Długośc pracy latopa na baterii pod Ubuntu 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Długośc pracy latopa na baterii pod Ubuntu 10.04
Witam
Poruszyłem już ten problem na innym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Szukałem podobnych problemów, ale wszystkie odnoszą się do starych wersji systemu.
Posiadam Acera z serii Extensa, wcześniej zainstalowany był Windows Seven, obecnie Ubuntu 10,04.
Extanssa 5630EZ
15,4 cala
2 GB RAM
PROCESOR: T4300 (2,1GHz)
karta graficzna MobileIntel 4500M (DX9,10)
Po zainstalowaniu Ubuntu czas pracy laptopa na baterii uległ znacznemu skróceniu - teraz jest maksymalnie 1,5 godziny, a gdy w tle leci muza z radia internetowego, to jeszcze miej, wyłączenie karty WiFi także nie daje zbytniej poprawy. Włączona jest funkcja oszczędzania energii (jasność ekranu połowa, przyciemnianie gdy nieużywany itp.) Używałem także programu PowerTOP - wg. jego wskazań procesor pracuje w trybie C3
Tymczasem pod Windowsem Seven czas pracy to minimum 2,5 godziny - przy wyłączonym WiFi spokojnie 3 godziny.
W obu przypadkach system wykorzystywany tak samo: w tle muzyka (WiFi), praca w edytorze tekstu, opera (w przypadku Sevena zazwyczaj podłączony pendriv - czas pracy minimum 2,5 godziny)
Czy u kogoś czas pracy na baterii także tak drastycznie się skrócił po przejściu na Ubuntu?
Szukałem informacji w internecie, wielu użytkowników wskazuje problem z krótszą pracą baterii, ale czy to możliwe, iż to prawie dwa razy krótszy czas?
ps. jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem, w sieci znalazłem informację o trybie LAPTOP_MODE - są to jednak informację z 2009 i raz, że nie wiem czy dla Ubuntu 10,04 opłaca się to włączać, a po drugie sporo jest informacji, że taki tryb może mieć wpływ na awaryjność dysku?
ps.2 wg PowerTOP procesor chodzi w trybie C3 czyli ma 1200 MHz
/W tym dziale będzie bardziej na miejscu./
Poruszyłem już ten problem na innym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Szukałem podobnych problemów, ale wszystkie odnoszą się do starych wersji systemu.
Posiadam Acera z serii Extensa, wcześniej zainstalowany był Windows Seven, obecnie Ubuntu 10,04.
Extanssa 5630EZ
15,4 cala
2 GB RAM
PROCESOR: T4300 (2,1GHz)
karta graficzna MobileIntel 4500M (DX9,10)
Po zainstalowaniu Ubuntu czas pracy laptopa na baterii uległ znacznemu skróceniu - teraz jest maksymalnie 1,5 godziny, a gdy w tle leci muza z radia internetowego, to jeszcze miej, wyłączenie karty WiFi także nie daje zbytniej poprawy. Włączona jest funkcja oszczędzania energii (jasność ekranu połowa, przyciemnianie gdy nieużywany itp.) Używałem także programu PowerTOP - wg. jego wskazań procesor pracuje w trybie C3
Tymczasem pod Windowsem Seven czas pracy to minimum 2,5 godziny - przy wyłączonym WiFi spokojnie 3 godziny.
W obu przypadkach system wykorzystywany tak samo: w tle muzyka (WiFi), praca w edytorze tekstu, opera (w przypadku Sevena zazwyczaj podłączony pendriv - czas pracy minimum 2,5 godziny)
Czy u kogoś czas pracy na baterii także tak drastycznie się skrócił po przejściu na Ubuntu?
Szukałem informacji w internecie, wielu użytkowników wskazuje problem z krótszą pracą baterii, ale czy to możliwe, iż to prawie dwa razy krótszy czas?
ps. jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem, w sieci znalazłem informację o trybie LAPTOP_MODE - są to jednak informację z 2009 i raz, że nie wiem czy dla Ubuntu 10,04 opłaca się to włączać, a po drugie sporo jest informacji, że taki tryb może mieć wpływ na awaryjność dysku?
ps.2 wg PowerTOP procesor chodzi w trybie C3 czyli ma 1200 MHz
/W tym dziale będzie bardziej na miejscu./
Pozdrawiam
Oprych
Oprych
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Odp: Długośc pracy latopa na baterii pod Ubuntu 10.04
Mam to samo. Mój laptop na Winshit 7 chodzi dwa razy dłużej na baterii, niż na Ubuntu 10.04. Nie znam żadnych możliwych rozwiązań. Może ktoś pomoże.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
Problemem jest zarządzanie mocą najczęsciej karty grafiki bo z prockem system sobie radzi.
Zainstalujcie zamknięte stery od kart graficznych.
W moim Dell'u E6400 z NV Quadro było to samo.
Najlepiej wrzucić sobie na pasek info o temperaturach procka i karty grafiki. Wówczas widać co się właściwie dzieje.
Jak zrobiłem co wyżej, czyli instaluję zawsze zamknięte stery ze strony producenta.
Dodatkow można zastosować undervolting opisany na forum.
Zainstalujcie zamknięte stery od kart graficznych.
W moim Dell'u E6400 z NV Quadro było to samo.
Najlepiej wrzucić sobie na pasek info o temperaturach procka i karty grafiki. Wówczas widać co się właściwie dzieje.
Jak zrobiłem co wyżej, czyli instaluję zawsze zamknięte stery ze strony producenta.
Dodatkow można zastosować undervolting opisany na forum.
Dell'e... różne 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ale Ty masz kartę ATI 
aktualizował ktoś sterowniki dla Intel GMA 4500M dla Ubuntu 10.04?
Bo w zasadzie problemów z grafiką nie mam, Flash nawet w HD działa bezproblemowo, choć wg. glxgears osiągam tylko około 2000 frames.
Warto bawić się ze sterownikami dla tej karty? Na oficjalnej stronie, nawet po wybraniu jakiejś dystrybucji ściąga się plik exe

