Karta graficzna Intel 965 a dualscreen na laptopie i tv lcd
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Karta graficzna Intel 965 a dualscreen na laptopie i tv lcd
Mam w laptopie kartę graficzną Intel 965. Chciałbym jednocześnie proacować na laptopie i telewizorze LCD. Telewizor podłączm przez D-Sub. Jest on ładnie wykrywany łącznie z rozdzielczością. Za pomocą programu System-Preferencje-Ekran ustawiam rozszarzenie ekranu z laptopa (o rozdzielczości 1280x800) na telewizor (1360x768). To, że rozciąga mi tapetę na dwa wyświetlacze, nie przeszkadza, ale na telewizorze brakuje części ekranu. Brak jest kilkudziesięciu pikseli z lewej strony i kilku z góry. Z prawej natomiast mam czarny pasek grubości tych brakujących. Jeśli zaznaczę powielenie ekranów, to ładnie wypełnią mi się obydwa, tylko na laptopie mam gorszą rozdzielczość. Da się tak oglądać filmy na telewizorze, ale na laptopie leci wtedy to samo i muszę go zamykać lub odwracać. Dodam, że nic nie dłubałem w /etc/X11/xorg.conf, a prawie wszystko zrobiło się samo. Jeśli ktoś ma rozwiązanie, będę wdzięczny.
- Hirager
- Sędziwy Jeż
Odp: Karta graficzna Intel 965 a dualscreen na laptopie i tv lcd
Chodzi o przesunięte piksele? Ja mam coś takiego przy uruchamianiu Ubuntu LiveCD oraz gdy nie mam zainstalowanych sterowników zamkniętych. To jest "problem" z sygnałem, który jest przesyłany trochę inaczej za pomocą jednych sterowników niż drugich. Czy twój telewizor ma opcję autokalibracji? Jeśli tak, użyj jej. Jeśli nie, musisz ręcznie przesunąć obraz. Do tego, jeśli podłączasz inne urządzenia do telewizora, to tą kalibrację będziesz musiał przeprowadzać przy każdej zmianie. Nie ma na to sposobu, bo ma to naturę czysto sprzętową.
-
- Piegowaty Guziec
Chodzi o przesunięty obraz na ekranie telewizora. Wszystko poszło trochę w lewo. Na prawej stronie jest czarny pas, ale chyba tak to nadaje Ubuntu. Telewizor mam taki, która ładnie się dopasowuje do obrazu, ale do tego nie. Czy ktoś z użytkowników układów graficznych Intela rozwiązał ten problem?
-
- Piegowaty Guziec
Minął rok, a ja nadal czekam na rozwiązanie problemu.