1 gigabit szybka transmisja
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
1 gigabit szybka transmisja
Czy jest możliwość uzyskania dużych prędkości transmisji na połączeniu 1 Gbit. Miedzy windows 7 udało mi się uzyskać 60MB/s, między ubuntu server a windows 7 też udało się uzyskać 60MB/s. Problem jest z ubuntu samba client, max co uzyskałem to 15MB/s. Próbowałem też inne techniki transmisji i najszybszy był ftp 30MB/s. Zna może ktoś dobrego klienta albo konfiguracje ubuntu po stronie klienta żeby uzyskać transmisje powyżej 40MB/s. Oczywiście testy są na tych samych maszynach z różnymi systemami.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Odp: 1 gigabit szybka transmisja
W linuxie możesz włączyć jumbo frames, w smb.conf, również możesz dodać
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY
gdzie SNDBUF= bufor ramki
powiedz co próbowałeś, czy łączysz sie przez swicha (jeśli tak sprawdz czy obsługuje jumbo ramki
)
Pozdrawiam
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY
gdzie SNDBUF= bufor ramki
powiedz co próbowałeś, czy łączysz sie przez swicha (jeśli tak sprawdz czy obsługuje jumbo ramki

Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Dodałem te wpisy do smb.conf i chyba się polepszyło. Generalnie zauważyłem że jest inna prędkość w zależności jak się podłącze do serwera. Jeżeli zrobie to przez mount.cifs to transmisja jest słaba 15MB/s jak połącze się przez nautilusa lub krusadera to transmisja jest 30MB/s. Zrobiłem też test kopiowania przez midnight commandera ale on niezależnie jak sie połącze to zawsze daje 30% - 40% wolniej. Najlepsze osiągi dostałem przez NFS i kopiowanie nautilus lub krusader 50MB/s. Podejrzewam że trzeba dobrze skonfigurować klienta smb żeby uzyskać lepsze transmisje a każda aplikacja ma swoją konfiguracje. Ale najlepiej z linuxa łączyć się przez nfs a z windows przez smb.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
No co do tego nie ma 2 zdań, linux ----> linux = nfs, linux ---> windows = smb, wydajność protokołu smb też nie jest super ale może w nowszej wersji smb4 będzie jeszcze lepiej.
Zaglądnij może jeszcze do manuala samby czy nie da się jeszcze czegoś podkręcić, ja akurat korzystam z tych 2 opcji i jest ok.
Pozdrawiam
Zaglądnij może jeszcze do manuala samby czy nie da się jeszcze czegoś podkręcić, ja akurat korzystam z tych 2 opcji i jest ok.
Pozdrawiam