aktualizował ktoś sterowniki dla Intel GMA 4500M dla Ubuntu 10.04?
Bo w zasadzie problemów z grafiką nie mam, Flash nawet w HD działa bezproblemowo, choć wg. glxgears osiągam tylko około 2000 frames.
Warto bawić się ze sterownikami dla tej karty? Na oficjalnej stronie, nawet po wybraniu jakiejś dystrybucji ściąga się plik exe

Pozdrawiam
Oprych
Oprych
-
- Sędziwy Jeż
Mam w laptopach Quadro a w stacjonarnym ATI.
Jak do tej pory było, to sterowniki producentów zamknięte lepiej zarządzały energią karty a w otwartych myślało się o wydajności i czasami nie zwracało uwagi na zarządzanie energią.
Jak do tej pory było, to sterowniki producentów zamknięte lepiej zarządzały energią karty a w otwartych myślało się o wydajności i czasami nie zwracało uwagi na zarządzanie energią.
Dell'e... różne 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
cóż spróbuje jutro powalczyć, co prawda w paczce ze sterownikami na linuksa był plik exe, ale readme jest coś o instalacji na linuksa 
Będzie trzeba się pobawić
Chyba, że ktoś mógłby szepnąć słówko w celu naprowadzenia?
ps. asedio ostatnie pytanie do Ciebie - a porównywałeś czas pracy swojego laptopa na rożnych systemach??

Będzie trzeba się pobawić

ps. asedio ostatnie pytanie do Ciebie - a porównywałeś czas pracy swojego laptopa na rożnych systemach??
Pozdrawiam
Oprych
Oprych
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Panowie, kwestia czasu działania na akumulatorach zależna jest od bardzo wielu czynników - konfiguracja kernela, cpufreqd, xorg.conf, usługi, etc. Piszę o tym w wątku o optymalizacji w dziale netbooki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
Mój Dell E6400 na baterii coś 57 Wh pracuje w ubuntu od 4-5 godzin z minimalnym obciążeniem. I tak jest od 9.04, 9.10, 10.04.
Grafika NVS160 Quadro, P8400.
W Windowsie nie sprawdzałem bo już nie używam ale nie ma szans żeby popracował więcej.
Oczywiście podczas "postoju" czyli internet, itp.,itd. Bez obociążenia.
W tej chwili tempertury:
procek 44 stopnie, grafika 49.
Wentylatorek niesłyszalny. HD tylko lekko szumi.
..ale ja mam undervolting
Nawet jak procka "puszczę" na maksa to wentylator nigdy nie włącza się na maksymalny ciąg.
Z tym, że zawsze instaluję sterowniki zamknięte ze strony producenta, nie Dell'a ale nvidii.
Dell nie udostępnia żadnych sterów do grafiki.
To samo z ATI, którą mam w stacjonarnym kompie. Grafika HD zintegrowana. Procek AMD X2 5700+ i taki komp na "postoju" pobiera ledwo 60 watów. Z undervoltingiem oczywiście.
A co do kwesti działania. Trzeba sprawdzić ile energii pobiera komp bez jakiegokolwiek obciążenia, czyli tak jakby na potrzeby swojego "życia" i to wystarczy. Będzie świadczyć jak działa system zarządzania energią. To będzie maksymalny czas "życia" na baterii a później może on być tylko krótszy w miarę uruchamiania i obciążenia systemu.
Grafika NVS160 Quadro, P8400.
W Windowsie nie sprawdzałem bo już nie używam ale nie ma szans żeby popracował więcej.
Oczywiście podczas "postoju" czyli internet, itp.,itd. Bez obociążenia.
W tej chwili tempertury:
procek 44 stopnie, grafika 49.
Wentylatorek niesłyszalny. HD tylko lekko szumi.
..ale ja mam undervolting

