Wydajność WOW na komputerach z Ubuntu 10.04 32bit

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Wydajność WOW na komputerach z Ubuntu 10.04 32bit

Post autor: oscarr »

Od kilku tygodni testuję działanie gry World of Warcraft pod systemem Ubuntu 10.04 32bit.
Im dłużej testuję, tym dziwniejsze wnioski wyciągam.

Może zacznę po kolei na czym w/w grę testowałem i z jakimi wynikami...

Konfiguracja 1:
- Tania płyta główna GA-M61SME-S2 (PCIE x16 działa tu w trybie x8 )
- CPU AMD Athlon LE 1600
- 2GB RAM DDR2 Single Channel 667Mhz (Goodram)
- Galaxy GF 8600GTS (256MB DDR3 / 128bit)
- HDD 160GB SATA2 - nie znam dokładnych parametrów (wow jest na partycji ext4 z katalogowaniem)

Konfiguracja 2:
- CPU AMD Athlon 64 X2 4800
- HDD 160GB SATA2 - nie znam dokładnych parametrów (wow jest na partycji ext4 z katalogowaniem)

Konfiguracja 3:
- Gigabyte GF 250GTS (512MB DDR3 / 256bit)

Konfiguracja 4:
- Tania płyta główna GA-MA770-UD3

Konfiguracja 5:
- Tania płyta główna GA-MA770-UD3
- Gigabyte GF 250GTS (512MB DDR3 / 256bit) - na tej MoBo karta działa w trybie PCIE x16 Gen2

Do testów używałem zawsze najnowszej wersji Wine (obecnie 1.3.3), sterowników NVidii (260.x), oraz oczywiście najnowszego dostępnego klienta World of Warcraft (3.3.x)

Konfiguracja Wine: wpis w rejestrze OpenGL/Disabled Extensions/GL_ARB_vertex_buffer_object
Konfiguracja Nvidia: zawsze Best Performance
Konfiguracja WOW: testy przeprowadzane zarówno w trybie OpenGL jak i DirectX, obrałem sobie 3 podstawowe konfiguracje:
- ultra bez cieni
- ultra bez cieni i z dystansem na połowę skali
- ustawienia minimalne.
Gra była uruchamiana w trybie pełnoekranowym bez tripplebufferingu, w rozdzielczości 1380x768

Wyniki:

Dalaran, godz 22, skwer koło jednego z banków (godziny szczytu):
- Na wszystkich konfiguracjach, trybach gra nie przekroczyła 20FPS.
- W tym wypadku wydajność gry wyraźnie uzależniona jest od ilości postaci na ekranie.
- W trybie OpenGL osiągi lepsze o 1-3FPS (w zasadzie w granicy błędu)
- Zmniejszenie dystansu do połowy przynosi niewielki zysk 3-4FPS
- Zmniejszenie ustawień do minimum przynosi zysk - ok 5-6FPS(w stosunku do maximum)

Poza miastem:
- Skoki FPS w zależności od widocznego obszaru od 15 do 40 FPS (te wachania szczególnie spore są w trybie OpenGL)
- Ogólnie grać dopiero można przyjemnie przy zredukowanych ustawieniach dystansu do 50% (niezależnie od konfiguracji).

Stare tereny:
- Na wszystkich starych obszarach gra chodzi z prędkością co najmniej 30FPS (max 70FPS).
- Znacznie bardziej widać wpływ sprzętu na szybkość gry.

Wnioski:
1. Wspólne mianowniki wszystkich konfiguracji to pamięć i dysk. Jak się uda to inną pamięć przetestuję jutro. Próbowałem kręcić obecną pamięć ale wpływu na osiągi nie zauważyłem.
2. Słabość platformy AMD. Może na Intelu wszystko chodziłoby znacznie lepiej ?

