Mam dosyć dziwny problem, ponieważ sieć wifi działała bez problemu na viscie do czasu gdy zainstalowałem ubuntu 10.04. Zainstalowałem sterowniki własnościowe B43 do linucha, zaktualizowałem system, a później przełączyłem się na windows i ku mojemu zdziwieniu ten nie wykrywa sieci bezprzewodowych ;/.
Próbowałem odinstalowywać sterownik, instalować od nowa, aktualizować, ale to nic nie daje. Nawet usunąłem ten własnościowy z ubuntu, lecz też bezskutecznie. Dzisiaj przeinstalowałem viste, ale to nic nie dało. Na viscie mam programik do testowania karty wlan od producenta i mi nie przechodzi dwóch testów m.in. sterownik nie obsługuje przerwań(czy coś takiego).
Czy instalując sterownik własności(to chyba jest firmware tak ? ) linuch grzebie właśnie w firmware karty sieciowej ? Jak tak to jak mogę przywrócić fabryczny firmware ?
To jest o tyle dziwne, że już miałem taką konfigurację systemów i wszystko grało.
Laptop:
Dell Studio 1555
Wifi:
Dell Wireless 1397 Mini Card to jest chyba
Broadcom 4311 albo 4312(bardziej stawiam na tą drugą
Nie wykrywa sieci WIFI, Vista
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Nie wykrywa sieci WIFI, Vista
nie słyszałem o czymś takim. Może karta się po prostu zepsuła?
Chakra Linux user.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Heh, to jak wytłumaczysz, że na Ubuntu 10.04 śmiga ? xD
Te testy, o których pisałem, że karta nie przechodzi to:
Przerwij:
EDIT:
Dobra już chodzi. Zrobił się update visty i zadziałało oO
Te testy, o których pisałem, że karta nie przechodzi to:
Przerwij:
DMA i sprzężenie zwrotneNiepowodzenie
Test potwierdza, że sterownik NDIS jest w stanie odbierać przerwania z kontrolera sieci.
Niepowodzenie
Test potwierdza, że sterownik NDIS jest w stanie wysłać i odebrać pakiety z kontrolera sieci.
EDIT:
Dobra już chodzi. Zrobił się update visty i zadziałało oO
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
dorzucę grosika od siebie,
czytając to wpadło mi tylko jedno że masz w laptopie wyłączone wifi, co ubuntu przechodzi a vista jak to wista się śwista
i nie ma(wtedy wyłączasz i włączasz). Po za tym nie ma sterownikowej własności Ubuntu do Windowsa by coś nie działało, to nie piaskownica gdzie zabawki albo piasek może być po jednej stronie
czytając to wpadło mi tylko jedno że masz w laptopie wyłączone wifi, co ubuntu przechodzi a vista jak to wista się śwista

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Sprawdzałem wszystkoArchon24 pisze:dorzucę grosika od siebie,
czytając to wpadło mi tylko jedno że masz w laptopie wyłączone wifi, co ubuntu przechodzi a vista jak to wista się świstai nie ma(wtedy wyłączasz i włączasz). Po za tym nie ma sterownikowej własności Ubuntu do Windowsa by coś nie działało, to nie piaskownica gdzie zabawki albo piasek może być po jednej stronie

To jest najlepsze, że Dell ma sterownik, który tak naprawdę chyba jest aktualizacją do visty, aby cała reszta dobrze chodziła. W opisie zaznaczone jest, aby instalować go jako pierwszego i tak zrobiłem