libsane 1.0.19-23ubuntu7
sane-utils 1.0.19-23ubuntu7
libsane-dev 1.0.19-23ubuntu7
xsane 0.996-1ubuntu2
czyli najnowsze.
apt-cache raportuje pakiet sane w wersji 1.0.14-7.
Skaner ma port parallel, laptop - nie, więc próbuję z przejściówką parallel-USB. Przekopałem się przez many od SANE (backend plustek_pp) i kilka wątków na forach, ale tam jest zwykle mowa o instalacji drukarek przez takie przejściówki, a nie skanerów. Niby podobnie, ale mnie nie oświeciło, więc pod koniec drugiego dnia postanowiłem poprosić o pomoc.
Mam dwa kabelki - przejściówki:
* USB-serial-parallel (dwa elementy, które można rozłączyć - faktycznie to dwie przejściówki) widziany przez lsusb jako Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
* USB-parallel (od jakiejś drukarki, tu muszę go używać razem z kablem parallel-parellel, gdyż ma damską końcówkę) widziany jako Prolific Technology, Inc. PL2305 Parallel Port
na trzecim porcie USB wisi drukarka, tak że w sumie mam:
Kod: Zaznacz cały
$ lsusb
Bus 002 Device 011: ID 03f0:4117 Hewlett-Packard Printing Support
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 014: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 007: ID 067b:2305 Prolific Technology, Inc. PL2305 Parallel Port
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
$ sane-find-scanner
[...]
found USB scanner (vendor=0x067b, product=0x2303) at libusb:005:014
[..]
# Not checking for parallel port scanners.
$ scanimage -L
No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).
$ sane-find-scanner
[...]
found USB scanner (vendor=0x067b [Prolific Technology Inc.], product=0x2303 [USB-Serial Controller]) at libusb:005:015
[...]
Wetknięcie tego drugiego kabelka w port USB wywołuje (niezależnie od podpięcia go pod skaner) komunikat hplip "Brak sterownika. Brak sterownika drukarki Prolific Technology, Inc. PL2305" oraz wyskoczenie okien "Dla drukarki tej jest własnościowa wtyczkasterownika od HP.[...]" oraz oraz okna "Konfiguracja drukarki - localhost" z widocznymi pozostałymi skonfigurowanymi w systemie drukarkami. Objaw ten występuje jedynie, gdy mam podłączoną do kolejnego portu USB (i włączoną) drukarkę (HP), w przeciwnym wypadku conajwyżej pojawia się ikona drukarki z lupą na pasku zadań.
"Numer z drukarką" jest pewnie związany z opisem obu kabelków:
- dla pierwszego wśród wyników lsusb -v jest: bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
- dla drugiego:(trzy sekcje "Interface Descriptor:" zamiast jednej)
bInterfaceClass 7 Printer bInterfaceClass 7 Printer bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
[direct]
device parport0
[direct]
device parallel:libusb:005:014
Zamiana na
[direct]
device parallel:/dev/serial/by-id/usb-Prolific_Technology_Inc._USB-Serial_Controller-if00-port0
Podanie jawnie adresu oparte na tym wątku też nie pomogło.
Nie wiem, czy na tym etapie to szczególnie istotne, ale skaner jest przygotowany do włączania między komputer a drukarkę - ma port do podpięcia drugiego kabla prowadzącego do drukarki i tak chyba był konfigurowany dawniej - jeszcze pod komputerem posiadającym odpowiedni port (i któregoś Windowsa). W dokumentacji coś pisali o terminatorze linii, czyli zakończeniu, gdy nie podpina się drukarki. Jeśli to może być przyczyną problemu (lub jego części) to spróbuję dokupić.
Co przegapiłem i co jeszcze mogę spradzić żeby zrozumieć dlaczego nie działa?