3. Wow na Linuxie po prostu tak ma. I nic się z tym nie da zrobić.

Pytania:

Na jakich konfiguracjach gracie? Jakie uzyskujecie wyniki ? Może wiecie co u mnie jest nie tak ?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Wydajność WOW na komputerach z Ubuntu 10.04 32bit

Post autor: mario_7 »

Na początek poradziłbym przejrzeć wpisy i komentarze w AppDB oraz zajrzeć do wowwiki (jest dział o Wine) i na forum WoW-a. Może znajdziesz tam jakieś porady.
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Zastosowałem wszystkie polecane tricki zarówno z wowwiki :
1. wklejenie "typowego" konfigu uwzględniającego opengl, brak sprzętowego kursora itp.
2. uruchomienie wowa przez nice -15
jak i z wineHQ:
1. Dodanie do rejestru wpisów dla DirectX które podobno mają duży wpływ na wydajność także przy opengl.

Nic nie pomogło .. albo prawie nic ... dalej w Dalaranie koło banku mam max 15FPS.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Co jeszcze mógłbyś przetestować...

Od niedawna jest dostępny alternatywny tryb Direct3D - d3d9ex - ponoć niektórym pozwala osiągać lepszą wydajność.

Mógłbyś sprawdzić, czy instalacja oryginalnego Direct3D coś zmieni (nie jest to zalecane, bo Wine samo w sobie ma implementację Direct3D, ale są przypadki, w których to pomaga) - najlepiej zrób kopię katalogu .wine i wtedy pokombinuj, żeby później ewentualnie przywrócić wszystko do stanu poprzedniego i nie tracić czasu na instalację gry od nowa.

Istnieje możliwość uruchamiania Wine na osobnej sesji serwera X - zamiast środowiska graficznego uruchamiane jest Wine i jakiś program. Ma to swoje wady i zalety, generalnie jest raczej mało wygodne, ale da się. ;) Skrypty itp. znajdziesz w internecie, tutaj na forum pewnie też.

Tutaj jest jeszcze baaardzo długi wątek na UbuntuForums: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=579378 może znajdziesz w nim coś ciekawego (proponuję zacząć przeglądać od końca, bo stare posty mogą mieć nieaktualne porady).
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dzisiaj przetestowałem jeszcze pamięć DDR2 Kingstone 2GB 800Mhz - zero poprawy.

Szczerze mówiąc to mam pewną koncepcję.
Wydaje mi się, że przyczyną "wolnego" działania WOW może być mimo wszystko procesor. Wow pod Wine nie potrafi korzystać z kilku rdzeni więc przesiadka z jednordzeniowego Athlona LE1600 na dwurdzeniowego Athlona X2 4800+ wcale nie koniecznie powinna skutkować jakimś wielkim wzrostem wydajności.

Tymczasem daję sobie siana bo nawet te 15 FPS w Dalaranie nie jest jakieś nie do zniesienia. Wydaje mi się, że jedynie raid 25 osobowy byłby bardziej wymagający od dalaranu :).
Wszystko się okaże jak wykupię prepaid i wreszcie zaloguję się na swoim koncie (testy wykonuję na koncie kumpla więc ograniczam je do dalaranu).
Awatar użytkownika
marcinwa4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: Wydajność WOW na komputerach z Ubuntu 10.04 32bit

Post autor: marcinwa4 »

Po pierwsze na tym procku nie ulepisz sensownego fpsa. Ja gram na dwuch kompach pierwszy to laptop z i5 i ATI 64/512, 2gb ddr3 i różnica miedzy windowsem a ubuntu jest minimalna. Tyle. że na ubu gram przez open gl, to z kolei blokuje możliwość walczenia nie ktorych efektów.

Drugi komp to stacjonarka Pentium d core 2 duo 3ghz, 2 gb ramu ddr2 i gforce 9600 gt gygabyte. Tutaj różnicy nie ma w cale prawie. Z tym, ze w obu przypadkach gram na wine starszej wersji 1.0.3 wydaje mi się że jest to najbardziej dopasowana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”