Z tym, że zawsze instaluję sterowniki zamknięte ze strony producenta, nie Dell'a ale nvidii.
Dell nie udostępnia żadnych sterów do grafiki.
To samo z ATI, którą mam w stacjonarnym kompie. Grafika HD zintegrowana. Procek AMD X2 5700+ i taki komp na "postoju" pobiera ledwo 60 watów. Z undervoltingiem oczywiście.
A co do kwesti działania. Trzeba sprawdzić ile energii pobiera komp bez jakiegokolwiek obciążenia, czyli tak jakby na potrzeby swojego "życia" i to wystarczy. Będzie świadczyć jak działa system zarządzania energią. To będzie maksymalny czas "życia" na baterii a później może on być tylko krótszy w miarę uruchamiania i obciążenia systemu.
Dell'e... różne 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zanim napisałem tego posta przejrzałem także Pana wątki, jeden odnosi się do Ubuntu 9, a drugi do Netboków. Ich architektura - zwłaszcza procesorów różni się troszkę od tradycyjnych laptopów. Dlatego moje pytanie do Pana czy w wersji 10.04 i na procesory dwurdzeniowe także należy stosować Pana rady, zwłaszcza, że główny wątek ma 40 stron i teraz łatwo się można w nim pogubiće X t 7 3 pisze:Panowie, kwestia czasu działania na akumulatorach zależna jest od bardzo wielu czynników - konfiguracja kernela, cpufreqd, xorg.conf, usługi, etc. Piszę o tym w wątku o optymalizacji w dziale netbooki.
Pozdrawiam

Pisał Pan też, żeby nie korzystać z laptop_mode, faktycznie lepiej z niego zrezygnować, bo w sumie nie zauważyłem poprawy po jego użyciu?
@asedio
Ja niestety miałem porównanie co do baterii na Win7 ;(
Swoją drogą, to jedyna rzecz w Ubuntu która naprawdę mnie irytuje i przez którą zastanawiam się jednak nad zakupem Wina. Nie oczekiwałem, że bateria czas pracy będzie taki sam - ale myślałem, że chociaż dwie godzinki da rade, a tu klops
Pozdrawiam
Oprych
Oprych
-
- Sędziwy Jeż
Mój Dell pracując 4-5 godzin na ubuntu pracuje bardzo dobrze. Nie ma szans żeby przy takiej baterii pod windows pracował dłużej więc zarządzanie mocą i energią w moim laptopie działa bardzo dobrze.
W tej chwili po aktualizacji jądra do:
2.6.32.24-generic-phc
i skompilowaiu modułu phc-intel
mam temperaturę na procku 37 stopni a na grafice 41.
oczywiście przeglądam tylko neta.
..zaraz sprawdzę pobór mocy z baterii..
tempo rozładowania baterii przy maksymalnie rozjaśnionewj matrycy to 16 watów z WiFi i Bluetooth.
Bez WiFi i bluetooth i matryca minimum to 12,7 wata.
Więc jest bardzo dobrze.
W tej chwili po aktualizacji jądra do:
2.6.32.24-generic-phc
i skompilowaiu modułu phc-intel
mam temperaturę na procku 37 stopni a na grafice 41.
oczywiście przeglądam tylko neta.
..zaraz sprawdzę pobór mocy z baterii..
tempo rozładowania baterii przy maksymalnie rozjaśnionewj matrycy to 16 watów z WiFi i Bluetooth.
Bez WiFi i bluetooth i matryca minimum to 12,7 wata.
Więc jest bardzo dobrze.
Dell'e... różne 

