Deinstalacja quake4..

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
siemensiki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Deinstalacja quake4..

Post autor: siemensiki »

witam.
mam taki problemik z quake4 a mianowicie taki ze nie wiem gdzie i za pomocą jakich narzedzi go usunać... szukałem tego na forum ale jakos nie znalazłem.. (moze nie umiem szukac?). probowałem usunąc za pomocą komendy 'rm' całego folderu (miałem nadzieję ze sie uda ;p) lecz jak to u mnie nic z tego sie nie powiodło ;/. prosiłbym o jakąś pomoc. z góry dziękuję ;)

PS.a.. i jeszcze jedno drobne pytanko... jak "odbezpieczyc" folder q4base z katalogu /home przez ktorego wgryałem paczki.pk do q4? bo to dziadostwo tylko mi miejsce zajmuje a usunąc sie nie chce...:pt36:
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Deinstalacja quake4..

Post autor: Admc »

Próbowałeś usunąć jako root?
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
adrikux

Post autor: adrikux »

Dokładnie, aplikacja zainstalowana była z uprawnieniami roota, tak więc do jej odinstalowania są one wymagane. Możliwe, że w katalogu z grą posiadasz deinstalator. Testowałem kiedyś Demo Quaker Multiplayer na GNU/Linuksie i deinstalator był dostępny, jednak wykona on tą samą czynność co ty usuwając ręcznie katalog z grą. Wspomniane przez ciebie polecenie rm służy do usuwania plików natomiast do katalogów rmdir, jeśli w katalogu znajdują się pliki lub podfoldery do rmdir dodawało się jakiś parametr, nie pamiętam konkretnie jaki, ale najlepiej zainstaluj sobie midnight commandera, dostępny jest jako mc. Uruchom go z sudo i usuń z jego użyciem katalog. Odnośnie q4base do którego jak twierdzisz dostępu nie masz. Sprawdź we właściwościach katalogu do jakiego użytkownika należy oraz czy ma on uprawnienia do zapisu i odczytu, Jeżeli należy on do roota usuń go poprzez mc mając uprawnienia roota. Możesz także zmienić właściciela katalogu q4base na zwykłego użytkownika i potem usunąć. Służy do tego polecenie chown.
siemensiki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Deinstalacja quake4..

ok... co do folderu q4base w katalogu /home pomogło ;). poprostu jak patrzyłem własciwosci nie zaglądałem do uprawnien (przyzwyczajenie z windowsa). a co do samych gier... to jak wygląda ten deinstalator? ;p. a jak szukałem komend na usuwanie to znalazłem tylko komende rm.. rmdir niestety nie znalazłem... a gdy były instalowane jako sudo (root). zaraz sie pobawie tym mc i zobacze co mi wyjdzie ;)

PS.tak usówałem (a raczej probowałem) jako root ale niby dostępu nie mam... ;/

PS2. Dzięki wielkie adrikux!! Dzięki Twojej radzi i programowi mc udało mi sie rozwiązac mój problem! ;). dzieki wielkie!! ;). jak Cie spotkam to Ci chyba browara postawie :D
Awatar użytkownika
lays
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: lays »

Do usuwania katalogów używamy komendy

Kod: Zaznacz cały

rm -rf /nazwa/katalogu
Z prodem kozde g*wno płynie, ale pod prod ino slochetno rybo.
siemensiki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

probowałem tego... odpowiedz z konsoli "access deined" ;|. i tyle. zaznaczam ze uzywałem komend jako root
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”