Nieznany monitor: LG FLATRON L1718S

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
kondes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nieznany monitor: LG FLATRON L1718S

Post autor: kondes »

Witam!
Używam Ubuntu 9.10 chciałem sprawdzić jaką mam rozdzielczość i natknołem się na problem. System--->Preferencje--->Ekran. Ubuntu nie rozpoznaje mojego monitora. Mój monitor to LG FLATRON L1718S karta graficzna Radeon 9200 ze sterownikami vesa. Xorg wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	DefaultDepth	24
EndSection

Section "Module"
	Load	"dri"
	Load	"GLcore"
EndSection

Section "Extensions"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Default Device"
	Driver	"vesa"
EndSection
Czy to dlatego mój monitor jest nie rozpoznawany przez system bo brak mi sekcji Monitor ?
Mam udokumentowaną dysleksje, więc przepraszam za literówki.
Sprzęt: Asus Eee PC 1005px, Intel Atom N450, 1GB RAM, 250GB HDD, Intel GMA3150, Atheros AR8132, Intel Corporation N10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Nieznany monitor: LG FLATRON L1718S

Post autor: luk1don »

kondes pisze:Witam!
Używam Ubuntu 9.10 chciałem sprawdzić jaką mam rozdzielczość i natknołem się na problem. System--->Preferencje--->Ekran. Ubuntu nie rozpoznaje mojego monitora. Mój monitor to LG FLATRON L1718S karta graficzna Radeon 9200 ze sterownikami vesa. Xorg wygląda tak:

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	DefaultDepth	24
EndSection

Section "Module"
	Load	"dri"
	Load	"GLcore"
EndSection

Section "Extensions"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Default Device"
	Driver	"vesa"
EndSection
Czy to dlatego mój monitor jest nie rozpoznawany przez system bo brak mi sekcji Monitor ?
Nie musisz używać vesy. Do tej karty możesz używać sterowników "ati".
kondes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kiedy instalowałem sterowniki za pomocą EnvyNG to po resecie wyskakiwał komunikat, że system będzie pracował na low grafice, więc dlatego zrobiłem backupa do vesy. Masz może jakiś poradnik bądź HowTo jak zainstalowac sterowniki do tej karty? Używałem już kilku ale i tak mi nie wyszło.
Sprzęt: Asus Eee PC 1005px, Intel Atom N450, 1GB RAM, 250GB HDD, Intel GMA3150, Atheros AR8132, Intel Corporation N10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
adrikux

Post autor: adrikux »

Możesz spróbować użyć oficjalnych binarek ATI, przed ich instalacją usuń sterowniki zainstalowane przez Envy.

wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8.28.8.run
sudo -s
chmod +x ati*
sh ati*
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

adrikux pisze:Możesz spróbować użyć oficjalnych binarek ATI, przed ich instalacją usuń sterowniki zainstalowane przez Envy.

wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8.28.8.run
sudo -s
chmod +x ati*
sh ati*
ATI Radeon 9200 to chyba legacy, więc sterowniki zamknięte są niekompatybilne.
kondes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

adrikux wykonałem twoje polecenia jednak myślę, że to u mnie nie działa bo wygląda to tak:

root@kondes:~# sh ati*
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.28.8.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
-e ==================================================
-e  ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager 
-e ==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: unable to detect
Removing temporary directory: fglrx-install
Jeżeli dobrze rozumuję to musze usunąć fglrx na początek tak ? Jeśli tak to proszę by ktoś podał mi polecenie (chyba, że sam wczęsniej je znajde), a jeśli źle rozumuję to co jest nie tak ? Usunąłem fglrx'a poleceniem

sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx
jednak nadal to samo ktoś ogarnia to ?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Dobrze zrobiłeś, a teraz to:
viewtopic.php?p=591229#p591229
kondes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Po wykonaniu http://forum.ubuntu.pl/showpost.php?...9&postcount=11 oraz wpisania polecenia glxinfo otymałem takie coś: http://www.wklej.org/hash/63fbabc737b/ W pliku xorg zmieniła się tylko ta część Driver "ati". Czy wszystko już jest git bo z tego co widzę to monitora nadal nie rozpoznaje...

Edit:
Ok all działa monitor wykryty. Rozdzielczość dzuała odświeżanie również. Więc jeżeli ktoś ma taką karte graficzna or monitor metoda instalacji sterowników wyżej podana działa :) Pozdrawiam oraz dziękuję wszytskim którzy pomogli :)
kondes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Pozwolę sobie odświeżyć co by nie robić nowego topicka. Otóż reinstalowałem system i znów nie wykrywa mi monitora niestety wykonuję to co wcześniej i nadal nic. Teraz mój xorg wygląda nieco innaczej niż wcześniej bo wygenerowałem go poleceniem X -configure poniżej zawartość mojego x'a http://www.wklej.org/hash/26ffeaa304d/ w dodatku poprze wygenerowanie tego X'a nie mam dźwięku ;/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”