net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Nie ma bo wywaliłem debug ... cóż zastanowię się nad tą kwestią.

Pozdrawiam

EDIT:
a TU fajne how-to do hybrid engine ;)
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: puchaty »

testowanie zostaw nam :). dodaj vga_switcheroo i debuga i bedziemy happy ;-)

co do przełączania to oferuje to Ubuntu control center (ucc).

na youtube jest film tez.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

############### Kernel 2.6.35.2-ck1-ext73-f1-7.1-atom-bfs - Ubuntu 10.04 ###############

UWAGA tylko Ubuntu 10.04 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10

Zatem udostępniam kernel w wersji 7.1. Jak już wspomniałem, kernel ten oparty jest o patch`e Cona Kolivasa, stąd skrót ck1 oraz bfs.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.7.1-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-realtek-v.7.1-atom

Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.7.1-atom

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: krzysueklolo »

Witam widzę ze już niema kerneli pod rt3090 i rt2860 wiec jaki zainstalować kernel mając taki układ karty wifi ??
instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom dla otwartych sterowników czy instalator-linux-imege-headres-realtek-v.7.1-atom ??? czy moze ten instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom + osobno sterowniki do mojej karty wifi??
mlms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: mlms »

W skrypcie instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.7.1-atom jest komenda:

Kod: Zaznacz cały

sudo depmod -a 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.7-atom-bfs
czy tak powinno być, czy może

sudo depmod -a 2.6.35.2-ck1-ext73-f1-7.1-atom-bfs
?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, racja błąd ;/ zaraz poprawię

EDIT:
Poprawione ;)

EDIT:
krzysueklolo pisze:Witam widzę ze już niema kerneli pod rt3090 i rt2860 wiec jaki zainstalować kernel mając taki układ karty wifi ??
instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom dla otwartych sterowników czy instalator-linux-imege-headres-realtek-v.7.1-atom ??? czy moze ten instalator-linux-imege-headres-v.7.1-atom + osobno sterowniki do mojej karty wifi??
Witaj ... dostawałem informacje, że te sterowniki nie pracują prawidłowo, dlatego zaprzestałem budowania tych modułów. Czy Tobie działały ?

Pozdrawiam

kromek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: kromek »

eXt73 świetna robota z tymi kernelami.

Mam tylko jedno pytanie zainstalowałem nowego kernela v7.1 i znacząco zmienił się zakres pracy procesora. Gdy na poprzedniej wersji [v6.7] miałem:

1667000 1333000 1000000
tak teraz jest:

1670000 1406000 1250000 1004000 833000 625000 416000 208000
zakładając że laptop uruchamia się w trybie POWERSAVE to na najniższej częstotliwość 208MHz. Trochę to trwa.

Laptop to Samsung N150 z Atomem N450
Awatar użytkownika
gawryl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: gawryl »

e X t 7 3 pisze:Wystarczy, że skorzystasz z Ubuntu Tweak dodasz stabilną wersje SMPlayera, a on już konieczne pakiety ściganie, w tym mplayera etc.
dziwne - zainstalowalem smplayera przez Ubuntu Tweek (mplayera mialem juz wczesniej) no ale sterownik vdpadu po wybraniu powoduje wylaczenie wizji :P potrzebny jest powrot do sterownika xv by obraz powrocil. Dziwne. Ale dodam, ze mplayera mialem juz wczesniej - jakis wtyczek nie zainstalowalem? jak to sprawdzic?

p.s.
SMPlayer v. 0.6.8 (SVN r3213)
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzysueklolo »

Nie mi niestety tez nie działały dlatego myślałem ze w nowszej wersji zostanie to ulepszone ale znalazłem inne wyjscie z sytuacji zainstalowałem instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.7.1-atom i sterowniki wifi zainstalowałem z opcji sterowniki windows dla urzadzen bezprzewodowych w ubuntu i działa :D kernel i wszystko sprawuje sie super Dzięki za włożoną prace w ich budowę . Jeszcze jak byś mi powiedział jak zrobić zeby klawisze głośności działały bo klawisze od kontrastu działają a głośności nie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gawryl pisze:dziwne - zainstalowalem smplayera przez Ubuntu Tweek (mplayera mialem juz wczesniej) no ale sterownik vdpadu po wybraniu powoduje wylaczenie wizji :P potrzebny jest powrot do sterownika xv by obraz powrocil. Dziwne. Ale dodam, ze mplayera mialem juz wczesniej - jakis wtyczek nie zainstalowalem? jak to sprawdzic?

p.s.
SMPlayer v. 0.6.8 (SVN r3213)
to kwestia wersji i mplayera i smplayera... spróbuje zainstalować wersję rozwojową: 0.6.9 (SVN r3447) - Ja tej używam.

