Witam
Czy jest jakaś możliwość przełączania między układami klawiatury za pomocą skrótu klawiszowego, a nie myszy? W trakcie pisania muszę często przerzucać się z jednego układu na drugi i konieczność łapania za każdym razem za mysz spowalnia i dekoncentruje...
Z góry dziękuję
Przełączanie układów klawiatury za pomocą skrótu klawiszowego, a nie myszą.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- pancernik
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Architektura: x86_64
Odp: Przełączanie układów klawiatury za pomocą skrótu klawiszowego, a nie myszą.
System->Preferencje->Ustawieni klawiatury->układy->Opcje
i tam rozwijasz zakładkę klawisze do zmiany układu.
Zaznaczasz wersję która ci odpowiada i już.
Nie zapomnij dodać solved do tytułu.
i tam rozwijasz zakładkę klawisze do zmiany układu.
Zaznaczasz wersję która ci odpowiada i już.
Nie zapomnij dodać solved do tytułu.
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Przełączanie układów klawiatury
Jest, dzięki 
EDIT:
Niestety, za szybko się ucieszyłam...
Domyślnie do przełączania między układami klawiatury miałam oba alty na raz - niezbyt wygodne, ale nie szkodzi, bo i tak nie działało. Zaczęło działać, jak zmieniłam na inny przycisk (np. lewy win, albo lewy alt). Tyle tylko, że wtedy przestaje działać prawy alt - tzn przestaje działać jak powinien, zaczyna rozwijać różne menu edytora tekstu... Żeby znowu móc zacząć pisać polskie znaczki, muszę resetować opcje układu klawiatury i instalować na nowo, mam wtedy wszystkie ś i ć, za to między układami klawiatury dalej muszę przełączać myszką. Dlaczego w zasadzie te dwa alty razem nie działają? Bo w zasadzie chyba powinny, skoro są domyślnie ustawione jako przyciski funkcyjne...
dzięki za sugestie

EDIT:
Niestety, za szybko się ucieszyłam...
Domyślnie do przełączania między układami klawiatury miałam oba alty na raz - niezbyt wygodne, ale nie szkodzi, bo i tak nie działało. Zaczęło działać, jak zmieniłam na inny przycisk (np. lewy win, albo lewy alt). Tyle tylko, że wtedy przestaje działać prawy alt - tzn przestaje działać jak powinien, zaczyna rozwijać różne menu edytora tekstu... Żeby znowu móc zacząć pisać polskie znaczki, muszę resetować opcje układu klawiatury i instalować na nowo, mam wtedy wszystkie ś i ć, za to między układami klawiatury dalej muszę przełączać myszką. Dlaczego w zasadzie te dwa alty razem nie działają? Bo w zasadzie chyba powinny, skoro są domyślnie ustawione jako przyciski funkcyjne...
dzięki za sugestie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Odp: Przełączanie układów klawiatury za pomocą skrótu klawiszowego, a nie myszą.
Ja ustawiłem na Alt+Shift tak jak miałem w Windowsie i mnie świetnie działa, przełączanie jak i polskie ogonki.