motion. z tym, że to chyba niezupełnie jest pełnoprawny streaming. uzyskasz jednak obraz, który możesz oglądać w firefoksie jak niekończący się filmik. można go podglądać też przez javovaty programik cambozola (natomiast niekoniecznie w odtwarzaczach video, dlatego mówię, że nie jest pełnoprawny - ale ocenisz sam).
pisałem o konfiguracji tutaj:
viewtopic.php?t=62836, ale warto zajrzeć na stronę programu, bo od tego czasu pojawiło się mnóstwo nowych opcji. jest tutaj:
http://tnij.org/hvcy
ponieważ używam go nadal (z tym, że głównie do zapisu obrazu z kilku kamer) możesz napisać na priv, jeśli chcesz jakieś gotowe pliki konfiguracyjne.
hm. właśnie doczytałem uważniej twój post. u ciebie problem jest z uruchomieniem kamery jako takiej, a nie samego serwera. biblioteka, która ci się nie ładuje (v4l1compat.so) jest w pakiecie libv4l-0 lub pokrewnym. może jej po prostu nie masz w systemie?
ale jej obecność nie zawsze jest potrzebna. zależy od tego, jaki moduł obsługuje twoją kamerkę. jeśli jest zgodna z uvc, to pewnie jej nie potrzebujesz. zresztą, używałem jej tylko dla uzyskania kompatybilności kamer ze skype, motion (przynajmniej z niektórymi) kamerami radził sobie bez tej biblioteki.