Pozdrawiam

EDIT:
krzysueklolo pisze:Nie mi niestety tez nie działały dlatego myślałem ze w nowszej wersji zostanie to ulepszone ale znalazłem inne wyjscie z sytuacji zainstalowałem instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.7.1-atom i sterowniki wifi zainstalowałem z opcji sterowniki windows dla urzadzen bezprzewodowych w ubuntu i działa :D kernel i wszystko sprawuje sie super Dzięki za włożoną prace w ich budowę . Jeszcze jak byś mi powiedział jak zrobić zeby klawisze głośności działały bo klawisze od kontrastu działają a głośności nie.
Jaka maszyna ? Jeśli grafika intela, wykonaj skrypt grub-acpi.

Pozdrawiam

EDIT:
Zbudowałem i testuje nową wersje Kernela 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.4-atom-bfs. VGA_switcheroo powinno działać, choć Ja nie mam szans tego przetestować. Dodatkowo trochę zmodyfikowałem ustawienia grafiki, np. działa modesetting ATi, zmodyfikowałem ustawienia kernela, tak aby lepiej współpracował z driverami Nvidii (zamkniętymi).

Pozdrawiam

marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: marcinulus »

na moim eee 1005PE mam zainstalowany Win7 i Ubuntu z najnowszym kernelem (7.1). Wykonałem wszystkie skrypty i 10.04 śmiga ok.
Zauważyłem jednak że jak na win7 wyłącze wifi i uruchomię ubuntu to sieć mi nie działa, jak włącze sieć wifi w win7 to działa mi też w ubuntu. czy to możliwe ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Możliwe ... Jeśli działa Ci ACPI (skrypt grub-acpi lub dla NVidii i Ati - ładny splash), to odczytuje nastawy biosu. Zatem jeśli wyłączyłeś ... to jest wyłączony ;). Włącz go kombinacją klawiszy Fn + [znaczek nadajnika]. Jeśli masz mój kernel i prawidłowo wszystkie skrypty zostały wykonane (działa Ci pełne ACPI), to wszystkie klawisze funkcyjne działają (poza tym dotyczącym zmiany częstotliwości szyny procesora - to już wprost zależne od oprogramowania Asusa).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pytanie do Ciebie, jako że "siedzisz" cały czas na tym budowaniu tych kerneli :wink: to napisz jakie patche Twoim zdaniem obecnie warto władować do kernela Ubuntu (maverick)... Myślę tu o ogólnie starszych maszynach, ale stacjonarkach, nie netbookach, mniejsza z dokładną specyfikacją mojego sprzętu).
Jak widzę stosujesz patche Kolivasa: ck1 i bfs, a powiedz jak jest z kernelem zen na Ubuntu, czy próbowałeś, czy warto, itp., itd.?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:e X t 7 3 pytanie do Ciebie, jako że "siedzisz" cały czas na tym budowaniu tych kerneli :wink: to napisz jakie patche Twoim zdaniem obecnie warto władować do kernela Ubuntu (maverick)... Myślę tu o ogólnie starszych maszynach, ale stacjonarkach, nie netbookach, mniejsza z dokładną specyfikacją mojego sprzętu).
Jak widzę stosujesz patche Kolivasa: ck1 i bfs, a powiedz jak jest z kernelem zen na Ubuntu, czy próbowałeś, czy warto, itp., itd.?
Witam

