Pozdrawiam
EDIT:
a TU fajne how-to do hybrid engine

Moderator: e X t 7 3
Kod: Zaznacz cały
sudo depmod -a 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.7-atom-bfs
sudo depmod -a 2.6.35.2-ck1-ext73-f1-7.1-atom-bfs
Witaj ... dostawałem informacje, że te sterowniki nie pracują prawidłowo, dlatego zaprzestałem budowania tych modułów. Czy Tobie działały ?krzysueklolo pisze:Witam widzę ze już niema kerneli pod rt3090 i rt2860 wiec jaki zainstalować kernel mając taki układ karty wifi ??
instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom dla otwartych sterowników czy instalator-linux-imege-headres-realtek-v.7.1-atom ??? czy moze ten instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom + osobno sterowniki do mojej karty wifi??
1667000 1333000 1000000
1670000 1406000 1250000 1004000 833000 625000 416000 208000
dziwne - zainstalowalem smplayera przez Ubuntu Tweek (mplayera mialem juz wczesniej) no ale sterownik vdpadu po wybraniu powoduje wylaczenie wizjie X t 7 3 pisze:Wystarczy, że skorzystasz z Ubuntu Tweak dodasz stabilną wersje SMPlayera, a on już konieczne pakiety ściganie, w tym mplayera etc.
to kwestia wersji i mplayera i smplayera... spróbuje zainstalować wersję rozwojową: 0.6.9 (SVN r3447) - Ja tej używam.gawryl pisze:dziwne - zainstalowalem smplayera przez Ubuntu Tweek (mplayera mialem juz wczesniej) no ale sterownik vdpadu po wybraniu powoduje wylaczenie wizjipotrzebny jest powrot do sterownika xv by obraz powrocil. Dziwne. Ale dodam, ze mplayera mialem juz wczesniej - jakis wtyczek nie zainstalowalem? jak to sprawdzic?
p.s.
SMPlayer v. 0.6.8 (SVN r3213)
Jaka maszyna ? Jeśli grafika intela, wykonaj skrypt grub-acpi.krzysueklolo pisze:Nie mi niestety tez nie działały dlatego myślałem ze w nowszej wersji zostanie to ulepszone ale znalazłem inne wyjscie z sytuacji zainstalowałem instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.7.1-atom i sterowniki wifi zainstalowałem z opcji sterowniki windows dla urzadzen bezprzewodowych w ubuntu i działakernel i wszystko sprawuje sie super Dzięki za włożoną prace w ich budowę . Jeszcze jak byś mi powiedział jak zrobić zeby klawisze głośności działały bo klawisze od kontrastu działają a głośności nie.
Witamluk1don pisze:e X t 7 3 pytanie do Ciebie, jako że "siedzisz" cały czas na tym budowaniu tych kernelito napisz jakie patche Twoim zdaniem obecnie warto władować do kernela Ubuntu (maverick)... Myślę tu o ogólnie starszych maszynach, ale stacjonarkach, nie netbookach, mniejsza z dokładną specyfikacją mojego sprzętu).
Jak widzę stosujesz patche Kolivasa: ck1 i bfs, a powiedz jak jest z kernelem zen na Ubuntu, czy próbowałeś, czy warto, itp., itd.?
Widzisz, Ja celowo nie używam źródeł z drzewa Canonical ... jak pisałem w tym wątku lub jeszcze o s10, celowo odstąpiłem od używania ich wersji kernela. Wynika to m.in. z ich patchy, które że tak to określę MOCNO "zamulają" system. Jak byś nie konfigurował, resposnywność zawsze na najniższym poziomie. Dlatego już dość dawno postanowiłem, ze używam wyłącznie źródeł z linii Vanila + patche, które uważam za godne uwagi - obecnie ck1 z bfs na czele.luk1don pisze:Dzięki za odpowiedźA Ty używasz źródeł z kernel.org? Dla Ubuntu to trochę nie bardzo, lepiej z gita brać...
...i tę ubuntowską nakładkę (overlay) dajesz na te źródła z kernel.org?
OK. Jak dobrze to jajko funkcjonuje to fajnie. Sam też lubię budować paczuszki kernelków. Choć uważam, że sam kernel to nie wszystko. "Kernel" to program jak każdy inny, fakt, że najważniejszy. Ważna jest cała reszta systemu. Przede wszystkim optymalizacja pozostałych elementów, usług, modułów, systemu plików, odchudzenie systemu, środowisko X-ów, itp. Muszę chyba założyć nowy wątek na forum, ponieważ brak tutaj tematu o optymalizacji Ubuntu (10.04) w ogólności, mając na uwadze też starszy sprzęt, gdzie było by zebrane wszystko w jednym miejscu i nie trzeba było szukać po sieci, gdzie każdy mógłby wpisywać swoje triki, tipsy, czy wklejać linki do ciekawych rozwiązań optymalizujących. Obecnie sam funkcjonuję na przebudowanym, odchudzonym i względnie zmodyfikowanym jądrze, ale dystrybucyjnym. Z tym zamulaniem systemu niby tak jest, ale nie jest tak do końca. Te łatki są po to, aby ze względu na specyfikę poprawić funkjonowanie całego systemu jako Ubuntu, zwiększyć bezpieczeństwo czy wyeliminować losowe crashe czy błędy, gdyż używamy właśnie tej dystrybucji a nie innej np. Fedory czy nawet Debiana... Przykładowo pod: http://kernel.ubuntu.com/git jest do wyboru do budowy np. low latency kernel czy realtime kernel, itp... Ze względu na wolniejszy sprzęt nie kompiluję aż tak często kerneli. Ile to trwa u Ciebie, masz jakiś sposób na przyspieszenie całego procesu...e X t 7 3 pisze:Widzisz, Ja celowo nie używam źródeł z drzewa Canonical ... jak pisałem w tym wątku lub jeszcze o s10, celowo odstąpiłem od używania ich wersji kernela. Wynika to m.in. z ich patchy, które że tak to określę MOCNO "zamulają" system. Jak byś nie konfigurował, resposnywność zawsze na najniższym poziomie. Dlatego już dość dawno postanowiłem, ze używam wyłącznie źródeł z linii Vanila + patche, które uważam za godne uwagi - obecnie ck1 z bfs na czele.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości