[SOLVED] MSI U100 często się zawiesza

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
maciekwn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] MSI U100 często się zawiesza

Post autor: maciekwn »

Hej

mam netbooka msi u100. kilka dni temu przesiadłem się na ubuntu remix netbook 10.04. jest to moja pierwsza przygoda z ubuntu, dotąd tylko windows. wszystko byloby naprawdę okej gdyby nie to ze komuputer bardzo czesto sie wiesza i potrzebny jest restart systemu. nie zaobserwowałem jakis kontretnych przesłanek, mysle ze nie jest to uwarunkowane np duza iloscia uruchomionych procesow. nieraz zdarza sie to podczas przegladania internetu w firefoxie. czy ktos wie czym moze to byc spowodowane? z gory dzieki za pomoc.

moj komp to 1,6 atom i 1 gb ram.

--------
ten problem zniknął gdy:
- wyłączyłem IPv6, jak to zrobić: http://www.webupd8.org/2010/05/how-to-d ... -1004.html
- system > manager pakietów synaptic - instalacja brakujących pakietów intelowskich -
libdrm-intel1-dbg

obie czynności wykonałem praktycznie jednocześnie, ale myślę że wykonaniu obu nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
ffatman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: MSI U100 często się zawiesza

Post autor: ffatman »

Pierwsze w takim wypadku, to sprawdzić (System > Administracja > Sterowniki) czy stery do grafiki są zainstalowane i włączone.
Ubuntuoptymista w oczekiwaniu na XFCE 4.14.
Awatar użytkownika
MU903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: MU903 »

Zobacz może co masz w dziennikach systemowych z momentu zawieszenia się systemu(System>Administracja>Przeglądarka dzienników systemowych), czy nie ma jakichś błędów i ew. wklej tutaj.
maciekwn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ffatman - hmm żadnych sterowników nie wyświetla. wyczytałem ze w przypadku tej wersji ubuntu nie ma konieczności instalowania sterowników gdyż są instalowane automatycznie. ale poszedłem tym tropem i doinstalowałem kilka dostępnych pakietów dla karty intel 950. nic nie popsułem;) zobaczymy co to da chociaż jedna rzecz na pewno nie ustąpiła - po kilku mintach bezczynnosci, po wygaszeniu ekranu, czesto zdarza sie ze nie mozna wznowic pracy (nie pojawia sie ekran logowania) zamiast tego czarny ekran z kursorem..

MU903 -jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało:) nie mam dostępu do tych logów w menu system - czy jest to ukryte i trzeba jakoś je wywołać czy moze trzeba doinstalować jakiś pakiet??
Awatar użytkownika
MU903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: MU903 »

Logi znajdziesz również w katalogu /var/log i np. w pliku kern.log. Ogólnie w tym katalogu masz pliki tekstowe z logami systemu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

maciekwn pisze:czy ktos wie czym moze to byc spowodowane?
Wczoraj powstał nowy temat. Czy ten sam problem? Może tak, może nie. Ale warto zwrócić uwagę: viewtopic.php?t=129556
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
maciekwn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zainstalowałem paczki do płyty i zostosowałem sie do tych porad z ipv6 (tematu ktory podesłał bear 7). na razie nie ma zwieszek oby tak pozostało.. dzięki wielkie za pomoc mam nadzieje ze temat zamknięty:)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Jak znalazłeś rozwiązanie, to może dodaj [SOLVED] do tematu? Zrobisz to w zaawansowanej edycji pierwszego postu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”