net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
MU903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: MU903 »

damian661 pisze:Witam z grafiką już sobie poradziłem wina leżała po stronie compiza już jest oki:)
ale z tym wentylatorem nadal walczę:pt36:
A jakie jest obciążenie procesora???

Może warto przeczytać tutaj.

Powodzenia!
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: krzysueklolo »

Witam dziś aktualizowałem moje ubuntu i aktualizował sie kernel na 2.6.32.23 i po restarcie uruchomił sie i nie działa wifi czemu na każdym nowym kernelu sie tak dzieje tak samo z kernelem e X t 7 3 na podstawowym działa a po aktualizacji nie jak to naprawić ???
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

damian661 pisze:Witam z grafiką już sobie poradziłem wina leżała po stronie compiza już jest oki:)
ale z tym wentylatorem nadal walczę:pt36:
Co do wentylatora, obecnie zalecam dla większości (albo wszystkich) netbooków:

- wyłączenie: fancontrol oraz lm-sensors,

- wymuszenie ACPI - albo przez skrypy grub-acpi, albo w przypadku posiadania maszyn z grafiką Nvidii lub ATi - przy założeniu stosownia sterowników zamkniętych ! wykonanie skryptu dotyczącego splasha.

- zainstalowanie - cpufreqd

Po wykonaniu powyższych czynności wszystko powinno działać prawidłowo. Celem potwierdzenia testowałem już na kilku netbookach i na wszystkich działa poprawnie.

Pozdrawiam

EDIT:
krzysueklolo pisze:Witam dziś aktualizowałem moje ubuntu i aktualizował sie kernel na 2.6.32.23 i po restarcie uruchomił sie i nie działa wifi czemu na każdym nowym kernelu sie tak dzieje tak samo z kernelem e X t 7 3 na podstawowym działa a po aktualizacji nie jak to naprawić ???
Czy chodzi o to, że po aktualizacji kernela generic, nie działa wifi pod moim kernelem ? ... jaki chip wifi ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

Swoją drogą na stronie Realteka pojawiły się nowe sterowniki m.in. do RTL8192SE, wersja 0017. Link: http://je.pl/qk34
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dzięki za info wykorzystam przy wersji 6.5.

Pozdrawiam

Ps. strona Realteka żąda loginu i hasła do serwera ftp (chyba jakiś błąd) ;/ ... Jeśli Kolego Milansport posiadasz źródła prosiłbym o podesłanie.

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Moduł już zbudowałem. Minusów na razie nie widzę. Natomiast niewątpliwym plusem jest zasięg lepszy o ok 10-13 % ! Tam, gdzie poprzednio miałem ok 87 %, obecnie mam 100 % ;). W zasadzie skończyłem testy kernela 6.5 atom. Wydajność uległa poprawie tak ok 5-10 %, co było nie lada wyzwaniem. Przyjąłem na wstępie, że rezygnuje z ustawienia pamięci - Memory split, z 2GB lowmem (2G/2G user/kernel split), na 1GB lowmem (3G/1G user/kernel split). Pierwsza opcja pozwala na większą wydajność, ale z kolei powoduje problemy (choć nie zawsze) w Wine. Dlatego przyjąłem wolniejsze rozwiązanie i starałem się tak dograć resztę elementów, aby summa summarum podnieść wydajność. Chyba się udało ;). Pojawił się także problem z Plymouth`em, raz włączał się w trybie graficznym, raz w tekstowym, ale udało mi się tę kwestie rozwiązać i mamy zawsze ładny splash (dla otwartych sterowników - dla zamkniętych stosujemy skrypt, który zamieściłem na forum), przy tym przyspieszyłem start kernela. Usprawniłem także instalator - nie ma szans aby np. sterowniki broadcoma nie zadziałały przy pierwszym restarcie. Postaram się w miarę możliwości czasowych, jak najszybciej zbudować wszystkie sterowniki i zamieścić skrypty na forum.

Pozdrawiam

milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Moduł już zbudowałem. Minusów na razie nie widzę. Natomiast niewątpliwym plusem jest zasięg lepszy o ok 10-13 % ! Tam, gdzie poprzednio miałem ok 87 %, obecnie mam 100 % ;).
U mnie dokładnie tak samo, dużo lepszy zasięg. Po za tym gdy wyciskałem z mojego łącza 7 poty przez długi czas to na sterach 0015 rzadko bo rzadko ale zdarzał się kernel panic. Teraz wszystko pięknie śmiga.
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po aktualizacji kernela generic, nie działa wifi i po zainstalowaniu Twojego kernela nie działa wifi ,chip wifi rt3090 asus eee pc 1001HA
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Spróbuj na moim kernelu wykonać:

sudo depmod 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs

Zakładam, że używasz powyższej wersji kernela. Zobaczymy, czy zadziała ...

Pozdrawiam

EDIT:
W wolnych chwilach pracuje nad kernelami i muszę wam powiedzieć, iż w obecnych wersjach 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.6-atom-bfs oraz 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.6-K8-bfs, udało mi się znacznie podnieść resposnywność i jeszcze wydajność. Jest dość mocno odczuwalne. Mogę to porównać (bez obrazy oczywiście - nic osobistego, po prostu taka myśl mnie napadła ... wiem szowinistyczna .... ;) ) do Kobiety której kazano biec (sam biegam codziennie dlatego mi się tak nasunęło), a która ważyła pierwotnie 100 kg (kernel generic), a następnie schudła do 45 kg (w/w kernel). Znaczna poprawa responsywności jest mocno odczuwalna w obu wersjach kernela. Natomiast skok wydajności jest szczególnie odczuwalny w wersji K8 i tu im mocniejsza maszyna tym efekt jest mocniejszy. Sądzę, że to największy skok w tym zakresie (responsywność), jaki poczyniłem od wersji kernela 2.6.31. Mam nadzieje, że jeśli wszystkie testy wykażą stabilność i pełną funkcjonalność obu kerneli, udostępnię je najdalej na początku przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

