Lenovo Y550 - Jak zmusić subwoofer do działania?
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
[SOLVED] Lenovo Y550 - Jak zmusić subwoofer do działania?
Witam wszystkim.
Ok miesiąca temu kupiłem nowego laptopa Lenovo Y550 i od tamtej pory borykam się z jednym problemem. Laptop ma dwa głośniki + subwoofer od spodu, problem jest w tym, że w żaden sposób nie udało mi się jeszcze zmusić tego subwoofera do działania.
Próbowałem już różnych sposobów znalezionych w sieci, ale większość działa na modelu Y530, który ma 4 głośniki + subwoofer a na Y550 nie daje to żadnego rezultatu.
Jedynie co udało mi się do tej pory osiągnąć to to, że poprzez dopisanie do pliku alsa-base.conf linii options snd-hda-intel model=3stack-6ch w alsamixer pojawiły się dodatkowe suwaki dla "sourround", "center" i "LFE", ale pomimo tego, że są ustawione na maksymalną wartość to z subwoofera nie wydobywa się absolutnie żaden dźwięk.
Nie po to kupiłem takiego laptopa, żeby nie korzystać ze wszystkich jego możliwości.
Ok miesiąca temu kupiłem nowego laptopa Lenovo Y550 i od tamtej pory borykam się z jednym problemem. Laptop ma dwa głośniki + subwoofer od spodu, problem jest w tym, że w żaden sposób nie udało mi się jeszcze zmusić tego subwoofera do działania.
Próbowałem już różnych sposobów znalezionych w sieci, ale większość działa na modelu Y530, który ma 4 głośniki + subwoofer a na Y550 nie daje to żadnego rezultatu.
Jedynie co udało mi się do tej pory osiągnąć to to, że poprzez dopisanie do pliku alsa-base.conf linii options snd-hda-intel model=3stack-6ch w alsamixer pojawiły się dodatkowe suwaki dla "sourround", "center" i "LFE", ale pomimo tego, że są ustawione na maksymalną wartość to z subwoofera nie wydobywa się absolutnie żaden dźwięk.
Nie po to kupiłem takiego laptopa, żeby nie korzystać ze wszystkich jego możliwości.
- sibul
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Lenovo Y550 - Jak zmusić subwoofer do działania?
Moj Y530 ma 4 głośniki + subwoofer. 4 głośniki działają, subwoofer nie, więc to chyba wina sterowników.
OS X 10.8.3
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Trochę kiepsko, że na Linuksie subwoofer nie chce działać. Ciekawe czy inne dystrybucje też maja taki problem czy tylko Ubuntu sobie nie radzi.
- sibul
- Wytworny Kaczor
Ja pracuje na openSUSE 11.2 i też mam problem z subwooferem.
OS X 10.8.3
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Czyli jak widać jest to problem nie tylko jednej dystrybucji, ale samego sterownika dźwięku. Chyba pozostaje mieć tylko nadzieje, że prędzej czy później (mam nadzieję, że prędzej) ktoś się z tym upora.
Mówiąc szczerze nawet nie wiem jak ten subwoofer gra i na ile zmienia wrażenia odsłuchowe, bo natychmiast po zakupie laptopa wywaliłem Vistę i zainstalowałem Ubuntu
Mówiąc szczerze nawet nie wiem jak ten subwoofer gra i na ile zmienia wrażenia odsłuchowe, bo natychmiast po zakupie laptopa wywaliłem Vistę i zainstalowałem Ubuntu

- sibul
- Wytworny Kaczor
Gra fajnie, wzmacnia dźwięk znacząco. Na Windowsie działa..
OS X 10.8.3
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Aż mam ochotę zainstalować Windowsa 
Dobry dźwięk to jest jeden z priorytetów przy wybieraniu sprzętu przeze mnie i teraz mnie to trochę boli, że Linux nie pozwala mi w pełni cieszyć się sprzętem.

Dobry dźwięk to jest jeden z priorytetów przy wybieraniu sprzętu przeze mnie i teraz mnie to trochę boli, że Linux nie pozwala mi w pełni cieszyć się sprzętem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Kolega ma co prawda tego laptopa ale zastosował się do tego i na 9.04 działało jak należy 
viewtopic.php?p=600453#p600453

viewtopic.php?p=600453#p600453
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tyle, że Ty masz Lenovo Y530 gdzie masz cztery głośniki i subwoofer a w Y550 są tylko dwa głośniki i subwoofer. Drobna różnica, ale jednak różnica. Poza tym próbowałem tego sposobu w pierwszej kolejności, ale niestety nie przynosi on zamierzonego efektu. Pojawiają się dodatkowe suwaki a alsamixer, ale subwoofer jak milczał tak milczy dalej.
-
- Piegowaty Guziec
Subwoofer działa, z tym że ja używam pulseaudio.
Aha mam y530, ale z tego co kojarzę to na samej alsie nie działał, także polecam instalcję pulseaudio. Na y550 powinno także zadziałać.
Aha mam y530, ale z tego co kojarzę to na samej alsie nie działał, także polecam instalcję pulseaudio. Na y550 powinno także zadziałać.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Klusek, udało Ci się? Też mam tego lapa i nawet 10.04 i ni chu chu nie chce mi sub działać...
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
Też ten sam model- dajcie znać czy działa 

- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Niestety mi się nie udało. Na forum Lenovo również był ten temat poruszany, ale jak na razie bez rezultatu.
Edit:
I znalazło się rozwiązanie. Na Ubuntu 10.10 subwoofer działa od startu, na 10.04 należy zaktualizować jądro przynajmniej do 2.6.34 i (chociaż tego nie jestem pewien) alse.
Edit:
I znalazło się rozwiązanie. Na Ubuntu 10.10 subwoofer działa od startu, na 10.04 należy zaktualizować jądro przynajmniej do 2.6.34 i (chociaż tego nie jestem pewien) alse.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Da się inaczej ? po aktualizacji jądra mi grafika wariuje, tzn mam gnomeDO z dockiem oraz W Compizie expose ustawione + kilka innych pierdół, tak aby sie wygodnie i miło pracowało. Po restarcie resetuje ustawienia do domyslnych.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: Inna
Mi subufer działa.Na panelu dotykowym masz ikone okna z straszłka na wyświetlaczu w prawym dolnym roku pojawi się znak kamery.Potem trzeba nacisnąć przycisk na panelu dotykowym który znajduje sie obok.Jakiś tam program Wyświetli się po ok.20 sec. trzeba tam włączyć opcje która sie nazywa natural bass i powiękrzyć do full.Mi działa OK.