Jak wszystkie rozwiązania, także i stosowne przeze mnie mają swoje zalety i wady ;) ... patche Cona Kolivasa uważam za udane ... choć np. bfs dopiero od wersji 318, a na pewno od obecnie przeze mnie stosowanej wersji 323 pokazuje co można z maszyny wycisnąć. Na pewno przekłada się to na wzrost wydajności w wielu zastosowaniach, a także na wzrost responsywności. Jednak jest tu jeden "haczyk", jak sam Con zauważa stosownie wymuszenia realizacji większej liczby wątków niż rdzeni procesora skutkować będzie, co prawda sporą wydajnością realizowanego zadnia ... jednak resposnywność spadnie zauważalnie. Tu przykładowo wyższość będzie po stronie cfs (czyli standardowego planisty Kernela – którego twórcą i opiekunem jest Ingo Molnar – wspominałem już o wojence, jaka swego czasu toczyli z CK). Cóż, przyjąłem jednak, że "zwykły" użytkownik w codziennym korzystaniu z systemu, aż tak nie obciąża maszyny ... nie kompiluje kerneli, buduje paczek etc. Zatem stwierdziłem, że na chwilę obecną jest to dobry kompromis ... ;). Natomiast, co do patchy ZEN ... cóż kiedyś testowałem, ale miałem problemy ze stabilnością kernela ... i jakoś potem nie mając czasu, nie próbowałem dalej ... ale przyznam, że Twój post ponownie pobudził moją ciekawość i chyba zbuduje testowo kernel 2.6.34.x. z patchami ck i zen ... zobaczymy, jak taki tandem się będzie sprawował (na chwilę obecną nie ma stabilnego zen dla linii 2.6.35.x)

Pozdrawiam

PS. widzę, że obecnie ZEN obejmuje także patche Cona ... musze sie temu mocno przyjrzeć ... widzę że przez ostatni czas sporo zmienili.

PS2. Wygląda to BARDZO obiecująco !

EDIT:
Zbudowałem testowo kernel 2.6.34.5 z patchem 2.6.34-zen1 ... na chwilę obecną jest troszkę wolniejszy od właśnie testowanego 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.4-atom-bfs. Jednak widzę, że potencjał zastosowanych rozwiązań jest olbrzymi (niektóre testy wydajności dawały skok 10-15 % - ale inne to regresje w stosunku do 7.4). Widzę, że muszę się nauczyć wykorzystywać wszystkie nowe funkcjonalności zastosowane w tym patchu, ale sądzę, że to stanowi dla mnie furtkę do podbicia wydajności i responsywności w jeszcze większym stopniu ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Dzięki za odpowiedź :) A Ty używasz źródeł z kernel.org? Dla Ubuntu to trochę nie bardzo, lepiej z gita brać...

...i tę ubuntowską nakładkę (overlay) dajesz na te źródła z kernel.org?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:Dzięki za odpowiedź :) A Ty używasz źródeł z kernel.org? Dla Ubuntu to trochę nie bardzo, lepiej z gita brać...

...i tę ubuntowską nakładkę (overlay) dajesz na te źródła z kernel.org?
Widzisz, Ja celowo nie używam źródeł z drzewa Canonical ... jak pisałem w tym wątku lub jeszcze o s10, celowo odstąpiłem od używania ich wersji kernela. Wynika to m.in. z ich patchy, które że tak to określę MOCNO "zamulają" system. Jak byś nie konfigurował, resposnywność zawsze na najniższym poziomie. Dlatego już dość dawno postanowiłem, ze używam wyłącznie źródeł z linii Vanila + patche, które uważam za godne uwagi - obecnie ck1 z bfs na czele.

Pozdrawiam

EDIT:
Witam

Zmodyfikowałem jeszcze ustawienia kernela 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.4-atom-bfs oraz 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.4-K8-bfs, które w związku z tym będą się nazywały 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.5-atom-bfs oraz 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.5-K8-bfs. Poczynione modyfikacje pozwoliły dodatkowo podbić resposnywność systemu oraz wydajność - tu na poziomie od 5 do 10 % w stosunku do 7.4, który i tak był szybszy od 7.1 o ok 3-5 %.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:Widzisz, Ja celowo nie używam źródeł z drzewa Canonical ... jak pisałem w tym wątku lub jeszcze o s10, celowo odstąpiłem od używania ich wersji kernela. Wynika to m.in. z ich patchy, które że tak to określę MOCNO "zamulają" system. Jak byś nie konfigurował, resposnywność zawsze na najniższym poziomie. Dlatego już dość dawno postanowiłem, ze używam wyłącznie źródeł z linii Vanila + patche, które uważam za godne uwagi - obecnie ck1 z bfs na czele.

