Ubuntu zawiesza się

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
edi_smooth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu zawiesza się

Post autor: edi_smooth »

Wiem, że takich tematów było z milion, ale u mnie bardzo często system się zawiesza (nawet kilka razy dziennie). Zauważyłem, że w większości wypadków ostatnim wpisem w logach jest to:

Kod: Zaznacz cały

2010-08-30 19:00:01	oskar-desktop	CRON[4885]	pam_unix(cron:session): session opened for user smmsp by (uid=0)
2010-08-30 19:00:01	oskar-desktop	CRON[4887]	(smmsp) CMD (test -x /etc/init.d/sendmail && /usr/share/sendmail/sendmail cron-msp)
2010-08-30 19:00:01	oskar-desktop	sm-msp-queue[4903]	My unqualified host name (oskar-desktop) unknown; sleeping for retry
Podejrzewam, że wyłączenie tego moim zdaniem niepotrzebnego procesu może coś dać, jednak po wpisaniu

sudo crontab -e
nie mam żadnych dodanych zadań. Może ktoś miał podobną sytuację albo wie jak to można rozwiązać?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Odp: Ubuntu zawiesza się

Post autor: igotit4free »

Hmm, a przypadkiem nie masz objawów "zapychania się" przestrzeni dyskowej ?
Firewalla jak sądzę masz ? Przypadkiem nie jest tak, że zapisujesz jakiś rodzaj aktywności sieciowej do logów ? Coś w okolicy 560-590 ? Bo tam gdzieś chyba ten smmsp dokazuje ...

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
edi_smooth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Firewall nic mi nie pokazuje na temat portów 560-590.

A co do zapychania się przestrzeni dyskowej to partycja home ma zazwyczaj w granicy 1-2% wolnego miejsca (na granicy 1-4GB), natomiast partycja / wolnego ma średnio 30%. Ten brak miejsca w /home może być przyczyną?

Jeszcze jedną rzecz znalazłem w logach zapisanych w momencie zawieszenia:

[  620.813014] ath5k phy0: unsupported jumbo
z tego co rozumiem ma to coś wspólnego z kartą sieciową (chociaż nie mam pewności).
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Co do tego braku miejsca, to myślałem o zapychaniu / poprzez zrzucanie jakiegoś logu z firewalla albo filtra autoryzującego pocztę (sendmail i smmsp) do /var/log, /var/cache albo /var/spool ...

W kwestii:
620.813014] ath5k phy0: unsupported jumbo
to ja to odczytuję tak, że twój Atheros nie obsługuje "ramek jumbo", sprawdź czy nie masz MTU ustawionego na więcej niż 1500, bo chyba do tego te jumbo frames słuzą.

Z ciekawości zrobiłbym też trochę więcej miejsca na /home i obserwował zachowanie komputera.

Nie mam pojęcia z czym wiązać te objawy, one występują ot tak, w spoczynku, czy wiążesz je z jakimiś konkretnymi zadaniami ?

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
edi_smooth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

nie wiem jakie miałem MTU, ale zmieniłem na 1400 dla testów. Jak na razie system się nie zawiesił. Zdarza mi się, że komputer działa bez przerwy np 20 godzin bez zawieszenia, ale potem potrafi się zawiesić w przeciągu godziny 5 razy. Często wiesza się jak np: zostawiam go włączonego bez włączania żadnych dodatkowych programów i się wiesza.
Co do sendmaila to własnie sobie zdałem sprawę, ze zanim go zainstalowałem to występowały te problemy.

Zastanawia mnie czy może to nie jest wina problemów z Internetem, tzn mam daleko nadajnik i często po zawieszeniu są problemy z podłączeniem się do sieci (jest wtedy b.słaby zasięg). Może przy utracie zasięgu występuje jakiś błąd.

I jeszcze jedno mi przychodzi do głowy - może on w momencie zawieszenia się nie zdąża zapisać tego do loga?

EDIT:
od ostatniego posta minęły prawie 3h i system działa bez zarzutów. Ale tak wcześniej też się zdarzało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”