EDIT:
Po wstępnych testach mogę stwierdzić, ze pod 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.6-atom-bfs, na Asusie 1201n wydajność oprogramowania pracującego pod kontrolą Wine (1.2RC6), wzrosła nawet o 30 % !!!!! Dodatkowo udało się zredukować zapotrzebowanie przez System na pamięć operacyjną - tak ok. 5 - 10 %. Zobaczymy, czy dalsze testy nie wykażą jakieś problemów. Jeśli takowych nie stwierdzę, postaram się udostępnić karnele w najbliższym możliwym terminie (zależne od moich "zasobów" czasowych).

Pozdrawiam

EDIT:
Nota bene build kernela 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.6-atom-bfs, to nie trzecia z kolei wersja po 6.3 ... a 45. Zobaczcie screen poniżej ;)

Build kernela 6.6, tak naprawdę 45 ;)

Pozdrawiam

damian661
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: damian661 »

Witam
piszę w sprawie tego wentylatora zrobiłem według instrukcji i tak
graficzny start mi usunęło
i wentylator jak działał głośno tak nadal działa :(((
proszę o radę
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

damian661 pisze:Witam
piszę w sprawie tego wentylatora zrobiłem według instrukcji i tak
graficzny start mi usunęło
i wentylator jak działał głośno tak nadal działa :(((
proszę o radę
Opisz proszę krok po kroku, co robiłeś.

damian661
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: damian661 »

Witam ponownie zrobiłem wg instrukcji

Co do wentylatora, obecnie zalecam dla większości (albo wszystkich) netbooków:

- wyłączenie: fancontrol oraz lm-sensors,

- wymuszenie ACPI - albo przez skrypy grub-acpi, albo w przypadku posiadania maszyn z grafiką Nvidii lub ATi - przy założeniu stosownia sterowników zamkniętych ! wykonanie skryptu dotyczącego splasha.

- zainstalowanie - cpufreqd

Po wykonaniu powyższych czynności wszystko powinno działać prawidłowo. Celem potwierdzenia testowałem już na kilku netbookach i na wszystkich działa poprawnie.

czyli usunołem fancontrol i lm-sensors
ściągłem skrypt grub-acpi niby wszystko oki pododawało coś do pliku menu-grub.lst
i zainstalowałem cpufreqd
po resatrcie wyłączył się graficzny start i wentyator jednk się nie ucisył:(
graficzny start przywróciłem zainstalowując w synaptiku grub2
i na tym skończyłem ponieważ znó mi się wysypała grafika
tak więc trochę zamieszałem i na nowo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
reddgy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: reddgy »

Kurcze zainstalował bym sobie tego kernela ale boje się że nie będzie mi działało wi-fi a jest mi potrzebne do pracy. Mam asusa eee pc 1005ha(h) z atomem N280 2gb ramu 160gb
a po wpisaniu w terminalu Ispci wypluwa coś takiego:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Atheros AR8132 / L1c Gigabit Ethernet Adapter (rev c0)
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

I jak będzie mi śmigało normalnie czy będą jakieś errory?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie .... cierpliwości właśnie kończę ostrą "orkę" ;) i niedługo będę miał więcej luzu ... wtedy mam nadzieje rozwieje wszelkie wątpliwości ... ale teraz jeszcze pracuje po 10-12 h/dobę ... :P

krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam dziś sprawdziłem prostymi komendami jaki mam chipset wifi i na jednym pokazało mi rt3090 a na drugim rt2860 więc moze dlatego te problemy ?? gdy instalowałem sterowniki własnościowe pokazywało rt3090 i działało a przy kernelu ext na ten sam nie działało
Proszę o pomoc który kernel mam zainstalować ??

ubuntu@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Atheros AR8132 / L1c Gigabit Ethernet Adapter (rev c0)
02:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
ubuntu@ubuntu:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 RT2860 Wireless ESSID:"" Nickname:"RT2860STA"
Mode:Auto Frequency=2.412 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:1 Mb/s
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality=10/100 Signal level:0 dBm Noise level:-87 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr e0:cb:4e:f9:a4:ac
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:27

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:7200 (7.2 KB) TX bytes:7200 (7.2 KB)
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

EXt73
jest problem z instalacją wifi broadcoma pod K8 v6.3
wywala komunikat 404 - nie znaleziono...
możesz to Waść poprawić ?
pozdr, wk
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam próbowałem komendy sudo depmod 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs nic nie dała instalowałem na nowo kernel z rt3090 i rt2860 i nic przy instalacji kernela na początku pokazuje błąd i przy instalacji sterowników do karty wifi też występują błędy i sie nie instaluje
Awatar użytkownika
prno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: prno »

Witam.

Od kilku dni jestem posiadaczem ASUS Eee 1005P. Zainstalowałem UNE 10.04.
Po zainstalowaniu Twojego kernela 6.3 system działa rewelacyjnie. Bateria trzyma bardzo długo (nie sprawdzałem dokładnie, czekam na pełne rozładowanie, naładuję na maxa i wtedy przetestuję). Tak trzymać. Z niecierpliwością czekam na najnowszego kernela.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ponownie dziękuje za słowa uznania ;) ... Panowie mały poślizg będzie ... musiałem się autem zająć, bo komputer mi w nim świrował ;P, ale już zrobione, buduje sterowniki, ostateczne testy stabilności i nowy kernel (w pierwszej kolejności będzie atom) na początku przyszłego tygodnia ;)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”