalowany Wine
* dearchiwizacja plików .rar za pomocą jednego klika
* efekty 3d dzięki funkcjom Compiz Fusion
* preinstalowany klient p2p - eMule
* komunikator Pidgin
* klient FTP File Zilla
* Claw - klient email
* Downloader For X - narzędzie usprawniające pobieranie wielu plików jednocześnie
* zintegrowany dr.com
* przeglądarka Mozilla Firefox z wieloma zainstalowanymi dodatkami, np. FlashGot, Alipay
* SMPlayer - player video
* czytnik pdf
* pliki pomocy OpenOffice
* Gecko Mediaplayer
* ulepszenia łatwiejszego podpinania partycji Windows
* i wiele innych
Źródło:
Softpedia
========================================================
co o tym sądzicie ?
Zastosowane w Yimf OS ikony pulpitu są wierną kopią ikon z systemu Microsoftu. Na dodatek Yimf OS przychodzi z wbudowanym programem do odpalania aplikacji ze środowiska Windows - Wine. To sprawia, iż system bywa postrzegany jako piracki Windows XP.
Yimf OS jest w rzeczywistości dystybucją opartą o Ubuntu. Nie jest to jednak jedynie wizualna nakładka z doinstalowanym standardowo Wine. W porównaniu z Ubuntu chiński Windows XP system zawiera mnóstwo usprawnień i dodatkowych funkcji.
Pełna lista funkcji Yimf OS:
* skórka jest klonem wyglądu Windows XP
* preinstalowany Wine
* dearchiwizacja plików .rar za pomocą jednego klika
* efekty 3d dzięki funkcjom Compiz Fusion
* preinstalowany klient p2p - eMule
* komunikator Pidgin
* klient FTP File Zilla
* Claw - klient email
* Downloader For X - narzędzie usprawniające pobieranie wielu plików jednocześnie
* zintegrowany dr.com
* przeglądarka Mozilla Firefox z wieloma zainstalowanymi dodatkami, np. FlashGot, Alipay
* SMPlayer - player video
* czytnik pdf
* pliki pomocy OpenOffice
* Gecko Mediaplayer
* ulepszenia łatwiejszego podpinania partycji Windows
* i wiele innych
Źródło:
Softpedia
========================================================
co o tym sądzicie ?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ylmf OS
ubuntu nie ma czytnika pdf? serio?
ciekawe czy Chińczycy kupili od Microsoftu licencje na ikony :>
ciekawe czy Chińczycy kupili od Microsoftu licencje na ikony :>
- igotit4free
- Przyjaciel
Sądzimy, że nic odkrywczego, ani w sensie szczególnym : raz wątek, dwa wątek ani też ogólnym ... jaki niby sens ma wciskanie Linuksa w skórę Windowsa sprzed lat ?
.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
http://torrenty.org/torrent/487044
Warto przeczytać komentarze
Warto przeczytać komentarze
- Sueroski
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
ciekawe czy jest wersja pudełkowa z napisem "made in china" ;p
bajer całkiem ciekawy dla nowych userów windows'a... sprytne kiedy ktoś nie chce zmieniać w ogóle przyzwyczajeń, a nie chce tracić kasy na xp lub piracić
pomysł nie głupi, ale mogliby zrobić takie coś ze skórką z W7, bo XP to już dość stara sprawa i jego oprawa graficzna trochę odbiega od standardów
ciekawa rzecz, ale czy przydatna? nie wiem, Ubuntu dla przeciętnego usera różni się tylko "Startem" u góry ;] jak ktoś jest przeciętnym Kowalskim i tylko naszą-klasę przegląda, to zmiana na Ubuntu czy też OpenSuse bądź jedną z wielu takich dystrybucji nie powinna zrobić wielkiego zamieszania w mózgu... lekko wygląd się zmieni i ikonki się powiększą... reszta taka sama (Firefox wygląda wszędzie tak samo)
bajer całkiem ciekawy dla nowych userów windows'a... sprytne kiedy ktoś nie chce zmieniać w ogóle przyzwyczajeń, a nie chce tracić kasy na xp lub piracić
pomysł nie głupi, ale mogliby zrobić takie coś ze skórką z W7, bo XP to już dość stara sprawa i jego oprawa graficzna trochę odbiega od standardów
