Streaming video na Ubuntu Server 10.04

Grafika, film, dźwięk.
kyle
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Streaming video na Ubuntu Server 10.04

Post autor: kyle »

Witam.

Mam kamerkę USB Microsoft LifeCam VX-3000 i Ubunt Server 10.04.
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak uruchomić tą kamerkę tak żebym mógł streamować obraz video?
Próbowałem opisu z http://hacktivision.com/index.php/2009/ ... cam-server ale przy

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/webcam-server start
dostaję błąd:

Kod: Zaznacz cały

Starting : Started!
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
Mógłby ktoś pomóc? Wystarczyłoby jakieś hasło którego powinienem szukać w googlu żeby to uruchomić.

Z góry dzięki.
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Streaming video na Ubuntu Server 10.04

Post autor: frytek »

motion. z tym, że to chyba niezupełnie jest pełnoprawny streaming. uzyskasz jednak obraz, który możesz oglądać w firefoksie jak niekończący się filmik. można go podglądać też przez javovaty programik cambozola (natomiast niekoniecznie w odtwarzaczach video, dlatego mówię, że nie jest pełnoprawny - ale ocenisz sam).

pisałem o konfiguracji tutaj: viewtopic.php?t=62836, ale warto zajrzeć na stronę programu, bo od tego czasu pojawiło się mnóstwo nowych opcji. jest tutaj: http://tnij.org/hvcy

ponieważ używam go nadal (z tym, że głównie do zapisu obrazu z kilku kamer) możesz napisać na priv, jeśli chcesz jakieś gotowe pliki konfiguracyjne.

hm. właśnie doczytałem uważniej twój post. u ciebie problem jest z uruchomieniem kamery jako takiej, a nie samego serwera. biblioteka, która ci się nie ładuje (v4l1compat.so) jest w pakiecie libv4l-0 lub pokrewnym. może jej po prostu nie masz w systemie?

ale jej obecność nie zawsze jest potrzebna. zależy od tego, jaki moduł obsługuje twoją kamerkę. jeśli jest zgodna z uvc, to pewnie jej nie potrzebujesz. zresztą, używałem jej tylko dla uzyskania kompatybilności kamer ze skype, motion (przynajmniej z niektórymi) kamerami radził sobie bez tej biblioteki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”