Nie wykrywa sieci WIFI, Vista

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
tobix10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie wykrywa sieci WIFI, Vista

Post autor: tobix10 »

Mam dosyć dziwny problem, ponieważ sieć wifi działała bez problemu na viscie do czasu gdy zainstalowałem ubuntu 10.04. Zainstalowałem sterowniki własnościowe B43 do linucha, zaktualizowałem system, a później przełączyłem się na windows i ku mojemu zdziwieniu ten nie wykrywa sieci bezprzewodowych ;/.

Próbowałem odinstalowywać sterownik, instalować od nowa, aktualizować, ale to nic nie daje. Nawet usunąłem ten własnościowy z ubuntu, lecz też bezskutecznie. Dzisiaj przeinstalowałem viste, ale to nic nie dało. Na viscie mam programik do testowania karty wlan od producenta i mi nie przechodzi dwóch testów m.in. sterownik nie obsługuje przerwań(czy coś takiego).

Czy instalując sterownik własności(to chyba jest firmware tak ? ) linuch grzebie właśnie w firmware karty sieciowej ? Jak tak to jak mogę przywrócić fabryczny firmware ?

To jest o tyle dziwne, że już miałem taką konfigurację systemów i wszystko grało.

Laptop:
Dell Studio 1555
Wifi:
Dell Wireless 1397 Mini Card to jest chyba
Broadcom 4311 albo 4312(bardziej stawiam na tą drugą
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie wykrywa sieci WIFI, Vista

Post autor: EF »

nie słyszałem o czymś takim. Może karta się po prostu zepsuła?
Chakra Linux user.
tobix10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Heh, to jak wytłumaczysz, że na Ubuntu 10.04 śmiga ? xD

Te testy, o których pisałem, że karta nie przechodzi to:
Przerwij:
Niepowodzenie

Test potwierdza, że sterownik NDIS jest w stanie odbierać przerwania z kontrolera sieci.
DMA i sprzężenie zwrotne
Niepowodzenie

Test potwierdza, że sterownik NDIS jest w stanie wysłać i odebrać pakiety z kontrolera sieci.

EDIT:
Dobra już chodzi. Zrobił się update visty i zadziałało oO
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Archon24 »

dorzucę grosika od siebie,

czytając to wpadło mi tylko jedno że masz w laptopie wyłączone wifi, co ubuntu przechodzi a vista jak to wista się śwista :D i nie ma(wtedy wyłączasz i włączasz). Po za tym nie ma sterownikowej własności Ubuntu do Windowsa by coś nie działało, to nie piaskownica gdzie zabawki albo piasek może być po jednej stronie
tobix10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Archon24 pisze:dorzucę grosika od siebie,

czytając to wpadło mi tylko jedno że masz w laptopie wyłączone wifi, co ubuntu przechodzi a vista jak to wista się śwista :D i nie ma(wtedy wyłączasz i włączasz). Po za tym nie ma sterownikowej własności Ubuntu do Windowsa by coś nie działało, to nie piaskownica gdzie zabawki albo piasek może być po jednej stronie
Sprawdzałem wszystko :).
To jest najlepsze, że Dell ma sterownik, który tak naprawdę chyba jest aktualizacją do visty, aby cała reszta dobrze chodziła. W opisie zaznaczone jest, aby instalować go jako pierwszego i tak zrobiłem ;) no, ale najwidoczniej on nie zapewnia optymalnej obsługi sprzętu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”