ciekawa rzecz, ale czy przydatna? nie wiem, Ubuntu dla przeciętnego usera różni się tylko "Startem" u góry ;] jak ktoś jest przeciętnym Kowalskim i tylko naszą-klasę przegląda, to zmiana na Ubuntu czy też OpenSuse bądź jedną z wielu takich dystrybucji nie powinna zrobić wielkiego zamieszania w mózgu... lekko wygląd się zmieni i ikonki się powiększą... reszta taka sama (Firefox wygląda wszędzie tak samo)
Inny OS = Trisquel 4.5
Moim zdaniem to kolejny niepotrzebny społeczności projekt, różniący się od systemu bazowego (Ubuntu) wyglądem przestrzeni roboczej i listą domyślnych pakietów. Upodabnianie go do systemu microsoftu nie pomaga w przesiadce na nowy system. Co z tego, że użytkownik ujrzy podobną dekorację okna czy identyczną jak w XP ikonę o nazwie "Mój komputer" zamiast "Home" skoro kliknie na nią i ujrzy odmienną strukturę katalogów, GNU/Linux nie jest Windowsem i nie widzę powodu by go do niego upodabniać. W podanym przez kayona linku do pobrania systemu z torrentów znajduję żałosny nagłówek określający system jako Chińskie Pirackie Windows XP. Przecież nie ma on nic wspólnego z produktem microsoftu oprócz zestawu ikon.
-
- Piegowaty Guziec
Osobiście najpierw byłem podobnego zdania co adrikux ALE po pewnym namyśle doszedłem do tego że dla kogoś kto się przeprowadza z windows na linux to może być świetna sprawa niemalże most pomiędzy tymi systemami.
- Sueroski
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
na tyle, że ja myślę, że dużo dystrybucji nie jest znacznie innych od Windows'a
teraz sobie pomyślałem, że dobry sposób, jak np. inni userzy nie chcą się zgodzić na zmianę systemu to można przemycić GNU/Linux'a w takiej formie... choć i tak w końcu zauważą, ale może zdarzą się przyzwyczaić?
teraz sobie pomyślałem, że dobry sposób, jak np. inni userzy nie chcą się zgodzić na zmianę systemu to można przemycić GNU/Linux'a w takiej formie... choć i tak w końcu zauważą, ale może zdarzą się przyzwyczaić?
Inny OS = Trisquel 4.5
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem sobie ten system i zapytałem mojego brata czy coś mu przypomina. Powiedział że nic. Tak więc dokońca nie jest klonem xp . Mi osobiście podoba sie pomysł z domyślnie skonfigurowanym wine
Edit. Sueroski nie wszystko tak samo dodali dużo własnych ulepszeń np. po instalacji systemu istnieje możliwość doinstalowania sterowników . W firefoxie też jest troszkę pozmieniane ale to trzeba zobaczyć
Edit. Sueroski nie wszystko tak samo dodali dużo własnych ulepszeń np. po instalacji systemu istnieje możliwość doinstalowania sterowników . W firefoxie też jest troszkę pozmieniane ale to trzeba zobaczyć
- igotit4free
- Przyjaciel
Co to znaczy "domyślnie skonfigurowane WINE" i czemu to służy ? Z moich doświadczeń wynika, że innych ustawień wymaga HalfLife 2, innych Dungeon Keeper 2, innych Diablo 2 a jeszcze innych Torchlight czy powiedzmy aplikacja IKEA do projektowania kuchni ... to co tam można "domyślnie skonfigurować", jeśli każde z emulowanych środowisk jest nieco inne ?kayon pisze:Mi osobiście podoba sie pomysł z domyślnie skonfigurowanym wine.
.
-
- Piegowaty Guziec
Żle sie wyrazilem chodzilo mi o to że od razu jest wine , wine trcks itd.
- igotit4free
- Przyjaciel
Ahym, a z tym o co chodzi ?
.
Bo tak to brzmi, jakby pozostałe linuksowe dystrybucje nie miały możliwości doinstalowywania sterowników po instalacji ...dodali dużo własnych ulepszeń np. po instalacji systemu istnieje możliwość doinstalowania sterowników
.