-
- Sędziwy Jeż
Mam podobną konfigurację Della 6400 z tą różnicą, że mam kartę intela zamiast NV i na baterii 56Wh za nic nie osiągnie się 4-5 godzin w Ubuntu. Mam mniej prądożerną kartę graficzną i o 4 godzinach mogłem pośnić nawet gdy bateria była nowiutka. 2,5h w właczonym WiFi przy matrycy ściemnionej do 20% (Ubuntu-tweak). Albo ściema albo ten undervolting jakieś cuda robi. Jeśli chodzi o Windows to również się nie zgodzę. Na Windows7 bateria w Dellu wytrzymuje dłużej i zbliża się do granicy 3 - 3,5h z włączonym WiFi. Dodam, że bateria nie jest wychechłana, zarzynana i stara.
Poszukam na tym forum tematu o undervolting, jeśli masz te tematy gdzieś pod ręką to prosiłbym o podanie linków. W rewolucję bateriową nie wierzę ale może chociaż uda mi się zbliżyć do czasów jakie bateria osiąga na Win7.
P.S. Tak na marginesie - Wiesz co mnie najbardziej boli w tej serii laptopów? To że wielcy inżynierowie Della zrobili łatwo wyciągalny napęd optyczny ale nie pomyśleli o wygodnej dodatkowej baterii wkładanej w kieszeń zamiast napędu CD/DVD
EDIT:
U mnie niestety nie zadziałało dobrze
Wgrałem specjalny kernel, skompilowałem moduł i przestała działać karta WiFi oraz zniknęły ustawienia touchpada.
Szkoda :/
Poszukam na tym forum tematu o undervolting, jeśli masz te tematy gdzieś pod ręką to prosiłbym o podanie linków. W rewolucję bateriową nie wierzę ale może chociaż uda mi się zbliżyć do czasów jakie bateria osiąga na Win7.
P.S. Tak na marginesie - Wiesz co mnie najbardziej boli w tej serii laptopów? To że wielcy inżynierowie Della zrobili łatwo wyciągalny napęd optyczny ale nie pomyśleli o wygodnej dodatkowej baterii wkładanej w kieszeń zamiast napędu CD/DVD

EDIT:
U mnie niestety nie zadziałało dobrze

Wgrałem specjalny kernel, skompilowałem moduł i przestała działać karta WiFi oraz zniknęły ustawienia touchpada.
Szkoda :/
LINUXnOWY
-
- Sędziwy Jeż
a jak wygląda u ciebie chwilowy pobór? te moje 16 i 12 watów?
Mojego mam już prawie rok i widzę, że bateria nie ma już 100% pojemności a 82% i testowałem na poprzednich wersjach ubuntu i jak go kupiłem.
Z resztą przy 57 wh nowej baterii i 12,7 watach poboru wychodzi 4,5 godziny.
To mój już chyba z 10-ty Dell. Zacząłem szukać na ebay tej dodatkowej baterii i się bardzo zdziwiłem, że nie mogę znaleźć
D830 z NV 140, T7200 i dwóch bateriach 87WH i tej dodatkowej pracował tylko 4 godziny.
Co do kart grafiki. Porównywałem pobór prądu w D620 z nvidią i intelem. W trybie minimum pobierają tyle samo energii. Być może tutaj jest podobnie. Różnice pojawiają się wówczas gdy karty zaczynają pracować na maksa. Nvidia potrafi dużo więcej więc i energii na to potrzebuje więcej.
Undervoltiong opisałem w kilku postach. Obliczałem nawet szacunkowo ile energii można oszczędzić i to widać i słychać
Zwłaszca gdy komputer jest mocno obciążony.
Tu może poczytać co można zyskać dzięki undervoltingowi.
viewtopic.php?p=710422
Usunąłem z podpisu undervolting bo wyszukiwarka wyświetlałą wszystkie moje posty.
Mojego mam już prawie rok i widzę, że bateria nie ma już 100% pojemności a 82% i testowałem na poprzednich wersjach ubuntu i jak go kupiłem.
Z resztą przy 57 wh nowej baterii i 12,7 watach poboru wychodzi 4,5 godziny.
To mój już chyba z 10-ty Dell. Zacząłem szukać na ebay tej dodatkowej baterii i się bardzo zdziwiłem, że nie mogę znaleźć

D830 z NV 140, T7200 i dwóch bateriach 87WH i tej dodatkowej pracował tylko 4 godziny.
Co do kart grafiki. Porównywałem pobór prądu w D620 z nvidią i intelem. W trybie minimum pobierają tyle samo energii. Być może tutaj jest podobnie. Różnice pojawiają się wówczas gdy karty zaczynają pracować na maksa. Nvidia potrafi dużo więcej więc i energii na to potrzebuje więcej.
Undervoltiong opisałem w kilku postach. Obliczałem nawet szacunkowo ile energii można oszczędzić i to widać i słychać

Tu może poczytać co można zyskać dzięki undervoltingowi.
viewtopic.php?p=710422
Usunąłem z podpisu undervolting bo wyszukiwarka wyświetlałą wszystkie moje posty.
Dell'e... różne 

