Instalacja czegokolwiek przez ssh

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
fisz_no
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Instalacja czegokolwiek przez ssh

Post autor: fisz_no »

Witam.

Temat specyficzny, po pierwsze trudno było mi znaleźć odpowiednie forum więc piszę tutaj. Po drugie trudno było mi znaleźć odpowiedni dział więc piszę tutaj :)

Więc, piszę małą aplikację serwerową która ma się komunikować ze światem przez zwykłe pakiety i słuchanie na porcie. Robię ją w Javie a nigdy nie programowałem czegoś co komunikuje się po sieci. Więc do rzeczy. Żeby to działało potrzebuję serwera. Upatrzyłem sobie serwer płatny na którym mogę instalować rzeczy przez ssh lub zdalny pulpit (pewnie za dopłatą). Nie chcę jednak płacić od razu za serwer w czasie rozwijania softu, jeszcze mi nie potrzebny.

Więc pytanie moje jest takie. Pomijając publiczne IP, jak "zasymulować" działanie serwera a w szczególności ssh. Chodzi o to że nigdy nic nie instalowałem po ssh, a chce spróbować. Zupełnie nie wiem jak się zabrać za to. Czy można jakoś ssh postawić w domu i z drugiego peceta łączyć się na niego i instalować rzeczy. Po instalacji jak uruchamiać? Jakakolwiek pomoc będzie pomocna :)
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja czegokolwiek przez ssh

Post autor: Dwimenor »

To czego szukasz, to maszyna wirtualna. Na niej stawiasz serwer a z systemu-hosta łączysz się przez ssh. Nie potrzeba ci dwóch odrębnych PCów do tego, wystarczy jeden.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: dk75 »

przez SSH łączysz się z inną maszyną i po poprawnym połączeniu masz dalej takie samo okno terminala jak przed tylko, że od tej pory cokolwiek wpiszesz bedzie wpisywane na maszynie zdalnej.
Więc jak wpiszesz "sudo apt-get install apache2" to ci na maszynie zdalnej zainstaluje apache2 tak samo jakbyś to robił na swoim komputerze w domu. Żadnej różnicy.
Różnica może być taka, że na wykupionym serwerze nie będzie systemu pochodzącego od Debiana tylko jakiś inny więc i inne polecenia będą.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
fisz_no
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: fisz_no »

No ma być właśnie Debian, A właściwie to nawet może i ubuntu ale dziwne by się to wydawało.

Tak czy inaczej nie jestem obeznany w linuxie. Powiedzcie mi taką rzecz. Jeżeli mam jakiś soft który chcę uruchomić na serwerze (w terminalu) to ładuję:
./sofcik
i chodzi. No a jak się wyloguję z terminala to program oczywiście zkilluje się razem z terminalem. Więc jak to zrobić żeby z terminala uruchomić soft po czym wyłączyć kompa (klienta) a soft niech hula na serwerze?
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: dk75 »

Kod: Zaznacz cały

screen /usr/bin/rtorrent
potem

screen -ls
i dostaniesz listę programów które zostały uruchomione w screen - każdy ma inny ID

jeśli w screen został uruchomiony tylko jeden program to

screen -r
przywraca jego ekran
<ctrl><a><d> odłącza użytkownika od danego screen'a i dalej on działa w tle a użytkownik może zrobić coś innego albo się wylogować

jeśli jest więcej programów w screen to trzeba je wylistować - przy każdym programie jest jego ID (np. 6969) i wtedy

screen -r 6969
można również uruchomić program z własnym ID oraz od razu odłączony od terminala (nie pokazuje się okno - dobre do rc.local aby się uruchamiało przy starcie systemu)

uruchomienie ręczne

screen -UOdmS rTorrent666 rtorrent
potem

screen -r rTorrent666
przywraca jego ekran

uruchomienie z rc.local

/usr/bin/screen -UOdmS rTorrent666 /usr/bin/rtorrent
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”