Pozdrawiam
OK. Jak dobrze to jajko funkcjonuje to fajnie. Sam też lubię budować paczuszki kernelków. Choć uważam, że sam kernel to nie wszystko. "Kernel" to program jak każdy inny, fakt, że najważniejszy. Ważna jest cała reszta systemu. Przede wszystkim optymalizacja pozostałych elementów, usług, modułów, systemu plików, odchudzenie systemu, środowisko X-ów, itp. Muszę chyba założyć nowy wątek na forum, ponieważ brak tutaj tematu o optymalizacji Ubuntu (10.04) w ogólności, mając na uwadze też starszy sprzęt, gdzie było by zebrane wszystko w jednym miejscu i nie trzeba było szukać po sieci, gdzie każdy mógłby wpisywać swoje triki, tipsy, czy wklejać linki do ciekawych rozwiązań optymalizujących. Obecnie sam funkcjonuję na przebudowanym, odchudzonym i względnie zmodyfikowanym jądrze, ale dystrybucyjnym. Z tym zamulaniem systemu niby tak jest, ale nie jest tak do końca. Te łatki są po to, aby ze względu na specyfikę poprawić funkjonowanie całego systemu jako Ubuntu, zwiększyć bezpieczeństwo czy wyeliminować losowe crashe czy błędy, gdyż używamy właśnie tej dystrybucji a nie innej np. Fedory czy nawet Debiana... Przykładowo pod: http://kernel.ubuntu.com/git jest do wyboru do budowy np. low latency kernel czy realtime kernel, itp... Ze względu na wolniejszy sprzęt nie kompiluję aż tak często kerneli. Ile to trwa u Ciebie, masz jakiś sposób na przyspieszenie całego procesu...
PS. Mówisz, że zen nie za bardzo, ale łatkę nakładasz na pełny numer, np. 2.6.34 a nie na 2.6.34.5 i tam są gotowe configi... Fakt, to starsza wersja niż 2.6.35 :) Jak mierzysz tą całą "responsywność", co oznacza f1 w Twoich kernelach...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Masz racje, co do konieczności optymalizacji wielu elementów systemu .. zresztą w tym wątku pisałem już o tym wielokrotnie i w najbliższym czasie zamierzam właśnie zebrać wszystkie skrypty i "tipsy" do "kupy" ;) ... co do patchy Canonical ... cóż co do zwiększenia bezpieczeństwa jest to dość dyskusyjne. Jak dla mnie nie przedstawiają, aż takiej wartości, abym rezygnował z wydajności i responsywności systemu. Co do mierzenia responsywności ... tu niestety nie ma prostego benchmarka, konieczne są obserwacje systemu, analiza jego obciążenia, szybkość reakcji na polecenia, wielkość jednocześnie czytanych pakietów z dysku etc., co summa summarum daje efekt lekkiego i szybkiego środowiska i to jest mój cel.

Co do Zen ... obecnie zbudowałem Kernel 2.6.35.2-zen1-ext73-f1-7.6-atom-bfs .... którego źródła pobrałem bezpośrednio z drzewa git ZEN ... cóż na chwilę obecną i tak jest wolniejszy niż obecna wersja 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.5-atom-bfs. Sądzę, że wycisnę z niego więcej i może nawet sporo, ale ten patch ma tyle "zmiennych", że nauczenie się wykorzystywania i połączenia wszystkich funkcjonalności, tak aby uzyskać zakładany efekt trochę mi zajmie.

a F1 ? ;) to moje żartobliwe oznaczenie szybkości kernela .. jak Formuła 1 hehe ;)

co do kompilacji, aby ją przyspieszyć należy obciążyć kompilator maksymalnie, przez komendę:
make CONCURRENCY_LEVEL=
i po = dajemy liczbę wątków większą niż liczba rdzeni procesora (dla planisty CFS) lub jej równą dla BFS, odpowiednio dla procesora atom (1 rdzeniowego = 2 rdzenie HT) dajemy:
CFS - make CONCURRENCY_LEVEL=3, BFS - make CONCURRENCY_LEVEL=2 itd.

Pozdrawiam

badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

Obserwacje na Samsung N150 z Atomem N450:

6.7 - nie kłóciło się z samsung tools i można było używać klawiszy FN+...
7.1 - już niestety nie działa...

poza tym wszystko działa jak należy.

EDIT:

po X rebootach nagle zaskoczyło i wszystkie FN działają... Oo
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ACPI działa ?

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”