-
- Sędziwy Jeż
Nie sprawdzałem chwilowego poboru. U mnie problem z undervoltingiem pojawia się już na początku. Wg tego poradnika viewtopic.php?t=91326
po wpiaaniu komendy
nic się u mnie nie pojawia, tak więc podobno undervolting nie jest dla mnie 
Namiomiast zastosowanie się Twoich rad z artykułu viewtopic.php?t=98297 spowodowało problemy z systemem (brak wifi, konfiguracji touchpada).
Do Della 6400 bateri w miejsce napędu nie ma
istnieje tylko bateria powiększona od standardowej wpinanej z tyłu oraz bateria o sporej pojemności w formie podkładki pod laptop przypinanej od spodu. Wygląda to średnio ale można z 8h nie podłaczać lapka do sieci elektrycznej. Mnie by zupełnie zadowalała bateria mediabay wkładana w miejsce napędu ale któś uznał inaczej.
po wpiaaniu komendy
Kod: Zaznacz cały
lsmod | grep acpi_cpufreq

Namiomiast zastosowanie się Twoich rad z artykułu viewtopic.php?t=98297 spowodowało problemy z systemem (brak wifi, konfiguracji touchpada).
Do Della 6400 bateri w miejsce napędu nie ma

LINUXnOWY
-
- Sędziwy Jeż
jakbyś sprawdził chwilowy pobór to wiedzielibyśmy czy coś da się zrobić czy nie.
Jaką masz kartę WiFi?
.aco to za ustawienia touchpad'a?
Jaką masz kartę WiFi?
.aco to za ustawienia touchpad'a?
Dell'e... różne 

-
- Sędziwy Jeż
Żeby sprawdzić chwilowy pobór potrzebuje skompilowanego modułu phc_controls tak? Bo on mi wtedy nie działa, tzn nie miałem takiego modułu w
Generalnie poradnik ze strony
jest chyba trochę przestarzały i przydała by się aktualizacja artykułu.
Karta Wifi to Intel 5100 obsługiwana out-of-the-box przez kernel.
Ustawieniami touchpada i stick pointu zajmuje się wdzięczny programik o nazwie. Po zabawie w undervolting zniknął z konfiguracji touchpad, a co tym idzie funkja scrollingu w touchpadzie.
Mój procesor to Intel C2D P8600 (2.4GHz)
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=91326
Karta Wifi to Intel 5100 obsługiwana out-of-the-box przez kernel.
Ustawieniami touchpada i stick pointu zajmuje się wdzięczny programik o nazwie
gpointing-device-setting
Mój procesor to Intel C2D P8600 (2.4GHz)
LINUXnOWY
-
- Sędziwy Jeż
Do temperatur:
sudo apt-get install lm-sensors sensors-applet
potem restart i:
na panelu:
Dodaj do panelu
i wybierasz:
Monitor czujników
potem wybierasz grafikę i cpu.
A chwilowy pobór to:
System->Preferencje->Zarządzanie zasilaniem
zakłądka ogólne i zaznaczasz stałe wyświetlanie ikony.
Wówczas będziesz miał na pasku ikone ładowania na stałe.
Odłączasz od zasilacza, odczekujesz chwilę i klikasz na tej ikonie potem
Akumulator...
i gdzieś tam będzie opcja " tempo"
Jest to wartość energii jaką pobiera laptop.
Tylko jest pewien poślizg czasowy.
Trzeba wywołać "akumulator" kilka razy, żeby uzyskać wiarygodny wynik.
viewtopic.php?t=91326
tak ten poradnik jest przestarzały.
ten mój w ostatni wpisie jest aktualny
viewtopic.php?t=98297
sudo apt-get install lm-sensors sensors-applet
potem restart i:
na panelu:
Dodaj do panelu
i wybierasz:
Monitor czujników
potem wybierasz grafikę i cpu.
A chwilowy pobór to:
System->Preferencje->Zarządzanie zasilaniem
zakłądka ogólne i zaznaczasz stałe wyświetlanie ikony.
Wówczas będziesz miał na pasku ikone ładowania na stałe.
Odłączasz od zasilacza, odczekujesz chwilę i klikasz na tej ikonie potem
Akumulator...
i gdzieś tam będzie opcja " tempo"
Jest to wartość energii jaką pobiera laptop.
Tylko jest pewien poślizg czasowy.
Trzeba wywołać "akumulator" kilka razy, żeby uzyskać wiarygodny wynik.
viewtopic.php?t=91326
tak ten poradnik jest przestarzały.
ten mój w ostatni wpisie jest aktualny
viewtopic.php?t=98297
Dell'e... różne